Jordbær rabarber kompot med vanilje, uhm det smager skønt! Her får du en god nem opskrift på jordbærkompot med rabarber.

Kompot med jordbær og rabarber er smagen af sommer! En god måde at “gemme” lidt af sommeren på.Jordbær rabarber kompot - opskrift

Kompotten er super nem at lave. Den smager skønt i kager, desserter eller som topping på brød, skyr, yoghurt, grød eller is. Du skulle prøve kompotten til pandekager med is. <3

Jordbær og rabarber smager godt hver for sig, men sammen supplerer de hinanden virkelig godt.

Den søde jordbærsmag og de syrlige rabarber klæder hinanden rigtig godt. Jeg har også tilsat lidt vanilje og citron. Skøn kompot!

Udover smagen, så får en rabarberkompot også en virkelig flot farve, når man blander jordbær i kompotten. Ej jamen se lige de farver.

Jordbær rabarber kompot - opskrift

Skøn klassisk sommerkompot, som du kan bruge til både kager og desserter. En kompot er lidt mere frisk og syrlig end syltetøj og marmelade. Den passer perfekt, til søde kager og desserter.

Øj, sådan en skive nybagt brød med nylavet kompot er en himmerigs mundfuld!

Jordbær rabarber kompot - opskrift

Nederst i dette indlæg får du flere opskrifter på kompot. Du får også tips til hvad du kan bruge kompotten til.Jordbær rabarber kompot - opskrift

Jordbær rabarber kompot – opskrift

Jordbær rabarber kompot - opskrift
Nem kompot med rabarber og jordbær
Print opskrift Del på Pinterest
Forb. tid: 5 minutter
Tilb. tid: 15 minutter
Samlet tid: 20 minutter
Ret: Jordbær rabarber kompot - opskrift
Portioner: 6 dl
Forfatter: Gitte Hansen

Ingredienser

  • 300 gram rabarber (ca.) gerne frosne
  • 450 gram jordbær (ca.) gerne frosne eller daggamle bær
  • 100 gram sukker smag til. Sukkermængden kan svinge
  • 2 tsk vaniljesukker smag til
  • 1 tsk kartoffelmel / Maizena + 1 spsk vand til jævning
  • evt. 1 spsk citronsaft smag til

Sådan gør du

  • Skyl rabarber og jordbær. Skær rabarber i små stykker og nip jordbærrene. Halvér evt. store bær.
    Jordbær rabarber kompot - opskrift
  • Kom frugt, halvdelen af sukkeret og vaniljesukker i en gryde. Lad kompotten simre under låg i ca. 10 minutter eller til frugten er mør. Kogetiden afhænger af om du vil have hele stykker bær /rabarber i din kompot. Rør undervejs.
    Jordbær rabarber kompot - opskrift
  • Smag til og tilsæt sukker, og evt. ekstra vanilje, til du synes smagen er i top. Det kan svinge, hvor meget sukker du skal bruge, afhængtigt af hvor syrlig/sød din frugt er. Smag også gerne til med citronsaft.
    Jordbær rabarber kompot - opskrift
  • Rør kartoffelmel ud i et par spsk vand og tilsæt jævningen under omrøring. Du kan også lade kompotten koge længere tid, så vil den tykne mere når væden fordamper. Kompotten tykner mere efter afkøling.
    Jordbær rabarber kompot - opskrift
  • Tilsæt evt. lidt Atamon hvis din kompot skal holde sig længere tid. Opbevares på køl.
    Jordbær rabarber kompot - opskrift
  • Jeg fik et stort glas kompot af denne portion. Her er kompotten bare serveret i en lille serveringsskål
    Jordbær rabarber kompot - opskrift
  • Kompotten kan nydes straks evt. på en skive brød
    Jordbær rabarber kompot - opskrift

Noter

Kompotten kan holde sig minimum et par uger i køleskab uden Atamon.
Skal den holde sig længere tid, så tilsæt Atamon efter anvisningerne på flasken. Fryseegnet. 
Jordbærkompot kan også laves uden rabarber
Få tips om flere opskrifter fra BagenørdenFølg bloggen på Facebook @Nogetiovnen

Jordbær rabarber kompot - opskrift

Rabarber jordbær kompot – nemt og hurtigt at lave

Jeg lavede denne portion med friske rabarber og jordbær, men du kan også bruge frosne.

En god måde at få tømt ud i fryseren på. Prøv at koge en portion jordbær rabarber kompot en kold grå vinterdag. Så bliver man næsten sendt tilbage til en dejlig sommerdag.

Tips og variationer til opskriften på jordbær rabarber kompot:
  • Frossen frugt kan bruges. Brug gerne daggamle jordbær, der trænger til at blive brugt.
  • Vil du lave en sukkerfri version, så sød med honning eller sukkererstatning.
  • Tilsæt evt. et par æbler til kompotten. Æbler indeholder pektin, som kan tykne kompotten
  • Du kan tilsætte ekstra smagsgivere f.eks. citron, ingefær til denne kompot.
  • Ønsker du en tykkere kompot, så brug bare lidt mere jævning.
  • Kompot kan laves med anden frugt, f.eks. æbler eller brombær.

Jordbær rabarber kompot - opskrift

Hvad kan du bruge jordbær rabarberkompot til?

Brug kompotten som fyld i lagkage, trifli, i roulade, koldskål eller sammen med yoghurt/skyr til morgenmad. Prøv den også i en skøn dessert som denne lækre skyrdessert.

Brug kompotten, der hvor du ellers ville bruge en lidt syrlig marmelade. Det kunne også være i disse jordbærsnitter? Jordbær rabarber kompot - opskrift

Hvad er kompot og hvad er forskellen på kompot og marmelade?

For mig, er der disse kendetegn. En kompot er:

  • Ofte med hele eller grove stykker frugt
  • Ofte kogt kortere tid end syltetøj eller marmelade
  • Indeholder ofte mindre sukker, så den er lidt mere syrlig end traditionel marmelade/syltetøj.
  • Er ofte mere flydende i konsistensen (men tykkelsen bestemmer du selv).

Jordbær rabarber kompot - opskrift

Jeg koger tit en portion kompot med bær, når vi har nogle bær, der trænger til at blive brugt. Det gør nemlig ikke noget, at jordbærrene er lidt bløde og runkne. Stop madspild, stop jordbærspild. 🙂

Tit kan du i vejboder også købe jordbær fra dagen før, til billigere pris. Brug du gerne dem, hvis du vil lave syltetøj, jordbærsovs eller marmelade med jordbær.

De friskeste jordbær, spiser vi selvfølgelig med fløde eller vaniljeis til eller bruger som pynt på kager eller desserter. Uh jordbær om sommeren er min yndlingsdessert!

Jordbær rabarber kompot - opskrift

Må man bruge rabarber efter Sankt Hans?

Rabarber har vi i haven og vi bruger dem glad og gerne efter Sankt Hans også.

De største grove stokke kan dog være noget syrlige og indeholde mere oxalsyre, især efter Sankt Hans. Bare sød dem godt, brug de mindste stokke eller tilsæt non-oxalsyre, hvis du foretrækker det. Det har jeg nu aldrig brugt og det går så fint uden.

Rabarber er jeg vild med og jordbær også.

Kunne du bruge mere inspiration til opskrifter med jordbær og rabarber, så prøv også denne saft eller denne rødgrød.

Rigtig god fornøjelse med jordbær rabarber kompotten også. Du bliver vild med den, er jeg sikker på.

Få flere opskrifter på grød, puré, kompot, marmelade og syltetøj her:

1.

Jordbærkompot til skyr og dessert nem opskrift
Nem kompot med jordbær - klar på 10 minutter
Se opskriften her
Jordbærkompot til skyr og dessert nem opskrift

2.

Æblekompot - opskrift med kanel og vanilje
Nem kompot med æbler og krydderier
Se opskriften her
Æblekompot - opskrift med kanel og vanilje

3.

Jordbærmarmelade - opskrift på jordbær syltetøj
Jordbærmarmelade med vanilje - nem og lækker opskrift
Se opskriften her
Jordbærmarmelade opskrift på jordbær syltetøj

4.

Jordbær rabarber syltetøj - nem opskrift
Hjemmelavet syltetøj med jordbær og rabarber
Se opskriften her
Jordbær rabarber syltetøj - nem opskrift

5.

Vaniljeskyr med jordbærkompot og Bastogne - nem skyr dessert
Nem og lækker skyr dessert med Bastogne kiks og bærkompot
Se opskriften her
Skyr dessert med Bastogne & jordbær kompot

6.

Jordbærsovs - nem frugtsovs til is & dessert
Nem jordbærsauce til desserter og kager
Se opskriften her
Jordbærsovs - nem frugtsovs til is & dessert

7.

Jordbærpure opskrift - nem puré med jordbær
Nem puré med jordbær - uden kogning
Se opskriften her
Jordbærpuré - nem opskrift på med jordbær

8.

Rabarberkompot - nem kompot med rabarber
Nem og lækker rabarberkompot lavet i gryde
Se opskriften her
Rabarberkompot - nem kompot med rabarber

9.

Rabarberkompot i mikroovn
Rabarberkompot lavet nemt og hurtigt i mikroovn
Se opskriften her
Rabarberkompot i mikroovn

10.

Rabarberkompot i ovn - bagte rabarber
Bagt rabarberkompot - nemt lavet i ovn
Se opskriften her
Rabarberkompot i ovn - bagte rabarber

Vil du gerne se flere opskrifter på marmelade og kompot, så besøg bloggens særlige kategori her.


author avatar
Gitte Hansen
Elsker at lave nem mad, bage lækre kager, udvikle nye opskrifter og formidle til bloggens over 80.000 følgere på sociale medier. Arbejder nu fuld tid med nogetiovnen.dk efter 30 år som bibliotekar. Med over 1 mio. månedlige visninger og over 3500 nemme opskrifter, er Nogetiovnen.dk én af Danmarks største madblogs.