Jordbær rabarber kompot med vanilje, uhm det smager skønt! Her får du en god nem opskrift på jordbærkompot med rabarber.
Kompot med jordbær og rabarber er smagen af sommer! En god måde at “gemme” lidt af sommeren på.
Kompotten er super nem at lave. Den smager skønt i kager, desserter eller som topping på brød, skyr, yoghurt, grød eller is. Du skulle prøve kompotten til pandekager med is. <3
Jordbær og rabarber smager godt hver for sig, men sammen supplerer de hinanden virkelig godt.
Den søde jordbærsmag og de syrlige rabarber klæder hinanden rigtig godt. Jeg har også tilsat lidt vanilje og citron. Skøn kompot!
Udover smagen, så får en rabarberkompot også en virkelig flot farve, når man blander jordbær i kompotten. Ej jamen se lige de farver.

Skøn klassisk sommerkompot, som du kan bruge til både kager og desserter. En kompot er lidt mere frisk og syrlig end syltetøj og marmelade. Den passer perfekt, til søde kager og desserter.
Øj, sådan en skive nybagt brød med nylavet kompot er en himmerigs mundfuld!

Nederst i dette indlæg får du flere opskrifter på kompot. Du får også tips til hvad du kan bruge kompotten til.
Jordbær rabarber kompot – opskrift

Ingredienser
- 300 gram rabarber (ca.) gerne frosne
- 450 gram jordbær (ca.) gerne frosne eller daggamle bær
- 100 gram sukker smag til. Sukkermængden kan svinge
- 2 tsk vaniljesukker smag til
- 1 tsk kartoffelmel / Maizena + 1 spsk vand til jævning
- evt. 1 spsk citronsaft smag til
Sådan gør du
- Skyl rabarber og jordbær. Skær rabarber i små stykker og nip jordbærrene. Halvér evt. store bær.

- Kom frugt, halvdelen af sukkeret og vaniljesukker i en gryde. Lad kompotten simre under låg i ca. 10 minutter eller til frugten er mør. Kogetiden afhænger af om du vil have hele stykker bær /rabarber i din kompot. Rør undervejs.

- Smag til og tilsæt sukker, og evt. ekstra vanilje, til du synes smagen er i top. Det kan svinge, hvor meget sukker du skal bruge, afhængtigt af hvor syrlig/sød din frugt er. Smag også gerne til med citronsaft.

- Rør kartoffelmel ud i et par spsk vand og tilsæt jævningen under omrøring. Du kan også lade kompotten koge længere tid, så vil den tykne mere når væden fordamper. Kompotten tykner mere efter afkøling.

- Tilsæt evt. lidt Atamon hvis din kompot skal holde sig længere tid. Opbevares på køl.

- Jeg fik et stort glas kompot af denne portion. Her er kompotten bare serveret i en lille serveringsskål

- Kompotten kan nydes straks evt. på en skive brød

Noter

Rabarber jordbær kompot – nemt og hurtigt at lave
Jeg lavede denne portion med friske rabarber og jordbær, men du kan også bruge frosne.
En god måde at få tømt ud i fryseren på. Prøv at koge en portion jordbær rabarber kompot en kold grå vinterdag. Så bliver man næsten sendt tilbage til en dejlig sommerdag.
Tips og variationer til opskriften på jordbær rabarber kompot:
- Frossen frugt kan bruges. Brug gerne daggamle jordbær, der trænger til at blive brugt.
- Vil du lave en sukkerfri version, så sød med honning eller sukkererstatning.
- Tilsæt evt. et par æbler til kompotten. Æbler indeholder pektin, som kan tykne kompotten
- Du kan tilsætte ekstra smagsgivere f.eks. citron, ingefær til denne kompot.
- Ønsker du en tykkere kompot, så brug bare lidt mere jævning.
- Kompot kan laves med anden frugt, f.eks. æbler eller brombær.

Hvad kan du bruge jordbær rabarberkompot til?
Brug kompotten som fyld i lagkage, trifli, i roulade, koldskål eller sammen med yoghurt/skyr til morgenmad. Prøv den også i en skøn dessert som denne lækre skyrdessert.
Brug kompotten, der hvor du ellers ville bruge en lidt syrlig marmelade. Det kunne også være i disse jordbærsnitter? 
Hvad er kompot og hvad er forskellen på kompot og marmelade?
For mig, er der disse kendetegn. En kompot er:
- Ofte med hele eller grove stykker frugt
- Ofte kogt kortere tid end syltetøj eller marmelade
- Indeholder ofte mindre sukker, så den er lidt mere syrlig end traditionel marmelade/syltetøj.
- Er ofte mere flydende i konsistensen (men tykkelsen bestemmer du selv).

Jeg koger tit en portion kompot med bær, når vi har nogle bær, der trænger til at blive brugt. Det gør nemlig ikke noget, at jordbærrene er lidt bløde og runkne. Stop madspild, stop jordbærspild. 🙂
Tit kan du i vejboder også købe jordbær fra dagen før, til billigere pris. Brug du gerne dem, hvis du vil lave syltetøj, jordbærsovs eller marmelade med jordbær.
De friskeste jordbær, spiser vi selvfølgelig med fløde eller vaniljeis til eller bruger som pynt på kager eller desserter. Uh jordbær om sommeren er min yndlingsdessert!

Må man bruge rabarber efter Sankt Hans?
Rabarber har vi i haven og vi bruger dem glad og gerne efter Sankt Hans også.
De største grove stokke kan dog være noget syrlige og indeholde mere oxalsyre, især efter Sankt Hans. Bare sød dem godt, brug de mindste stokke eller tilsæt non-oxalsyre, hvis du foretrækker det. Det har jeg nu aldrig brugt og det går så fint uden.
Rabarber er jeg vild med og jordbær også.
Kunne du bruge mere inspiration til opskrifter med jordbær og rabarber, så prøv også denne saft eller denne rødgrød.
Rigtig god fornøjelse med jordbær rabarber kompotten også. Du bliver vild med den, er jeg sikker på.
Få flere opskrifter på grød, puré, kompot, marmelade og syltetøj her:
1.

2.

3.

4.

5.

6.

7.

8.

9.

10.

Vil du gerne se flere opskrifter på marmelade og kompot, så besøg bloggens særlige kategori her.





