•  
  •  
  •  
  •  
  •  

I dag serveres der lækre speltboller på bloggen. Lækre, nemme boller der blev nydt med en lækker Macadamia-nøddecreme på. Uhm!

Dejen er af den nemme koldhævede slags, der bare skal røres med ske, hæve langsomt i køleskabet og dagen efter lægges på bageplade med en ske. Hvor nemt kan det være?

DSC_9666Opskriften på koldhævede økologiske speltboller kommer her:

Koldthævede økologiske speltboller
Print opskrift Del på Pinterest
Forb. tid: 10 minutter
Tilb. tid: 20 minutter
Samlet tid: 30 minutter
Ret: Brød, madbrød og tærter
Kategori: Brød og kager
Keyword: koldhævede boller, speltboller, speltmel
Portioner: 10 boller
Forfatter: Gitte Hansen

Ingredienser

  • 4 dl. koldt vand
  • 2 dl. tykmælk eller andet surmælksprodukt
  • 10 gram gær
  • 2 dl. havregryn
  • 6 dl. økologisk speltmel andet mel kan bruges
  • ½ tsk. salt
  • 1 spsk olie

Sådan gør du

  • Bland vand og tykmælk og rør gær, salt og olie i.
  • Tilsæt havregryn og hvedemel. Rør med ske.
  • Sæt låg eller film på skålen og lad dejen hæve langsomt i køleskabet til næste dag.
  • Næste dag tænder du ovnen på 200 grader varmluft. Læg dej på pladen med to skeer, evt. med lidt solsikkekerner nedenunder. Drys f.eks. med græskarkerner, sesam eller bygflager som vist her.
  • Der bliver ca. 10 boller ud af denne portion. Sæt bollerne i ovnen, når den er varm nok. Bollerne bages 15-20 minutter og tages ud når de er gyldne, sprøde og lyder hule når man banker dem under bunden
  • Bollerne serveres når de stadig er lidt lune.

Noter

Den koldhævede dej kan holde sig 2-3 dage i køleskab
Bollerne er fryseegnede
Få tips om flere opskrifter fra BagenørdenFølg bloggen på Facebook @Nogetiovnen

 Lækre koldhævede boller med speltmel og havregryn

…og rigtigt nemme at trylle i weekenden som friskbagt morgenbrød? Prøv dem også til et brunch- buffet eller tapasbord eller som sandwich-brød eller burgerboller måske?

Tykmælken gør at hæveprocessen fungerer bedre (erstatter surdej) og bevirker også at brødet holder sig friskt længere. Smid ALDRIG tykmælk ud, heller ikke selvom det er gået “et par dage over tiden”.

Sådan laver du speltboller – se billederne her:
DSC_9576

DSC_9629

DSC_9630

DSC_9665Bollerne serveres når de stadig er lidt lune. Smager fantastisk bare med lidt smør på, men er også rigtigt gode med en god nøddecreme på. En creme af Macadamia nødder smager godt, så hvis du kan opdrive den, er du heldig. Prøv også med Nutella 🙂

Speltmelet gav brødet en rigtig lækker smag. Jeg bilder mig ind at jeg kan smage en “nøddeagtig” smag når jeg bager med speltmel, men hér ved jeg jo ikke lige om det var nøddecremen der trak i den retning? 😉

Uha har lige lavet en ny portion dåsekaramel/dulce du leche opskriften finder du her og jeg siger jer, at karamelpålægget altså også smager fantastisk på øko-speltbollerne! Det eneste der skal til for at lave karamelpålæg er en dåse kondenseret mælk.
DSC_9677Uhm at sætte tænderne i en lækker friskbagt bolle med nutellaagtigt nøddecreme, bare i lys variant.DSC_9690


  •  
  •  
  •  
  •  
  •