Nem blendet æblemarmelade med vanilje

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

DSC_8747

Har du også, som jeg, 1000 æbler i haven? En million æbler, så de ligger i dynger og i lag ude i haven? Så man ikke kan nå at samle de nedfaldne, før nye daler ned?

Tak du milde skaber, fordi jeg har vundet i æblelotteriet. Tak tak så mere end rigeligt! Familien og kollegerne er stopfodret med æblekagelækkerier i alle afskygninger. Hvad skal man så ellers hitte på? Forære æbler væk? Det var en god ide, men alle mine kolelger og naboer i nabolaget har så mere end rigeligt med æbler hjemme i egne haver.

I Norge kan man købe æblemarmelade i alle butikker, hvorfor fås det så ikke i DK? Øv også, men så må vi da bare lave vores egen danske æblemarmeladevariant af egen avl? Biodynamiske, økologiske og helt naturskabte æbler?

Jeg gik i haven med to store skåle. Kæmpe skåle. Jeg måtte ind og tømme´undervejs. Et KÆMPE bjerg æbler blev det til, kan du nok regne ud. DSC_8718
Hvad gør man hvis man ikke ORKER at skrælle flere æbler? Ikke ORKER at fortsætte de endeløse timer i æbleskrælleriet? Er der ikke også noget med at vitaminerne sidder i skrællen? Er der ikke også noget med at skrællen er særligt smagfuld? Går man ind for stop mad madspild går man også pr. definition ind for “stop spild af æbleskræller”. Æbleskrællerne må kunne bruges og man MÅ kunne slippe for at skrælle alle de hulens æbler?

Nu skal du høre om et æblemarmelade-eksperiment der lykkedes! Yes! Jeg kogte æblebåde MED skræl og blendede mosen til slut, og det var en STOR succes! Så nemt! 1000 gange nemmere end med skrællede æbler.

Den fineste reneste æblemarmelade med den smukkeste farve ovenikøbet.

DSC_8747

Sådan laver du æblemarmelade med vanilje: 

Befri æblerne for kernehus og kerner og skær dem i både/småstykker. Læg stykkerne i en stor gryde og lad æblerne simre under låg i en halv time eller lidt mere.
DSC_8980DSC_8719 Tilsæt en vaniljestang. Skær vaniljestangen op og bland “marven” med lidt sukker. Tilsæt vaniljekorn og “vaniljesukker”. Lad den tomme vaniljestang koge med i gryden.

Kig til æbleblandingen flere gange og rør godt undervejs.
DSC_8722

Når æblerne har købt minimum en halv time (måske lidt mere), skal du prøve at mose æblestykkerne ud med en grydeske. Når de kan moses uden problemer er mosen tæt på færdig.

Stik en blender i gryden og blend marmeladen. Hermed sikrer du at ingen får små æblestykker imellem tænderne. Fisk lige vaniljestangen op først, men læg den evt. ned i et af marmeladeglassene bagefter. Den kan lige så godt afgive mest mulig smag, længst mulig tid. Smagsmæssigt bliver marmeladen lækrere og den kommer til at se indbydende og rustik ud, når sådan en helt rigtig vaniljestang bliver sat til frit skue 😉

DSC_8725

Den blendede æblemarmelade ser ca. sådan ud. Farven snyder lidt her (dumme dumme aftenbelysning!). Kuløren bliver rød og fin. Det er jo skrællen der farver her. 
DSC_8726
Til slut skal marmeladen smages til. Skru lidt ned for varmen til lavt blus. Jeg brugte både almindeligt sukker og rørsukker, men du kan sagtens nøjes med almindeligt sukker.

Det er svært at være nøjagtig med måleangivelserne her Jeg målte ikke mine æbler nøjagtigt af (fy skamme!). Jeg fyldte bare min største gryde, stoppede alle mine æbler heri, kogte, blendede og smagte til, til sidst. Jeg håber det kan gå an? Det kommer jo også helt an på hvilket sort du bruger, hvor meget sukker marmeladen skal have?

DSC_8731 Jeg kogte mine marmeladeglas med lidt atamon. Kom 1/4 tsk. atamon i hvert glas og fyldte op med kogende vand. Lågene blev “atamon-kogt'” for sig. Kogende vand blev hældt over lågene i en lille skål, så vandet dækkede helt. Sådan lod jeg glassene stå imens marmeladen simrede færdig. DSC_8732Tilsæt lidt Atamon til marmeladen og fyld den på glas og låget skrues hurtigt på. Glassene stilles til afkøling. Kan også nydes lun på en nybagt bolle. Æblemarmelade smager fantastisk! Brug evt. en lille klat som bund i en lækker æblekage med mandellåg . Du kan også lave en lækker gammeldaws æblekage af den lækre mos, eller nyde den som den er 🙂

Så er der æblemarmelade!
DSC_8747


  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

9
Skriv en kommentar

5 Kommentar tråde
4 Tråd svar
0 Følgere
 
Mest reagerede kommentar
Hotteste kommentar tråd
4 Kommentar forfattere
  Tilmeld mig notifikationer  
Nyeste Ældste Flest stemmer
Underret mig om
Anja

Den del af processen, hvor du skyller glassene med Atamon og kogende vand – det er spild at bruge Atamon, hvis du bruger kogende vand ?
Det er fint bare at bruge varmt vand og Atamon her, hvis du vil have en effekt af Atamonen.

Inge

Hej, hvor ser det lækkert ud – jeg må prøve imorgen, har vist et ton – sådan cirka – ævler i haven. Har ellers kogt mos og puttet i fryseren, men gik i dag og tænkte at marmelade af æbler vel også kunne spises 🙂 Jeg plejer at koge marmelade med Grøn melatin, skal ikke bruge sukker, og det er helt fint. Jeg må også huske kardemomme og kanel 🙂 Men, jeg har hørt/læst at Atamon ikke må få kogende vand? Det skal lige køle ned til 80 grader, ved du, om der er noget om snakken? Har den ikke… Læs mere »

hvadskalvibage/Mette

jeg brugte kanel og anis, for at få lidt jule/vinterstemning i det 🙂

Både opskriften på det samt tærter og bollerne er på min blog, så kik endelig forbi 🙂

hvadskalvibage/Mette

Har lavet æblesmør, og undre mig også som dig over hvorfor hverken det eller æblemarmelade kan købes i butikkerne. Det smager jo super godt.

Da jeg havde lavet æblesmørret, bagt tærter og boller med æbler havde jeg stadig nogle kilo tilbage af min plukning. De kom i saftkogeren (blot skåret i kvarte, men med kerne og det hele) og gav den mest lækre saft – og mig som ellers hverken kan lide æblejuice eller most, blev helt vilde med det.

Vi anvender cookies for at give dig den bedst mulige oplevelse af websitet.  Se vores cookies- og privatlivspolitik. Jeg accepterer