•  
  •  
  •  
  •  
  •  

Dagen idag var lang og arbejdsdagen sen, men solen tittede frem. Heldigvis. Det blev til en smule solbad på terrassen. Sen solbad. Men alligevel 🙂

Jeg PRØVER jo at lade være med at bage alt for meget. Altså det du’r jo ikke at det bliver hver dag. Prøver langt de fleste dage at styre mig, men….En stump marcipanrest i køleskabet og en pose tranebær har fået kage-eksperiment-tankerne til at vrimle de senste dage…Man kunne jo lige….lave…muffins, boller med marcipan, ja ALT muligt??

Biscotti med marcipan og tranebær

…JUBII i morgen er der faktisk en bage-anledning!

Imorgen får mit lille bibliotek besøg af gode kollegaer fra et større bibliotek. Vi skal eftermiddagshygge i solen, på museum, spise og så ja, tænkte jeg. SPISE KAGE!!! 🙂

Selv samme kolleger fik for et par måneder siden en kagedåse med chokoladebiscotti da jeg besøgte dem. Nu skal de da prøvesmage en ny biscotti-variant. Tænkte jeg. Gnæk, gnæk. Så kunne det alligevel blive til kagebag idag. 🙂

Biscotti med marcipan og tranebær

Jeg tænkte, at biscotti ville blive gode med marcipan. I forvejen er der jo mange mandler i, og jeg tænkte, at marcipanens sødme ville klæde de små tørre søde tænderknækkende kager? Det var en god ide. Det var faktisk en fantastisk god ide. Min datter har allerede sagt : “Øv mor, du tager ikke allesammen med på arbejde vel?”  Det er et rigtigt godt tegn. (Når børnene ønsker kagerne givet væk, er det til gengæld et MEGET dårligt tegn)  🙂

Jeg googlede og fandt at Odense Marcipan faktisk har fået selvsamme ide med marcipan-biscotti. Så øv, kan ikke tage patent på opskriften. -) Dog har jeg tilsat tranebær, kakaomarcipan og 2-3 spsk. flydende kærgården, til mine, så lidt aftryk har jeg fået på den.

Basisopskriften er denne :

250 g mel
250 g sukker (jeg skiftede halvdelen ud med snydesukker)
3 æg
150 g hele mandler
200 g Marcipan (jeg brugte 100 gr kakaomarcipan)
½ tsk. bagepulver
2 spsk. vaniljesukker

Fremgangsmåden er enkel. De tørre ingredienser blandes, mandlerne puttes i, æg og marcipanstykker til sidst. Jeg tilsatte også tranebær.

Man kunne bruge hvid chokolade (savle! Det ville have været lækkert) eller  julekrydderier til jul? Prøv også disse biscotti med chokolade og appelsinsmag. Utroligt nemme kager at bage og fedtfattige også. Har du bemærket? Ingen fedtstof. (ok som om sukker og mandler ikke feder?!… Tys!)

En røremaskine er næsten et must til disse (eller brug dejkroge på elpiskeren) da dejen bliver meget sej og tung at røre. Hvis dejen føles for tør og smuldrende “samler” jeg den med et par spsk flydende kærgården. Det gør underværker for konsistensen og for smagen. Godt biscotti-trick 🙂

Biscotti-dej

Biscotti-dej

Dejen er klistres men formes alligevel til lange stænger som vist her. “Pølser” trilles  /samles med fingrene  og lægges på bageplade. Trykkes lidt flade inden bagningen som vist her. :

Lækkert med hele mandler 🙂

Kagerne skal bage 15 minutter v. 175 grader varmluft. Herefter tages kagerne ud og skæres på i 1-2 cm stykker på skrå som vist her. Ovnen slukkes.:

Biscotti betyder “dobbelt-bagt” Det betyder at kagerne skal en tur i ovnen igen for at tørre. De skal jo blive knasende sprøde. Jeg plejer at lade kagerne tørre i ovnen til næste morgen i den stadigt lidt lune ovn. Det sværeste her er at holde fingrene fra dem. 😉

Kagerne kan holde sig i kagedåse i ugevis, men al erfaring viser at de sjældent holder så længe 😉 De er gode at give i en gavekagedåse, men afprøv lige først om de er blevet alt for hårde (det sker desværre indimellem. MIn svigerfar HAR brækket en tand. Ups. Tror han har fået NOGET respekt for mit bagværk).

Glæder mig til at se mine kolleger imorgen og til at overraske dem med et par håndfulde af de små søde sprøde 🙂

P.S: Kagerne er temmelig hårde her, men det er jo også lidt meningen med biscotti. Hellere hårde end bløde. Så er det jo godt at vi har en kop kaffe at dyppe kagerne i 🙂


  •  
  •  
  •  
  •  
  •