Bedstefars skæg med vanille cheasy og kalorielet jordbærgrød

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

DSC_8503

Jeg er vild med Bedstefars skæg! Så er det sagt! Altså hverken moustache, fipskæg eller overskæg.

Det er bedstefars skæg KAGEN, jeg elsker. En sukkerbrødsbund, et syltetøjslag og en marengstop. Oh la la!

DSC_8521

Det lyder meget…sødt og det er det også, men på den gode måde.

Denne variant du skal høre om i dag er en smule fedt og sukkerreduceret, uden at kagen tog skade.

Jeg skiftede lidt af smørret ud med vanilje cheasy og skiftde det søde syltetøj ud med……kalorielet jordbærgrød. Ja du læste rigtigt. Jordbærgrød. Jeg har flere gange, med godt resultat, brugt Skælskør kalorielet jordbærgrød i kager, f.eks.i denne roulade og nu altså også i Bedstefars Skæg-kagen.DSC_8494

Man kan selvfølgelig lave sin egen kalorielette jordbærgrød, af friske jordbær, men i langt de fleste køkkener er tiden jo knap. Skælskør Jordbærgrød er et godt alternativ og indeholder meget få kalorier. Brug gerne den kalorielette, da Bedstefars skæg-kagen i sig selv indeholder rigeligt sukker.

Vanille cheasy brugte jeg fordi jeg havde en rest i køleskabet og fordi den gør, at man kan reducere i smørmængden. Vanilje cheasy kan dog erstattes med mælk. Surmælksprodukter er godt at bruge i kager, da de giver saftighed og gør kagerne “svampede” . Det er også altid godt at spare på kalorierne, tænker jeg, man kan nemlig ikke nøjes med 1 stykke af denne kage, skal jeg sige dig 😉

Her kommer opskriften på Bedstefars Skæg med vanilje cheasy og kalorielet jordbærgrød:

4 æggeblommer

100 gram sukker (125 gram hvis vanilje cheasy ikke bruges)

75 gram smeltet smør (eller 125 gram, hvis mælk bruges)

2½ dl. vanilje cheasy (eller 1½ dl. mælk)

5 dl. hvedemel

2 tsk. bagepulver

3 tsk vaniljesukker

Fyld: Et glas jordbærsyltetøj eller en pose jordbærgrød

Marengs: 4 æggehvider

2½ dl sukker

Sådan gør du:

Tænd ovnen på 150 grader varmluft.

Pisk æggeblommer, sukker og vanillesukker. Tilsæt smeltet smør og vanilje cheasy. Bland bagepulver i melet og tilsæt. Rør godt. Du kan fint nøjes med et piskeris.
DSC_8490
Sådan ser kagen ud efter den er færdigrørt.DSC_8491 Smør et ildfast fad og hæld dejen i. Ovnens store bradepande er for stor, så brug en mindre bradepande eller et andet ildfast fad. DSC_8493Bag kagen 15 minutter ved 150 grader varmluft.DSC_8495 Hæld jordbærgrøden på. Måske behøver du ikke bruge hele pakken, men kagen skal være godt dækket. Fordel jordbærgrøden/syltetøjet godt på hele kagen.DSC_8496Marengs: 

Pisk hviderne stive med lidt af sukkeret. (5-6 spsk.) Vend resten af sukkeret i med en ske. Fordel marengsen ovenpå kagen, og bag yderligere 20 minutter ved 150 grader varmluft. Her et glimt fra ovnen. Beklager min “tågede” ovnlåge 😉
DSC_8498 Kagen er færdig når marengsen er sprød og gylden. Pas på med at åbne ovnen for tidligt, da marengsen ellers vil kunne risikere at falde sammen.DSC_8501Lad kagen køle lidt af, før du skærer dit første stykke.

Kombinationen af sød sprød marengs, syrlig jordbærgrød og svampet sukkerbrødsbund. Need I say more?

Bedstefars skæg? Hvorfor mon dette navn? Marengs der sidder fast i skægget? Øh jeg forstår det ikke helt? Metaforen “bedstefars skæg” er jo ikke så appetitlig, men har man smagt kagen bare EN gang, giver den søde skønne associationer.

Bare klø på. Rigtig god fornøjelse med skæg-kagen 🙂

DSC_8521


  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

10
Skriv en kommentar

5 Kommentar tråde
5 Tråd svar
0 Følgere
 
Mest reagerede kommentar
Hotteste kommentar tråd
4 Kommentar forfattere
  Tilmeld mig notifikationer  
Nyeste Ældste Flest stemmer
Underret mig om
Grethe

Hej igen Knust ribsgele er bare en gaffel ned i et glas ribsgele,og så kører man godt rundt så bliver gele`en grødagtig,det gør at den er meget nemmere at smøre ud,ellers ligger den jo bare i klumper Jeg bagte iøvrig kagen til min datters bryllup,da det er hendes bedste kage,5 stk bradepander i forlængelse af hinanden,,pyntet med marcipanbånd i kanten ,så samlingerne ikke sås Ovenpå i kanten pyntet med friske rosenblade,og små røde hjerter……………… Vi havde ikke så langt et fad ,men satte den på et langt spejl,det så ret flot ud den blev spist til sidste krumme ,så den… Læs mere »

Grethe

Hej Gitte
Her er det altid knust ribsgele der kommer i ……………det står der i den opskrift jeg har ,
og her er kagen ligeså elsket …………..
Tror nu også den vil være fin med alt…………abrikosmos f.eks………….,er nok kun fantasien der sætte grænser

Mange hilsner Grethe

Lærke

Det er i hvert fald Lærke-loven 😉 elsker den kage!!!!!

Lærke

Aarrgghh Gitte, denne kage må ALDRIG laves med andet end hindbærsyltetøj………. 😀

Kristine

Er du tosset den ser mega lækker ud;). God ide at spare lidt på kalorierne – men det går nok lige op når en kagegris som mig går igang;)

Vi anvender cookies for at give dig den bedst mulige oplevelse af websitet.  Se vores cookies- og privatlivspolitik. Jeg accepterer