•  
  •  
  •  
  •  
  •  

Det er LÆNGE siden jeg har bagt kage. ALT for længe siden!

Vi prøver jo at undgå alt for meget af det søde bagværk herhjemme. Hvis det skulle stå til mig kunne jeg bage kager og lækkerier HVER DAG! For mig er processen ligeså skæg som selve kalorieindtaget, men faktum er, at det betyder ALT for mange kalorier hvis man bager så tit som jeg har lyst til. Øv.

Ofte reducerer jeg med snydesukker (a la Perfect fit) eller tykmælk i stedet for fedtstof. Men NOGEN gange bliver der altså lavet kage med SMØRcreme i, som i dag. Jeg lavede en syndig chokoladeroulade med store chokoladestykker i og den lækreste smør/vanillecreme med æggeblomme. En lækkerbidsken var det!

Chokoladeroulade med chokoladestykker og smørcreme

Vi havde pasteuriserede æggeblommer i køleskabet, for en gangs skyld, og hver gang jeg fik øje på de æggeblommer begyndte jeg at lægge skumle planer. Fantaserede om chokoladekager med smørcreme eller en roulade måske? Ja jeg var simpelthen nødt til at lave en chokoladeroulade for at få brugt de der æggeblommer! 😉

Rouladedejen i sig selv er helt fedtfattig, og jeg erstattede halvdelen af sukkeret med snydesukker. Pudsede lige glorien dér og tænkte : “Ha! Så pyt med at smørcremen er (lidt) syndig!” 🙂

Her kommer opskriften. Affotograferet fra mit game slidte eksemplar af “Politikens Bagebog” (helt fra forrige århundrede!)

Opskrift fra gamle slidte "Politikens Bagebog"

Altså jeg må tilstå, at jeg begik en brøler af rang. Jeg “glemte” at piske æggehviderne for sig selv, med det resultat at min roulade blev ret flad i dejen.  Lov mig : Gør som opskriften foreskriver og improviser ikke som mig. NOGEN gange er jeg lidt for utålmodig i køkkenet, prøver tit at slippe for at piske de der hvider. Gider ikke alt for mange skåle. Men altså, det ER jo en god idé at piske dem. Kagedejen bliver lettere og luftigere og klasker ikke sammen, som min desværre gjorde. ØV det var helt selvforskyldt.  Min roulade kan heldigvis sagtens spises alligevel, men lidt flad ser den ud synes du ikke? Øv

Chokoladeroulade med chokoladestykker og smørcreme

Dejen piskes. Lækkert ser det ud.

I får lige husets hollandske kakaobøtte at se. Der skal bruges meget kakao i dejen, så bøtten måtte lige fyldes op. Kakaoen er hollandsk men købt i Tyskland (hvor den er billig). Dåsen er købt i Holland for over 20 år siden. Den er et godt minde at have og heldigvis kommer den ud af køkkenskabet rigtigt tit 😉

Husets kakaobøtte fra HollandHusets kakaobøtte fra Holland

Selvfølgelig med hollandsk kakaopulver i 🙂

Efter pisning hældes ud på et stykke bagepapir.

Jeg improviserede og hældte hakket chokolade ud på¨dejen. Jeg forestillede mig at det ville være lækkert, men jeg ved ikke om det måske var det der fik den til at falde sammen?? Jeg var vist heller ikke alt for god til at få det drysset helt jævnt ud, men lækkert smagte det dog 😀

Rouladedej med syndigt chokoladedrys

Kagen blev sat i en 175 grader varm ovn i 7-8 minutter (varmluft).

Sådan så den færdigbagte bund ud

Bagt rouladebund

Den blev straks vippet over på et stykke bagepapir drysset med sukker :

Sukkerdrysset bund til rouladen

Imens blev smørcremen lavet. Snyd ikke dig selv. Brug rigtigt smør. Kærgården light kan bruges, men den fuldfede smør er der mest smag i. Det er op til dig, alt efter fedtforskrækkelse 😉

Jeg fedtreducerede lidt i forhold til opskriften. Brugte 100 gram og 2 æggeblommer i stedet (det passede med et bæger pasteuriserede blommer). Jeg brugte også en hel vanillestang (nu havde jeg jo alligevel taget hul på den?).

Tip : Er smørret for hårdt, så lun det 10 sekunder i mikrobølgeovnen, så kan det let piskes sammen.

Jeg synes det ser FANTASTISK lækkert ud med de små vanillekorn i. Savle, savle 🙂

Smørcreme med vanillekorn og æggeblomme

Cremen vil sagtens bruges i andre kager. Hvad med en rigtig chokoladelagkage med smørcreme, en honningkage med smørcreme? . Lækker lækker creme! 🙂

Smørcreme med vanillekorn og æggeblomme

Når rouladen er afkølet kan cremen smøres på. Jeg bruger en dejskraber. Derefter kan rouladen rulles. Brug papiret som hjælp. Rouladen knækker let knække i starten men fortsæt endelig. Det der evt. knækker kommer der “hold på” når den rulles sammen. Læg rouladen med sammenføjningen nederst (ellers kan den åbne sig). Lige denne rulning ville jeg gerne have filmet, det lyder lidt svært når det skal forklares med tekst. Prøv det. Det er ikke så svært som det lyder.

Sådan ser en færdigrullet roulade ud.

Færdigrullet roulade

Og sådan ser et færdigt stykke chokoladeroulade ud.

Chokoladeroulade med chokoladestykker og smørcreme

Den var godt nok en lækkerbidsken og jeg fortrød ikke min chokoladeimprovisation. Ok. NÆSTE gang lover jeg mig selv at piske de der hvider! Lover det! Er sikker på at den ville have være mere luftig. Men smager fantastisk, uansest.

Har endnu et bæger æggeblommer. Måske man skulle kaste sig ud i endnu et nyt rouladeforsøg? Måske med piskede hvider denne gang?  😉

P.S.: Roulade kan faktisk laves næsten helt kalorielet hvis du laver en jordbærroulade som denne . Istedet for sukkersyltetøj kan du bruge diæt-syltetøj eller light jordbær-grød. Der er næsten ingen kalorier i og det smager helt fantastisk! Kan serveres med en lille klat flødeskum hvis du ikke hører til den fedtforskrækkede type. Det fuldender ligesom værket 🙂

 


  •  
  •  
  •  
  •  
  •