Hjemmelavet hønsekødssuppe og tarteletter med høns i asparges

 • Hjemmelavet hønsekødssuppe og tarteletter med høns i asparges
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

I weekenden serverede jeg mormormad på matriklen. En langtidssimret kæmpekylling blev til den lækreste hønsekødssuppe. Det plukkede kyllingekød blev til de lækreste tarteletter med høns i asparges. To retter af en kylling. Win-win.

Så tænker du nok: “Ha, hun har jo ikke engang bagt tarteletterne selv og bollerne i suppen ser jo heller ikke engang hjemmelavede? No big deal?” Jo det er! Jeg giver mig selv et kæmpe klap på skulderen for at have dristet mig ud i mormor-retterne og for faktisk at have fået så smagfulde retter ud af eksperimentet, at ikke engang en mormor ville kunne gøre det bedre. Det er vel bestået så? JAAA!! 😉

Så altså hermed, har du endnu ikke haft din debut i køkkenet med din første hønsekødssuppe eller din første omgang tarteletter, så kan du altså sagtens springe på her.Altså det er rigtigt snedigt. Kyllingen skal koge i lang tid, og det vand den har kogt i bliver, som ved et trylleslag, forvandlet til den lækreste suppe. Kyllingekødet plukkes, der bages en sauce op og kyllingekød og asparges tilsættes. Så har du tarteletfyld. Det var den korte version. Det betyder jo altså, at du ud af én kylling får to lækre retter med rigeligt mad til familien på 4 i 2-3 dage.

Jeg foreslår dig at lave retterne en dag du har god tid, ikke fordi retterne er særligt vanskelige, men fordi kyllingen skal koge i 3-4 timer.Her kommer opskriften på hønsekødssuppe og tarteletter med høns i asparges:

Hjemmelavet hønsekødssuppe og tarteletter med høns i asparges
Print opskrift Del på Pinterest
Forb. tid: 30 minutter
Tilb. tid: 4 timer
Samlet tid: 4 timer 30 minutter
Ret: Mormormad - klassiske oldschool retter
Kategori: Dagens ret
Portioner: 8 pers.
Kalorier: 0
Forfatter: Gitte Hansen

Ingredienser

 • Suppe:
 • 1 god stor fersk kylling min vejede 1400 gram
 • 4 liter kogende vand
 • Et bundt porrer
 • 4 gulerødder
 • 2 løg
 • Salt/peber
 • Evt.: Knoldselleri i tern.
 • En pose blandede kød og melboller gerne hjemmelavede
 • Tarteletfyld:
 • 50 gram smør
 • Plukket kyllingekød fra den kogte kylling
 • 1 liter suppefond hønsekødssuppen, kyllingen har kogt i
 • 2 dåser asparges HUSK: gem væden
 • 3 mel
 • Salt/peber
 • 2 pakker tarteletter

Sådan gør du

 • Gå igang 3-4 timer før maden skal serveres.
 • Køb en kæmpekylling og skyl den godt. Læg den i din store suppegryde og dæk med 4 liter kogende vand (koges nemmest i elkogekedlen).
 • Snit to af porrerne og løgene. Tilsæt til suppevandet. Gulerødderne og den sidste porre venter du med. Krydr godt med salt og peber.
 • Lad kyllingen simre i fonden 3-4 timer
 • Skum suppen af undervejs og smag suppen til.
 • Fisk kyllingen op. Den falder fra hinanden, men pyt med det, bare du får fisket alle kyllingestykkerne op. Lad bare løg/porrer blive i suppen. Tag 1 liter suppefond fra og sæt til side (skal bruges til tarteletterne).
 • Det er nu den sidste porre og gulerødderne skal tilsættes. Skær gulerødderne i små tern og porren i 2 cm. skiver. Du kan også tilsætte tern af knoldselleri, persillerod eller pastinak til suppen
 • Tilsæt til suppen og lad den koge op i et kvarters tid, inden kød og melboller tilsættes (suppen må IKKE koge, når først de er tilsat)
 • Imens suppen koger færdig, laver du tarteletfyldet:
 • Kyllingen er meget mør, efter at have kogt 3-4 timer. Det yderste bløde skind kasserede jeg, resten af kyllingekødet plukkede jeg af med en gaffel. Der blev en kæmpestor tallerken fyldt med kyllingekød.
 • Tarteletfyldet laver du af en opbagt sauce. Start med at hælde væden fra aspargesdåserne og gem vandet.
 • Smelt smør og tilsæt mel. Jeg startede med 3 dl. mel, men du skal bruge 4 hvis du gerne vil have ret fast tarteletfyld. Tilsæt aspargesvand og bag en sauce op.Tilsæt 1 liter suppefond, lidt af gangen. Rør godt, så saucen ikke klumper.
 • Når saucen har en fin konsistens smager du den til med salt og peber. Måske den skal have lidt ekstra jævning? Tilsæt nu asparges og kyllingekød.
 • Sæt tarteletterne i ovnen i 3-4 minutter på 125 grader
 • Fyld herefter tarteletfyldet i tarteletterne
 • Suppen nydes bagefter.

Det er nemt at købe ind til de to retter, og billige retter er det også. To fluer med et smæk. Forret og hovedret ud af samme kylling:

Gå igang 3-4 timer før maden skal serveres. Start f.eks. en søndag når Giro 413 skydes i gang. Så går du i komplet mormor-mode, det gjorde jeg! 🙂

Køb en kæmpekylling – jo større jo bedre.
DSC_1798DSC_1803Her ser du en kylling der har kogt i 3-4 timer. Suppefonden er blevt kraftig og god. Skum suppen af og smag suppen til nu.
DSC_1850DSC_1851

Nogle tilsætter knoldselleri, persillerod eller pastinak til suppen, men jeg er ikke stor fan af disse rodfrugter i suppe (har barndomstraumer om de små hvide firkanter i suppen, yarrgh – jeg fiskede efter melbollerne! 😉

Har du ikke selleri-traumer, så tilsæt du gerne det (eller lignende rodfrugt).
Jeg nøjedes med løg og gulerødder og ingen savnede noget i smagen (ikke engang min mand eller søn og de forstår sig godt på at vurdere mormor-mad! 😉
DSC_1855DSC_1853 Der blev en kæmpestor tallerken fyldt med det lækreste mest velsmagende kyllingekød. Så er vi snart klar til tartelet-fest! 🙂DSC_1864 DSC_1866

Jeg har endnu til gode at bage mine egne tarteletter, men jeg flottede mig og købte de dyreste jeg kunne få i butikken. Skal der være tartelet-fest, så lad der være tartelet-fest! 😉 Men ok, jeg skal da engang prøve at bage mine tarteletter selv! (men du ved jo hvordan jeg har det med udrullede deje! Ikke godt! 😉
DSC_1869Jaaa julelys i især sønnikkes og gemals øjne. “MOR har du lavet TARTELETTER??” sagde min søn med sådan et udtryk som, var det næsten for godt til at være sandt? Han var noget skeptisk da han satte sig til bords. Mors havde jo sikkert snydt med et eller andet. Gjort tarteletterne mere fedtfattige f.eks.?

Næh nej, oldschool opskrift og der var jubel ved  middagsbordet. “Hvor mange må man tage?” Det plejer min søn ellers kun at sige når der serveres frikadeller, steaks, karbonader eller lignende lækkerier. Det er VIRKELIG en anbefaling, når sønnike kommer med denne melding!

Tartelet med høns i asparges til forret. DSC_1874Hønsekødssuppe med kød og melboller til hovedret. 
DSC_1868Jeg varmede kun en pakke tarteletter pr. dag, det var adfærdsregulerende i forhold til antallet. Ud af 1 kylling blev der til ialt 20 tarteletter. Rimeligt godt gået.

Du kan tro, at dette fad fik sønnikes øjne til at stråle!DSC_1876…og en god hønsekødssuppe fyldt med saft og kraft. Bemærk lige farven? Meget mere gul, end den hønsekødssuppe man kan købe?

Smagsmæssigt er der også en verden til forskel. Jeg er ikke helt overbevist om, at jeg får købt købe hønsekødssuppe nogensinde igen.

Det er ikke fordi det er så besværligt at lave suppen selv, du skal blot gå igang i rigtigt god tid, brug gerne en fridag. Der breder sig en hyggelig suppe-simre-duft, så ja, man går komplet i mormor-mode… 🙂

Rigtig god fornøjelse med mormor-syslerne. Har du succesoplevelser med bagte tarteletter hører jeg gerne om det og hjemmelavede kød og melboller for den sags skyld også 🙂

Jeg er altid frisk på en udfordring og nu har jeg jo fået boostet mit mormor-mads-ego 🙂
DSC_1882


 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

36
Skriv en kommentar

15 Kommentar tråde
21 Tråd svar
0 Følgere
 
Mest reagerede kommentar
Hotteste kommentar tråd
13 Kommentar forfattere
  Tilmeld mig notifikationer  
Nyeste Ældste Flest stemmer
Underret mig om
Bente

Kære Gitte.
Jeg kan se, du har fået informationer om, at der skal en bollesprøjte til ?
Dejen til melboller laver du akkurat ligesom dej til vandbakkelser – blot tilsat salt. De bliver sindssygt lækre, men må slet, slet ikke koge

Freja

Hej.
Jeg ville høre om du brugte al hønsekødet til tarteletterne, så der slet ikke er noget tilbage i suppen? Mvh Freja

Maria

Jeg er vild med din blog! ?? tak for dig og dine skønne opskrifter.. den står på hønsekødssuppe i aften!

Anne Simonsen

Hej Gitte (og Lene)
Jeg har også virkelig svært ved at få 25 gram smør til at opsuge 3-4 deciliter mel. Og når man læser andre opskrifter på opbagt sovs hedder det omtrent lige dele fedtstof og mel, så det må da skulle være spiseskefulde som i de fleste andre opskrifter, ikke?
Det sagt, så blev dette mit andet forsøg på tarteletter et stort hit (efter at den klumpede sovs var blevet siet). Tak for en skøn blog!

Lene

Hej Gitte.
Har prøvet opskriften flere gange og elsker det. Men nu bliver jeg simpelthen nødt til at spørge, om det er mig der læser/forstår det forkert. Skal der virkelig 3-4 deciliter mel i sovsen eller skal det læses som dele? For synes det hele bliver al for melet med den mængde smør, eller kommer du også væsken i fra asparges inden melen eller veksler mellem de to?

Asta Kleinberg

TIP! Jeg var forresten nødt til at spæde to bouillonterninger til, før den smagte af nok…på trods af den havde simret og hygget sig i næsten 5 timer med alle de lækre råvarer…måske jeg ikke havde nok salt og peber i…?! Men snyd eller ej: Den smagte helt perfekt…og jeg slap også for at skumme suppen…den var klar, gullig og “olieret” – helt som en klar suppe nu skal være? PS: Vi fik som Pia M. også søde ris med rosiner og gulerødstern til samt noget lækkert brød. Og så havde mormor æblekage med til kaffen…prikken over i’et; og ingen… Læs mere »

Asta Kleinberg

Hejsa Gitte. Vi har lige haft min mormor og bedstefar på besøg til aften: Og dit bud på tarteletter og hønsekødssuppe sad bare lige i skabet og faldt i god jord ved alle mand.? Rigtig mormormad som min bedste også ville have lavet det!(heldigvis, når de nu skulle være forsøgspersoner og dommere af min første, hjemmelavede klare suppe?) Jeg har GLÆDET mig hele ugen til at skulle begive mig i kast med det i dag = sådan virkelig gå og hygge med det; meget skyldes nok dine gode refleksioner og tanker. Tusind tak for det! Tak for inspirationen! Tak for… Læs mere »

Pia

Hej igen Gitte.
Jeg har læst, at det er sådan nogle små tartelet-agtige ting, man laver med et krustadejern, og de kan fyldes med både salt og sødt :mrgreen:
jeg har et foto af krustadejernet, men kan ikke lige finde ud af at sætte det ind her.
Håber meget, din dag bliver god !
Mange hilsener, pia

Pia

Hej igen Gitte.
Efter hvad jeg ved, er alle mine forfædre fra Østjylland, men min Sønderjyske veninde og jeg er blevet enige om, at der må have været noget sønderjyde i en af dem ?.

Og jeg har en bollesprøjte – købt hos en isenkræmmer i Århus i begyndelsen af 80’erne, så den bliver selvfølgelig brugt til melbollerne.
Hvis du skal have et minikursus på et tidspunkt, skal du bare sige til.

Men apropos sjovt køkkengrej fra gamle dage, fandt jeg en dag et krustadejern – det har jeg ikke haft mod til at prøve endnu altså ?
Mange mad-nørde hilsener til dig ,
Pia

Pia M.

Kære Gitte. Én gang i løbet af efterår/vinter koger jeg en kæmpe portion suppe, hvor jeg blander oksekød, en stor kylling og kraftben samt masser af gulerødder samt porrer, gulerødder, løg, pastinak, persillerod og selleri samt gerne selleritop mm. Sellerien fiskes op, når den er mør, og resten koger bare og kasseres, når suppen har kogt længe nok. Kylligen plukkes og laves til tarteletfyld – i købte tarteletter – men kød- og melboller til suppen er hjemmelavede – og specielt melbollerne er meget sarte – de tåler absolut ikke noget, der nærmer sig kogepunktet – og opskriften er fra min… Læs mere »

peter

Angående hønsekødssuppen.
Har selv lavet et en par gange på en høne på 2500 gram, men du glemmer at sige at man skal skumme suppen af fra urenheder inden at man kommer grønsager i.

Glavind

Mmmmhhhh det tror jeg, jeg skal kaste mig ud i i dag. Jeg kan da slet ikke vente med at komme fra arbejde nu. Min ellers manglende graviditets appetit ser ud til at have fundet sin vej tilbage 🙂
Jeg vil bare lige høre om du tror det er fryseegnet? Vi får jo nok ikke lige spist det hele på en gang, Og det er ikke det værste at kunne hive ud af fryseren tænker jeg 🙂

Christina

Så har jeg sørme fået afprøvet suppen. Den blev super lækker 🙂 Jeg tilføjede dog lidt gulerod, selleri og laurbærblad, sammen med porrer og løg imens den kogte. Lækker lækker suppe, og den var faktisk meget bedre og mere smagfuldt dagen efter 😉 Jeg gik hele vejen og lavede selv både kød og melboller, og selvfølgelig også en omgang tartelet fyld. Det var en rigtig mormor dag 😉 Jeg kan varmt anbefale at trave genbrugsbutikker tynde efter en bollesprøjte. Det gør det hele lidt mere autentisk. Min var ret gammel og selve der hvor man kommer melbolle dejen i, altså… Læs mere »

Sanne

Åh, det ser lækkert ud -og tænderne løber i vand!! Her er det ikke kun min mand, der elsker sin mors fantastiske (farmor)mad -det gør jeg også! Men med din beskrivelse lyder det jo næsten for nemt… Mon jeg kan være heldig at imponere ham i køkkenet igen, som med ølbraiseret oksesteg 🙂 Den snakker han altså stadig om. Jeg skal nok berette om erfaringerne, når jeg kommer så langt 😉

Christina

Lækkert lækkert ser det ud. Mums, ELSKER tarteletter. Suppe har jeg endnu tilgode at kaste mig ud i. Tænker det snart skal være 😉
Jeg har tænkt tanken i så mange år! At jeg faktisk var i den lokale genbrug for at købe en gammeldags bollesprøjte, så jeg selv kunne lave melboller. Det er et skattet mormor barndomsminde når jeg husker tilbage (mange år hehe) da jeg stod i mormors køkken, på en skammel ved den store gryde, og fik lov at trykke melboller ned i den nylavede suppe 🙂

Vi anvender cookies for at give dig den bedst mulige oplevelse af websitet.  Se vores cookies- og privatlivspolitik. Jeg accepterer