Koldhævede boller med havregryn – nem opskrift

  • Koldhævede boller med havregryn
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

I fredags snuppede jeg mig en fridag. Jeg har kniven for struben. Der skal skrives konfirmationssang. Der er 1½ uge til. Pyha da to-do-listen er ved at være lang. Lige for tiden vokser den mere end den skrumper…Men mon ikke vi når det hele? Håber det..

Jeg havde jo satset på, at konfirmationsdrengen ville være i skole i fredags, så jeg kunne lave hemmeligheder i ro og mag. Hm. hm. Der kom så lige en lockout på tværs.

Skoledrengen var hjemme hele dagen (men en computerdreng på værelset mærker man nu heller ikke meget til 😉

Planen var at der skulle være skrevet en sang før dagen var omme. Det blev det ikke til. Det blev til en tale. En LAAANG én. Manden vil også holde en tale. Nu har vi to, men ingen sang. Hm.hm.Koldhævede boller med havregryn - nem opskrift

Nå men tilbage til fridagen.

Når jeg har fri på hverdage (det sker ret sjældent), så er der en lille tradition for en form for bagværk om eftermiddagen, når de store skolebørn kommer hjem.

Vi forbinder det med hygge, god tid og dejligt samvær at mødes omkring lunt bagværk. Det kunne være hurtige scones? Det kunne også være boller og varm kakao?Koldhævede boller med havregryn

Jeg eksperimenterer en del med forskellige koldhævede deje for tiden. Det er så nemt! Dejen skal jo hverken æltes eller rulles. Den røres hurtigt sammen og skal minimum på køl i 6 timer.

Fredag morgen besluttede jeg mig for at røre en hurtig dej sammen. Det er det smarte ved denne dej. Den kan hurtigt røres sammen med en ske og skal hverken æltes eller trilles. Det er SÅ nemt med koldhævet dej 🙂

Jeg havde 8 dl. grovvalsede havregryn jeg gerne ville have brugt. Det er det andet smarte ved denne opskrift. Du kan nemlig bruge lige den type mel og de kerner du har på lager, dog skal minimum halvdelen være hvedemel, for at bollerne hæver ordentligt op. Koldhævede boller med havregryn - nem opskrift

Kig i dine køkkenskabe og se hvad du har og brug nedennævnte opskrift som udgangspunkt. 🙂

Opskriften på koldhævede boller med havregryn kommer her:

Koldhævede boller med havregryn - så nemme og lækre
Print opskrift Del på Pinterest
Forb. tid: 10 minutter
Tilb. tid: 20 minutter
Samlet tid: 30 minutter
Ret: Koldhævede boller med havregryn
Kategori: Brød og kager
Keyword: boller, havregryn, koldhævede
Portioner: 20 stk.
Forfatter: Gitte Hansen

Ingredienser

  • liter vand
  • ½ spsk. honning.
  • 8 dl. havregryn kan erstattes af andre grove meltyper eller af hvedemel kun.
  • 1 tsk. salt
  • 5 gram gær ca. 1 tsk (ikke tørgær)
  • Hvedemel/tipo 00 eller Manitobamel tilsættes til sidst. Du skal akkurat bruge så meget hvedemel at røreskeen kan stå af sig selv i røreskålen. Dejen skal være som tyk havregrød.
  • evt. hørfrø eller andre kerner

Sådan gør du

  • Udrør gær, salt og honning i vandet.
  • Rør havregryn i
  • Tilsæt hvedemel, til røreskeen kan stå af sig selv i skålen.
    Koldhævede boller med havregryn - nem opskrift
  • Dejen skal nu dækkes med film og stilles i køleskab minimum 6 timer, gerne natten over.
  • Du kan også lade den stå 2 timer på køkkenbordet, hvis det skal gå lidt hurtigere.
  • For mig passede det at lave dejen om morgenen og bage bollerne om eftermiddagen.
  • Ovnen varmes op 225 grader varmluft og dejen sættes på bagepladen med to skeer.
    Koldhævede boller med havregryn - nem opskrift
  • Sæt en skål vand i bunden af ovnen mens du bager. Det giver en god skorpe og dampen fremmer hævningen i ovnen.
  • Brødene bages i 15-20 minutter ca. Når de er sprøde og gyldne er de færdige. Bank lidt på dem til slut, lyder de hule har de fået nok.
    Koldhævede boller med havregryn - nem opskrift
  • Bollerne skal helst afkøle 5 før servering.

Noter

Mindst halvdelen af det mel du tilsætter, skal være hvedemel, for at bollerne hæver ordentligt op. 
Dejen kan holde sig på køl i  3-4 dage, så du behøver ikke bage alle bollerne på én gang. 
Bollerne kan bages alle og nedfryses.
Bollerne kaldes også brusebadsboller, for de kan bage imens du er i brusebad

Måske du irriteres over, at jeg ikke har skrevet præcis mål-angivelse på den mel-mængde du skal bruge? Når du har lavet den koldhævede dej et par gange, vil du forstå hvorfor. Mængderne kommer nemlig helt på hvor mange korn, kerner og groft hvedemel du bruger.

Du skal bare tilsætte mel lige til røreskeen kan stå af sig selv i skålen. Konsistensen skal bare være som tyk havregrød.DSC_3737Det er netop fordelen ved denne dej, at du kan bruge lige akkurat den type mel du har på lager og du kan få bollerne lige nøjagtig så lyse eller så grove, som du foretrækker. Havregryn kan nemlig sagtens helt erstattes af hvedemel kun.

DSC_3738Dejen er super nem at lave og se lige hvor fine bollerne er. De kan bage imens du er i brusebad om morgenen, og kaldes derfor også brusebadsboller.

Dejen kan holde sig 3-4 dage i køleskab, så det er en perfekt dej til weekenden, hvor du kan servere nybagt brød til både morgenmad og frokost.  Bollerne vil også være perfekte at tage med som madpakkebrød, hvis de bages om morgenen. DSC_3743Vi nød bollerne til en portion varm kakao. Uhm – knasende varme boller med iskoldt smør og kakao med flødeskum.

Uhm – den er altså svær at stikke! 🙂
DSC_3750

Der var rigeligt dej tilbage til weekenden. Jeg satte bare resten i køleskabet igen. Du kan så blot hive skålen frem og lave boller når du har brug for det.

Jeg lavede endnu sådan en portion igen i dag. 
DSC_3794Jeg lunede en leverpostej i ovnen imens jeg bagte bollerne.

Mine børn ELSKER varm leverpostej på lune boller. Det har i flere år været en weekendtradition hjemme hos os. Varm leverpostej og lune boller. SÅ er det weekend hjemme hos os! På toppen lagde vi farmors hjemmesyltede rødbeder. Uhm!DSC_3795Koldhævet dej er en fantastisk opfindelse.

Dejen er hurtig at lave og du kan lynhurtigt få lækkert friskbagt brød på bordet. Dejen kan varieres i det uendelige! . Husk blot tricket med røreskeen. Når røreskeen kan stå selv, er dejen færdigrørt.

Lune boller – så er der serveret.

DSC_3748


  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

38
Skriv en kommentar

19 Kommentar tråde
19 Tråd svar
0 Følgere
 
Mest reagerede kommentar
Hotteste kommentar tråd
20 Kommentar forfattere
  Tilmeld mig notifikationer  
Nyeste Ældste Flest stemmer
Underret mig om
Mathilde Mortensen

Til jer der ikke kan få bollerne til at hæve kan være fordi i blander salt og gær sammen. Hvis man opløser gæren i vand med salt, lukker gærcellerne sig og vil derfor ikke hæve særlig godt, prøv at tilføje salten som det sidste i dejen 🙂

Martin Vindbjerg

Hej. Jeg kan ikke helt finde ud af om du bruger alle 3 slags mel eller er det bare et forslag. Til mel type 😊

Pia nordberg

Så blev det min tur, dejen er rørt…glæder mig til i morgen tidlig !!!! Rigtig go weekend <3

Kirstine

Vi er i sommerhus uden varmluft ovn. Går det? 🙂

Trine Kølleskov Hansen

Hej Gitte. Hjælp… Hvad gør jeg forkert.. Jeg kan bare ikke få mine koldt hævede boller til at hæve. Da jeg lavede dejen i aftes kunne skeen stå selv. Det kunne den ikke til morgen og de første boller flød helt ud og hævede ikke.. Jeg puttede lidt mere mel i og så hævede de lidt. Men bestemt ikke meget. Jeg oplever dette lige gyldig hvilken opskrift jeg bruger på koldt hævede boller. Er dejen for våd om aftenen ell mangler der gær? Jeg bruge manitoba til denne. Og lidt mere end 5 g gær. Smagen fejlede bestemt ingenting men… Læs mere »

Tina

Hvilken type gær bruger du? Mine hævede slet ikke.

Tanja

Hvor køber du de to meltyper du nævner, og hvor meget af hver slags? En skriver 1/3 del af hver.?

Mette Juel

Disse boller er efterhånden blevet vores favoritter her i huset med havregryn og manitobamel?jeg har så fået tjansen 1. Juledag, at stå for morgenbollerne og vil så også bage nogle andre med appelsin og tranebær. Men nu har jeg opdaget, at det ene hold skal bages på 225 grader varmluft og det andet hold på 200 grader varmluft… what to do… idag bager jeg forresten dine fastelavs-klatkager?der er chokolade, tranebær, mandler og marcipan i, så de lugter altså også lidt af jul.

Hanne Poulsen

Hvor længe kan dejen holde sig i køleskabet? ?

Lotte

Skal prøve dine koldthævede havregrynsboller, men har et spørgsmål: er det koldt vand, eller skal det være lunt som til almindelige boller.

Karoline

Jeg ville så gerne uploade et billede af de nybagte boller som er SÅ vellykket og har hævet flot. Jeg elsker at have en dej i køleskabet jeg lige kan forvandle til hurtige og lækre boller flere dage i træk

Hanne

Hej Gitte. Tak for opskriften på disse fantastisk nemme og velsmagende boller. Har også prøvet din citronmåne med marcipan. Den blev også fantastisk!

Karen

Tak for den opskrift! Min teenager har vagt i Rema fra 7-12 i dag, og husbonden skulle tidligt ud af klappen pga en golft turnering. Så i går lavede jeg dejen, og kl 6.20 var der de fineste boller klar til både morgenmad og madpakker. Bollerne er virkelig både nemme og gode, og de hævede fint (jeg brugte 8 g gær). Og så er det nemt at lave flere, når resten af familien står op! Det er ikke sidste gang, jeg laver dem!. Rigtig god forårsweekend til alle herfra!

Ayah

Mine blev helt flade. Bollerne havde godt nok en dejlig sprød skorpe, men bollerne lignede mest af pita-brød 🙁
Har du et bud på hvad jeg gjorde forkert? Måske var min dej ikke tyk nok?

Mari-Ann

Hejsa Gitte
Jeg har lige fundet din hjemmeside, og kom forbi denne opskrift, som jeg er i gang med at afprøve i min Delonghi Fry
Tror de bliver rigtig gode.
Der er en ovenfor der skriver noget om en bage regl med en ske og 1/3 mel, hvad betyder det?????
Mvh Mari-Ann

Inge Have

Hej Gitte. Jeg har prøvet mange af dine gode og lækre opskrifter. I dag har jeg lavet koldhævede boller det blev en stor succes.? Hilsen Inge.

Lene meyer

Gitte! Tak! Det var lige den opskrift jeg havde brug for. Jeg har forsøgt at lave alle mulige boller og brød, og nogle af dem lykkedes da også. Brugte dog mange år på at lave mislykkede Camilla Plum rugbrød. Min fejl er tit at jeg ikke kan holde mig til opskriften. Kommer altid til liiige at putte en gulerod i…eller nogle havregryn….! Aha! Nu virker det. Reglen med skeen og 1/3 hvedemel bringer mig i mål hver gang. Tak. Også fra min familie 🙂 Lene

Mia

Har fulgt din opskrift med succes. Har fået de lækreste boller ud af det, til en meget billig pris. Tusinde tak :)!

Helle

Mums de ser lækre ud. Er det muligt at fryse dem med nogenlunde resultat? Helle

Vi anvender cookies for at give dig den bedst mulige oplevelse af websitet.  Se vores cookies- og privatlivspolitik. Jeg accepterer