Koldhævede boller med havregryn. Det er bare SÅ nemt at lave koldthævet brød og jeg har glædet mig til at dele denne opskrift med dig.
Det er så smart med en koldhævet dej. Den kan røres sammen på få minutter og står herefter og hæver i køleskabet natten over.
Næste morgen, skal bollerne bare sættes på en bageplade med en ske og bages. Voila.!
Dejen kan holde sig 3-4 dage. Det er derfor en perfekt dej at lave fredag aften f.eks.
Med en portion koldhævede boller, vil du kunne trylle friskbagt morgenbrød hver dag i weekenden.
Bag endelig rigeligt med boller om morgenen, for de er nemlig også rigtigt gode at bruge som sandwichbrød til frokost. Hjemme hos os har denne opskrift fulgt os i flere år.
Faktisk så har dejen overlevet i årevis, for når skålen er ved at være tom, så rører jeg bare en ny portion dej i den.
Den lille rest dej i skålen fungerer herved som surdej. Ja det er nemlig bare så super smart og giver SÅ lækkert brød.
Det smarte ved denne opskrift er også at du kan bruge lige den mel du har på lager.
Opskriften nedenfor er derfor også kun vejledende. Du kan bruge lige den mel du har, dog skal mindst halvdelen være hvedemel, for at bollerne hæver ordentligt op. Jeg eksperimenterer en del med forskellige koldhævede deje for tiden. Det er så nemt!
Dejen skal jo hverken æltes eller rulles. Den røres hurtigt sammen og skal minimum på køl i minimum 6 timer.
Fredag morgen besluttede jeg mig for at røre en hurtig dej sammen. Det er det smarte ved denne dej.
Dejen kan hurtigt røres sammen med en ske og skal hverken æltes eller trilles. Det er SÅ nemt med koldhævet dej 🙂
Jeg havde 8 dl. grovvalsede havregryn jeg gerne ville have brugt. Perfekt udgangspunkt og et godt startskud til en ny portion boller 🙂
Kig i dine køkkenskabe og se hvad du har og brug nedennævnte opskrift som udgangspunkt. 🙂
Få opskriften på koldhævede boller med havregryn her:
Ingredienser
- 1½ liter koldt vand
- ½ spsk. honning. sukker eller sirup kan også bruges
- 250 gram havregryn kan erstattes af andre grove meltyper eller af hvedemel kun.
- 1 tsk. salt
- 5 gram gær svarende til den mængde der kan ligge på 1 teske. Tørgær kan også bruges
- 1,4-1,5 kg Hvedemel eller tipo 00 eller Manitobamel (ca.) tilsættes til sidst. Grydeskeen skal kunne stå selv i røreskålen. Dejen skal være som tyk havregrød.
- evt. hørfrø eller andre kerner hvis du bruger frø/kerner/andet mel, kan det være du skal bruge mindre hvedemel
Sådan gør du
- Udrør gær, salt og honning i vandet. Rør havregryn i.
- Tilsæt hvedemel, til røreskeen kan stå fast af sig selv i skålen. Konsistensen skal være som tyk havregrød. Du skal ca. bruge 1,3-1,5 kg +/- afhængigt af hvor meget andet mel/kerner du bruger
- Dejen skal nu dækkes med film/låg og stilles i køleskab minimum 6 timer, gerne natten over.
- Du kan også lade den stå 2 timer på køkkenbordet, hvis det skal gå lidt hurtigere. Hvis dejen skal hæve længere tid på køkkenbordet, f.eks. natten over, så skal du nøjes med max. 3 gram gær (OG bruge en stor skål)
- Ovnen varmes op 225 grader varmluft og dejen sættes på bagepladen med to skeer. Virker dejen for tynd, så rør ekstra hvedemel i (det kan du godt, på dette tidspunkt)
- Sæt en skål vand i bunden af ovnen mens du bager. Det giver en god skorpe og dampen fremmer hævningen i ovnen.
- Bag brødene i ca. 15-20 minutter v. 225 grader varmluft (eller 250 grader alm. ovn). Når de er sprøde og gyldne er de færdige. Bank lidt på dem til slut, lyder de hule har de fået nok.
- Bollerne skal helst afkøle nogle minutter før servering.
Noter
Mængden af hvedemel afhænger af hvor mange kerner/andet groft mel du tilsætter.
Mindst halvdelen af det mel du tilsætter, skal være hvedemel, for at bollerne hæver ordentligt op.Dejen kan holde sig på køl i 3-4 dage, så du behøver ikke bage alle bollerne på én gang.
Lad gerne en portion dej blive i skålen, før du rører en ny portion dej. Denne dejrest fungerer som en slags surdej (gær skal alligevel tilsættes) Bollerne kan bages alle og nedfryses. Dejen kan også hæve på køkkenbordet, brug kun 3 gram gær i så fald eller kig med på opskriften herNemme lækre brusebadsboller med havregryn – dejen til koldhævet brød kan laves på få minutter
Mine mål i opskriften er kun vejledende. Når du har lavet den koldhævede dej et par gange, vil du forstå hvorfor.
Mængderne kommer nemlig helt på hvor mange korn, kerner og groft hvedemel du bruger.
Du skal bare tilsætte mel lige til røreskeen kan stå af sig selv i skålen.
Konsistensen skal bare være som tyk havregrød. Husk også rigeligt med hvedemel, ellers vil dine boller kunne blive flade og ikke hæve ordentligt op.
Virker din dej for tynd, når du sætter bollerne på pladen, så rør ekstra hvedemel i dejen. Fordelen ved denne dej, og denne opskrift er, at du kan bruge lige akkurat den type mel du har på lager.
Du kan få bollerne lige nøjagtig så lyse eller så grove, som du foretrækker.
Havregryn kan nemlig sagtens helt erstattes af hvedemel kun og omvendt kan havregryn også erstattes med f.eks. fuldkornshvedemel ell. lign.
Skønne, nemme koldhævede boller, der bare skal sættes på bagepladen med en ske. Kast dig ud i opskriften
Dejen er super nem at lave og se lige hvor fine bollerne er.
Bollerne kan bage imens du er i brusebad om morgenen, og kaldes derfor også brusebadsboller.
Dejen kan holde sig 3-4 dage i køleskab. Det er derfor en perfekt dej til weekenden. Praktisk at kunne servere nemt nybagt brød til både morgenmad og frokost i fridagene.
Kan dejen langtidshæves på køkkenbordet?
Jeps, men så skal du bare bruge mindre gær (max. 3 gram) og en ret stor skål, da dejen hæver meget ved stuetemperatur. Få opskrift på langtidshævede boller med havregryn her.
Du kan også hurtig hæve bollerne. Få opskrift på nemme havreboller her.
De koldhævede boller vil også være perfekte at tage med som madpakkebrød, hvis de bages om morgenen. Det har vi gjort i årevis hjemme hos os.
Vi bagte rigeligt med brød om morgenen og der var friskbagte boller til hverdagens madpakker til alle mand.
Perfekt og meget populært herhjemme. Kollegerne eller klassekammeraterne har altid kastet lange blikke efter vores lækre madpakke-boller 🙂
I dag nød vi nød de koldhævede boller til en portion varm kakao. Uhm – knasende varme boller med iskoldt smør og kakao med flødeskum.
Uhm – den er altså svær at stikke! 🙂
Der var rigeligt dej tilbage til weekenden. Jeg satte bare resten i køleskabet igen.
Du kan så blot hive skålen frem og lave boller når du har brug for det.
Smart med sådan en portion dej, der står klar i køleskabet. Så kan man jo lige bage, når man har lyst, 🙂
Jeg lunede en leverpostej i ovnen imens jeg bagte bollerne. Mine børn ELSKER nemlig varm leverpostej på lune boller.
Det har i flere år været en weekendtradition hjemme hos os. Varm leverpostej og lune boller.
SÅ er det weekend hjemme hos os! På toppen lagde vi farmors hjemmesyltede rødbeder. Uhm!
Koldhævede boller af koldhævet dej er en fantastisk opfindelse – prøv en portion brusebadsboller
Dejen er hurtig at lave og du kan lynhurtigt få lækkert friskbagt brød på bordet.
Dejen kan varieres i det uendelige! . Husk blot tricket med røreskeen. Når røreskeen kan stå selv, er dejen færdigrørt.
Lune boller – så er der serveret.
Få flere opskrifter på koldhævet brød her:
1.
2.
3.
4.
5.
6. [wprm-recipe-roundup-item id=”50134″
Fulgte nøje opskriften. Dejen hævede. Efter de er blevet bagt, bagt længe, er konsistensen inden i, som om de ikke er færdigbagt. De lyder hul, bundne er mørk, så de har fået det de skulle. Jeg kommer desværre ikke til at bruge opskriften igen – øv
Hejsa,
Jeg lider af glunten allergi og tænkte på om man i dine boller her kan erstatte hvedemel med rismel og Husk(loppefrøskaller) el om det er et no go nu det er koldhævning?
Jeg prøvede at bage dine koldthævede boller på gasgrillen på en bagesten, da det simpelthen var for varmt at tænde ovnen
Jeg synes dog ikke at de hævede så godt på grillen, så imorgen bliver resten bagt i ovnen
Hej
Der står ikke i opskriften, hvor meget mel du bruger
Hej,
Jeg kan ikke læse kommentarerne. Kan man bruge tørgær og hvor meget ?
Mvh
Iben🙂
Min dej er åbenbart for tynd, det smatter helt ud. Kan jeg tilsætte mere mel/kerne til den resterende dej?
Den har heller ikke hævet, men håber det går alligevel.
Det er proteinindholdet i melet, der bestemmer hvor god hæveevnen er. Manitobamel og Tipo OO har cirka 12 gram protein pr. 100 gram mel, men er relativ dyr (cirka 23 kr. for 2 kilo).
Både Rema 1000 og Lidl har deres egne mærker i mel til maksimum den halve pris men med samme proteinindhold som Manitobamel. Jeg kan ikke mærke forskel i bage- eller hæveevne.
Både AMO og Gluten Flour mel har lavere proteinindhold men koster normalt næsten ligeså meget som Manitobamel
Hej, hvorfor bruger du ikke tørgær ?
Hvis man ikke kan tåle honning kan man bruge noget andet ?
Til jer der ikke kan få bollerne til at hæve kan være fordi i blander salt og gær sammen. Hvis man opløser gæren i vand med salt, lukker gærcellerne sig og vil derfor ikke hæve særlig godt, prøv at tilføje salten som det sidste i dejen 🙂
Hej. Jeg kan ikke helt finde ud af om du bruger alle 3 slags mel eller er det bare et forslag. Til mel type 😊
Så blev det min tur, dejen er rørt…glæder mig til i morgen tidlig !!!! Rigtig go weekend <3
Vi er i sommerhus uden varmluft ovn. Går det? 🙂
Hej Gitte. Hjælp… Hvad gør jeg forkert.. Jeg kan bare ikke få mine koldt hævede boller til at hæve. Da jeg lavede dejen i aftes kunne skeen stå selv. Det kunne den ikke til morgen og de første boller flød helt ud og hævede ikke.. Jeg puttede lidt mere mel i og så hævede de lidt. Men bestemt ikke meget. Jeg oplever dette lige gyldig hvilken opskrift jeg bruger på koldt hævede boller. Er dejen for våd om aftenen ell mangler der gær? Jeg bruge manitoba til denne. Og lidt mere end 5 g gær. Smagen fejlede bestemt ingenting men… Læs mere »
Hvilken type gær bruger du? Mine hævede slet ikke.
Hvor køber du de to meltyper du nævner, og hvor meget af hver slags? En skriver 1/3 del af hver.?
Disse boller er efterhånden blevet vores favoritter her i huset med havregryn og manitobamel?jeg har så fået tjansen 1. Juledag, at stå for morgenbollerne og vil så også bage nogle andre med appelsin og tranebær. Men nu har jeg opdaget, at det ene hold skal bages på 225 grader varmluft og det andet hold på 200 grader varmluft… what to do… idag bager jeg forresten dine fastelavs-klatkager?der er chokolade, tranebær, mandler og marcipan i, så de lugter altså også lidt af jul.
Hvor længe kan dejen holde sig i køleskabet? ?
Skal prøve dine koldthævede havregrynsboller, men har et spørgsmål: er det koldt vand, eller skal det være lunt som til almindelige boller.
Jeg ville så gerne uploade et billede af de nybagte boller som er SÅ vellykket og har hævet flot. Jeg elsker at have en dej i køleskabet jeg lige kan forvandle til hurtige og lækre boller flere dage i træk
Hej Gitte. Tak for opskriften på disse fantastisk nemme og velsmagende boller. Har også prøvet din citronmåne med marcipan. Den blev også fantastisk!
Tak for den opskrift! Min teenager har vagt i Rema fra 7-12 i dag, og husbonden skulle tidligt ud af klappen pga en golft turnering. Så i går lavede jeg dejen, og kl 6.20 var der de fineste boller klar til både morgenmad og madpakker. Bollerne er virkelig både nemme og gode, og de hævede fint (jeg brugte 8 g gær). Og så er det nemt at lave flere, når resten af familien står op! Det er ikke sidste gang, jeg laver dem!. Rigtig god forårsweekend til alle herfra!
Mine blev helt flade. Bollerne havde godt nok en dejlig sprød skorpe, men bollerne lignede mest af pita-brød 🙁
Har du et bud på hvad jeg gjorde forkert? Måske var min dej ikke tyk nok?
Hejsa Gitte
Jeg har lige fundet din hjemmeside, og kom forbi denne opskrift, som jeg er i gang med at afprøve i min Delonghi Fry
Tror de bliver rigtig gode.
Der er en ovenfor der skriver noget om en bage regl med en ske og 1/3 mel, hvad betyder det?????
Mvh Mari-Ann
Hej Gitte. Jeg har prøvet mange af dine gode og lækre opskrifter. I dag har jeg lavet koldhævede boller det blev en stor succes.? Hilsen Inge.
Gitte! Tak! Det var lige den opskrift jeg havde brug for. Jeg har forsøgt at lave alle mulige boller og brød, og nogle af dem lykkedes da også. Brugte dog mange år på at lave mislykkede Camilla Plum rugbrød. Min fejl er tit at jeg ikke kan holde mig til opskriften. Kommer altid til liiige at putte en gulerod i…eller nogle havregryn….! Aha! Nu virker det. Reglen med skeen og 1/3 hvedemel bringer mig i mål hver gang. Tak. Også fra min familie 🙂 Lene
Har fulgt din opskrift med succes. Har fået de lækreste boller ud af det, til en meget billig pris. Tusinde tak :)!
Mums de ser lækre ud. Er det muligt at fryse dem med nogenlunde resultat? Helle