Koldthævede havregrynsboller

I fredags snuppede jeg mig en fridag. Jeg har kniven for struben. Der skal skrives konfirmationssang. Der er 1½ uge til. Pyha da to-do-listen er ved at være lang. Lige for tiden vokser den mere end den skrumper…Men mon ikke vi når det hele? Håber det..

Jeg havde jo satset på, at konfirmationsdrengen ville være i skole i fredags, så jeg kunne lave hemmeligheder i ro og mag. Hm. hm. Der kom så lige en lockout på tværs.

Skoledrengen var hjemme hele dagen (men en computerdreng på værelset mærker man nu heller ikke meget til)

Planen var at der skulle være skrevet en sang før dagen var omme. Det blev det ikke til. Det blev til en tale. En LAAANG én. Manden vil også holde en tale. Nu har vi to, men ingen sang. Hm.hm.

DSC_3749

Nå men tilbage til fridagen.Når jeg har fri på hverdage (det sker ret sjældent), så er der en lille tradition for en form for bagværk om eftermiddagen, når de store skolebørn kommer hjem. Vi forbinder det med hygge, god tid og dejligt samvær at mødes omkring lunt bagværk. Det kunne være hurtige scones? Det kunne også være boller og varm kakao?DSC_3793

Jeg eksperimenterer en del med forskellige koldthævede deje . Det er så nemt! Dejen skal jo hverken æltes eller rulles. Den røres hurtigt sammen og skal minimum på køl i 6 timer.

Fredag morgen besluttede jeg mig for at røre en hurtig dej sammen.

Jeg havde 8 dl. grovvalsede havregryn jeg gerne ville have brugt. Børnene brokkede sig over de grovvalsede. Havregrøden blev underlig. De havregryn skulle bare bruges, så brokkeriet kunne stoppe.

Sønnike foretrækker ellers godt nok boller uden kerner, men pyt. Han ville ALDRIG opdage de ekstra fibre! 😉

Opskriften kommer her:

Koldthævede boller med havregryn - så nemme og lækre
Print opskrift Del på Pinterest
Forb. tid: 10 minutter
Tilb. tid: 20 minutter
Samlet tid: 30 minutter
Ret: Koldhævede boller med havregryn
Kategori: Brød og kager
Keyword: boller, havregryn, koldhævede
Portioner: 20 stk.
Forfatter: Gitte Hansen

Ingredienser

  • liter vand
  • ½ spsk. honning.
  • 8 dl. havregryn
  • 1 tsk. salt
  • 1 tsk. gær ca. 5 gram
  • Hvedemel/tiipo 00 eller Manitobamel tilsættes til sidst. Du skal akkurat bruge så meget hvedemel at røreskeen kan stå af sig selv i røreskålen. Ja jeg ved det. Det er ikke en særlig præcise mål du får her, men bare rolig. Det virker!.

Sådan gør du

  • Udrør gær, salt og honning i vandet.
  • Rør havregryn i
  • Tilsæt hvedemel, til røreskeen kan stå af sig selv i skålen.
  • Dejen skal nu dækkes med film og stilles i køleskab minimum 6 timer, gerne natten over.
  • Du kan også lade den stå 2 timer på køkkenbordet, hvis det skal gå lidt hurtigere.
  • For mig passede det at lave dejen om morgenen og bage bollerne om eftermiddagen.
  • Ovnen varmes op 225 grader varmluft og dejen sættes på bagepladen med to skeer.
  • Sæt en skål vand i bunden af ovnen mens du bager. Det giver en god skorpe og dampen fremmer hævningen i ovnen.
  • Brødene bages i 15-20 minutter ca. Når de er sprøde og gyldne er de færdige. Bank lidt på dem til slut, lyder de hule har de fået nok.
  • Bollerne skal helst afkøle 5 før servering, ellers er de klæge indeni.

 DSC_3737

DSC_3738

DSC_3743Imens bollerne køler, kan du lige nå at trylle en omgang varm kakao Det passer helt perfekt. I den tid kan du nemlig lige nå at koge varm kakao. 1 liter mælk, 3 spsk kakao og 3//4 dl. sukker.

Så er der serveret. Knasende varme boller med iskoldt smør og kakao med flødeskum.

Uhm – den er altså svær at stikke! 
DSC_3750

Der var rigeligt dej tilbage til weekenden. Jeg satte bare resten i køleskabet igen. Her kan dejen fint stå 3-4 dage. Du kan så blot hive skålen frem og lave boller når du har brug for det.

Jeg lavede endnu sådan en portion igen i dag. 
DSC_3794Jeg lunede en leverpostej i ovnen imens jeg bagte bollerne.

Mine børn ELSKER varm leverpostej på lune boller. Det har i flere år været en weekendtradition hjemme hos os. Varm leverpostej og lune boller. SÅ er det weekend hjemme hos os! På toppen lagde vi farmors hjemmesyltede rødbeder. Uhm!DSC_3795

Koldthævede dej er en fantastisk opfindelse.

Dejen er hurtig at lave og du kan lynhurtigt få lækkert friskbagt brød på bordet. Den kan varieres i det uendelige! Tilsæt blot de melsorter du foretrækker, grove som lyse. Husk blot tricket med røreskeen. Når den kan stå selv, er dejen færdigrørt. Husk også honning, salt og tricket med skålen med vand i bunden af ovnen.

Lune boller….

DSC_3748Så er der serveret.

P.S.: Den kerne-forskrækkede dreng var vild med bollerne og opdagede slet ikke de ekstra fibre. Genial måde at få fibre i ungerne på.

34
Skriv en kommentar

17 Kommentar tråde
17 Tråd svar
0 Følgere
 
Mest reagerede kommentar
Hotteste kommentar tråd
18 Kommentar forfattere
  Tilmeld mig notifikationer  
Nyeste Ældste Flest stemmer
Underret mig om
Pia nordberg

Så blev det min tur, dejen er rørt…glæder mig til i morgen tidlig !!!! Rigtig go weekend <3

Kirstine

Vi er i sommerhus uden varmluft ovn. Går det? 🙂

Trine Kølleskov Hansen

Hej Gitte. Hjælp… Hvad gør jeg forkert.. Jeg kan bare ikke få mine koldt hævede boller til at hæve. Da jeg lavede dejen i aftes kunne skeen stå selv. Det kunne den ikke til morgen og de første boller flød helt ud og hævede ikke.. Jeg puttede lidt mere mel i og så hævede de lidt. Men bestemt ikke meget. Jeg oplever dette lige gyldig hvilken opskrift jeg bruger på koldt hævede boller. Er dejen for våd om aftenen ell mangler der gær? Jeg bruge manitoba til denne. Og lidt mere end 5 g gær. Smagen fejlede bestemt ingenting men… Læs mere »

Tina

Hvilken type gær bruger du? Mine hævede slet ikke.

Tanja

Hvor køber du de to meltyper du nævner, og hvor meget af hver slags? En skriver 1/3 del af hver.?

Mette Juel

Disse boller er efterhånden blevet vores favoritter her i huset med havregryn og manitobamel?jeg har så fået tjansen 1. Juledag, at stå for morgenbollerne og vil så også bage nogle andre med appelsin og tranebær. Men nu har jeg opdaget, at det ene hold skal bages på 225 grader varmluft og det andet hold på 200 grader varmluft… what to do… idag bager jeg forresten dine fastelavs-klatkager?der er chokolade, tranebær, mandler og marcipan i, så de lugter altså også lidt af jul.

Hanne Poulsen

Hvor længe kan dejen holde sig i køleskabet? ?

Lotte

Skal prøve dine koldthævede havregrynsboller, men har et spørgsmål: er det koldt vand, eller skal det være lunt som til almindelige boller.

Karoline

Jeg ville så gerne uploade et billede af de nybagte boller som er SÅ vellykket og har hævet flot. Jeg elsker at have en dej i køleskabet jeg lige kan forvandle til hurtige og lækre boller flere dage i træk

Hanne

Hej Gitte. Tak for opskriften på disse fantastisk nemme og velsmagende boller. Har også prøvet din citronmåne med marcipan. Den blev også fantastisk!

Karen

Tak for den opskrift! Min teenager har vagt i Rema fra 7-12 i dag, og husbonden skulle tidligt ud af klappen pga en golft turnering. Så i går lavede jeg dejen, og kl 6.20 var der de fineste boller klar til både morgenmad og madpakker. Bollerne er virkelig både nemme og gode, og de hævede fint (jeg brugte 8 g gær). Og så er det nemt at lave flere, når resten af familien står op! Det er ikke sidste gang, jeg laver dem!. Rigtig god forårsweekend til alle herfra!

Ayah

Mine blev helt flade. Bollerne havde godt nok en dejlig sprød skorpe, men bollerne lignede mest af pita-brød 🙁
Har du et bud på hvad jeg gjorde forkert? Måske var min dej ikke tyk nok?

Mari-Ann

Hejsa Gitte
Jeg har lige fundet din hjemmeside, og kom forbi denne opskrift, som jeg er i gang med at afprøve i min Delonghi Fry
Tror de bliver rigtig gode.
Der er en ovenfor der skriver noget om en bage regl med en ske og 1/3 mel, hvad betyder det?????
Mvh Mari-Ann

Inge Have

Hej Gitte. Jeg har prøvet mange af dine gode og lækre opskrifter. I dag har jeg lavet koldhævede boller det blev en stor succes.? Hilsen Inge.

Lene meyer

Gitte! Tak! Det var lige den opskrift jeg havde brug for. Jeg har forsøgt at lave alle mulige boller og brød, og nogle af dem lykkedes da også. Brugte dog mange år på at lave mislykkede Camilla Plum rugbrød. Min fejl er tit at jeg ikke kan holde mig til opskriften. Kommer altid til liiige at putte en gulerod i…eller nogle havregryn….! Aha! Nu virker det. Reglen med skeen og 1/3 hvedemel bringer mig i mål hver gang. Tak. Også fra min familie 🙂 Lene

Mia

Har fulgt din opskrift med succes. Har fået de lækreste boller ud af det, til en meget billig pris. Tusinde tak :)!

Helle

Mums de ser lækre ud. Er det muligt at fryse dem med nogenlunde resultat? Helle

Vi anvender cookies for at give dig den bedst mulige oplevelse af websitet.  Se vores cookies- og privatlivspolitik. Jeg accepterer