Koldhævede boller med havregryn. Det er bare SÅ nemt at lave koldthævet brød og jeg har glædet mig til at dele denne opskrift med dig.Koldhævede boller med havregryn - nem opskriftDet er så smart med en koldhævet dej. Den kan røres sammen på få minutter og står herefter og hæver i køleskabet natten over.

Næste morgen, skal bollerne bare sættes på en bageplade med en ske og bages. Voila!

Dejen kan holde sig 3-4 dage. Det er derfor en perfekt dej at lave fredag aften f.eks.

Med en portion koldhævede boller, vil du kunne trylle friskbagt morgenbrød hver dag i weekenden.

Bag endelig rigeligt med boller om morgenen, for de er nemlig også rigtigt gode at bruge som sandwichbrød til frokost. Koldhævede boller - opskrift med havregrynHjemme hos os har denne opskrift fulgt os i flere år.

Faktisk så har dejen overlevet i årevis, for når skålen er ved at være tom, så rører jeg bare en ny portion dej i den.

Den lille rest dej i skålen fungerer herved som surdej. Ja det er nemlig bare så super smart og giver SÅ lækkert brød.

Det smarte ved denne opskrift er også at du kan bruge lige den mel du har på lager.

Opskriften nedenfor er derfor også kun vejledende. Du kan bruge lige den mel du har, dog skal mindst halvdelen være hvedemel, for at bollerne hæver ordentligt op. Koldhævede boller - opskrift med havregryn

Jeg eksperimenterer en del med forskellige koldhævede deje for tiden. Det er så nemt!

Dejen skal jo hverken æltes eller rulles. Den røres hurtigt sammen og skal minimum på køl i minimum 6 timer.

Fredag morgen besluttede jeg mig for at røre en hurtig dej sammen. Det er det smarte ved denne dej.

Dejen kan hurtigt røres sammen med en ske og skal hverken æltes eller trilles. Det er SÅ nemt med koldhævet dej 🙂

Jeg havde 8 dl. grovvalsede havregryn jeg gerne ville have brugt. Perfekt udgangspunkt og et godt startskud til en ny portion boller 🙂Koldhævede boller med havregryn - nem opskrift

Kig i dine køkkenskabe og se hvad du har og brug nedennævnte opskrift som udgangspunkt. 🙂

Få opskriften på koldhævede boller med havregryn her:

Koldhævede boller med havregryn - nem opskrift
Koldhævede boller med havregryn - så nemme og lækre
Print opskrift Del på Pinterest
Forb. tid: 10 minutter
Tilb. tid: 20 minutter
Samlet tid: 30 minutter
Ret: Koldhævede boller med havregryn
Kategori: Brød og kager
Portioner: 30 stk.
Forfatter: Gitte Hansen

Ingredienser

  • liter vand
  • ½ spsk. honning. sukker eller sirup kan også bruges
  • 250 gram havregryn kan erstattes af andre grove meltyper eller af hvedemel kun.
  • 1 tsk. salt
  • 5 gram gær svarende til den mængde der kan ligge på 1 teske. Tørgær kan også bruges
  • 1,3-1,5 kg Hvedemel eller tipo 00 eller Manitobamel (ca.) tilsættes til sidst. Grydeskeen skal kunne stå selv i røreskålen. Dejen skal være som tyk havregrød.
  • evt. hørfrø eller andre kerner hvis du bruger frø/kerner/andet mel, kan det være du skal bruge mindre hvedemel

Sådan gør du

  • Udrør gær, salt og honning i vandet. Rør havregryn i.
  • Tilsæt hvedemel, til røreskeen kan stå fast af sig selv i skålen. Konsistensen skal være som tyk havregrød. Du skal ca. bruge 1,3-1,5 kg +/- afhængigt af hvor meget andet mel/kerner du bruger
    Koldhævede boller med havregryn - nem opskrift
  • Dejen skal nu dækkes med film/låg og stilles i køleskab minimum 6 timer, gerne natten over.
  • Du kan også lade den stå 2 timer på køkkenbordet, hvis det skal gå lidt hurtigere.
  • Ovnen varmes op 225 grader varmluft og dejen sættes på bagepladen med to skeer. Virker dejen for tynd, så rør ekstra hvedemel i (det kan du godt, på dette tidspunkt)
    Koldhævede boller med havregryn - nem opskrift
  • Sæt en skål vand i bunden af ovnen mens du bager. Det giver en god skorpe og dampen fremmer hævningen i ovnen.
  • Bag brødene i ca. 15-20 minutter v. 225 grader varmluft (eller 250 grader alm. ovn). Når de er sprøde og gyldne er de færdige. Bank lidt på dem til slut, lyder de hule har de fået nok.
    Koldhævede boller med havregryn - nem opskrift
  • Bollerne skal helst afkøle nogle minutter før servering.

Noter

Mængden af hvedemel afhænger af hvor mange kerner/andet groft mel du tilsætter. 
Mindst halvdelen af det mel du tilsætter, skal være hvedemel, for at bollerne hæver ordentligt op. 
Dejen kan holde sig på køl i  3-4 dage, så du behøver ikke bage alle bollerne på én gang. Lad gerne en portion dej blive i skålen, før du rører en ny portion dej. Denne dejrest fungerer som en slags surdej (gær skal alligevel tilsættes) 
Bollerne kan bages alle og nedfryses.
Bollerne kaldes også brusebadsboller, for de kan bage imens du er i brusebad
Få tips om flere opskrifter fra BagenørdenFølg bloggen på Facebook @Nogetiovnen

DSC_3750

Nemme lækre brusebadsboller med havregryn – dejen til koldhævet brød kan laves på få minutter

Mine mål i opskriften er kun vejledende. Når du har lavet den koldhævede dej et par gange, vil du forstå hvorfor.

Mængderne kommer nemlig helt på hvor mange korn, kerner og groft hvedemel du bruger.

Du skal bare tilsætte mel lige til røreskeen kan stå af sig selv i skålen.

Konsistensen skal bare være som tyk havregrød. Husk også rigeligt med hvedemel, ellers vil dine boller kunne blive flade og ikke hæve ordentligt op.

Virker din dej for tynd, når du sætter bollerne på pladen, så rør ekstra hvedemel i dejen. DSC_3737Fordelen ved denne dej, og denne opskrift er, at du kan bruge lige akkurat den type mel du har på lager.

Du kan få bollerne lige nøjagtig så lyse eller så grove, som du foretrækker.

Havregryn kan nemlig sagtens helt erstattes af hvedemel kun og omvendt kan havregryn også erstattes med f.eks. fuldkornshvedemel ell. lign.

Skønne, nemme koldhævede boller, der bare skal sættes på bagepladen med en ske. Kast dig ud i opskriften

DSC_3738

Dejen er super nem at lave og se lige hvor fine bollerne er.

Bollerne kan bage imens du er i brusebad om morgenen, og kaldes derfor også brusebadsboller.

Dejen kan holde sig 3-4 dage i køleskab, så det er en perfekt dej til weekenden, hvor du kan servere nybagt brød til både morgenmad og frokost.

De koldhævede boller vil også være perfekte at tage med som madpakkebrød, hvis de bages om morgenen. Det har vi gjort i årevis hjemme hos os.

Vi bagte rigeligt med brød om morgenen og der var friskbagte boller til hverdagens madpakker til alle mand.

Perfekt og meget populært herhjemme. Kollegerne eller klassekammeraterne har altid kastet lange blikke efter vores lækre madpakke-boller 🙂DSC_3743I dag nød vi nød de koldhævede boller til en portion varm kakao. Uhm – knasende varme boller med iskoldt smør og kakao med flødeskum.

Uhm – den er altså svær at stikke! 🙂

Der var rigeligt dej tilbage til weekenden. Jeg satte bare resten i køleskabet igen. Du kan så blot hive skålen frem og lave boller når du har brug for det.

Smart med sådan en portion dej, der står klar i køleskabet. Så kan man jo lige bage, når man har lyst 🙂
DSC_3794Jeg lunede en leverpostej i ovnen imens jeg bagte bollerne.

Mine børn ELSKER varm leverpostej på lune boller.

Det har i flere år været en weekendtradition hjemme hos os. Varm leverpostej og lune boller. SÅ er det weekend hjemme hos os! På toppen lagde vi farmors hjemmesyltede rødbeder. Uhm!DSC_3795

Koldhævede boller af koldhævet dej er en fantastisk opfindelse – prøv en portion brusebadsboller

Dejen er hurtig at lave og du kan lynhurtigt få lækkert friskbagt brød på bordet.

Dejen kan varieres i det uendelige! . Husk blot tricket med røreskeen. Når røreskeen kan stå selv, er dejen færdigrørt.

Lune boller – så er der serveret.DSC_3748