•  
  •  
  •  
  •  
  •  

I fredags snuppede jeg mig en fridag. Jeg har kniven for struben. Der skal skrives konfirmationssang. Der er 1½ uge til. Pyha da to-do-listen er ved at være lang. Lige for tiden vokser den mere end den skrumper…Men mon ikke vi når det hele? Håber det..

Jeg havde jo satset på, at konfirmationsdrengen ville være i skole i fredags, så jeg kunne lave hemmeligheder i ro og mag. Hm. hm. Der kom så lige en lockout på tværs.

Skoledrengen var hjemme hele dagen (men en computerdreng på værelset mærker man nu heller ikke meget til 😉

Planen var at der skulle være skrevet en sang før dagen var omme. Det blev det ikke til. Det blev til en tale. En LAAANG én. Manden vil også holde en tale. Nu har vi to, men ingen sang. Hm.hm.Koldhævede boller med havregryn - nem opskrift

Nå men tilbage til fridagen.

Når jeg har fri på hverdage (det sker ret sjældent), så er der en lille tradition for en form for bagværk om eftermiddagen, når de store skolebørn kommer hjem.

Vi forbinder det med hygge, god tid og dejligt samvær at mødes omkring lunt bagværk. Det kunne være hurtige scones? Det kunne også være boller og varm kakao?Koldhævede boller med havregryn

Jeg eksperimenterer en del med forskellige koldhævede deje for tiden. Det er så nemt! Dejen skal jo hverken æltes eller rulles. Den røres hurtigt sammen og skal minimum på køl i 6 timer.

Fredag morgen besluttede jeg mig for at røre en hurtig dej sammen. Det er det smarte ved denne dej. Den kan hurtigt røres sammen med en ske og skal hverken æltes eller trilles. Det er SÅ nemt med koldhævet dej 🙂

Jeg havde 8 dl. grovvalsede havregryn jeg gerne ville have brugt. Det er det andet smarte ved denne opskrift. Du kan nemlig bruge lige den type mel og de kerner du har på lager, dog skal minimum halvdelen være hvedemel, for at bollerne hæver ordentligt op. Koldhævede boller med havregryn - nem opskrift

Kig i dine køkkenskabe og se hvad du har og brug nedennævnte opskrift som udgangspunkt. 🙂

Opskriften på koldhævede boller med havregryn kommer her:

Koldhævede boller med havregryn - så nemme og lækre
Print opskrift Del på Pinterest
Forb. tid: 10 minutter
Tilb. tid: 20 minutter
Samlet tid: 30 minutter
Ret: Koldhævede boller med havregryn
Kategori: Brød og kager
Keyword: boller, havregryn, koldhævede
Portioner: 20 stk.
Forfatter: Gitte Hansen

Ingredienser

  • liter vand
  • ½ spsk. honning.
  • 8 dl. havregryn kan erstattes af andre grove meltyper eller af hvedemel kun.
  • 1 tsk. salt
  • 5 gram gær ca. 1 tsk (ikke tørgær)
  • Hvedemel/tipo 00 eller Manitobamel tilsættes til sidst. Du skal akkurat bruge så meget hvedemel at røreskeen kan stå af sig selv i røreskålen. Dejen skal være som tyk havregrød.
  • evt. hørfrø eller andre kerner

Sådan gør du

  • Udrør gær, salt og honning i vandet.
  • Rør havregryn i
  • Tilsæt hvedemel, til røreskeen kan stå af sig selv i skålen.
    Koldhævede boller med havregryn - nem opskrift
  • Dejen skal nu dækkes med film og stilles i køleskab minimum 6 timer, gerne natten over.
  • Du kan også lade den stå 2 timer på køkkenbordet, hvis det skal gå lidt hurtigere.
  • For mig passede det at lave dejen om morgenen og bage bollerne om eftermiddagen.
  • Ovnen varmes op 225 grader varmluft og dejen sættes på bagepladen med to skeer.
    Koldhævede boller med havregryn - nem opskrift
  • Sæt en skål vand i bunden af ovnen mens du bager. Det giver en god skorpe og dampen fremmer hævningen i ovnen.
  • Brødene bages i 15-20 minutter ca. Når de er sprøde og gyldne er de færdige. Bank lidt på dem til slut, lyder de hule har de fået nok.
    Koldhævede boller med havregryn - nem opskrift
  • Bollerne skal helst afkøle 5 før servering.

Noter

Mindst halvdelen af det mel du tilsætter, skal være hvedemel, for at bollerne hæver ordentligt op. 
Dejen kan holde sig på køl i  3-4 dage, så du behøver ikke bage alle bollerne på én gang. 
Bollerne kan bages alle og nedfryses.
Bollerne kaldes også brusebadsboller, for de kan bage imens du er i brusebad
Har du prøvet én af bloggens opskrifter?Del foto og nævn @bagenoerden eller tag #bagenoerden!

Måske du irriteres over, at jeg ikke har skrevet præcis mål-angivelse på den mel-mængde du skal bruge? Når du har lavet den koldhævede dej et par gange, vil du forstå hvorfor. Mængderne kommer nemlig helt på hvor mange korn, kerner og groft hvedemel du bruger.

Du skal bare tilsætte mel lige til røreskeen kan stå af sig selv i skålen. Konsistensen skal bare være som tyk havregrød.DSC_3737Det er netop fordelen ved denne dej, at du kan bruge lige akkurat den type mel du har på lager og du kan få bollerne lige nøjagtig så lyse eller så grove, som du foretrækker. Havregryn kan nemlig sagtens helt erstattes af hvedemel kun.

Skønne, nemme boller, der bare skal sættes på bagepladen med en ske

DSC_3738Dejen er super nem at lave og se lige hvor fine bollerne er. De kan bage imens du er i brusebad om morgenen, og kaldes derfor også brusebadsboller.

Dejen kan holde sig 3-4 dage i køleskab, så det er en perfekt dej til weekenden, hvor du kan servere nybagt brød til både morgenmad og frokost.  Bollerne vil også være perfekte at tage med som madpakkebrød, hvis de bages om morgenen. DSC_3743Vi nød bollerne til en portion varm kakao. Uhm – knasende varme boller med iskoldt smør og kakao med flødeskum.

Uhm – den er altså svær at stikke! 🙂
DSC_3750

Der var rigeligt dej tilbage til weekenden. Jeg satte bare resten i køleskabet igen. Du kan så blot hive skålen frem og lave boller når du har brug for det.

Jeg lavede endnu sådan en portion igen i dag. 
DSC_3794Jeg lunede en leverpostej i ovnen imens jeg bagte bollerne.

Mine børn ELSKER varm leverpostej på lune boller. Det har i flere år været en weekendtradition hjemme hos os. Varm leverpostej og lune boller. SÅ er det weekend hjemme hos os! På toppen lagde vi farmors hjemmesyltede rødbeder. Uhm!

DSC_3795Koldhævet dej er en fantastisk opfindelse – så prøv en portion brusebadsboller

Dejen er hurtig at lave og du kan lynhurtigt få lækkert friskbagt brød på bordet. Dejen kan varieres i det uendelige! . Husk blot tricket med røreskeen. Når røreskeen kan stå selv, er dejen færdigrørt.

Lune boller – så er der serveret.

DSC_3748


  •  
  •  
  •  
  •  
  •