Dagen idag var søndag. VM dag. En træt dag efter al for megen aktivitet denne uge. Lange arbejdsdage, lange seminardage og en lang tur til sydfyn i går og retur i den styggeste snestorm. Udmattende, også selvom festen var god.
Idag var også Håndbold dag,hvor Danmark skulle spille mod Spanien. Kampen skulle starte kl. 17.
Bagenørden hér er ikke den store sportsfanatiker, faktisk slet ikke sportslig overhovedet. Alligevel tænkte jeg, at sådan en kamp om guld, den skulle man da følge?
Hvad gør man så lige med aftensmaden, hvis huskokken ser TV?
Man fylder da Römertopfen og lader maden lave sig selv! 😉
Planen var at lave en art flødekartofler i mornaysauce med grøntsager i og en oksecuvette på toppen….og sådan blev det 🙂
Der blev tryllet en mornaysauce fra bunden, og resten af den gode mascarpone kom i.
Mornaysauce laver du som bechamelsauce, og tilsætter blot en lille smule ost og revet muskatnød. Bechamelsauce er en hvid opbagt sauce.
Opskrift på mornaysauce :
Smelt smør og tilsæt 5-6 spsk hvedemel. 8 dl. mælk røres i. Salt, peber og muskatnød tilsættes. Et par skiver ost tilsættes. En Milda fløde light tilsættes til sidst.
Opskrift på Flødekartofler med peberfrugt i mornaysauce :
Römertopfen sættes i blød i vand (begge halvdele fyldes med vand). Imens skrælles 1½-2 kg kartofler som skæres i skiver. 2 peberfrugter (brug røde) og 3 løg skæres i små tern. 4 fed hvidløg presses. Efter ½ time hældes kartoffelblandingen i Römertopfen og mornaysaucen hældes over. Den skal værekølet lidt af, da Römertopfen ellers kan knække. Mornaysaucen vendes godt rundt med kartoflerne. Bliver din Römertopf for fyldt, så tag lidt kartoffel og sauce fra i en lille skål og tilbered den for sig. Det gjorde jeg.
En oksecuvette gøres fri for sener og brunes og krydres på begge sider Når stegen er brunet lægges den ovenpå kartoffel/mornaysaucen. Kog panden af med lidt vand og hæld stegeskyen ved. Drys med salt og peber igen. Nu er Römertopfen klar til at få låg på. Stegetid 2 timer ved 200 grader varmluft. Min steg fik 1 time og 45 minutter og kartoflerne var lidt for “al dente”. 2 timer skal du påregne. Man skal derfor starte TIDLIGT med aftensmaden hvis man vil bruge sin Römertopf!Sådan ser steg og kartofler efter 2 timer med låg. Fint og genialt. Familien kunne se håndbold imens. Genialt. Jeg fortrød dog hurtigt. Den håndboldkamp var da ikke værd at spilde tid på! Jeg bagte derfor en taberroulade, der startede ud som en vinderroulade. Vi skulle ikke fejre VM-sejren men endte med at trøstespise ii stedet…:-)
Stegen blev fin mør. Det bliver den ALTID i en Römertopf. Også selvom det er en oksecuvette (burde vel være dårligere kød?). Vores var rigtig fin. Håber jeg har skåret stegen ud rigtigt her?? Jeg kan simpelthen ikke finde ud af det….Det blev mørt og lækkert kød og kartoflerne blev også gode. Dog lidt for bidefaste, så næste gang får min Römertopf altså to timer. (husk det nu, kære fru bagenørd! 😉
Det blev nogle rigtigt lækre flødekartofler. Med fin krydret smag. Jeg foreslår dog at du bruger røde peberfrugt, da de grønne godt kan blive lidt bitreJeg burde jo nok ikke have stoppet den Milda fløde i mornaysaucen, men jeg synes altså at den skulle til og den gjorde underværker. Milda fløden betyder at jeg trods alt har en lille smule god samvittighed.;-)
Min søn har længe efterlyst “rigtige” flødekartofler og disse nærmer sig. Han var bare slemt skuffet over peberfrugterne i flødekartoflerne. De giver dog en fantastisk smag til en ellers smagsneutral fuldfed omgang flødekartofer synes jeg, så det putter jeg altså også i næste gang, uanset hvad sønnike siger;-)
Jeg lavede en lækker salat med snackpebre, tomater, peberfrugt, og salat. Med gulerodstern og med sesamolie og krydderi. UHm. !
Det ER altså genialt med sådan en Römertopf! Mad der passer sig selv, i mens familien har travlt med andre vigtige ting, som f.eks. en dødssyg håndboldkamp…;-)
Jeg fik lavet en lækker roulade i ventetiden, med hjemmelavet rabarbersyltetøj. Den skal du nok høre mere om 🙂
God fornøjelse. Håber du er kommet dig over det tabte guld?