Skyrboller. Her får du opskriften på mættende proteinboller med skyr og havregryn, bagt uden hvedemel.
Kæmpe succes! Vi havde en rest skyr i køleskabet og de blev tryllet om til disse nemme skyrboller i weekenden. Bollerne kan laves på ingen tid og de var et stort hit herhjemme. Så saftige, sprøde og lækre boller og de var friske i dagevis.
Bollerne med skyr har jeg bagt i min almindelige ovn. Hvis du kan få plads i din airfryer, så kan de fint bages i denne også. Måske du skal nøjes med ½ portion.
Få tips i opskriften til bagetid/temperatur for både ovn og airfryer.
Du skal bruge få ingredienser og bollerne skal slet ikke hæve, da jeg har brugt bagepulver i dejen. Bollerne kan også laves uden æltning, så du slipper for at få dej på fingrene
“Kan man bage med skyr?” tænker du måske?
Jeps man kan. Det er faktisk rigtigt godt at bruge i bagværk, da både brød, boller og kager bliver ekstra saftige og mætter bedre.
Disse skyrboller var friske på dag 3, også selvom de var lavet med bagepulver. Genialt!
Man kan også bruge skyr i f.eks. en dejlig chokoladekage som denne og faktisk også i romkugler. Man kan også bruge skyr i disse sunde protein bananpandekager.
Nederst i dette indlæg får du flere opskrifter med skyr.
Min rest skyr vejede 420 gram. Måske du har lidt mere/mindre skyr i overskud? Bare tilpas mængden af havregryn, i så fald. Tilsæt evt. havregryn lidt af gangen, til dejen bliver mere fast.
Opskriften er rigtig nem og du får den lige her:
Skyrboller – nemme proteinboller med skyr – få en god nem opskrift på sunde boller uden æltning og hævning her
Ingredienser
- 420 gram skyr/vaniljeskyr/skyr med bær/frugt kan erstattes med mælk/andre surmælksprodukter, men måske du så skal bruge mere havregryn.
- 300 gram havregryn ca. Jeg brugte finvalsede
- 3 tsk bagepulver
- 1 tsk salt
- 3 æg
- evt. grofthakket chokolade og nødder
Sådan gør du
- Hæld skyr i en skål. Tilsæt det meste havregryn, salt, bagepulver og æg. Rør dejen med ske eller røremaskine. Tilsæt resten af havregrynet lidt efter lidt. Bliver dejen for fast, så tilsæt et par spsk vand. Er den for blød, så tilsæt ekstra havregryn. Dejen bliver fast og klistret og bliver mere fast efter nogle minutter.
- Beklæd en bageplade med bagepapir. Form små boller og sæt på bagepladen. Det gøres nemmest ved at dyppe 2 spiseskeer i et glas med vand. Jeg fik 14 små boller af denne portion.
Skyrboller i ovn
- Bag bollerne som de er, eller pensl dem med vand. Hvis du pensler dem med sammenpisket æg, får de en mere gylden/blank overflade. Bag bollerne midt i ovnen i ca. 20 minutter v. 175 grader varmluft (200 grader alm. ovn). De er færdige, når de er sprøde/gyldenbrune på begge sider
Skyrboller i airfryer:
- Klip et stykke bagepapir til, så det passer i trådkurven/airfryer risten. Form små boller, ved at dyppe 2 skeer i vand. Bag bollerne v. 180 grader i ca. 10 minutter. Vend dem herefter og bag dem yderligere ca. 8 minutter. De er færdige, når de er sprøde/gyldenbrune på begge sider. Tjek dem undervejs. Måske bagetiden skal forlænges/forkortes lidt
- Skyrbollerne kan nydes straks, f.eks. med smør og ost på. De er friske i 2-3 dage og kan lunes i både mikroovn/airfryer/brødrister/ovn
Noter
Skyrbollerne er også lækre med f.eks. lidt grofthakket chokolade og nødder i. Du kan også tilsætte lidt revet gulerod, squash eller æble?
Bollerne er fryseegnedeSaftige proteinboller med skyr og havregryn – super nemme at lave og du skal bruge få ingredienser
Kan man bage bollerne med andet end skyr?
Jep. Jeg eksperimenterede med skyr, fordi vi lige havde en rest. Du kan også bage bollerne med andre surmælksprodukter/mælk.
Skyr er dog mere fast i konsistensen, så måske du skal bruge mere havregryn, i så fald. Bag gerne bollerne med vaniljeskyr/ skyr med vanilje eller frugt/bær. Bare brug hvad du lige har.
Wow hvor smagte de bare godt, de nemme skyrboller! Vi nød dem med smør og ost på – så fine små boller. De er ikke så store, men det er helt bevidst.
Når man bager uden gær og hvedemel, kan bagværk nemlig godt blive lidt kompakt/tungt i konsistensen. Dette skete ikke her.
Nemme skeboller, der bare skal lægges på bagepladen med to skeer. Nemmere bliver det vist ikke. Dejen bliver fast og klistret, men hvis du bare dypper skeerne i vand, så kan du fint forme boller.
Tilsæt f.eks. grofthakket chokolade/nødder/tørret frugt, hvis du gerne vil trylle bollerne om til søde mættende müsliboller. Du kan også tilsætte lidt revet gulerod, squash eller æble?
De er så lækre at tage med i skole, på job eller skovtur.
Bollerne var friske i flere dage. Søndag kom bollerne endda med på tur som “gumleboller” i tasken. De er testet og godkendt af familien. 🙂
Hvorfor hedder bollerne proteinboller?
Skyr og æg indeholder meget protein, derfor kalder jeg dem også proteinboller. Havregryn indeholder mange kostfibre.
Både protein og havregryn mætter godt, så selvom bollerne er små, mætter de bedre end almindelige boller og de er også en del sundere.
Hvis du bruger glutenfrie havregryn, kan de bages helt glutenfrit.
Snup gerne en skyrbolle med i madpakken eller nyd én som et lidt sundere mellemmåltid.
Måske du også tit har en rest skyr til overs i køleskabet, du kunne prøve at eksperimentere med?
Skyrbollerne er boller du hurtigt og impulsivt kan bage. Så smart, at de slet ikke skal hæve. Bare spring på.
Rigtig god fornøjelse med skyrbollerne til dig. 🙂
Få flere gode nemme opskrifter med skyr her:
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.