•  
  •  
  •  
  •  
  •  

Heldige mig! Jeg har tilbragt det seneste døgn på Hald Hovedgård, det smukke, smukke forfattersted i Midtjylland, tæt ved Dollerup Bakker og Tange Sø. En naturperle i det midtjyske.

I virkeligheden har jeg hele mit liv drømt om et ophold på Hald. Hald er ikke tiltænkt rekreation, det er nærmere et refugie-agtigt sted, hvor skriveroen kan indfinde sig og hvor man kan fokusere på skrivning, imens man bliver forkælet med lækkert mad i smukke omgivelser.

Hald er stedet, hvis man har en forfatterspire i maven – og det har jeg og det har jeg altid haft. En hemmelig forfatterdrøm, der jo nu ikke er så hemmelig længere 🙂 Nærvær og autencitet på Hald HovedgårdSig mig, har Gitte nu pludselig fået et sponsorat eller et forlag i ryggen eller hvad sker der lige? Skal hun til at udgive en bog eller hvad og er 1 døgn nok bare til det?

Næh i weekenden “afprøvede” jeg såmænd bare Halds smukke forfatter-rammer, som “menig” bibliotekar.  Jeg deltager nemlig i et projekt, i kraft af mit arbejde. Hald Hovedgaard indgår som del af projektet og havde lagt rammer til.

Projektet hedder Her er mit liv og det er et projekt for deltagere der formidler erindringer og livsfortællinger på de sociale medier.

Nærvær og autencitet på Hald Hovedgård

Formiddagens workshop planlægges

Det var en intens og meget inspirerende weekend.

Spændende i arbejdsmæssig sammenhæng, fordi jeg fik afprøvet mig selv udenfor mine sædvanlige trygge biblioteksrammer.

Sammen med 3 andre projektdeltagere fik vi afprøvet og øvet os i både projektsamarbejde, samtalesalon, facilitator-teknikker, film/foto og værtsrolle. Vi arrangerede et intenst Masterclass-arrangement for projektets deltagere og oplægsholderne.  Wow! Mega-spændende. Hårdt. Kreativt. Givende.

Jeg sad til bords med forfattere som Merete Pryds Helle og Michelle Hviid – inspirerende selskab og positivt at mærke nærværet. Det personlige møde kan nu alligevel noget andet og meget mere end “mødet” på de sociale medier.

Selvom man er en stor kanon og en berømt forfatter, der både har vundet priser og har følgere på stribe, så kan man godt være et helt almindeligt menneske. Vi havde hyggelige samtaler omkring bordet. En snak om togture og en datter der er på vej til at flytte hjemmefra. Snakke hvor vi kom helt tæt på og mærkede mennesket bag. Ægte personer og helt som du og jeg. Spændende at møde forfatterne “live”. 🙂

Nærvær og autencitet på Hald Hovedgård

Michelle Hviid fanger sit publikum i husets hyggelige dagligstue

Hald Hovedgård har en lang historie bag sig og er nu et Forfatter- og oversættercenter hvor forfattere/illustratorer og oversættere kan søge om opholdslegater. Stedet har litterært fokus og det er bl.a. derfor, at de indgår som samarbejdspartnere i vores lille projekt.

Arbejdsmæssigt lærte jeg meget, men som blogger og formidler følte jeg mig jo også kaldet. Det var jo i virkeligheden derfor jeg straks meldte mig som projektdeltager. Tænk at få lov til at være med i et projekt der handler om formidling og livshistorie på de sociale medier?

Jamen det er jo lige mig!?

Hvordan når og fanger man sit publikum?

Jeg navigerer i helt de samme dilemmaer som projektdeltagerne. Hvad virker på bloggen? Nærvær og ærlighed eller er det glansbillede-facaden der virker?

Jeg har haft lange ører i dag, både til workshops’ene, dagens oplæg og undervejs. Når jeg var med i dialogen kunne jeg deltage på lige fod med deltagerne og dele mine personlige oplevelser fra min blog. Hvordan jeg fanger dig som læser bedst og hvad der virker på bloggen. Er det “hurra-Gitte-er-en-succes-i-et-køkken-altid” eller er det indlæggene hvor jeg også inviterer dig med “om bag facaden?”

Ja det kunne jeg jo så passende spørge dig om her 🙂

Nærvær og autencitet på Hald Hovedgård

Projektdeltagerne arbejder med spørgsmålet “Hvem er jeg og hvem er mine følgere?”

Mega-spændende diskussioner. Projektdeltagerne lærte mig f.eks., at reklamer og “clickbait-agtige”-overskrifter er “no go”. Deltagerne var mere end 20 år yngre end jeg og det var rigtigt interessant at komme tæt på “ungdommen” i denne sammenhæng.

Nærvær og autencitet på Hald Hovedgård

En smuk kakkelovn, der buldrede før fjernvarmens tid.

Michelle Hviid holdt også et meget inspirerende foredrag, hvor hun fortalte, at det er vigtigt, at man er ægte. Det lønner sig at vise ens sande ansigt og den til tider barske virkelighed. Man kommer længst med ærlighed og autencitet.

Michelle har, om nogen. kæmpet sig fremad og fortsætter fremad, trods hårde odds. Hun har en trofast fanskare, der følger hende både i medgang og modgang.

Michelle bruger humor, mod og dristighed og sætter også gerne sig selv i scene og engang i mellem også lidt på spidsen, når hun formidler.

Inspirerende for mig at høre. I den sammenhæng er jeg vist bare den “pæne bibliotekar”? Jeg har slet ikke det samme mod som Michelle – selvom du også engang imellem bliver inviteret med om “Bag facaden”.  Jeg har heldigvis også en trofast fanskare, der følger mig både i medgang og modgang. Heldige mig og tak til dig der følger <3

Hold da op hvor var det en spændende weekend. Jeg håber ikke at jeg helt har fået dig hægtet af her. Hænger du mon på endnu? 🙂

Nærvær og autencitet på Hald Hovedgård

I denne smukke anneksbygning sov jeg 🙂

Jeg var faktisk i tvivl om, om jeg skulle dele weekendens oplevelser med dig her på bloggen.

Heldigvis er du jo vant til at følge med mig både i tykt og tyndt; på rejser, på restaurant, på kurser, i sommerhus? Ja det er en noget anderledes madblog du finder her hos mig. Det passer heldigvis fint med dagens budskab: At man kommer længst med at vise det hele menneske. Det hele menneske finder du her hos mig 🙂

Jeg brænder for andet og mere end bare mad og kager, og det står jeg gerne ved. Kan du mærke mit engagement og blive inspireret af det, så deler jeg gerne ud. 🙂Nærvær og autencitet på Hald HovedgårdJeg sov i dette fine værelse og du kan tro at jeg sugede “forfatter-auraen” til mig. Jeg er da komplet sikker på at der mindst har sovet en Jussi-Adler eller en Peter Seeberg i min seng, tror du ikke? 🙂

Prøv at se hvor charmerende et lille værelse jeg fik. At være på Hald Hovedgård er som at træde ind i en tidslomme. Alt er bevaret i ægte “retro-stil”. Virkelig gennemført og man fornemmer historiens vingesus. Man føler sig hjemme straks. Som på en søndagsvisit hjemme hos farmor?Nærvær og autencitet på Hald HovedgårdDer hænger mange fine malerier på Hald og dette af Peter Seeberg hænger lige indenfor døren (se nedenfor). Seeberg var med til at få grundlagt Hald Hovedgård som forfatter-kraftcenter i 1975, så han har betydet en stor rolle. Klart at han så skal hænge på 1. parket i det smukke hus 🙂Nærvær og autencitet på Hald HovedgårdPå Hald passer forfatterne sig selv. De skriver om dagen og laver mad selv om aftenen. Der er ingen forstyrrelser, ok der er wifi men hverken radio eller TV. Der er guds fri – og smukke – natur lige udenfor døren, og jeg kan sagtens – og levende – forestille mig, at en sand poet kunne dyrkes og udvikles her.

Tænk at mødes med andre skrivende forfatter om aftenen og drøfte dagens skriblerier ved middagsbordet. Snakken kunne fortsætte i den hyggelige dagligstue foran pejsen senere på aftenen. Et inspirerende miljø at være  og arbejde i, forestiller jeg mig 🙂

Nærvær og autencitet på Hald Hovedgård

Dette er sikkert også en kendt forfatter. Kan du mon gætte hvem? Jeg kan ikke 🙂

Uanset hvor vi kiggede hen, op eller ned, var der smukke detaljer, effekter og æstetik. En litterær atmosfære.

Lysekroner. Kakkelovne i de fineste udførelser. Støvede blå vægge. Stuk i lofterne. Flotte chatoller med bøger i, skrevet af forfattere der har boet og arbejdet på Hald igennem tiden.  Forfatterauraen strømmede fra bøgerne i chatollet og fra de små hyggelige “kvistkamre”. Tænk også lige på alle de forfattersamtaler stuens vægge har lagt “ører” til igennem årene. Det var stort.Nærvær og autencitet på Hald HovedgårdMadmoren på Hald tryllede i køkkenet for os, med hjemmelavede specialiteter og gode smagsoplevelser. En fantastisk peberfrugtpesto med mandler og skønne tunfrikadeller var nogen af tryllerierne. Den skønneste marengskage til dessert.

Gået lidt på klingen fortalte Gitte – som madmoren hedder – at hun skam havde skrevet de fleste opskrifter ind i en kogebog, som kunne købes. Man er vel på et forfatter-kraft-center? 😉

Jeg købte straks kogebogen og skal have nærstuderet og afprøvet nogle af opskrifterne. Et dejligt minde vil kogebogen også være for mig.Nærvær og autencitet på Hald HovedgårdPeter og Gitte hedder det hyggelige værtspar på Hald – skønne, vidende, engagerede mennesker. Det fornemmer man tydeligt.

En intens weekend fyldt med indtryk og observationer er slut. Det var virkeligt lærerigt for mig. Ideen med et forløb, hvor man bliver rykket ud af sine faste rammer, giver pote. Man er klart åben og mere modtagelig, når man skifter miljø, tror jeg.

Weekenden på Hald var god for mig. Håber du havde lyst til – igen – at komme med på tur?

Tak fordi du læste med til sidste ord <3Nærvær og autencitet på Hald Hovedgård

0 0 vote
Article Rating

  •  
  •  
  •  
  •  
  •