•  
  •  
  •  
  •  
  •  

 Æblekage på panden - opskrift a la tarte tatin

Så er æblesæsonen skudt igang! Et rask blæsevejr fik nogle af de lækre røde æbler til at slippe lidt for tidligt. Jeg var hurtigt ude med indsamlings-skålen. 8 æbler. Wee – æblesæson! Så skyder vi jo samtidigt æblekagesæsonen i gang! Skønt! Æblekage på panden - opskrift a la tarte tatinPå bloggen vil du efterhånden kunne finde en hel del æblekager. Den æblekage jeg nok sværmer allermest for er “Den gode æblekage“.

En kage med sødme, syrlighed, smørsmag og fugtighed fra tykmælk. Men altså, men kan jo ikke blive ved med at bage den samme æblekage hele tiden vel?

Jeg har flere gange læst om Tarte Tatin-æblekagen, den franske nationalkage-spise.

En kage der er lidt atypisk, fordi den er bagt på stegepanden i ovnen og hvor man til slut vender kagen og serverer den med “bunden i vejret”

Tekst fra Wikipedia: “En fransk æbletærte bestående af karameliserede æblestykker, bagt i ovn med tærtedej på toppen”, Og hvorfor så tærtedejen på toppen?  Historien fortæller at “Søstrene Tatin ved en fejltagelse kom til at bage tærten med bunden øverst”. Sjov historie! Æblekage på panden - opskrift a la tarte tatin

Hvorfor al den snak om Tarte Tatin?

Altså jeg ville jo gerne prøve sådan én, men jeg er ikke så vild med mørdej og endnu mindre vild med at rulle smørdeje ud.

Kunne man ikke bare bage efter “Tarte tatin-princippet” og så lave sin egen dej? Altså stege æbler i pande og hælde dej over og så bage hele molevitten i ovnen i stegepanden?

Min plan var at vende kagen ud på et kagefad bagefter og servere kagen som en upside down-cake. DSC_7957Jeg har før prøvet at bage kager med smørstegte karamelliserede æbler, og smagsmæssigt er det et hit, så det SKULLE bare være en kage efter det princip! Sådan blev det!

Bagenørden bager Den Gode Æblekage a la Tarte Tatin og jep – kagen blev en succes og det lykkedes mig at få lavet mit livs første Upside down cake – og halløj en skøn én af slagsen.DSC_7948

Opskriften på “Den Gode æblekage” á la Tarte Tartin – æblekage på panden får du lige her:

Æblekage på panden – opskrift a la tarte tatin

Æblekage på panden - opskrift a la tarte tatin
Lækker æblekage med stegte æbler
Print opskrift Del på Pinterest
Forb. tid: 30 minutter
Tilb. tid: 30 minutter
Samlet tid: 1 time
Ret: Æblekage på panden - opskrift a la tarte tatin
Kategori: Brød og kager
Keyword: æblekage, æblekage på panden
Portioner: 8 pers.
Forfatter: Gitte Hansen

Ingredienser

Kagedej

  • 125 gram sukker
  • 1 æg
  • 50 gram smeltet smør
  • 1,5 dl tykmælk ell. mælk eller andet surmælksprodukt
  • 3 tsk bagepulver
  • 3 tsk vaniljesukker
  • 225 g mel
  • Evt.: 100 gram marcipan i tern
  • Drys: Kanelsukker

Æblefyld:

  • 25 gram smør
  • 6 æbler er skrællen fin, behøver du ikke skrælle æblerne
  • 1 spsk kanel
  • 4 spsk sukker

Sådan gør du

Kagedej

  • Pisk sukker og æg.
    Æblekage på panden - opskrift a la tarte tatin
  • Tilsæt smør og tykmælk. Tilsæt mel og vaniljesukker. Dejen er nem at røre bare med piskeris.
    Æblekage på panden - opskrift a la tarte tatin
  • Tilsæt evt. marcipantern til dejen
    Æblekage på panden - opskrift a la tarte tatin

Æblefyld

  • Skær æbler i både. Er skrællen fin, behøver du ikke skrælle æblerne
    Æblekage på panden - opskrift a la tarte tatin
  • Smelt smør og steg æblerne heri.
    Æblekage på panden - opskrift a la tarte tatin
  • Drys med sukker og kanel. Vendes flere gange.
    Æblekage på panden - opskrift a la tarte tatin
  • Æbleblandingen skal karamellisere ved svag varme. Pas på den ikke brænder på
  • Hæld dejen direkte på panden ovenpå de karamelliserede æbler og drys med kanel og sukker - gerne perlesukker.
    Æblekage på panden - opskrift a la tarte tatin
  • Sæt stegepanden i ovnen og bag kagen ca. 30 minutter v. 150 grader varmluft. Den er færdig, når den er sprød og gylden på toppen.
    Æblekage på panden - opskrift a la tarte tatin
  • Lad lige kagen "sætte sig" før du lirker den over på et fad, så æblesiden nu kommer øverst. (kagen smager fint, også selvom du ikke vender den, den bliver bare sprødest sådan og så er den nemmere at skære ud).
    Æblekage på panden - opskrift a la tarte tatin
  • En sprød og lækker "pandestegt" æblekage
    Æblekage på panden - opskrift a la tarte tatin

Noter

Æblekagen kan bages i et almindeligt ildfast fad i ovnen også
Tjek lige om din stegepande (og dens greb) kan klare den stærke varme
Kagen smager skønt med flødeskum eller vaniljeis til
Kagen er fryseegnet men skal helst lunes i ovnen efter optøning
Få tips om flere opskrifter fra BagenørdenFølg bloggen på Facebook @Nogetiovnen

En sprød, svampet og lækker æblekage stegt på panden á la Tarte Tatin

 Æblekage på panden - opskrift a la tarte tatinEr skrællen fin på dine æbler, behøver du ikke skrælle dem. Der sidder en masse god smag – og mange vitaminer – gemt i skrællen.

DSC_7952

Det er meget mærkeligt, med en kage der skal tilberedes på/i stegepanden, men det giver altså en rigtig god smag til kagen, at æblerne er stegt i smør først.

Kagen bliver næsten brunsviger-agtig snasket og du kan godt glæde dig til den. 
DSC_7956
Smørstegte karamelliserede æbler med kanel og sukker.
DSC_7957 Jeg havde en rest marcipan i køleskabet. Marcipantern i en æblekage er altid et hit.

Har du også en rest, så stop den gerne i. Køb gerne også en rulle fra ny og gem resten i køleskab eller fryser. Marcipan kan holde sig på køl længe og det smager skønt i kager!DSC_7960

DSC_7961 Da dejen var færdigrørt og æblerne færdigstegt nåede jeg til det dristige.

Jeg hældte dejen på æblerne, i stegepanden, dryssede med kanel og perlesukker og satte stegepanden i ovnen på 150 grader varmluft i en halv time.

Mit livs første pandestegte æblekage og den smagte skønt!

DSC_7968Jeg havde selvfølgelig inden tjekket at min stegepande (og dens greb) kunne klare den stærke varme, tjek også lige din pande inden du sætter den i ovnen, ikke? 🙂

Kanelsukker på toppen, eller bunden eller hvad vi nu ellers skal kalde det?
DSC_7969Sådan så kagen ud efter en halv time i ovnen.

Som altid duftede også denne æble/kanelkage fantastisk! Æbler og kanel kan bare noget sammen 🙂DSC_7992 Jeg var SÅ spændt på om det ville kunne lykkes mig at vende kagen ud på et fad, for det er jo det søstrene Tartin gør. De vender bunden i vejret på kagen, så de karamelliserede æbler kommer øverst. Jeg løsnede i kanten og godt ind mod midten.

Ta daa! Kagen slap og jeg kunne få vendt kagen ud på et fint kagefad.

Som du kan se havde jeg ladet mine æbler stege så længe at de nærmest var blevet uformelige. Det gør bestemt slet ingenting! Jeg kan allerbedst lide at sukkeret er helt karamelliseret – næsten brunsviger-agtigt snasket.

Uhm! Det smager fantastisk med iskoldt flødeskum til de karamelliserede æbler!DSC_8005Fidusen ved at bage kagen i stegepanden er at du får alt “sukker-snasket”, der er vokset fast i stegepanden, med i kagen. Det bliver bagt sammen med og giver en særlig god smag. Dette tip er hermed bragt videre.

Bagenørdens æblekage a la tarte tatin. Helt uden dej der skulle æltes, trilles og udrulles!

Tja tjo. Vildt smuk ser den måske ikke ud. Måske du foretrækker ikke at stege dine æbler så længe, at de bliver helt ukendelige? 😉DSC_7998Æblekagen nydes bedst lun med iskoldt flødeskum eller vaniljeis til.

Nu har jeg jo ikke smagt en ægte Tarte Tatin, er sikker på den smager fantastisk, men denne kage er den BEDSTE æblekage jeg til dato er bagt på matriklen! (og det siger ikke så lidt, for jeg har faktisk bagt MANGE!) 😉

Prøv at bage en æblekage i din stegepande. En pandestegt æblekage er et hit!

Jeg har allerede flere gode ideer til “pandestegte kager”. Hvad med en pærekage med ingefær eller en blommetærte?

Dejlig frugtsæsson vi går i møde – så skal der eksperimenteres 🙂
DSC_8011


  •  
  •  
  •  
  •  
  •