Den Gode Æblekage i stegepande a la tarte tatin

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

DSC_8006

Så er æblesæsonen skudt igang! Et rask blæsevejr fik nogle af de lækre røde æbler til at slippe lidt for tidligt. Jeg var hurtigt ude med indsamlings-skålen. 8 æbler. Wee – æblesæson! Så skyder vi jo samtidigt æblekagesæsonen i gang! Skønt!

DSC_7948

På bloggen vil du efterhånden kunne finde en hel del æblekager. Den æblekage jeg nok sværmer allermest for er “Den gode æblekage“.

En kage med sødme, syrlighed, smørsmag og fugtighed fra tykmælk. Men altså, men kan jo ikke blive ved med at bage den samme æblekage hele tiden vel?

Jeg har flere gange læst om Tarte Tatin-æblekagen, den franske nationalkage-spise. En kage der er lidt atypisk, fordi man vender kagen og serverer den med “bunden i vejret”  Tekst fra Wikipedia: “en fransk æbletærte bestående af karameliserede æblestykker, bagt i ovn med tærtedej på toppen”, Og hvorfor så tærtedejen på toppen?  Historien fortæller at “Søstrene Tatin ved en fejltagelse kom til at bage tærten med bunden øverst”. Sjov historie!

DSC_8002

Hvorfor al den snak om Tarte Tatin?

Altså jeg ville jo gerne prøve sådan én, men jeg er ikke så vild med mørdej og endnu mindre vild med at rulle smørdeje ud. Jeg hader faktisk at rulle deje ud. Har traumatiske oplevelser med smørklistrede fingre og kagerulle, dej der klistrer og hænger i. For tykt dej, for tyndt dej. Nej ORKEDE bare ikke sådan en mørdej der skulle udrulles!

Kunne man ikke bare bage efter “Tarte tatin-princippet” og så lave sin egen dej? Altså stege æbler i pande og hælde dej over og så bage hele molevitten i ovnen i stegepanden?

Jeg har før prøvet at bage kager med smørstegte karamelliserede æbler, og smagsmæssigt er det et hit, så det SKULLE bare være en kage efter det princip!

Sådan blev det!

Bagenørden bager Den Gode Æblekage a la Tarte Tatin

DSC_7948

Opskrift på “Den Gode æblekage”

125 gram sukker, 1 æg, 50 gram smeltet smør,1,5 dl tykmælk,3 tsk bagepulver + 3 tsk vanillesukker,225 g mel. Evt.: 100 gram marcipan i tern.

Fyld:
25 gram smør, 6 æbler, 1 spsk kanel, 4 spsk sukker

DSC_8009

Fremgangsmåde:

Kagedejen røres hurtigt sammen. Pisk sukker og æg. Tilsæt smør og tykmælk. Tilsæt mel og vanillesukker.

Æblefyld: Skær æbler i både. Smelt smør og steg æblerne heri. Drys med sukker og kanel. Vendes flere gange.

Æbleblandingen skal karamellisere ved svag varme. Pas på de ikke brænder på!

DSC_7952 DSC_7956 DSC_7957 Dejen er nem at røre bare med piskeris. DSC_7958 DSC_7959 Jeg havde en rest marcipan i køleskabet. Marcipantern i en æblekage er altid et hit! Har du også en rest, så stop den gerne i. Køb gerne også en rulle fra ny og gem resten i køleskab eller fryser. Marcipan kan holde sig på køl længe. DSC_7960 DSC_7961 Da dejen var færdigrørt og æblerne færdigstegt nåede jeg til det dristige.

DSC_7957 Jeg hældte dejen på æblerne, i stegepanden, dryssede med kanel og perlesukker og satte stegepanden i ovnen på 150 grader varmluft i en halv time. DSC_7968

Jeg havde selvfølgelig inden tjekket at min stegepande (og dens greb) kunne klare den stærke varme, tjek også lige din pande inden?

Kanelsukker på toppen, eller bunden eller hvad vi nu ellers skal kalde det?
DSC_7969

Sådan så kagen ud efter en halv time i ovnen. Som altid duftede også denne æble/kanelkage fantastisk!DSC_7992 Jeg var SÅ spændt på om det ville kunne lykkes mig at vende kagen ud på et fad, for det er jo det søstrene Tartin gør. De vender bunden i vejret på kagen, så de karamelliserede æbler kommer øverst. Jeg løsnede i kanten og godt ind mod midten.

Ta daa! Kagen slap! 🙂

Som du kan se havde jeg ladet mine æbler stege så længe at de nærmest var blevet uformelige. Det gør bestemt slet ingenting! Jeg kan allerbedst lide at sukkeret er helt karamelliseret. Uhm! Det smager fantastisk med iskoldt flødeskum til de karamelliserede æbler!

Fidusen ved at bage kagen i stegepanden er at du får alt “sukker-snasket”, der er vokset fast i stegepanden, med i kagen. Det bliver bagt sammen med og giver en særlig god smag. Dette tip er hermed bragt videre.

Efter at have løsnet kagen, gik det fint med at få den vendt. Jeg vendte den ud på et smukt fad.

Bagenørdens æblekage a la tarte tatin. Helt uden dej der skulle æltes, trilles og udrulles!DSC_7994 Tja tjo. Vildt smuk ser den måske ikke ud. Måske du foretrækker ikke at stege dine æbler så længe, at de bliver helt ukendelige? 😉DSC_7998Æblekage nydes bedst lun med iskoldt flødeskum til eller vanilleis.

Nu har jeg jo ikke SMAGT en ægte tarte tatin, er sikker på den smager fantastisk, men denne kage er den BEDSTE æblekage der til dato er bagt på matriklen! (og det siger ikke så lidt, for der er faktisk bagt en hel del 😉

DSC_8005Prøv at bag en æblekage i din stegepande. Den bliver et hit!

Har allerede flere gode ideer til “pandestegte kager”. Hvad med en pærekage med ingefær eller en blommetærte?

Dejlig frugtsæsson vi går i møde. Efterårets kageherligheder opvejer klart den vejrmæssige deroute 😉
DSC_8011


  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

7
Skriv en kommentar

4 Kommentar tråde
3 Tråd svar
0 Følgere
 
Mest reagerede kommentar
Hotteste kommentar tråd
4 Kommentar forfattere
  Tilmeld mig notifikationer  
Nyeste Ældste Flest stemmer
Underret mig om
June

Hej Gitte.

Jeg har idag bagt din citronkage med tykmælk, jeg syntes den er blevet lidt kompakt i det, har jeg gjort noget forkert ?
Jeg har ingen microovn så tog smør der var stuetemperatur og piskede med sukker, måske har smørret ikke været blødt nok. Bruger du forøvrigt altid smør og ikke margarine ?

Mvh June

Lene Nørgaard

Kan man ikke lave den i tærteform evt..?
Eller i en støbejerns bradepande..??

Jenny

Hej Gitte

Jeg ville kalde din kage søstrene tatain møde upsidedown 😉 da det jo nærmest er en upsidedown kage.
Jeg har prøvet en tatain med usødet mørdej og var ærligtalt skuffet den var for tør. Din tilgengæld ser super god og svampet (på den lækre måde) ud.

Vi anvender cookies for at give dig den bedst mulige oplevelse af websitet.  Se vores cookies- og privatlivspolitik. Jeg accepterer