Gazpacho. Uhm her får du opskriften på en frisk og nem kold tomatsuppe med friske tomater.
Hvad er gazpacho?
Gazpacho lyder som en indvinklet eksostisk ret, men det er såmænd bare en kold tomatsuppe, du kan lave på ingen tid. Du kan lave den helt uden gryde, bare med en blender/stavblender.
Tomatsuppen er vidt udbredt i Spanien og Portugal hvor den især nydes i sommermånederne, fordi den nydes afkølet.
Denne kolde tomatsuppe er en perfekt servering på varme sommerdage.
Herhjemme nød vi suppen en hedebølgedag. Så smart at man slipper for at stå med en varm gryde i et varmt køkken.
Suppen har bedst af at køle af i et par timer før servering, men mindre kan sagtens gøre det. Du kan også sætte den en halv time i fryseren før servering.
Jo længere tid suppen trækker, jo mere smag får den.
Gazpacho vil være perfekt at servere som forret for dine gæster, men den er også perfekt som nem suppe til aftensmad en hverdag.
En nem, billig og sund suppe. Der er mange grøntsager i suppen, så den er propfyldt med vitaminer også. Suppen er også en oplagt ret for veganere (hvis du undlader fløden) eller vegetarer.Suppen tager ikke mange minutter at lave, men du får brug for en blender evt. bare en stavblender. Håber du har sådan én?
Nem opskrift på Gazpacho – kold tomatsuppe:
Ingredienser
- 6 tomater i tern. Kan erstattes med 1-2 dåser flåede tomater
- 1-2 fed hvidløg friskpressede fed. 1 eller 2 - du bestemmer
- ¾ agurk kan erstattes med squash
- 1 rød peberfrugt i tern. Kan erstattes med paprika eller snackpebre
- ½ dl olie solsikke- eller rapsolie
- 3 skiver brød gerne tørt. Hvidt brød eller lyst rugbrød uden kerner kan bruges. Brødet kan også udelades
- Salt/lidt peber
- 1 lille nip chilipulver kan udelades
- ½ dl fløde kan udelades
Pynt:
- ¼ agurk i fine tern. Kan erstattes af f.eks. croutoner eller ristede græskarkerner
Sådan gør du
- Skyl peberfrugt, tomater og agurk og skær grøntsagerne i små tern
- Fyld grøntsagerne i din blender. Pres hvidløgsfeddene heri. Tilsæt olie og krydderier (gem lidt og smag til, til sidst)
- Skør brødet i små tern og put det i blenderen
- Blend suppen i et par minutter
- Suppen blendes til fin puré. Smag til
- Hæld suppen i en lufttæt beholder og opbevar på køl, til den skal serveres.
Noter
Kold tomatsuppe med friske tomater – kan også laves med flåede tomater – dåsetomater
Hvis du ikke har friske tomater, så kan du sagtens bruge 1-2 dåser flåede tomater til suppen i stedet for.
Tomater på dåse har masser af smag. Især om vinteren synes jeg faktisk de er bedre at bruge, end de danske tomater uden smag.
Lyder det ikke bare som en nem og enkel suppe? Du kan tro, den smager godt! Smag den bare til, til den passer til dine og din families smagsløg.
Husk at sætte låg på din blender. Bare lige et pro-tip til dig (med mindre du ønsker at få malet dine køkkenlofter i tillæg) 😉
Jeg blendede ikke min suppe helt fin, den blev lidt grov/rustik i det. Du bestemmer, hvor fint din suppe skal blendes.
Jeg dryssede lidt agurke-tern på toppen, men du kan også bruge brød-croutoner f.eks. med hvidløg og persille. Den smager også skønt med ristede rugbrødschips til og selvfølgelig også med et lækkert hvidløgsbrød.
Det er altså bare en nem og lækker suppe. Den må du prøve. Jeg er sikker på, at den også bliver et hit hjemme hos dig.
Få flere gode opskrifter på tomatsuppe:
1.
2.
3.
4.
5.
Hej
Det er en del årsiden, aka da jeg var singel, da det var en fast sommer ret hos mig. Jeg brugte altid dåse tomater, og satte dåsen på køl om morgnen. Aldrig brød eller fløde i, men måske en skive ristet brød til.