•  
  •  
  •  
  •  
  •  

Havregrynsboller med yoghurt - koldhævede Tænk at man kan lave så lækre boller med så få anstrengelser?

Her til morgen tog jeg en stor plade lækre grove havregrynsboller ud af ovnen i sommerhuset. De både duftede og smagte så skønt, at jeg da straks fik lyst til at dele opskriften med dig.

Både min mand og jeg er totalt begejstrede for de grove havregrynsboller, og dejen er så nem, at den kan røres sammen på få minutter. Havregrynsboller med yoghurt - koldhævede Dejen er koldhævet, og jeg rørte den hurtigt sammen i går aftes. Med en koldhævet dej, der hæver natten over i køleskabet, kan man nemlig nemt trylle nybagt morgenbrød. Dejen kan også hæves på almindelig vis ved stuetemperatur, brug evt. bare lidt ekstra gær i så fald. Du bestemmer – koldhævet eller “varmhævet” 🙂Havregrynsboller med yoghurt - koldhævedeIdeen til dagens lækre boller opstod fordi vi lige havde en lige havde en liter yoghurt til overs i køleskabet. Det var heldigt, for det er nemlig genialt at bage med surmælksprodukter. Krummen bliver særlig saftig og blød – SÅ lækkert bagværk man kan trylle, så prøv du endelig også gerne det.

Har du en rest surmælksprodukt, så smid den endelig ikke ud, heller ikke selvom datoen har overskredet lidt. Det kan fint bruges til at bage med alligevel.

Det er en perfekt stop madspilds-idé at bruge en rest yoghurt, tykmælk, skyr eller andet til brød og boller.Havregrynsboller med yoghurt - koldhævede Har du ikke lige yoghurt i køleskabet, så kan alle andre surmælksprodukter sagtens bruges i stedet: kærnemælk, tykmælk, skyr, græsk yoghurt?Havregrynsboller med yoghurt - koldhævede Har du kun mælk i køleskabet, er det også fint – og vand også.

Vi fik 16 boller ud af denne portion – helt perfekt til en god dag i sommerhuset og med lidt til fryseren også. Bollerne vil være fine både til morgenmad, frokost eller eftermiddagsbolle med en skive ost eller syltetøj på.

Dejen kan fint holde sig 2-3 dage i køleskabet, så du behøver ikke bage hele portionen på én gang. Havregrynsboller med yoghurt - koldhævede Det blev bare nogle rigtigt lækre boller – dem kan du altså godt glæde dig til at prøve. Samlet set kan en portion laves  med max. et kvarters forberedelse og så klarer ovnen ellers resten af arbejdet. Havregrynsboller med yoghurt - koldhævede Opskriften er rigtig nem og du får den lige her:

Havregrynsboller med yoghurt – koldhævede

Havregrynsboller med yoghurt - koldhævede
Nemme koldhævede boller med havregryn og yoghurt
Print opskrift Del på Pinterest
Forb. tid: 15 minutter
Tilb. tid: 20 minutter
Samlet tid: 35 minutter
Ret: Havregrynsboller med yoghurt - koldhævede
Kategori: Brød og boller
Keyword: havregrynsboller, koldhævede boller, yoghurtboller
Portioner: 16 stk
Forfatter: Gitte Hansen

Ingredienser

  • 1 liter yoghurt - evt. frugtyoghurt tykmælk, skyr, græsk yoghurt, kærnemælk kan bruges
  • 1 dl vand
  • 20 gram gær
  • 7,5 dl havregryn
  • 10 dl hvedemel 1/4 hvedemel kan evt. erstattes med grovere meltype
  • 1 tsk salt
  • Pensling og drys: Mælk og sesamfrø sesamfrø kan udelades eller erstattes med solsikkekerner

Sådan gør du

  • Hæld yoghurten i en skål og opløs gæren heri. Skyl yoghurtkartonen med 1 dl vand og tilsæt også vandet til skålen
    Havregrynsboller med yoghurt - koldhævede
  • Tilsæt havregryn og salt
    Havregrynsboller med yoghurt - koldhævede
  • Rør melet i. Dejen bliver hård og fast, men kan godt røres med håndkraft. Du behøver ikke ælte med hænderne.
  • Stil dejen til hævning i køleskabet natten over eller minimum 6-8 timer. Du kan også lade dejen hæve ved stuetemperatur i ca. 1 time, så vil du kunne bage bollerne samme dag (fordobl evt. gærmængden men det behøves ikke)
    Havregrynsboller med yoghurt - koldhævede
  • Beklæd en bageplade med bagepapir og form 16 boller. Jeg brugte to spiseskeer, så slipper du for at fingre i dejen, den er nemlig ret klistret.
    Havregrynsboller med yoghurt - koldhævede
  • Pensl bollerne med mælk og drys med sesamfrø
    Havregrynsboller med yoghurt - koldhævede
  • Tænd ovnen på 200 grader varmluft og lad bollerne hæve lidt imens ovnen varmer op.
  • Bag bollerne ca. 15-20 minutter v. 200 grader varmluft. De er færdige, når de er sprøde og gyldne og lyder hule når du banker dem under bunden
    Havregrynsboller med yoghurt - koldhævede
  • Lad lige bollerne dampe af nogle minutter før du serverer dem. Nydes med iskoldt smør, en skive ost, syltetøj eller pålægschokolade

Noter

Alle slags surmælksprodukter kan bruges til bollerne
Bollerne kan hæves ved stuetemperatur. 
Bollerne er fryseegnede. Havregryn kan erstattes med anden groft mel. Eksperimentér gerne med opskriften.
Dejen kan holde sig 2-3 dage i køleskabet
Få tips om flere opskrifter fra BagenørdenFølg bloggen på Facebook @Nogetiovnen

Bløde, sprøde, lækre koldhævede havregrynsboller med yoghurt

Havregrynsboller med yoghurt - koldhævede Bollerne smagte vildt godt. De var saftige og bløde indeni og sprøde udenpå. Sesamfrø på toppen af bagværk giver en god smag og pynter også så fint, men sesamfrø kan sagtens undværes eller erstattes med anden “topping”.Havregrynsboller med yoghurt - koldhævede Vi nød bollerne til morgenkaffen. De smagte skønt med ost, syltetøj og pålægschokolade på og nu glæder jeg mig bare til frokosten, hvor vi også skal nyde de lækre boller måske med en god skive spegepølse på 🙂Havregrynsboller med yoghurt - koldhævede Pøj pøj med de lækre havregrynsboller. Jeg håber også de bliver et hit hjemme hos dig 🙂

Havregrynsboller med yoghurt - koldhævede


  •  
  •  
  •  
  •  
  •