•  
  •  
  •  
  •  
  •  

DSC_6280
I dag lavede gemalen middag. Smørstegte rødspætter.

Sikke stolt han blev, men sikke en lang vej han skulle gå for at nå i mål!  Følger du med på Bagenørdens Facebook-side, har du kunnet følge med i gemalens genvordigheder med dagens menu. Uha den drillede, den fisk! Jeg fik lov til at skrabe kartofler (det tog EN TIME!) og lave persillesaucen.  Manden havde rigeligt at gøre med at holde styr på sine fisk. DSC_6254

Hvornår udvikles der mon nye kartofler, der er skrabede i forvejen? Det tager jo 100 år?! Normalt koger jeg de små nye kartofler med skræl på, men i dag, hvor der skulle være smørstegte fisk, som manden har drømt længe om, tænkte jeg, at vi skulle gøre det rigtigt?

DSC_6282

Jeg skrabede, skrabede og skrabede. 1½ kilo kartofler=1 times anstrengelser!

Nå men kartoflerne var færdige. Klokken var 18.15 og hvor blev manden af? De sidste dage har jeg spurgt ham “Hvornår vil du gerne lave fisk?”  Tirsdag blev aftalen. 3 gange mindede jeg ham om at få taget fisken ud af fryseren. Det der med mad-dage, ligger lidt fjernt for ham. Jeg tror, at manden havde glemt alt om fiske-dagen? Klokken blev 18.30 og hjem kom han.  DSC_6257

Han skyndte sig at tage fisken ud af køleskabet, men den var frosset! Manden fik sit første desperate udtryk i øjnene. Hvad nu? Jeg foreslog ham at holde fiskene under vandhanen. Det gik.DSC_6258

Næste skridt. Fiskene skulle paneres. Hov, er de ikke flået de fisk? Manden har fået fiskene af sin bror, der elsker at fiske. Dejligt. Han misforstod vist noget, da broren sagde at fiskene var “renset”?.  Det betyder så altså ikke flået ved vi nu?

Hvad stiller man op? Manden fik et desperat blik i øjnene igen, men viste hurtigt stor handlekraft: “Jeg henter da bare lige en tang?!” Manden rodede i værktøjskassen og vupti, kunne fisken flåes. Det er SVÆRT at få flå en fisk, det var tydeligt for mig, men manden brokkede sig ikke. Jeg ville have bandet på nuværende tidspunkt, ja måske nok opgivet projektet hér?

Jeg holdt mig diskret i baggrunden, havde travlt med persillesauce og kartofler.  Opskriften på persillesauce kommer lidt senere.

DSC_6260 DSC_6262 DSC_6265Manden panerede de 4 rødspætter. 1 æg og et par spsk. mælk og rigeligt rasp.
DSC_6270 DSC_6271 Fiskene blev dyppet godt i paneringen og gode klatter smør fordelt på panderne. DSC_6273 DSC_6269 DSC_6274

Manden puttede smør på, og smør på og smør på  og fiskene lagt på panden. Da fiskene skulle vendes, skete katastrofen. Det meste af paneringen sad fast i panden og fiskene hang i! Mere smør på. Mere smør på. Manden, der er en virkelig tålmodig sjæl, snerrede lidt “Jeg er SIKKER på at der er en måde at undgå det på? Nogen må have et trick?” Manden kiggede forgæves på sin kone. Jeg sagde: “Vent med at vende dem, til paneringen er helt sprød på den ene side?” Var det ikke et ok råd? Måske du har et trick, du vil dele med min mand?DSC_6276 Fiskene blev sprøde og hele huset duftede herligt af fisk. Hm, hm. Fiskene blev vendt. Til sidst.

Men hov, der stak ben ud fra rygfinnerne? De skulle måske også være skåret af inden stegningen? Sikke nogle fiskeamatører der var på spil i køkkenet i dag!? 😉

DSC_6278
Det gik lystigt med persillesaucen og de små kartofler, de blev hurtigt færdigtkogte.

Sådan laver du persillesauce:

Kog 4 dl. mælk langsomt op. Rør en jævning af 1 dl. mælk og 4-5 spsk. hvedemel. Rør jævningen i. Bliver saucen for tynd, så lav lidt ekstra jævning og rør i. Smag saucen til med smør, brug 5-10 gram. Tilsæt salt og peber og en hel dusk hakket persille. OBS: Persillen skal først tilsættes, når gryden er taget af kog. Det er noget med, at persille helst ikke må koge?
DSC_6279Så er der serveret! God gammeldaws pandestegt rødspætte, stegt i rigeligt smør, hertil nye kartofler og persillesauce.

DSC_6283

Manden jublede, smagte, beundrede, begejstredes. Børnene var også ellevilde. Jeg synes også menuen var vellykket, men var på det tidspunkt så kvadret, sulten og træt at jeg ville have været tilfreds med en rugbrød. Jeg fik desværre hurtigt kvalme af den smørstegte panering men gik stille med dørene, manden var jo så stolt og havde julelys i øjenene (fiskeblik?). 

DSC_6284

Måske du har luret, at jeg ikke er synderligt vild med fisk? Hvis der er madretter du ikke finder  mange af på bloggen, er det fiskeretter. Jo, der er tunmousse og lakseruller med rejer – og jeg elsker stjerneskud, men sådan altså lune fiskeretter, det er ikke så meget mig (lige bortset fra fiskefiletter og fiskefrikadeller! Jeg er et barn indeni! 😉

Dejligt, at manden nu har fundet ud af, at han kan stege sine rødspætter selv, når han trænger. Næste gang han går i køkkenet, får han også ansvaret for persillesovsen (OG kartoffelskraberiet!) Fedt, at han nu har en hofret på menuen. Måske han nu også snart vil begynde selv med fiskestangen?

Frosne fisk, flået med tang. Alle kneb gælder. Vi fik mad på bordet…..også i dag.

I dag kom du med min mand i køkkenet – sæt lige kryds i kalenderen. Det sker ikke så tit, men hvem ved? Måske han nu bliver så vild, at der bliver kamp om kødgryderne? 🙂DSC_6285


  •  
  •  
  •  
  •  
  •