•  
  •  
  •  
  •  
  •  

Koldhævede gulerodsbrud. <3 Halløj nogle lækre boller med gulerod du skal høre om i dag.

De nemmeste boller, hvor dejen slet ikke skal æltes og bollerne ikke rulles ud. Smart!

Disse koldhævede gulerodsboller skal bare sættes på bagepladen på to skeer. Gulerodsbrud - koldhævede boller med gulerod

Siden jeg bagte gulerodsbrud for første gang, har vi bagt de lækre gulerodsboller flere gange.

De er også super nemme, for brud skal netop formes som “brud” og sættes lidt rustikt på bagepladen.

Gulerodsbrud - gulerodsboller - nem opskrift
Bløde lækre gulerodsbrud med solsikkekerner
Se opskriften her
Gulerodsbrud - gulerodsboller - nem opskrift

Hvad er der så nyt i dagens opskrift?

Jo, siden jeg prøvede de lækre gulerodsbrud første gang, har jeg luret på, om man ikke kunne koldhæve dejen.Gulerodsbrud - koldhævede boller med gulerodEn koldhævet dej hæver natten over i køleskab og det er super nemt, at dejen så bare kan bages i ovnen næste morgen, helt uden ventetid.Gulerodsbrud - koldhævede boller med gulerodSæt dejen på bagepladen og bag bollerne imens du snupper dit morgenbad. Smart!

Det er derfor at koldhævede boller også ofte kaldes brusebadsboller. 🙂

Koldhævet brød er genialt som morgenbrød, til eftermiddagsteen eller som madbrød til aftensmaden

Disse gulerodsbrud vil også være et hit at servere som eftermiddagsboller eller som madbrød til suppe om aftenen måske?

De vil helt sikkert blive en storfavorit hjemme hos dig, er jeg sikker på 🙂Gulerodsbrud - koldhævede boller med gulerod

Halløj hvor smagte de koldhævede gulerodsbrud altså bare godt med smør og ost på!

Jeg nød en halv bolle med én af mine yndlingsoste: Gouda.

Bollerne vil også smage godt som brunch-boller med pålæg på og vi har også testet, at de sagtens kan spises med pålægschokolade 😀

Jeg har brugt både havregryn, solsokkekerner og temmelig meget gulerod i disse boller, så de mætter godt.

Du kan sagtens nedjustere gulerodsmængden – bare følg anvisningerne i opskriften.Gulerodsbrud - koldhævede boller med gulerodDet var faktisk helt vildt så lang tid vi var mætte efter bare en enkelt bolle til morgenmad.

Vi elskede dem – et kæmpe hit! De smagte bare skønt.

Familien giver bollerne den allerbedste anbefaling, så spring du bare på. 🙂Gulerodsbrud - koldhævede boller med gulerodGulerodsbollerne vil være et hit at servere som mellemmåltid, som brød til madpakken eller til brunch.

Opskriften på de lækre koldhævede gulerodsbrud er rigtig nem og du får den lige her: Gulerodsbrud - koldhævede boller med gulerod

Koldhævede gulerodsbrud – nem opskrift på æltefrie boller med gulerod

Gulerodsbrud - koldhævede boller med gulerod
Nemme æltefrie koldhævede gulerodsboller
Print opskrift Del på Pinterest
Forb. tid: 15 minutter
Tilb. tid: 8 timer 25 minutter
Samlet tid: 8 timer 40 minutter
Ret: Koldhævede gulerodsbrud - boller med gulerod
Kategori: Brød og boller
Keyword: gulerodsbrud, koldhævede gulerodsbrud
Portioner: 14 stk.
Forfatter: Gitte Hansen

Ingredienser

  • 5 dl koldt vand
  • 10 gram gær Du kan tilsætte 25 gram gær og så lade dejen hæve som normal dej ved stuetemperatur
  • 2 spsk sukker kan erstattes med honning eller sirup
  • 1 dl olie du kan nøjes med mindre
  • 2 æg
  • 5 dl skyr/tykmælk/creme fraiche/kærnemælk ell. lign. mælk eller vand kan også bruges. Jeg brugte vaniljeskyr
  • dl havregryn
  • 2 dl solsikkekerner kan udelades
  • 850 gram hvedemel ca. Du kan evt. erstatte 1/4 af mængden med en grovere meltype
  • 1 tsk salt
  • 400 gram gulerod (3-4 rimeligt store) revet. Du kan nøjes med mindre gulerod. Jeg brugte 400 gram. Kan erstattes med f.eks. squash, æbler, eller rødbeder

Sådan gør du

  • Bland vand, sukker og gær i en skål. Tilsæt olie, æg og skyr eller andet surmælksprodukt
  • Tilsæt havregryn og solsikkekerner. Riv gulerødderne og tilsæt
  • Bland saltet i hvedemelet. Rør melet i lidt af gangen, til konsistensen er som tyk havregrød. Dejen bliver ret fast. Læg låg på skålen og stil dejen til koldhævning i køleskabet i minimum 8 timer. Dejen kan også hæves ved stuetemperatur i ca. 1 time. Tilsæt gerne lidt mere gær så.
    Gulerodsbrud - koldhævede boller med gulerod
  • Tænd ovnen på 175 grader varmluft.
    Gulerodsbrud - koldhævede boller med gulerod
  • Beklæd en bageplade med bagepapir og sæt boller på pladen med to spiseskeer. Tryk gerne bollerne lidt flade. Du behøver ikke bage alle bollerne samme dag. Dejen kan holde sig 2-3 dage i køleskab.
    Gulerodsbrud - koldhævede boller med gulerod
  • Bag bollerne ca. 25-30 minutter v. 175 grader varmluft eller 200 alm. ovn. Bollerne er færdige, når de er gyldne og sprøde. Bollerne får den fineste orange farve
    Gulerodsbrud - koldhævede boller med gulerod
  • Lad bollerne køle nogle minutter, før servering. Servéres med smør eller ost på
    Gulerodsbrud - koldhævede boller med gulerod
  • Opbevar gulerodsbruddene i en plastpose. De kan også fint fryses
    Gulerodsbrud - koldhævede boller med gulerod

Noter

Dejen kan også hæves ved stuetemperatur i ca. 1-2 timer.
Du behøver ikke bage alle bollerne samme dag. Dejen kan holde sig 2-3 dage i køleskab.
Gulerødder kan erstattes med f.eks. squash, æbler eller rødbeder.
Du kan tilsætte mere gær og så bare lade dejen hæve ved stuetemperatur som normalt i ca. 1 time.
Få tips om flere opskrifter fra BagenørdenFølg bloggen på Facebook @Nogetiovnen

Sprøde, lækre og sunde koldhævede boller med gulerod, havregryn og solsikke – nemme – skal ikke æltesGulerodsbrud - koldhævede boller med gulerod

Wow – se lige hvor fin en farve de koldhævede gulerodsbrud har. En flot orange kulør og den allerbedste smag.

Krummen er blød og skorpen sprød og smagen rigtig god. Olie, skyr og æg i dejen gør bollerne saftige og svampede.

Måske det også er derfor at disse koldhævede gulerodsbrud holder sig friske i dagevis? Jeg tror det. Gulerodsbrud - koldhævede boller med gulerodWow hvor kan jeg godt betro dig at det var sand lykke at spise sådan en lækker gulerodsbolle til morgenmad med smør og ost på.

Det passede lige med at de æltefrie boller var færdige, da morgenbadet var klaret. Super nemt og en meget lækker morgenmad.

Måske de skal laves næste gang vi serverer brunch? Få inspiration til lækre brunch opskrifter her

Gulerodsbrud - koldhævede boller med gulerod

Jeg glæder mig til at eksperimentere mere med min nye lækre grundopskrift på koldhævede gulerodsbrud.

Tidligere har jeg prøvet at lave æblebrud:

Æbleboller - æblebrud. Gode boller med æble
Lækre saftige æbleboller med revet æble
Se opskriften her
Æbleboller - æblebrud. Gode boller med æble

Jeg glæder mig dog også meget til at prøve squashboller eller rødbedeboller?Gulerodsbrud - koldhævede boller med gulerod

Det er virkelig win win at lave boller med grøntsager i. Bagværket får både en bedre smag og det bliver sundere at spise og smukkere at se på.

Klart sjovere at spise 4-5 gulerødder serveret i gulerodsboller, end at spise dem rå. 🙂

Som jeg skriver i opskriften, så kan dejen holde sig i køleskabet i 2-3 dage. Du behøver ikke bage alle bollerne på samme dag. Dejen kan sagtens holde sig weekenden over. Gulerodsbrud - koldhævede boller med gulerod

Vi bagte bollerne over to dage og nød gulerodsbruddene til både morgenmad og som boller til frokost også.

Du kan sagtens bage hele portionen på én gang og så nedfryse bollerne.

Skønt at have sådan nogle nemme poser i fryseren, der hurtigt kan lunes.

En lun bolle med smør kan være et formidabelt eftermiddags-lyspunkt. 🙂Gulerodsbrud - koldhævede boller med gulerodJeg har brugt en del gulerod i disse boller, men du kan sagtens nedjustere gulerodsmængden.

Gulerod giver dog både sødme, smag og gør bollerne sundere og mere fiberholdige.

Jo mere gulerod du bruger, jo mere vil bollerne have en tendens til at blive lidt tunge/klæge i midten.

Det forringer dog ikke smagsoplevelsen, men bare lige en obs’er til dig. Gulerodsbrud - koldhævede boller med gulerodJeg synes faktisk det er ærgerligt hvis og når gulerødder kun er med som “symbolsk pynt” i gulerodsbrud eller gulerodsboller.

Næh, jeg synes der skal være rigeligt af den ægte sunde vare, hvis du spørger mig. 🙂

Jeg har brugt 400 gram gulerod (3-4 mellemstore gulerødder), men du kan sagtens nøjes med 2-300 gram. Du bestemmer.

Vi elskede bare vores koldhævede gulerodsbrud og jeg har glædet mig meget til at dele opskriften med dig.

Gulerodsbrud - koldhævede boller med gulerodMåske du skulle røre en dej sammen i aften, så du vil kunne servere boller i morgen tidlig?


  •  
  •  
  •  
  •  
  •