Koldhævede gulerodsbrud. <3 Halløj nogle lækre boller med gulerod du skal høre om i dag.
De nemmeste boller, hvor dejen slet ikke skal æltes og bollerne ikke rulles ud. Smart!
Disse koldhævede gulerodsboller skal bare sættes på bagepladen på to skeer.
Siden jeg bagte gulerodsbrud for første gang, har vi bagt de lækre gulerodsboller flere gange.
De er også super nemme, for brud skal netop formes som “brud” og sættes lidt rustikt på bagepladen.

Hvad er der så nyt i dagens opskrift?
Jo, siden jeg prøvede de lækre gulerodsbrud første gang, har jeg luret på, om man ikke kunne koldhæve dejen.En koldhævet dej hæver natten over i køleskab og det er super nemt, at dejen så bare kan bages i ovnen næste morgen, helt uden ventetid.
Sæt dejen på bagepladen og bag bollerne imens du snupper dit morgenbad. Smart!
Det er derfor at koldhævede boller også ofte kaldes brusebadsboller. 🙂
Koldhævet brød er genialt som morgenbrød, til eftermiddagsteen eller som madbrød til aftensmaden
Disse gulerodsbrud vil også være et hit at servere som eftermiddagsboller eller som madbrød til suppe om aftenen måske?
De vil helt sikkert blive en storfavorit hjemme hos dig, er jeg sikker på 🙂
Halløj hvor smagte de koldhævede gulerodsbrud altså bare godt med smør og ost på!
Jeg nød en halv bolle med én af mine yndlingsoste: Gouda.
Bollerne vil også smage godt som brunch-boller med pålæg på og vi har også testet, at de sagtens kan spises med pålægschokolade 😀
Jeg har brugt både havregryn, solsokkekerner og temmelig meget gulerod i disse boller, så de mætter godt.
Du kan sagtens nedjustere gulerodsmængden – bare følg anvisningerne i opskriften.Det var faktisk helt vildt så lang tid vi var mætte efter bare en enkelt bolle til morgenmad. Vi elskede dem – et kæmpe hit! De smagte bare skønt.
Familien giver bollerne den allerbedste anbefaling, så spring du bare på. 🙂Gulerodsbollerne vil være et hit at servere som mellemmåltid, som brød til madpakken eller til brunch.
Opskriften på de lækre koldhævede gulerodsbrud er rigtig nem og du får den lige her:
Koldhævede gulerodsbrud – nem opskrift på æltefrie boller med gulerod

Ingredienser
- 5 dl koldt vand
- 10 gram gær Du kan tilsætte 25 gram gær og så lade dejen hæve som normal dej ved stuetemperatur
- 2 spsk sukker kan erstattes med honning eller sirup
- 1 dl olie du kan nøjes med mindre
- 2 æg
- 5 dl skyr/tykmælk/creme fraiche/kærnemælk ell. lign. mælk eller vand kan også bruges. Jeg brugte vaniljeskyr
- 2½ dl havregryn
- 2 dl solsikkekerner kan udelades
- 800 gram hvedemel ca. Du kan evt. erstatte 1/4 af mængden med en grovere meltype
- 1 tsk salt
- 400 gram gulerod (3-4 rimeligt store) revet. Du kan nøjes med mindre gulerod. Jeg brugte 400 gram. Kan erstattes med f.eks. squash, æbler, eller rødbeder
Sådan gør du
- Bland vand, sukker og gær i en skål. Tilsæt olie, æg og skyr eller andet surmælksprodukt
- Tilsæt havregryn og solsikkekerner. Riv gulerødderne og tilsæt
- Bland saltet i hvedemelet. Rør melet i lidt af gangen, til konsistensen er som tyk havregrød. Dejen bliver ret fast. Læg låg på skålen og stil dejen til koldhævning i køleskabet i minimum 8 timer. Dejen kan også hæves ved stuetemperatur i ca. 1 time. Tilsæt gerne lidt mere gær så.
- Tænd ovnen på 175 grader varmluft.
- Beklæd en bageplade med bagepapir og sæt boller på pladen med to spiseskeer. Tryk gerne bollerne lidt flade. Du behøver ikke bage alle bollerne samme dag. Dejen kan holde sig 2-3 dage i køleskab.
- Bag bollerne ca. 25-30 minutter v. 175 grader varmluft eller 200 alm. ovn. Bollerne er færdige, når de er gyldne og sprøde. Bollerne får den fineste orange farve
- Lad bollerne køle nogle minutter, før servering. Servéres med smør eller ost på
- Opbevar gulerodsbruddene i en plastpose. De kan også fint fryses
Noter
Sprøde, lækre og sunde koldhævede boller med gulerod, havregryn og solsikke – nemme – skal ikke æltes
Wow – se lige hvor fin en farve de koldhævede gulerodsbrud har. En flot orange kulør og den allerbedste smag.
Krummen er blød og skorpen sprød og smagen rigtig god. Olie, skyr og æg i dejen gør bollerne saftige og svampede.
Måske det også er derfor at disse koldhævede gulerodsbrud holder sig friske i dagevis? Jeg tror det. Wow hvor kan jeg godt betro dig at det var sand lykke at spise sådan en lækker gulerodsbolle til morgenmad med smør og ost på.
Det passede lige med at de æltefrie boller var færdige, da morgenbadet var klaret. Super nemt og en meget lækker morgenmad.
Måske de skal laves næste gang vi serverer brunch? Få inspiration til lækre brunch opskrifter her
Jeg glæder mig til at eksperimentere mere med min nye lækre grundopskrift på koldhævede gulerodsbrud.
Tidligere har jeg prøvet at lave æblebrud:

Jeg glæder mig dog også meget til at prøve squashboller eller rødbedeboller?
Det er virkelig win win at lave boller med grøntsager i. Bagværket får både en bedre smag og det bliver sundere at spise og smukkere at se på.
Klart sjovere at spise 4-5 gulerødder serveret i gulerodsboller, end at spise dem rå. 🙂
Som jeg skriver i opskriften, så kan dejen holde sig i køleskabet i 2-3 dage, så du behøver ikke bage alle bollerne på samme dag. Dejen kan sagtens holde sig weekenden over. Vi bagte bollerne over to dage og nød gulerodsbruddene til både morgenmad og som boller til frokost også.
Du kan sagtens bage hele portionen på én gang og så nedfryse bollerne.
Skønt at have sådan nogle nemme poser i fryseren, der hurtigt kan lunes. En lun bolle med smør kan være et formidabelt eftermiddags-lyspunkt. 🙂Jeg har brugt en del gulerod i disse boller, men du kan sagtens nedjustere gulerodsmængden.
Gulerod giver dog både sødme, smag og gør bollerne sundere og mere fiberholdige.
Jo mere gulerod du bruger, jo mere vil bollerne have en tendens til at blive lidt tunge/klæge i midten, uden at det dog forringer smagsoplevelsen. Bare lige en obs’er til dig. Jeg synes faktisk det er ærgerligt hvis og når gulerødder kun er med som “symbolsk pynt” i gulerodsbrud eller gulerodsboller.
Næh, jeg synes der skal være rigeligt af den ægte sunde vare, hvis du spørger mig. 🙂
Jeg har brugt 400 gram gulerod (3-4 mellemstore gulerødder), men du kan sagtens nøjes med 2-300 gram. Du bestemmer.
Vi elskede bare vores koldhævede gulerodsbrud og jeg har glædet mig meget til at dele opskriften med dig.
Måske du skulle røre en dej sammen i aften, så du vil kunne servere boller i morgen tidlig?
Det er virkelig en lækker bolle – og det er så nemt, at æg, kerner og gulerod ikke skal ‘klippes’/‘hakkes’ ind i dejen, som i andre opskrifter på gulerodsbrud. Jeg kom halvt solsikkekerner, halvt græskarkerner i – og ingen havregryn. Men lige en note: husk at skrubbe skålen godt, før den sættes i opvaskemaskinen – jeg ‘snød’, så filteret var klistret totalt til … Lige en ting mere, Gitte: Du som bager så meget med gær – har du aldrig overvejet at gå over til tørgær – eller rødgær, som min favorit er? Det fungerer upåklageligt (væsken skal helst være… Læs mere »