Koldhævede gulerodsbrud. Sikke nogle lækre gulerodsboller du skal høre om i dag.
De nemmeste boller, hvor dejen slet ikke skal æltes og bollerne ikke rulles ud. Smart!
Disse koldhævede gulerodsboller skal bare sættes på bagepladen på to skeer. Nemmere bliver det ikke.
Siden jeg bagte gulerodsbrud for første gang, har vi bagt de lækre gulerodsboller flere gange.
“Brud” er rustikke boller, der er formet lidt rustikt på bagepladen.
Hvad er der så nyt i dagens opskrift?
Jo, jeg har tilsat havregryn, for at gøre dejen grovere og så har jeg prøvet at koldhæve dejen. Nogle gange kan det være praktisk at dejen kan laves dagen før selve bagningen.
En koldhævet dej hæver natten over i køleskab. Super nemt, at dejen så bare kan bages i ovnen næste morgen, imens du snupper dit morgenbad, helt uden ventetid. Nemme brusebadsboller.
Bolledejen skal slet ikke æltes eller rulles ud. Smart!
Koldhævet brød er genialt som morgenbrød, madpakken, til eftermiddagsteen eller som madbrød til aftensmaden
Disse gulerodsbrud vil også være et hit at servere som eftermiddagsboller eller som madbrød til suppe om aftenen måske?
Gulerodsbollerne vil helt sikkert blive en storfavorit hjemme hos dig, er jeg sikker på.
I denne opskrift slipper du for blande ingredienserne sammen ved at “hakke” dejen.
Dette ser man ellers tit i andre opskrifter på gulerodsbrud. Jeg rører bare ingredienserne sammen i stedet – meget nemmere synes jeg.
Familien giver bollerne den allerbedste anbefaling, så spring du bare på. 🙂
Opskriften på de lækre koldhævede gulerodsbrud er rigtig nem og du får den lige her:
Koldhævede gulerodsbrud – nem opskrift på æltefrie boller med gulerod
Ingredienser
- 1 liter koldt vand kan erstattes med tykmælk/kærnemælk el. lign. eller evt. et mix.
- 10 gram gær Tilsæt evt. 25 gram gær og så lade dejen hæve som normal dej ved stuetemperatur
- 2 spsk sukker kan erstattes med honning eller sirup
- 1 dl olie du kan nøjes med mindre
- 2 æg
- 80 gram havregryn ca. 2 dl - kan erstattes med groft mel, f.eks. fuldkornshvedemel
- 100 gram solsikkekerner ca. 2 dl - kan udelades
- 1,3-1,4 kg hvedemel ca.
- 1 tsk salt
- 350 gram gulerod (3-4 rimeligt store) revet. Kan erstattes med f.eks. squash, æbler, eller rødbeder
Sådan gør du
- Bland vand, sukker og gær i en skål. Tilsæt olie, æg og evt. surmælksprodukt
- Tilsæt havregryn og solsikkekerner. Riv gulerødderne og tilsæt sammen med salt.
- Rør melet i lidt af gangen. Dejen bliver fast, tyk og klistret. Læg låg på skålen og stil dejen til koldhævning i køleskabet i min. 8 timer. Kan også hæves ved stuetemperatur i ca. 1 time, tilsæt så lunkent vand og ca. 25 gram gær.
- Beklæd en bageplade med bagepapir og sæt boller på pladen med to spiseskeer. Tryk gerne bollerne lidt flade. Du behøver ikke bage alle bollerne samme dag. Dejen kan holde sig 2-3 dage i køleskab.
- Bag bollerne ca. 25-30 minutter v. 175 grader varmluft eller 200 alm. ovn. Bollerne er færdige, når de er gyldne og sprøde. Bollerne får den fineste orange farve
- Lad bollerne køle nogle minutter, før servering. Servéres med smør eller ost på
- Gulderodsbrudene er friske i 2-3 dage men de kan også fryses
Noter
Kan også hæves ved stuetemperatur i ca. 1 time. ½ time i skålen og ½ time efter de er lagt på pladen.
Tilsæt så lunkent vand og ca. 25 gram gær.Man behøver ikke bage alle bollerne samme dag. Dejen kan holde sig 2-3 dage i køleskab.
Gulerødder kan erstattes med f.eks. squash, æbler eller rødbeder. Gulerodsbrudene kan frysesSprøde, lækre og sunde langtidshævede gulerodsboller med gulerod, havregryn og solsikke – nemme – skal ikke æltes
Halløj hvor smagte de koldhævede gulerodsbrud altså bare godt med smør og ost på!
Gulerodsbollerne vil være et hit at servere som mellemmåltid, som brød til madpakken eller til brunch.
Uhm – jeg nød en halv bolle med én af mine yndlingsoste: Gouda.
Bollerne vil også smage godt som brunch boller med pålæg på og vi har også testet, at de sagtens kan spises med pålægschokolade. 😀
I dejen brugte jeg både havregryn, solsokkekerner og temmelig meget gulerod i disse boller, så de mætter godt.
Vildt så lang tid vi var mætte efter bare en enkelt bolle til morgenmad.
Vi elskede dem – et kæmpe hit! De smagte bare skønt.
Wow – se lige hvor fin en farve de koldhævede gulerodsbrud har. En flot orange kulør og den allerbedste smag.
Krummen er blød og skorpen sprød og smagen rigtig god. Olie og æg i dejen gør bollerne saftige og svampede.
Måske det også er derfor at disse koldhævede gulerodsbrud holder sig friske i dagevis?
Wow hvor kan jeg godt betro dig at det var sand lykke at spise sådan en lækker gulerodsbolle til morgenmad med smør og ost på.
Boller var færdige, da morgenbadet var klaret. Super nemt og en meget lækker morgenmad.
Måske de skal laves næste gang vi serverer brunch? Få inspiration til lækre brunch opskrifter her
Skønt! – jeg glæder mig til at eksperimentere mere med min nye lækre grundopskrift på koldhævede gulerodsbrud.
Tidligere har jeg prøvet at lave æblebrud:
Prøv også disse lækre squashbrud eller denne version på squashbrud med ost.
Win win at lave boller med grøntsager i. Bagværket får både en bedre smag og det bliver sundere at spise og smukkere at se på.
Klart sjovere at spise 4-5 gulerødder serveret i gulerodsboller, end at spise dem rå. 🙂
Man behøver ikke bage alle bollerne på samme dag. Dejen sagtens holde sig i køleskabet i 2-3 dage, dvs. der er nemme boller weekenden over, eller til madpakker i løbet af ugen.
Vi bagte bollerne over to dage og nød gulerodsbruddene til både morgenmad og som boller til frokost også.
Du kan sagtens bage hele portionen på én gang og så nedfryse bollerne.
Skønt at have sådan nogle nemme poser i fryseren, der hurtigt kan lunes. En lun bolle med smør kan være et formidabelt eftermiddags-lyspunkt. 🙂Der er en del gulerod i disse boller, men du kan sagtens nedjustere gulerodsmængden.
Gulerod giver dog både sødme, smag og gør bollerne sundere og mere fiberholdige.
Jo mere gulerod du bruger, jo mere vil bollerne have en tendens til at blive lidt tunge/klæge i midten. Bare lige en obs’er til dig.
Vi elskede bare vores koldhævede gulerodsbrud og jeg har glædet mig meget til at dele opskriften med dig.
Måske du skulle røre en dej sammen i aften, så du vil kunne servere boller i morgen tidlig?
Få flere gode opskrifter på brød med gulerødder her:
1.
2.
Prøv også disse med squash:
1.
2.
3.
Skal ovnen varme helt op, inden man sætter bollerne ind?
Bollerne hævede fint og blev flot gyldne,men efter ca. 15 min faldt de helt sammen som klatkager. Øv ,hvad gik mon galt.
Det er virkelig en lækker bolle – og det er så nemt, at æg, kerner og gulerod ikke skal ‘klippes’/‘hakkes’ ind i dejen, som i andre opskrifter på gulerodsbrud. Jeg kom halvt solsikkekerner, halvt græskarkerner i – og ingen havregryn. Men lige en note: husk at skrubbe skålen godt, før den sættes i opvaskemaskinen – jeg ‘snød’, så filteret var klistret totalt til … Lige en ting mere, Gitte: Du som bager så meget med gær – har du aldrig overvejet at gå over til tørgær – eller rødgær, som min favorit er? Det fungerer upåklageligt (væsken skal helst være… Læs mere »