I Italien blev vi fornyligt glædeligt overraskede.
I det lokale italienske supermarked købte vi en bøtte pesto på køl og tænkte at ja, den smager jo nok ligesom den danske på glas? Vi købte et par stykker som vi spiste til frisk ravioli. Det var fantastisk! Vi ærgrede os over at vi ikke havde købt 1000 bøtter med hjem. Vi har én tilbage. Nænner næsten ikke at tage hul på den 😉
Sådan ser bøtterne ud. En lille bøtte med himmelsk indhold. Kan pestoen mon importeres?? 😉Da vi kom hjem til Danmark opdagede jeg til min glæde og forundring at min basilikumplante havde overlevet 3 uger uden opsyn. Man må sige at den også er blevet vandet rigeligt fra oven imens 😉
Jeg plejer at have en lille potte i køkkenvinduet (som bliver udpint at se på efter kort tid). Jeg fik det råd at plante potten ud i rigeligt jord. Se lige hvordan en lille ussel basilikumplante kan forvandle sig til en stor frodig og trivelig plante på få uger 🙂Gør som jeg. Plant straks din halvvisne småsløje basilikumplante ud i en stor potte og oplev den vokse og spire. Bladene bliver større og langt mere smagfulde når planten vokser i meget jord.
Jeg tænkte straks. Nu må der være basis for at lave sin egen pesto. Det MÅ kunne lade sig gøre med al den gode basilikum? Tænk hvis vi kunne lave en pesto selv, på højde med den italienske?
Jeg købte et stykke parmesanost og resten af ingredienserne havde jeg i forvejen. Pinjekernerne droppede jeg, for de er mega-dyre synes jeg. Denne pesto er derfor lavet med mandler og det gik så fint an, så gør du også gerne det.
Man kan også sagtens bruge solsikkekerner. Du bestemmer. 🙂
Opskriften får du lige her:
Pesto – nem billig opskrift med basilikum – basilikumpesto

Ingredienser
- 2 håndfulde basilikumblade (svarer til en 1 potte). Andre krydderurter kan bruges
- 100 gram mandler - ca. 1 håndfuld du kan bruge pinjekerner eller solsikkekerner i stedet
- 50-100 gram parmesanost revet eller i tern frisk parmesanost er bedst
- 1-2 fed hvidløg du bestemmer, hvor stærk din pesto skal være
- ½-1 dl olivenolie
- salt vær varsom, da parmesanosten salter
Sådan gør du
- Put alle ingredienserne i en minihakker eller blender. Det er en grov pesto, så du skal bruge en god blender
- Kom en god sjat olie i. Suppler flere gange undervejs med olie hvis pestoen bliver for fast.
- Blend pestoen, til du synes den har en passende konsistens. Du bestemmer om den skal være grov eller fin.
- Smag til med salt. Vær obs på at parmesanosten er meget salt i sig selv.
- Pestoen kan holde sig 1 uges tid på køl, hvis du opbevarer den i en tætsluttende beholder. Hæld lidt olie over den færdige pesto så holder den sig bedre.
Noter
Det er nemt og billigt at lave basillikumpesto med mandler og så smager det bare SÅ lækkert
Det er helt op til dig om du ønsker ønsker pestoen grov eller fin.
Jeg fandt en lille fin bøtte med låg, som passede perfekt til pestoen. Hæld gerne lidt olie over, så holder den sig bedre. Når I har taget lidt pesto, så hæld lidt olie over igen.
Ej hvor hvor det let at lave pesto! Hvorfor har jeg dog ikke gjort det noget før? Alt det basilikum som har levet forgæves her hos mig?
Tænk al den pesto vi nu kan lave af alt muligt? Peberfrugt-pesto, olivenpesto, hvidløgspesto. Jeg har lyst til at lave det hele og kaster mig nu fremover gerne ud i nye pesto-eventyr 🙂
Jeg har prøvet en citronmelisse-pesto også. Den skulle da næsten også prøve?
Min hjemmelavede pesto smager vildt godt, men når ikke den italienske til sokkeholderne. Irriterende nok. Måske øvelse gør mester? Har I gode pesto-fifs hører jeg gerne om det 🙂Men hold da op hvor den hjemmelavede pesto kunne peppe vores grillaften op.
Vi brugte pestoen som dip til grillkødet og de gode sesamkartofler, men det var også fint som dip til chips og grøntsagsstave. Frokostsandwichen skal helt sikkert også smøres med den skønne pesto i morgen. Heldigvis er der er en halv bøtte tilbage 🙂
Bon pesto-appetit og god sommerdag til alle 🙂
Vidunderligt med frisk pesto?
Jeg bruger af mine krydderurter, når de bliver for store eller for mange, blander dem og også med både brændenældeskud eller ramsløg. Meget smager godt sammen med de nævnte ingredienser. Tak for Blogger ?
Hej
Mit svar kommer nok lidt sent, men jeg prøver:
Jeg har i flere år dyrket rigelig og flot basilikum i mit drivhus. Har lavet masser af pesto, som jeg fans ud af, at man kan opbevare i fryseren.
Mvh Anne
Kunne godt tænke mig at vide hvordan du ville lave peber frugt pesto, da jeg altid har en masse peber rester…?