Sprødstegt sesammenu: karbonader, pommefrites og gulerødder

 • Sesammenu: karbonader, pommes frites og gulerødder
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Sesammenu: karbonader, pommes frites og gulerødder

Det er onsdag og i dag fejrer vi min datters fødselsdag. Hun fylder egentlig først rigtigt i morgen, men der er hun taget på studietur, så fejringen blev i dag. Hun havde fået valget: restaurant med lækkert mad, take-away eller mors kødgryder? Hvad tror I hun valgte? Jep, mors karbonader! Moren bøjer sig ydmygt i støvet og takker for valget 🙂

Min datters livret er denne: sprøde sesamfritter, karbonader, gulerodsfritter med sesam og hertil en god og stor klat aioli. Uhm. Denne menu hører til blandt de helt store hofrettern her i familien.

Selvom man bliver 19-år er man heldigvis ikke for stor til at få serveret sin livret, lavet af mor, og heldigvis for det 🙂

Sesammenu: karbonader, pommes frites og gulerødder

Turen gik til slagteren og 1 kilo god svinefars blev indkøbt. Normalt skal karbonaderne tælles og rationeres her i huset. Med to teenagere er det nødvendigt. 1 stk. teenager kan rask væk spise 5 karbonader, så der må max-grænse på. Dog ikke når retten serveres som fødselsdagsmenu – så må man spise til man revner! Derfor 1 helt kilo kød til 4 personer. Der skal ikke mangle noget sådan en dag! 🙂Sesammenu: karbonader, pommes frites og gulerødder

Jeg kom hjem lidt sent, og skyndte mig igang med kartoffelskrælningen. Det er vigtigt at de gode sesamfritter får rigtigt god tid i ovnen og bliver vendt MANGE gange, så de bliver sprøde på alle sider.

Du laver sesamfritter sådan her: skræl kartofler, skær i både, hæld i ildfast fad, overhæl med rigeligt olie, drys med salt, peber og rigeligt sesam. Minimum 1 time i ovn v. 200 grader varmluft. Vend flere gange. Voila!

Sesammenu: karbonader, pommes frites og gulerødder

Kartoflerne blev sat i ovnen og turen kom herefter til gulerødderne. De skal have samme tur som kartoflerne: skræl, skær i stave, vend i olie, drys med salt og sesam. Voila. I et ovnfast fad og steges i ovnen, sammen med kartoflerne, i minimum 30 minutter.

Herefter kommer turen til karbonaderne:

SKRIG! Ikke mere rasp i bøtten! Det er sjældent vi løber tør i varelagret herhjemme, køber jo normalt to af alt og husker ALTID at skrive op når noget mangler. Lige bortset fra rasp åbenbart. NÅ  – men klokken var 18.30 og nærmeste butik ligger 3-4 km. væk.

Karbonade-plan-B måtte iværksættes. Al den gode sesam der formår at peppe kartoflerne sådan op, vil den ikke også kunne peppe karbonaderne op? Sprød sesam er lækkert på ALT, hvis du spørger mig, så projekt sesamkarbonader blev iværksat. Nød lærer nogen kvinde at spinde. 🙂
Sesammenu: karbonader, pommes frites og gulerødder

Se hvor fine de blev! Karbonaderne blev vendt i mel og sesam og vores lykke var gjort, for de smagte jo faktisk næsten bedre end de klassiske karbonader? Hvo intet vover, intet vinder 😉

Hermed et karbonadetip fra mig til dig – drys endelig glad og gerne sesam på både kartofler, rodfrugter og kød – det er så lækkert!

Særligt tirsdags-sesamtip til dig 🙂

Sesammenu: karbonader, pommes frites og gulerødderMin tirsdag har været skøn – håber din har været lige så skøn?

Jeg har været omgivet af søde, gode mennesker fra tidligt til sent – familie, kolleger og lånere der har gjort mig glad og som har bekræftet mig i alt det gode i livet. Hvor er det skønt, når vi sammen kan skabe steder og rum der er gode for os at være i og hvor vi har et meningsfuldt samvær der giver mere end det tager.

Et ydmygt tak skal lyde fra mig.  Jeg elsker livet. Intet mindre 🙂

Facebook

Jeg svømmede over på Facebook i dag. Indrømmet – det var egentlig mest fordi jeg gik død i kartoffelskrælningen. Det er så KEDELIGT at skrælle kartofler! Facebook er jo tit en overspringshandling, men for mig er det ofte også en anledning til hverdagsrefleksion og formidling af hverdags-lykkeglæde. Sådan bruger jeg mest den platform. Hvis ingen skriver personlige, overraskende og vedkommende ting dér, bliver det jo til et halvkedeligt sted?

Vil du læse med på mine hverdagsskriblerier på Bagenørdens Facebookside så kan du følge den – og synes godt om – lige her:

Bær over med mig – jeg er en fjollet og anderledes madblogger – jeg ved det godt. Håber alligevel at du har lyst til at følge med hele vejen? Det vil gøre mig så glad.

Du kan læse dagens fjollede tirsdagsopdatering her :

Tirsdagsbekendelser: jeg spiser specier klokken sytten, når jeg er hamrende sulten, selvom jeg ved jeg ikke må eller burde. Jeg sover med natbriller. Jeg smiler stort af kattevideoer på Youtube og kan tude over rørende historier på Fucking flink. Jeg har det som en fisk i vandet på mit job og bliver varm om hjertet når en låner ikke kan styre sin begejstring for foråret og højt synger sin glæde ud med forårssangen “Du lille anemone” til mig lige dér midt i udlånet. Jeg hader når jeg ikke kan finde en bestemt tale til gymnasiepigen, selvom jeg leder højt og lavt. Jeg er hamrende god til at lave flæskesteg. For 24 år siden scorede jeg min mand, ved at udvise mod og ihærdighed. Jeg hader at lave selvangivelse og statistikopgørelser, men elsker at få skattepenge tilbage. Jeg kan finde på en chokoladekage helt selv, der kan få over 1500 likes på Facebook. Få ting kan ødelægge mit gode humør, men gyllelugt på terrassen kan. Jeg sover med ørepropper. Jeg siger nogen gange at jeg har læst litterære klassikere, selvom jeg i virkeligheden har glemt om jeg har. Jeg er tæt på at springe ud af skabet og åbent indrømme at jeg bliver afstresset, glad i låget og ofte nynner med på P5-kanalen. Jeg elsker søndage med giro 413 og aftener uden TV. Nej jeg bor ikke på plejehjem og er ikke engang skrevet op endnu. Jeg har ekstrem flyskræk og lagrer alle flyulykker i mit indre depot. Jeg sover nogen gange med natsokker. Har først som 46 årig opdaget lykkepillen TREO – hej min ven, hvordan har jeg klaret mig så længe uden dig? Jeg ELSKER at tjene kassen på reklamekroner på min blog men hader selv reklamer på andres blogs. Jeg elsker at bage men hader dej der skal udrulles. Jeg synes Facebook bliver sjovere hvis folk skriver sære, sjove, personlige, overraskende og finurlige ting- Jeg går død i kartoffelskrælning – og kommer nogen gange til at skrive på Facebook i stedet for…….Kh Gitte – fjollede tirsdagshilsner fra mig til dig 

Dejlig tirsdag – tak til dig der læste med til sidste ord 🙂

 


 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

4
Skriv en kommentar

2 Kommentar tråde
2 Tråd svar
0 Følgere
 
Mest reagerede kommentar
Hotteste kommentar tråd
3 Kommentar forfattere
  Tilmeld mig notifikationer  
Nyeste Ældste Flest stemmer
Underret mig om
Else Marie Rønde

Hej.
I dine opskrifter på bl.a. ovnstegte kartofler, gulerødder og andre rodfrugter nævner du altid olie – og rigeligt af det.

Desværre skriver du aldrig hvilken olie der er bedst. Butikkerne har jo nærmest snesevis af forskellige olier – er altid i tvivl – og man kan jo ikke have 10 forskellige olier hjemme – får dem ikke brugt inden de bliver harske.

Ellers super-gode opskrifter – tak-

Mange hilsner Else Marie

tina nymann

Det der med sprødstegt sesam-laks, kylling osv…der er godt nok lækkert, så denne opskrift må afgjort også igennem mit køkken:-)

Vi anvender cookies for at give dig den bedst mulige oplevelse af websitet.  Se vores cookies- og privatlivspolitik. Jeg accepterer