Bagenørden på kanten af evigheden – tur til Måløy & Atlanterhavet

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

I dag er der ikke mad på menuen, men en storslået naturoplevelse jeg gerne vil dele med dig. jeg håber du har lyst til at læse med?

Kråkenes Fyr – næste stop – Atlanterhavet

Jeg var lille i dag, helt derude på fjeldspidsen, på kanten af evigheden med Atlanterhavets brusen som nærmeste musik. Vi er i Norge. I Vestnorge, 100 km syd for Ålesund. I dag ville vi ud til havet, det rigtige hav. Atlanterhavet.

Vi kørte mod verdens ende, til Kråkenes Fyr. Fyret kommer man til efter at have kørt kilometervis på den smalleste bjergvej i komplet øde terræn, et goldt landskab der minder om højfjeld. Barskt. Helt ude kan man skimte Atlanterhavet.2015-07-12 14.13.40 Klipper og fjeld, der er slidt og afrundet efter mange års bølgegang. 2015-07-12 14.41.09 Vi fandt en knold at sidde på, sandwicher med spegepølse, remoulade og ristede løg var pakket. Hvad du’r, når en dansken er på tur? 😉

2015-07-12 14.43.23

Tankerne fløj. Frit udsyn og frit fald til Atlanterhavet.

Der var helt stille. En stille brusen og en mågekoloni – ingen støj. Næsten ingen mennesker. Turistbusserne med alle japanerne mødte vi ikke, det var ellers dette Norge der ville være det største for dem at se? De kompakte ture har en stram tidsplan og sådan en afstikker som vi tog i dag, vil der nok ikke være tid til. Trist. Ærgerligt. Hvorfor have så travlt? Godt vi ikke er på bustur og godt vi selv bestemmer over tiden.

Turen til Kråkenes Fyr var en af denne feries absolutte højdepunkter.

Ok jeg har pebet lidt over vejret, jeg har sukket lidt misundeligt, når jeg har set feriefotos fra solglade og solvarme Italien, men når alt kommer til alt, er det lige hér i Norge jeg føler mig allermest hjemme. Kunne jeg vælge frit, og det kan jeg heldigvis, er jeg havnet det helt rigtige sted denne ferie.

2015-07-12 15.09.54

Stilhed. Ro. Natur. Fjeld. Åbne vidder. Klar bjergluft og en stor natur jeg som lille menneske kan forsvinde og drukne mig helt i.

2015-07-12 15.08.53

Kråkenes Fyr har en lang historie bag sig. Vi vandrede ud på spidsen. Helt oppe på toppen ligger fyret, der havde en livsvigtig funktion før GPS’en blev opfundet. Fyret lyste op og sikrede at skibene ikke stødte på grund.

Der har boet skiftende fyrpassere på fyret igennem tiden, alle med familier og børn. Terrænet har været helt ufremkommeligt om vinteren, og først i 1960 blev der indlagt strøm. Området er øde og goldt. Fyret blev besat af tyskerne under krigen, der brugte fyret til at sende kodede meddelelser ud til ubådene der sejlede i farvandet. Tyskerne nedbrændte siden fyret, og først i 1950 blev fyret genopbygget.

I 1982 blev fyret automatiseret og siden har fyret ikke krævet en fyrpasser døgnet rundt. Forpagtere har lejet fyret og står nu for al vedligehold og viser gæster rundt. Man kan bo og overnatte på fyret, og der findes en populær brudesuite, hvis man er til stormende romantik. 
2015-07-12 15.12.11

Efter sigende har “Kråkenes Fyr” været kulisse i filmen Enigma og ja jeg forstår det godt. Det er næsten en filmisk/scenisk kulisse, selve fyret og området omkring. Jeg tænker gyserfilm, eller en stille melodramatisk film?

Der er en høj mur bygget rundt om fyret, men muren var i 2004 ikke høj nok. Bølgerne brusede ind over fyret, selvom det er ligger 40 meter over havets overlade. Vinduer blev slået ind og fyret blev vandskadet. Der er nu sat en skibsdør på, på døren ind til cafeen. Vandfast. Bølgefast.2015-07-12 15.12.58

Vi fik en rundvisning af en venlig tysk fyr, som hjælper sine gode venner med at passe fyret i år. Fyren kommer fra Hamborg og han fortalte om sin tur til Norge via de danske motorveje, en tur han gerne tog på sin 40 år gamle motorcykel. Den tyske guide forklarede på glimrende vis, hvordan fyret fungerede og vi fik også hurtig undervisning i hvordan man læser et søkort. Han førte os helt til tips i fyret og viste os den gamle strømgenerator. Vi så billeder af fyrpasserfamilierne. Rigtige børn. Glade familier. Billeder fra dengang den første bil indtog Kråkenes.

Vi hørte om et fyr der skal males konstant, for både murværk, træ og metal slides ekstremt i det hårde klima. Saltvand der bruser og blæser i vinden. Det er barsk. Jeg kiggede ud over kanten og fik et sug i maven. Hvordan og hvem tør male muren udenpå? Jeg gør ikke.2015-07-12 15.33.12

Den søde tyske guide insisterede på at tage et foto, og her er familien så foreviget. Datteren valgte en læsedag hjemme på terrassen, så vi er lidt amputeret. Øv – turen ville ellers have været fantastisk, også for hende, men store børn med fri vilje, skal have lov til selv at bestemme. 2015-07-12 15.35.21

Den høje kant rundt om fyret har en funktion. Bølgerne blæser ikke ind og mennesker kan stå fast, også selvom pelikanen er strid. Er der  strid storm er det ikke muligt at stå fast udenfor, fik vi fortalt. Vildt!2015-07-12 15.38.35

Lidt tilbagetrukket ligger “storm hytten” – en bolig nr. 2, hvor fyrpasser og familie kunne trække sig tilbage, når orkaner rasede for vildt i fyrboligen. Efter sigende skulle billederne på væggen rasle i vinden, for selv klipperne rokker og bevæger sig lidt i den barskeste storm (!)2015-07-12 15.39.34 Book brudesuiten og få en oplevelse for livet og stå op til dette syn. Room with a view. Klart en oplevelse for livet for de største romantikere.2015-07-12 15.45.49

Har du set filmen?

Filmisk at gå her. Jeg hørte næsten soundtracket til den film jeg var med i, i fantasien.  Jeg forestillede mig hvordan det ville have været, for 50 år siden. Uden biler, uden strøm. En familie med børn, uden vaskemaskine, uden køleskab. Børn der gik i skole derhjemme og byggede sæbekassebiler. Ville moren have hjertet oppe i halsen konstant? Det ville jeg. De små grusveje fører jo lige i afgrunden. I sæbekassebil?
2015-07-12 15.56.00 2015-07-12 15.57.49 Vegetationen er helt speciel. Smukke blomster og helt goldt. Intet kan vokse her, vil jeg tro. Hvad levede de mon af, fyrpasseren og familie, når de om vinteren var afskåret fra alt? Ingen dyr at slagte, ingen kartofler i laden. Intet?2015-07-12 16.06.09

De strideste storme og den barskeste vind:

Ved Kråkenes fyr, på øen Måløy, måles efter sigende de fleste og største storme i Norge. Det meste forblæste sted. Selvfølgelig har man etableret vindmøller der. Vores tyske guide grinte lidt af det, for møllerne kunne jo ikke køre. Vinden var for kraftig alt for tit, så ofte stod møllerne stille, ofte p.g.a. skader eller for meget vind. Men vindmøller, det var der.
2015-07-12 16.22.19

Kvinde bag rattet? Not!

Turen væk fra Kråkenes Fyr var også malerisk flot. Og stejl. Og barsk. Vi mødte en autocamper, på en vej hvor der kun var plads til én bil. Ja hvad gør man så? Jeg kender min begrænsning her.

Normalt er jeg bag rattet altid når vi kører i Norge, men hvis turen kan indebære at jeg bakker 200 m til nærmeste vigeplads, ja så viger jeg gerne fra rattet. Jeg er ved at dø af skræk. Jeg er totalt sammenbidt når vi kører på stejle fjeld uden afskærmning. Jeg hader det og bakke under disse betingelser? Nej tak!

Min mand kører heldigvis gerne og han holder mig ud, også selvom jeg hyler op og blander mig omme fra bagsædet. Jo stejlere fjeld og jo vildere terræn, jo mere elsker min mand at køre. Rigtig fin fordeling vi har os her i familien, men jeg er da lidt sej, for jeg HAR prøvet at køre hvor der var så smalt engang at vi måtte klappe sidespejlene ind på bilerne, før vi kunne passere (!) OK – jeg kører helst på veje hvor der er plads til to biler. God plads. Og solidt autoværn. Af metal.
2015-07-12 16.38.17

Is i Måløy

Vi stoppede i byen Måløy og fik en is og en kop god kaffe. Vi småsludrede og kiggede på både. Der er altid liv på en havn og altid noget at kigge på. Små sejlskibe, store fragtskibe. Hvor har de mon været og hvor er de mon på vej hen? Min mand har installeret en skibs-app. og han elsker at berette om skibsruter og skibstyper. Jeg siger “ja” og “nå” de rigtige steder, når han fortæller om last og sidste skibshavn 😉2015-07-12 17.05.57

Hjemme igen i den skønne Hjalmarhytte. Solen havde skinnet hele dagen og datteren havde fået en solskoldning på terrassen. Hun var glad og havde haft en god dag.Ja vejrudsigten skulle ellers være dårlig. Hvad kan man i grunden bruge dårlige vejrudsigter til?2015-07-12 18.59.10

Vi spiste torsk stegt i smør og godt krydret. Jeg har opdaget, at jeg godt kan lide torsk! Torsken smagte ikke vildt meget af fisk og jeg har ladet mig fortælle, at det kun er når fisken er dårlig, den smager meget af tran? Måske skal jeg bare være lidt mere dristig på fiskeområdet? Nu ved jeg at jeg kan lide torsk!

Fiskeopskrifter kan jeg endnu ikke jonglere med. Jeg har bare fundet ud af, at resultatet bliver bedst hvis fisken krydres godt og steges i rigeligt smør. Rigtigt smør. Uhm!
2015-07-12 19.34.45 2015-07-12 20.00.50

På hjemvejen faldt vi over et jordbærkup. En bakke norsk jordbær for 20 kroner. Nærmest danske priser. Vi svingede bilen ind og købte 3 bakker og selvfølgelig skulle vi have fløde til. Rigtigt fløde. Koste hvad det ville. 3 dl. kremfløte 20 kroner. Uha ja – norske priser 😉

2015-07-12 19.53.28

Vi stornød de sidste solstråler på terrassen til denne smukke udsigt. Solen går ned bag et fjeld allerede kl. 21, så det er med at skynde sig og stornyde solen. Man skal ikke udsætte noget i Norge, når solen skinner. Det er ikke til at vide hvornår man ser den igen. Vi skynder os ud. Med overtøj, hvis det er det der skal til. Vi er ikke pivede danskere længere. Vi kan nøjes med lidt.
2015-07-12 20.01.40

 

Dagens sommerpostkort fra Norge – turen til Kråkenes var en stårslået naturoplevelse. Jeg blev fanget og igen vandt Norge mit hjerte. Tak fordi du læste med  – til sidste ord <32015-07-12 19.18.07


  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

6
Skriv en kommentar

3 Kommentar tråde
3 Tråd svar
0 Følgere
 
Mest reagerede kommentar
Hotteste kommentar tråd
4 Kommentar forfattere
  Tilmeld mig notifikationer  
Nyeste Ældste Flest stemmer
Underret mig om
Yvonne i

Hold nu op hvor har jeg nydt at følge med. Er helt misundelig.
Norge bider sig fast 🙂 det er absolut bare så fedt et land . Vi tager gerne derop to gange om året. På motorcykel. Vi elsker alle de seje hårnålesving, giver dig ret..helst med autoværn 😉
Tak for dine fotos og gode ideer til de mange steder der findes.
Go sommer

Mette Schmidt

Hej !Sikken en utrolig oplevelse……ja det på kanten til evigheden og det ukendt og så vejret noglelunde. Det er nogel utrolig flotte billeder I tag . Længes efter at komme til Norge igen,men jeg må nok nøjes dem at på sidelinjen . ???

Tina Nymann

Smuk, smuk, smuk natur og nogle helt fantastiske billeder?
Ser ud som et sted man bør besøge….

Vi anvender cookies for at give dig den bedst mulige oplevelse af websitet.  Se vores cookies- og privatlivspolitik. Jeg accepterer