Fyld kagedåsen med julens gode pebernødder

  • Pebernødder
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Hvor mange forskellige pebernøddevarianter kan man nå at bage på kun én julemåned??

Mange! PebernødderI dag skal du høre om endnu én – en rigtig sjov opskrift der er blevet til i samarbejde med jer bloglæsere. Forleden, da jeg på bloggens Facebook-side spurgte om jeres bedste pebernøddeopskrift, fik jeg tilsendt flere mange gode bud. Valget var svært. Skulle det være Karens opskrift, eller Nadjas eller Lailas eller en helt fjerde?

Jeg nærstuderede alle opskrifter og man skulle jo egentlig tro, at en pebernød er en pebernød, men det er det jo slet ikke. Nogle er med peber, nogle helt uden. Nogle er med stødt nellike, andre uden. Èn opskrift var endda med marcipan, men ellers normalvis uden. Nogen var med sirup og nogen med fløde. Tænke, tænke. Pebernødder

Opskriften blev en total-kombi af 3 opskrifter med samtidig skelen til de andre pebernøddeopskrifter der ligger på bloggen i forvejen. Tusind tak til alle jer bidragydere. I har været til stor inspiration og hvor er det sjovt at udveksle fif, fiduser og erfaringer på bloggens FB-side. Det er et ganske hyggeligt sted vi har os der, kig gerne forbi.  🙂

Bliver pebernødderne et hit,  og en klassikeropskrift, skal vi da have taget patent og fundet en navn til pebernødderne.  🙂PebernødderJeg har blot døbt opskriften “Julens gode pebernødder”. De ER gode. Her i huset nød vi dem og mine kolleger var også vilde med dem. Jeg havde to kagedåser med på arbejde og de forsvandt hurtigt (ok, vi er også mange , men alligevel?). Vist et ok succeskriterium?

Her kommer opskriften. Tilføj, supplér gerne efter hvad du lyster. Som jeg forstår det, hersker der totalt anarki på pebernødde-fronten? 🙂

Reducér eller øg gerne krydderimængden, hvis du er til meget/lidt krydrede pebernødder.

Pebernødder

Julens gode pebernødder
Print opskrift Del på Pinterest
Forb. tid: 30 minutter
Tilb. tid: 9 minutter
Samlet tid: 39 minutter
Ret: Jul hos Bagenørden
Kategori: Brød og kager
Portioner: 175 stk (ca.)
Forfatter: Gitte Hansen

Ingredienser

  • 700 gram hvedemel
  • 1 tsk bagepulver
  • 1 tsk natron
  • 3 tsk stødt ingefær
  • 3 tsk kardemomme
  • 3 tsk stødt nellike
  • 1 spsk kanel
  • 1 tsk stødt peber gerne hvid peber
  • 250 gram farin
  • 4-6 spsk lys eller mørk sirup
  • 6 spsk fløde
  • 2 æg
  • 250 gram blødt smør

Sådan gør du

  • Bland hvedemel med alle krydderierne (ønsker du knap så krydrede "nødder" så reducér gerne krydderimængden)
  • Tilsæt farin
  • Hak smørret i firkanter og tilsæt
  • Rør æggene i et af gangen. Brug gerne røremaskine.
  • Tilsæt fløde.
  • Brug sirup til at "samle" dejen med. Rør en spsk i af gangen, til massen er fast og kan trilles, uden at smuldre.
  • Tril lange stænger og skær i små stykker. Tril til pebernødder.
  • Der bliver ca. 2 plader pebernødder af denne portion (150-175 - sorry fik ikke talt hver enkelt;-)
  • Pebernødderne kan stå ret tæt på bagepladen, de de ikke hæver meget.
  • Bag pebernødderne 8-9 minutter v. 175 grader varmluft.
  • Pebernødderne er færdige når de er gyldne og sprøde.
  • Afkøler på bagepladen
  • Puttes i kagedåser, når de er helt afkølede

PebernødderDejen er hurtig og nem at lave. Det er trilleriet der tager tid, så hiv gerne al mandskab i køkkenet, når der skal trilles. Børn, unge, gamle, ja selv teenagere? 😉 Der skulle ikke være salmonella i danske æg længere, så der må gerne prøvesmages undervejs. DSC_9636Brug gerne din køkkenmaskine, hvis du har, det bliver en lidt for hård fast dej at røre pr. håndkraft, men den kan æltes, hvis du har gode armkræfter.

Totalt lækre pebernødder og et rigtigt fin sirup-trick! Sirup er perfekt at samle småkagedej med, hvis du synes den er for tør. Smør kan også bruges, men sirup er bedre og giver også en rigtig god smag, der vil egne sig til det meste bagværk.

Det hjælper også at ælte dejen lidt med hænderne til sidst. Det blødgør smørret og det hjælper gevaldigt, når stængerne skal rulles ud. 
DSC_9641

Endnu et fad julesmåkager så dagens lys!

Er der grænser for hvor mange julesmåkager man kan nå at spise i en julemåned? Måske.

Ok indrømmet. Bageiveren er for let nedadgående hos mig. Jeg har ikke helt den samme store søde julekagebagetrang, som jeg havde for et par uger siden.  Kagedåserne kan faktisk også stå i flere dage i træk  nu, uden låget kommer af. Familien har i stedet diverse chokoladejulekalendere at skulle håndtere. Det tager måske lidt af den søde sukkertrang? 😉

NÅ, men det skal da ikke afholde os fra at bage vel?

Godt der er kolleger at glæde, hvis og når julebageiveren kommer over én. Et glas julesmåkager vil også vække jubel som værtindegave, når du skal besøge din gamle mor eller til kaffe hos din nabo. Bare lige et tip dig dig og mig. Vi behøver jo ikke spise alle kagerne selv, vel? 🙂
Pebernødder

Rigtig god juleweekend til dig. Håber du nyder den indenfor imens det regner og rusker udenfor.   Måske du bager i helt stor stil? Måske du tryller lækkert aftensmad?

Jeg iler snart til julens første julefrokost – håber du hører livstegn fra mig igen i morgen – men du skal jo nok have lidt tålmodighed 🙂

Julehilsner / Gitte


  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Skriv en kommentar

  Tilmeld mig notifikationer  
Underret mig om
Vi anvender cookies for at give dig den bedst mulige oplevelse af websitet.  Se vores cookies- og privatlivspolitik. Jeg accepterer