•  
  •  
  •  
  •  
  •  

I dag er det “Del din dag” dag – en opfordring fra Nationalmuseet jeg straks tager op.

“Har du lyst til at dele dit hverdagsliv og give andre danskere et indblik i dit levede liv?” Ja er du vimmer, det har jeg da og det er jo lidt det jeg i forvejen gør her på bloggen, så JA tak – her springer jeg hurtigt på 🙂

Mit bidrag til “Del din dag” kan du læse nedenfor og har du lyst til at lave din egen dagbogs-indberetning, kan jeg kun opfodre dig til at gøre det. Du kan indsende din dagbog her helt frem til d. 29 september. Intet er for stort, intet er for småt.

Selvom du synes din onsdag d. 6 september måske har været helt vildt banal, så vil det alligevel uden tvivl være interessant læsestof for Nationalmuseet, for forskere og for vores efterkommere. Det er 25 år siden danskerne sidst indsendte dagbogsberetninger, og meget er allerede forandret siden da. Jeg nævner i flæng: Internettet, Facebook, Smartphone-bølgen, El-biler, klimaforandringer, Storebæltsbroen, netshopping? Prøv lige at tænk på, hvor meget bare disse få ting har forandret vores hverdag?Jeg springer gerne på en dagbogsberetning – det er for mig altid en god anledning til at reflektere over min dag og “mit levede liv”. Det elsker jeg. Jeg håber du har lyst til at læse med?

“Vækkeuret ringede kl. 6.15, men jeg var vågen allerede kl. 6.00 hvor min store søn på 18 står op. Jeg vågner før vækkeuret næsten hver morgen. Lidt øv. Jeg lå og lyttede til den silende regn udenfor. Suk. Jeg tog et hurtigt brusebad og stod så ellers op til duften af nybagt brød. Min mand er som regel først oppe og sætter de koldthævede boller i ovnen. Jeg laver dejen, og han bager brødene. Fin arbejdsfordeling. 🙂

Det er skønt med friskbagt brød hver dag. Vi nyder en lun bolle til morgenmad og så smører vi allesammen frokostsandwich af resten – skønt, med friskbagt brød og frisksmurte sandwiches at tage med i skole og på job hver dag.Jeg er helt vild med lagret cheddarost med abrikossyltetøj – det er mit favoritpålæg på min morgenbolle for tiden. Jeg drikker en stor kop café latte til, lavet på vores espressomaskine. Skøn, mild, blid og god morgenkaffe laver den. Halvdelen er mælk og halvdelen kaffe. Det er helt sådan jeg foretrækker min morgenkaffe.

Morgenen var god og rolig. Jeg møder kl. 8.30 og har 7 kilometers cykeltur på job. Jeg arbejder som bibliotekar på et stort bibliotek, et job jeg elsker og er virkelig glad for.

Arbejdsdagen startede i det muntre hjørne, med fælles morgensang for personale og biblioteksbrugere. Vi sang flere af mine yndlingssange bl.a. “Septembers himmel er så blå” – åh jeg elsker den sang! Metaforerne, farverne, den positive stemning i sangen, blomsterne. Alt! Skønt at starte dagen med morgensang – det gør vi en gang hver måned og jeg er vild med det. Jeg bliver glad helt ind i sjælen af at synge.  Således opløftet kunne arbejdsdagen begynde. Kl. 9 loggede jeg på et webinar Bibliotekarforbundet – mit fagforbund – havde arrangeret. Temaet var “Den gode opstart – når du skal undervise. 7 tips”.

Som bibliotekar arbejder jeg primært med webformidling, digitale tjenester og undervisning af studerende. Jeg er altid klar på nye tips og fiduser og er blevet stor fan af webinarer – som fint kan passes ind i en travl arbejdsdag. Smart at man ikke skal køre landet tyndt, for at komme på kursus, men lige kan nøjes med at snuppe en effektiv time i ny og næ. Der er mulighed for chat med kursusdeltagere og undervisere undervejs – og jeg føler mig ofte meget mere klar og vågen til webinars end til almindelige kursusdage. Praktisk, effektivt, godt!

Jeg måtte dog cutte noget af dagens webinar af, da der var “videndeling” på mit job – et stort fællesmøde for alle ansatte hvor alle bidrager med informationer om hvad der rører sige lige nu og hvad de er optaget af. Til mødet får vi vigtige fælles informationer af betydning for bibliotekets virksomhed og for vores daglige arbejde. Det er også der vi inspirerer hinanden.  I dag havde vi besøg af byens borgmester og direktøren for Sundhed, kultur og omsorg. De ville gerne besøge biblioteket og vi sagde ja tak og inviterede rundt og fortalte om biblioteket og alle vores aktiviteter.Det er et totalt driftigt og innovativt bibliotek jeg arbejder på, med højt til loftet og speederen i bund. Der er højt tempo og biblioteket drives af et topprofessionelt og topengageret personale. Det er et meget smittende miljø at arbejde i og jeg føler mig virkelig priviligeret over at have så mange dygtige kolleger, der brænder for det de laver og gerne vil videndele. Vi er et projektorienteret bibliotek, hvor vi ofte arbejder på kryds og tværs og ud af huset. Jeg elsker det!

Efter “Videndelingsmødet” stormede jeg direkte på vagt kl. 10. Jeg har udlånsvagt i biblioteket næsten hver dag og jeg elsker at møde brugerne – der kommer og spørger om alt muligt. Litteratur om hunde, astrologi, anatomi, noder til klaver, et digt til analysen i 8. klasse?, Dvd-film om kunst, Sø- og Handelstidende, Ugeskrift for Retsvæsen, Sara Blædels nyeste krimi? Den ældre dame der glad kommer forbi efter en længere læsepause. Hun kan nu læse igen, fordi hun har fået en læselampe med lys derhjemme. Åh sådanne guldoplevelser med brugerne rammer mig lige i bibliotekar-hjertekulen <3

På en udlånsvagt giver vi også hjælp til selvhjælp, når borgeren har stødt panden imod den digitale mur: “Min printer er brudt sammen, hvordan printer jeg min togbillet?”, “Hvordan gør jeg, når jeg søge boligsikring, søge familiesammenføring, betale restskat?” Du har ikke fantasi til at forestille dig alt det vi bliver spurgt om på biblioteket og jeg er SÅ glad for borgerens tillid til os – det er meget sjældent vi må give op med forespørgsler og kan vi ikke hjælpe på biblioteket, kan vi altid henvise til nogen andre der kan.Jeg håber danskerne vil fortsætte med at bruge bibliotekerne altid – som mødested, som frirum, som spørgested, som et samlingssted for viden, oplysning, dannelse og kultur. Jeg elsker det og er ydmyg overfor min opgave som bibliotekar. Hvilken fryd, at have sådan en tjans hvor man kan hjælpe folk videre hver dag, hvor man kan gøre mennesker glade og gøre dem klogere. Pudsigt nok bliver jeg også selv både gladere og klogere af at gå på arbejde hver dag. Jeg elsker mit arbejde!

Efter udlånsvagten drønede jeg videre til møder og gumlede min frokost undervejs. Kl. 13.00 kunne jeg endelig puste lidt ud. Jeg sidder på et stort kontor og er sådan en nysgerrig, ivrig sjæl der elsker at følge med i alt omkring mig. Jeg er derfor nødt til at sidde med musik i ørerne, hvis jeg virkelig skal koncentrere mig. Jeg hører P7 mix på DR’s netradio og det er god musik. Vil du høre en hemmelighed? Når jeg er mega-stresset hører jeg P5 – som mine store børn kalder “gammelmands-kanalen” – det er virkelig slow-radio med gamle slagere, dansk-pop, firserhits og Giro 413-numre. Pinligt at indrømme det næsten – men altså ja, er mit arbejdstempo lidt for højt, så hjælper det at skrue helt ned for tempoet på radio-kanalen. Heavy, techno og house-musik stresser mig enormt – mit favorit-musik er: Elton John, Eurythmics, Lis Sørensen, Phil Collins, Sting, Police.

Musikken hjalp mig til endelig at få hul på en større opgave, jeg har haft alt for travlt til at komme i gang med. I næste uge skal en god kollega og jeg holde en intern workshop for vores kollegaer. Vi skal undervise i “Digital Artikelservice” – en ny og effektiv måde brugerne kan bestille tidsskriftartikler på. Det er Det Kgl. Bibliotek der står bag servicen og den er lynhurtig og mega-smart. Vi vil gerne booste servicen hos vores kolleger og brugere og har valgt at lave en kampagne for servicen dette efterår.Til min forberedelse fandt jeg på undervisningseksempler og lavede et Prezi-oplæg. I morgen skal min kollega og jeg så koordinere slagets gang til undervisningen – 3 workshops venter de næste uge. Spændende! Glæder mig til at arbejde sammen om den opgave med en af mine bedste kollegaer. Videndeling er skønt <3

Regnen silede, nu var det efterhånden blevet skybrud. Jeg lurede på om jeg skulle trække hjemturen på cykel lidt, men regnen fortsatte og fortsatte, så på med regntøjet og hjemad. Vejret var mildt og vinden svag – det gik ok.

Jeg cyklede omkring min frisør på hjemvejen. Et spontant indfald og heldigvis nåede jeg det før lukketid kl. 17.o0. Er vild med “ingen tidsbestilling”-konceptet, det passer totalt godt til mine spontane frisørindfald. Det var en hurtig klip, perfekt!

Da jeg kom hjem, var der ingen hjemme. Min søn var ude at gå en tur i regnen med vores hund. Jeg begyndte på aftensmaden, som heldigvis bare var biksemad. I går var min datter hjemme på besøg – hun er lige flyttet hjemmefra her i sommerferien, men hun bor i byen og kommer heldigvis hjem ca. 1 gang om ugen. I spiste vi en af hendes livretter; langtidsstegt flæskesteg med rødkålssalat, som havde simret i ovnen fra 8 morgen til aften. Den blev SÅ lækker og heldigvis var der rester tilbage til biksemad i dag.

På cykelturen hjemad fik jeg den vildste trang til grove lakridscookies og trangen var så uimodståelig, at ikke ti vilde heste kunne stoppe mig. Der blev hurtigt tryllet en portion imens biksemaden brasede. Hyggelig med duft af hjemmebag, imens regnen silede udenfor, Uhm – lækre kager er det altså 🙂

Kl. 19.00 bankede det på døren og det var buddet fra Nemlig.com. Jeg bestiller varer ca. 1 gang om måneden og får dem leveret til døren. Jeg bestiller alle de tunge ting – bl.a. en masse melposer o.a. som er for tungt at slæbe på cyklen. I dag kom Nemlig-manden med en kæmpe sending, for alle lagre trængte til at blive fyldt op. Det tog ½ time at pakke varerne ud, men for filan da, hvor Nemlig.com hjælper mig i det daglige. Det er virkelig en genial ting, at man kan shoppe på nettet en sen aften og så pakke varerne ud, når det passer ind i dagens program. Ingen våde indkøbsposer, ingen lange køer ved kassen, ingen stress og panik før lukketid. Det reducerer virkelig min hverdags-stress – at vi kan købe ind på den måde, når vi begge arbejder meget og til sent hver dag.

Apropos, så kom min mand først hjem kl. 20.00. Han arbejder som IT-mand og har tit sene og tunge arbejdsopgaver. Det blev derfor min søn og jeg der spiste biksemaden selv og nogle gange går snakken meget bedre, på tomandshånd. Jeg nyder, at jeg stadigvæk har min søn boende hjemme – jeg håber der går lang tid før han flytter, for for filan da, hvor bliver der stille så!Efter aftensmaden og udpakning af alle indkøbsvarerne, blev det tid til aftenens blogindlæg. Jeg har en mad-kage-blog, som er min åbne kanal ud til verden og hvor jeg skriver om det jeg har på hjerte, hvad enten det nu er en madopskrift, et nyt kagepåhit eller refleksioner over mit hverdags- arbejds- eller sommerhusliv.

Jeg elsker at skrive og nyder at have en platform, hvor jeg kan formidle på. Endnu federe er det, at jeg har faktisk har læsere der synes om at læse det jeg skriver. Det er virkelig win og jeg elsker blogmediet, fordi der er så kort fra mig der skriver, til dig der sidder bag skærmen. Vi kan hurtigt få kontakt og jeg får mange kommentarer – feedback er mit brændstof! Jeg elsker fornemmelsen af, at der sidder rigtige mennesker derude – at jeg ikke bare skriver ud i og ud til intetheden. Jeg bliver ofte spurgt, om jeg ikke har lyst til at skrive en bog, men ærligt talt så tror jeg at jeg når bredere ud med en blog. Den daglige artikel på bloggen, giver umiddelbare reaktioner, hvilket jeg tvivler på en bog ville gøre i samme omfang? På min blog https://nogetiovnen.dk er der ca. 250.000 der læser med hver måned og over ½ million sidevisninger hver måned. Rimeligt vildt! Jeg er stolt og glad og elsker at blogge og fortsætter da 🙂

Når jeg blogger, kører fjernsynet tit i baggrunden. I aften så vi en udsendelse på DR der hed “Tilbage til 70’erne” hvor en familie skulle leve en uge som 70’er-familie. En tur tilbage i tidsmaskinen – orv hvor var det et godt program. Jeg følte mig virkelig underholdt og fik flashback til min barndom i 70’erne. Nu sidder jeg så her og reflekterer over hvordan mine ord fra d. 6 september mon bliver modtaget om 25 år. Vil det være som at komme en tur i tidsmaskinen?

Håber du havde lyst til at læse med om min helt almindelige onsdag d. 6. september. Det har været en fornøjelse at sammenfatte ordene til dig”

Mange hilsner

Gitte


  •  
  •  
  •  
  •  
  •