•  
  •  
  •  
  •  
  •  

Kærnemælksboller - boller med kærnemælkStore, bløde, lækre kærnemælksboller med smør og kardemomme. Uhm hvor er de bare gode.

Bollerne har stået på min “kage-to-do” rigtigt længe og i sidste uge, da vi havde kærnemælk i køleskabet, ja så var der vupti ikke så langt fra tanke til handling.

Hvad er der så specielt ved kærnemælksboller og hvorfor skal man bruge kærnemælk?Kærnemælksboller - boller med kærnemælkKærnemælk – og andre surmælksprodukter – giver saftighed til bagværk, og det gør også at bollerne bliver ekstra bløde og at de holder sig friske længe.Kærnemælksboller - boller med kærnemælkKærnemælksbollerne minder meget om de klassiske fødselsdagsboller eller bamseboller, som nogen også kalder dem. De er hit hos børn til fødselsdag f.eks. men alle kan lide dem, både store og små. Bollerne er bare rigtigt gode med tandsmør på – bare lige et tip til dig, men mon ikke du godt kunne regne det ud helt selv 🙂Kærnemælksboller - boller med kærnemælkNormalt plejer jeg at putte korn og kerner i mine boller, men i dag så kærnemælksbollerne ikke skyggen af groft mel.

Jeg tænker dog sagtens at du kan erstatte noget af melet med en grovere meltype, men hvis du vil have at bollerne hæver godt op og bliver bløde som disse, så skal minimum 2/3 være hvedemel (eller lignende – tipo 00 eller Manitobamel vil også være perfekt at bruge).

Groft mel giver lidt mere kompakt brød, men justér du gerne på mængden af hvidt/fuldkornsmel og gør dig dine egne erfaringer med de lækre kærnemælksboller. 🙂Kærnemælksboller - boller med kærnemælkDet blev til en dejlig kurvfuld boller der blev serveret i sommerhuset og halløj hvor de lune boller forsvandt hurtigt – uhm prøv dem med ost eller pålægschokolade på – SÅ lækre!Kærnemælksboller - boller med kærnemælkJeg har tilsat lidt kardemomme til kærnemælksbollerne, fordi jeg synes det passer så godt til bløde, hvide boller men du udelader det jo blot, hvis du ikke er storfan af det.

Jeg har ikke brugt vildt meget smør i kærnemælksbollerne og du kan sagtens opjustere, men jeg synes ikke det er nødvendigt, jeg foretrækker derimod et lag tandsmør på bollerne i stedet for 🙂Kærnemælksboller - boller med kærnemælkNu skal jeg ikke trække den længere. Du får opskriften på de bedste bløde kærnemælksboller lige her:Kærnemælksboller - boller med kærnemælk

Kærnemælksboller – boller med kærnemælk

Kærnemælksboller - boller med kærnemælk
Bløde boller med kærnemælk og kardemomme
Print opskrift Del på Pinterest
Forb. tid: 20 minutter
Tilb. tid: 1 time 45 minutter
Samlet tid: 2 timer 5 minutter
Ret: Kærnemælksboller - boller med kærnemælk
Kategori: Brød og boller
Keyword: boller med kærnemælk, kærnemælksboller
Portioner: 17 stk.
Forfatter: Gitte Hansen

Ingredienser

  • 50 gram smør smeltet
  • 5 dl kærnemælk andet surmælksprodukt kan også bruges og mælk også
  • 25 gram gær
  • 1 spsk sukker
  • 1 æg
  • 950 gram hvedemel Speltmel, Tipo 00 eller Manitobamel er også fint. Erstat evt. 1/3 med grovere meltype
  • 1 tsk kardemomme kan udelades eller erstattes med vanilje
  • 1 tsk salt
  • Pensling: 1 æg mælk kan også bruges

Sådan gør du

  • Smelt smørret og tilsæt kærnemælken. Lun i mikroovnen (eller gryde) til blandingen er lillefingervarmt
    Kærnemælksboller - boller med kærnemælk
  • Rør gæren ud i den lunkne kærnemælk sammen med sukker. Rør ægget i
  • Bland mel med kardemomme og salt og rør det i lidt efter lidt (tilsæt ikke det hele på én gang). Brug gerne køkkenmaskine. Kan også æltes med hænderne eller elpisker med dejkroge.
    Kærnemælksboller - boller med kærnemælk
  • Hold igen med melet og tilsæt kun lige den mængde, der skal til, for at dejen slipper fad og fingre
    Kærnemælksboller - boller med kærnemælk
  • Stil nu dejen til hævning - til dobbelt størrelse - et lunt sted i ca. 45-60 minutter. Tildæk skålen med et låg eller klæde
    Kærnemælksboller - boller med kærnemælk
  • Beklæd en bageplade med bagepapir og form små runde boller - jeg fik 17 stk ud af denne portion. Tildæk bagepladen med et klæde og lad nu bollerne hæve ½ time igen et lunt sted
    Kærnemælksboller - boller med kærnemælk
  • Tænd ovnen på 175 grader varmluft.
  • Pisk ægget og pensl nu bollerne meget forsigtigt. Tryk ikke for hårdt, så kan de falde sammen.
    Kærnemælksboller - boller med kærnemælk
  • Bag bollerne ca. 13-15 minutter v. 175 grader varmluft. Hold godt øje med at de ikke bliver for mørke (så vil de nemlig også nemt kunne blive for tørre). Bollerne er færdige, når de er gyldne
    Kærnemælksboller - boller med kærnemælk
  • Nyd bollerne lune med smør på og gerne ost eller pålægschokolade
    Kærnemælksboller - boller med kærnemælk

Noter

Du kan lade bollerne hæve i ovnen v. 30 grader og reducere noget af hævetiden. Dejen og bollerne er færdighævede, når dejen er hævet til dobbelt størrelse.
Bollerne er fryseegnede. 
Du kan erstatte 1/3 af hvedemelet med en grovere meltype (f.eks. fuldkornshvedemel)
Bollerne kan også bages som franskbrød. Du vil ca. skulle fordoble bagetiden, i så fald
Få tips om flere opskrifter fra BagenørdenFølg bloggen på Facebook @Nogetiovnen

Nemme, bløde lækre kærnemælksboller – perfekte med smør på

Kærnemælksboller - boller med kærnemælkKærnemælksbollerne er nemme at lave og de bliver både saftige, bløde, luftige og lækre. Dejen hæver fint op p.g.a. den store mængde hvedemel. Her ser du min skål, hvor låget er tæt på at blive løftet af, jeg og jeg brugte kun 25 gram gær. 🙂Kærnemælksboller - boller med kærnemælkJeg brugte lidt ekstra tid på at rulle bollerne ud, til små fine runde boller. Vil du være ekstra omhyggelig, så kan du veje dejen af, hvis du gerne vil være sikker på at bollerne får præcist den helt samme størrelse. Kærnemælksboller - boller med kærnemælkJeg penslede kærnemælksbollerne med sammenpisket æg, fordi jeg synes det giver bollerne så fin og blank og gylden overflade efter bagningen.Kærnemælksboller - boller med kærnemælkDu kan dog også fint nøjes med at pensle med mælk. Som jeg skriver i opskriften, så skal du være lidt forsigtig når du pensler.Hvis du trykker for hårdt med penslen, så kan de fint hævede boller falde sammen og det vil jo være super ærgerligt.Kærnemælksboller - boller med kærnemælkSå er der et fad lækre bløde kærnemælksboller klar til dig. Måske du skulle prøve at bage en portion hjemme hos dig?

De vil med garanti vække jubel og det spreder altid hygge og lykke i huset, når en portion velduftende nybagte boller bliver taget ud af ovnen.Kærnemælksboller - boller med kærnemælkVi spiste bollerne som et lækkert mellemmåltid om eftermiddagen og dagen efter var bollerne også rigtigt fine. Ja faktisk holdt de sig friske, lige til de var spist 2-3 dage senere. Kærnemælk ER altså bare godt at bage med!

Har du ikke lige kærnemælk på lager, så brug gerne et andet surmælksprodukt og mælk kan du jo også altid bage lækre boller med, så fortvivl ej, hvis du kigger forgæves efter kærnemælk i dit køleskab. Kærnemælksboller - boller med kærnemælkRigtig god fornøjelse med kærnemælksbollerne til dig – uhm dem kan du godt glæde dig til.

Lige et ekstra tip til dig:

De smager SKØNT med rabarberkompot på <3

Bagte rabarber i ovn - rabarberkompot opskrift
Bagt rabarberkompot - nemt lavet i ovn
Se opskriften her
Bagte rabarber i ovn - rabarberkompot opskrift

Jeg er spændt på hvad du synes om de lækre boller med kærnemælk. Del da gerne lige en kommentar herunder 🙂


  •  
  •  
  •  
  •  
  •