Stuvet spidskål med verdens bedste frikadeller. Mormad af allerbedste slags.
Et spidskål i køleskabet og frikadelle plagerier fra teenagerne. Det blev til stuvet spidskål med frikadeller. Perfekt! Så var den aftenmenu såmænd hurtigt på plads 🙂
Jeg var sent hjemme. Kl. 17.30, men alligevel var der mad nok til to dage allerede kl. 19.00. Alt incl.
Det skal gå tjept og alle mand skal i sving. Nogle river løg, nogle snitter kål, andre vender frikadeller. Fedt at have flere køkkenhjælpere.
Verdens bedste frikadeller! Der blev ca. 40 frikadeller af denne portion. Perfekt! Rigeligt mad til flere dage og madpakkerne også.
I morgen skal vi spise frikadellesandwich af resterne. Så skønt med nem mad på dag 2.
Kan I ikke spise så mange frikadeller hjemme hos dig, så fyld fryseren op.
Frikadelleopskriften er denne – tilfældigvis opskriften på Verdens Bedste Frikadeller. Vaskeægte mormorfrikadeller.
Vi er vilde med spidskål herhjemme. Det er mildere i smagen og kan sagtens erstattes med hvidkål i stuvet hvidkål, som jo ellers også er en klassiker.
Få flere gode opskrifter med spidskål ved at klikke her
Nedenfor får du først opskriften på stuvet spidskål og nedenunder opskriften på frikadeller
Stuvet spidskål med fløde – få opskriften her. Kan også erstattes med hvidkål
Ingredienser
- 1 spidskål kan erstattes med et halvt hvidkål
- 2 dl kogende vand
- 15 gram smør
- Salt/peber
- 2½ dl piskefløde kan erstattes med kaffefløde eller mælk (helst letmælk/sødmælk)
- Jævning (af ca. 4 spsk mel og lidt mælk)
Sådan gør du
- Snit spidskålen. Skær stokken fri
- Hæld spidskål i en gryde og tilsæt kogende vand. Damp spidskålen under låg i ca. 10 minutter. Lad kogevandet blive i gryden.
- Tilsæt smør og hæld fløden ved. Fløde kan sagtens erstattes med letmælk/sødmælk
- Kog stuvningen op og tilsæt jævning, til passende konsistens. Smag til med salt og peber
- Servér stuvningen varm f.eks. med frikadeller, pølser, karbonader eller hvad du har lyst til
Noter
Du kan også lave stuvet spidskål af opbagt hvid sauce:
Smelt smør og pisk mel i. Tilsæt kogevand fra spidskål og fløde, til den hvide sovs har en passende konsistens. Tilsæt spidskål og smag til med salt og peber. Den stuvede spidskål er fryseegnet. Lunes i gryde efter optøningOg her får du opskriften på verdens bedste frikadeller
Ingredienser
- 1 kg hakket svinekød hakket kalv/flæsk kan også bruges
- 1½ tsk salt
- 2 dl svinebouillon (lavet af 1 bouillonterning)
- 2-3 fintrevne løg afhængigt af størrelse
- 3 æg
- 1½ dl mælk kan erstattes med danskvand
- 40 gram havregryn 1 dl. Kan erstattes med rasp eller ekstra hvedemel
- 120 gram hvedemel ca. 2 dl. Kan
- Smør til stegning
- ½ tsk peber
Sådan gør du
- Rør bouillonterningen ud i kogende vand og lad det afkøle lidt.
- Rør saltet godt ind i farsen. Tilsæt nu æggene i svinekødet ét af gangen sammen med salt, peber og bouillon. Frikadeller skal krydres godt.
- Tilsæt revne løg og mælk
- Rør mel og havregryn i. Krydr farsen godt
- Steg frikadellerne på en pande ved middel varme i rigeligt smør. Vend dem, når de har fået stegeskorpe på den ene side.
- Frikadellerne er færdige når de er sprødstegte. Stegetid ca. 6-7 minutter på hver side afhængigt af størrelse
- Tilbereder du frikadellerne på én pande, så flyt dem over i et ildfast fad efterhånden og hold dem varme i ovnen på 100 grader. Har du travlt, så tag gerne to pander i brug
Noter
Spidskålsstuvning med frikadeller – mormormad af allerbedste slags. Billig aftensmad til 2 dage
Nem og lækker aftensmad, som vi er vilde med her i huset.
Sundhedsværdien kan man måske diskutere? Der er fløde og meget jævning i stuvningen, men kål i sig selv er jo sundt? Frikadellerne er lækre, men løg er jo det eneste grønne indslag, såeh…
Vi er så heldige at have en farmor der hjemmesylter rødbeder.
Heldigvis er glasset ikke tomt endnu. Jeg vil sige, at det næsten er obligatorisk med rødbeder til denne ret?
Det smager så lækkert og der var jubelscener omkring middagsbordet over alt; både stuvning, frikadeller og rødbeder.
Der blev spist, og spist og spist og alligevel var der et bjerg frikadeller tilbage.
Sønnike fører nøje regnskab med dem, har jeg indtryk af. Han har vist planer om både frokostsandwich og eftermiddags frikadeller, når han kommer hjem fra skole i morgen. Skønt med denne frikadelleglæde! 🙂
Velbekomme dig. Er sikker på dagens frikadellemenu vil vække jubel hjemme hos dig.
Mormormad – retromad og en køkkenklassiker der lever for evigt.
Få flere opskrifter med spidskål her:
1.
2.
3.
4.
5.
Få flere opskrifter på gode frikadeller her:
1.
2.
3.
4.
5.
Spidskål
Svits det på panden i lidt smør/olie og tilsæt salt, pepper og sød chilisauce + letkogte gulerødder i tern, ærter og rød pepper. Smager dejligt til frikadeller, krebinetter eller en kotelet
Velbekomme
Hej. Jeg vil godt være med i kapløbet om de bedste frikadeller. Jeg hakker nemlig en rød peber sammen med løg og blander i. Det smager super dejligt🌶
Jeg laver nogen gange en salat af spidskål, appelsin og mandler som er risten i honning.
Hej
Jeg skærer kålen i strimler, svitser dem i lidt olie og tilsætter karry efter smag (eller Santa Marias Thai-karry blanding), salt, en lille smule vand, ca 2-3 spsk. Låg på, færdig efter få minutter. Er også godt til frikadeller 😉
Ja spidskål carbonara, det er godt. Som spagettie carbonara, men med dampet spidskål i stedet for pasta NAM
Et lille tip
Lad være med at forkoge spidskålen.
Den har så fin en smag, at den smager forrygende, når den er frisk og sprød stadigvæk.
Jeg putter den rå direkte i stuvningen og lader det simrer i ca 10-15 min max.
Prøv at kun dampe kålen i 3 – 5 min. og brug creme fraiche 38% i stedet for fløde. Det er ikke helt dårligt…….
Hej bagenørd.
Jeg bruger spidskål i stedet for pasta, bla når vi får kødsauce. Jeg kan til nogle retter bruge det i stedet for ris.
Jeg steger grøntsager, frosne eller friske det er lige meget, i noget kokosolie og når det er næsten færdigt kommer jeg snittet spidskål i og steger med til det falder sammen, og så lige et drys sesamfrø over inden det bliver serveret.
Synes også spidskål gør det godt i salat i stedet for iceberg.