•  
 •  
 •  
 •  
 •  

Godt nytår folkens.:-)

Et nyt år er begyndt og er jeg mon den eneste der er startet med følelsen af: “Jeg køber ALDRIG noget mere” og “Jeg vil ALDRIG storspise sådan mere?”

Jeg er vild med december og jul, men rammes i løbet af måneden ofte af lede ved forbrugerræset. Dankortet gløder. Vi stresser og står i kø i butikker efter gaver som vores kære dybest set ikke mangler.Køb ingenting januar - genbrug og bæredygtighedVi spiser julefrokost med en masse retter som vi dybest set ikke har appetit til alle og spiller pakkespil med gaver vi ikke kan bruge til meget og dybest set har haft lidt stress over at skulle købe. To-do-listerne er lange. Dankortet gløder og hjernen er på overarbejde.

Vi storspiser overflod af kalorier i en sådan mængde at man knap når at bemærke eller sætte pris på hver enkelt lækkeri.Køb ingenting januar - genbrug og bæredygtighed

Jeg er vild med jul og er vild med at give gaver, se familie og spise dejlige julefrokoster igen MEN i januar trænger jeg altså bare til en kold tyrker. Det er ikke kun fordi medierne tuder mig ørerne fulde af at den kolde tyrker er godt for mig, mit helbred og min pengepung, men min krop trænger bare til afholdenhed og jeg VIL bare skifte kurs.

Det er en stor kliché, at medierne kører på med “sund og sparsommelig livsstil” i medierne i januar, men jeg føler bare indeni at noget skal til.

Askese. At nøjes med lidt både fysisk, økonomisk men også socialt. Julen kan være udfordrende også socialt, hvor vi er på meget og mange samlede mange dage i træk. Mon jeg er den eneste der trænger til en lille pause fra det hele i januar? Jeg tror det ikke. Køb ingenting januar - genbrug og bæredygtighed

Jeg praktiserer lige nu “Køb ingenting januar” eller det vil sige “Køb så lidt som muligt” januar og det passer mig bare SÅ fint! Jeg praktiserer også “Lav ingenting januar” eller “Lav så lidt som muligt” i januar og “Spis færre kalorier eller så få kalorier som muligt”, kunne også være et mantra.

Afholdenhed. Stilhed. Ro. Fred. Ingen alenlange køer i butikker. Et dankort der bruges så sjældent at jeg næsten når at glemme koden. Alt kommer i balance igen og min krop higer efter det.

Selvom jeg har penge til at købe, så er det købe-samvittigheden jeg trænger til at få balance i igen.

Denne jul nøjedes vi med færre retter til julefrokosten, vi skar kraftigt ned på julegaverne og pakkespilsgaverne var genbrugspakker og det var et kæmpe hit. Vi er på vej, men derfor trænger jeg stadigvæk til en roligt nyt år hvad indkøb angår.

Nedenfor kommer jeg med nogle ideer til dig, måske du kan bruge dem til inspiration?Køb ingenting januar - genbrug og bæredygtighedLav mad efter det forhåndenværende søms princip

Jeg har endnu ikke brugt dankortet i januar og det går faktisk strygende (selvom vi dog snart mangler mælk og rugbrød 😉 Vi finder ting i fryseren og eksperimenterer efter det forhåndenværende søms princip. Faktisk har man meget på lager, når vi lige kigger sig omkring. Vi finder konserves på lagrene i køkkenskabene, bager boller med de brune bananer. Bollerne spiser vi med ost, som vi har meget på lager af, fra julens overskud.

Min plan er at skære mine indkøb ned til et absolut minimum her i januar og foreløbigt går det strygende. Der er næsten gået sport i det og jeg deler derfor lige et par råd med dig. Måske du også selv trænger til en januar med afholdenhed?

 • Tøm fryseren
 • Tøm køleskabet
 • Tjek dine køkkenskabe.
 • Brug hvad du har, vær kreativ og kreér retter udfra det ud har på lager.

Hos os har måneden f.eks. indtil nu budt på lækker tomatsuppe lavet af tomatkonserves og i denne uge vil jeg lave en stor portion karrykål af det hvidkål vi har haft liggende på lager længe. Løg har vi også, så en god løgsuppe venter også forude. Nybagte boller mætter godt og er billige at lave, så dem bager vi også mange af.

Faktisk fandt vi også ud af, at man kan lave en lækker rødskålssalat bestående af kun rødkål og appelsin, begge dele tilovers fra julen. En smuk og mættende salat for meget få kroner. Køb ingenting januar - genbrug og bæredygtighedVi har en fyldt fryser som vi har mistet overblikket over, men NU skal det være! Vi vil eksperimentere med det vi har og ikke indkøbe nyt, før den er tømt.Køb ingenting januar - genbrug og bæredygtighedEn gratis skovtur – giver fred og ro i sindet

Hvis du synes at julen har budt på lidt for meget aktivitet med lidt for mange mennesker, trænger du måske bare til fred og ro. Det virker så banalt og så klichéfyldt, men altså en rigtig god tur i skoven er virkelig balsam for sjælen. Det er gratis. Det giver ro i sindet og den tilstand man kommer i, er næsten medidativ.

Er du heldig, kan du fange en dag med sollys og så skal du bare se løjer – lykkendorfinerne vil eksplodere. Det er bare så godt for dig – både at bevæge dig, se lys og lade roen falde på dig. Jeg vælger gerne naturområder der ikke er så overrendte, så man gå lidt i fred. Det er bare så skønt!Køb ingenting januar - genbrug og bæredygtighedBrug genbrugsbutikker

Butikkerne lokker med udsalg og billige varer men nix. Slut forbudt! Jeg mindes stadigvæk juletravlheden i butikkerne før juul og jeg orker ikke at springe på ræset igen. Skulle jeg få købetrang, bliver det i en genbrugsbutik!

Faktisk så er næsten halvdelen at mit tøj genbrugstøj og jeg er totalt vild med genbrugs-bæredygtighedstanken fremfor “køb og smid væk”-kulturen. Jeg har købt genbrugstøj i mange år også før det blev “hot” og kan kun anbefale dig at gøre det samme. Snup en pose med af det tøj/isenkram du ikke bruger, når du går i genbrugsbutikken. Det giver bare SÅ god samvittighed at lade tøj og isenkram cirkulere. Køb ingenting januar - genbrug og bæredygtighedI en genbrugsbutik kan man gå “shop-amok” uden det koster det vilde og det er en fed følelse at få et sæt sæt tøj og måske et par kjoler for lidt over en hundred-lap.

Inden du køber nyt, skulle du måske lige runde din nærmeste genbrugsbutik eller besøge en af de mange genbrugssider på nettet eller lokale “køb/salg- sider på Facebook? Der er virkelig meget guld at finde og du kan spare virkelig mange penge.

Følelsen af god forbruger-samvittighed er dog den allerbedste – cirkulationstanken og bæredygtigheds-tanken er altså bare et hit.  🙂Køb ingenting januar - genbrug og bæredygtighedBrug bibliotekerne – den allerbedste genbrugsidé

Nu vi er ved genbrugs-tanken så skal det ikke være nogen hemmelighed, at noget af det der tiltaler mig allermest ved at arbejde på et bibliotek er, at så mange mennesker får glæde bibliotekets materialer. Når en bog indkøbes genererer den virkelig mange udlån på biblioteket og indrømmet: hvor mange gange læser du en bog du køber? Hvis du kun læser den én gang, vil det give SÅ god mening for dig at bruge biblioteket.

Hvis du er træt af bibliotekets reserveringskøer, så fortvivl ej. Biblioteket har så meget at byde på og imens du venter på topsællerten, så kan du fornøje dig med en masse andre gode bøger biblioteket har på lager. Det er ikke kun Top 10-bøger du finder på biblioteket, men en masse andet guld. Gode bøger, der er tæske-godt anmeldt men som måske bare ikke har fået så stor medie-bevågenhed. Gode gamle klassikere, der stadigvæk er et hit men som er udsolgt hos boghandlerne.Køb ingenting januar - genbrug og bæredygtighedI dag kan du jo også besøge biblioteket både fysisk og digitalt og hjemme hos hos har vi hverken Mofibo eller Netflix – næh vi låner “gammeldags” bøger på biblioteket og bruger også bibliotekets digitale tilbud: Ereolen og Filmstriben. Det er mere end tilstrækkeligt indhold for os.

Stop madspild og “To good to go”

Når vi er på indkøb i dagligvarebutikker, så kigger jeg altid efter “Stop madspilds” varer. Jeg har penge til at købe til fuld pris, men tanken om at så meget smides ud i butikkerne huer mig ikke. Jeg tjekker altid først dato-varerne, for tit giver det mig også gode ideer til nye påhit der kan kreeres. Faktisk bliver jeg meget inspireret af det jeg finder. Næsten som at vinde en lykkepose? Køb ingenting januar - genbrug og bæredygtighedSidste gang resulterede mit indkøb f.eks. i disse pestosnegle, da det lige var butterdej der var på tilbud til en 5’er

Hvis du ikke kender To good to go app’en så vil jeg hermed gerne lige lave reklame for den. Med den app’ kan du faktisk for næsten ingen penge købe en “lykkepose” fra dit lokale supermarked eller restaurant, af de varer de ikke kan få solgt. Det ER ligesom at vinde en lykkepose og ofte har det hos os givet mad til flere dage at købe en “To good to go” pose i den lokale brugs. Bare lige et tip til dig.

I app’en kan du se hvilke “To good to go” tilbud der er i dit nærområde. Bare spring på.

Jeg praktiserer i det hele taget Stop madspild i stor stil og faktisk kan du også finde en helt særlig “Stop madspilds-kategori” på bloggen. Klik her og find inspiration.Køb ingenting januar - genbrug og bæredygtighedVarer kan holde sig længe – brug dine øjne og din næse

Intet ryger ud hjemme hos os, eller meget lidt. Alt bliver brugt.

Runkne gulerødder kan trylles lækre når de bages med honning og timian i ovnen. Kartofler kan sagtens bruges, også selvom de er begyndt at få spirer. Vi bruger øjne og næse når vi bedømmer varers holdbarhed: Mælk, tykmælk, smør og ost, der har overskredet dato, bruger vi så længe det dufter godt og det samme gælder rugbrød – ser det fint og frisk ud, betyder datoen intet.

Tørt franskbrød bruger vi til lækre bruschetta– ja faktisk kan der trylles nyt liv i mange lidt halvtriste madvarer der er på vej til at udløbe på dato.Køb ingenting januar - genbrug og bæredygtighedDet lyder jo mega-helligt og frelst, alle de gode råd jeg giver dig her, men hvis du også gerne vil skifte kurs og leve lidt mere bæredygtigt/være lidt mere afholdende i indkøbssammenhæng, så vil det da bare være dejligt hvis du kan finde inspiration i mine ideer?

Helst frelst og hellig er jeg ikke. Jeg er jo heldigvis bare kun et mennesker 🙂

Det går knap så godt med at indtage færre kalorier, da julens søde overskud stadig frister mig – julesmåkager, karameller, chokolade. Uh – det er farlige fristere og jeg prøver virkelig at begrænse mig, men det er ikke let!Køb ingenting januar - genbrug og bæredygtighedSukkerafholdenhed gad jeg godt praktisere, men det er jeg ikke helt så ferm til. Jeg har fuldstændig styr på vores depoter af søde sager, hvor de er og hvad de består af. Skal vi ikke bare sige, at jeg gør en rigtig god gerning, når/hvis jeg prøver at udrydde dem? 😀

Rigtig godt nytår og god januar til dig. Lige nu er jeg så “tændt” på min afholdenheds-januar at jeg har på fornemmelsen at det bliver til en afholdenheds-februar også. Er du med på den? Del gerne en kommentar herunder. Måske du har nogle sparsommelige ideer du gerne vil dele med os? Køb ingenting januar - genbrug og bæredygtighed

0 0 vote
Article Rating

 •  
 •  
 •  
 •  
 •