•  
  •  
  •  
  •  
  •  

Boller opskrift på grovboller med kærnemælkI efterårsferien var mine store børn hjemme på ferie. Det var bare så dejligt <3

Efter at mine børn er flyttet hjemmefra har vi efterhånden fået skabt os en lille tradition. På afrejsedagen – den sidste dag de er hjemme – så bager jeg altid en stor portion boller, som vi spiser til frokost og herefter fordeler i poser der bliver hjembragt til Aalborg og Hjørring.Boller opskrift på grovboller med kærnemælk Jeg elsker bare at have nogen at bage boller til og endnu mere at mine søde børn har lyst til at få nogle boller med hjem. En hilsen med hjem fra moar 🙂

Mine børn sætter virkelig pris på hjemmebag og de har fundet ud af at de boller man kan købe i supermarkeder slet ikke kan leve op til de hjemmebagte – de købte boller mætter ikke nok og faktisk er de også ret dyre (og prisbevidste er begge mine to børn på SU).

I weekenden bagte jeg derfor en stor portion grovboller og vi spiste varm leverpostej med rødbeder til – det bragte også barndomsminderne frem. Vi snakkede om alle de søndage hvor det havde været menuen derhjemme. I perioder nærmest hver weekend 🙂Boller opskrift på grovboller med kærnemælk Skønt at man med mad kan vække gode minder og en rar tanke for mig, at mine børn måske vil mindes vores søndage sammen resten af deres liv, når de fremover får serveret boller med varm leverpostej <3

I dag får du opskriften på de lækreste grovboller lavet med kærnemælk. Der er godt med fibre i bollerne, så de mætter godt, men der er også godt med hvedemel, så bollerne hæver flot op. Boller opskrift på grovboller med kærnemælk

Kærnemælk – eller andre surmælksprodukter – er fænomenalt godt at bruge i bagværk, for “krummen” bliver svampet og fugtig og brødet udtørrer derfor ikke så nemt. Der er ikke brugt fedtstof i bollerne, og det kan du faktisk nemt udelade, hvis du bruger kærnemælk eller andet surmælksprodukt.Boller opskrift på grovboller med kærnemælkSpring du bare på opskriften. Du får den lige her:Boller opskrift på grovboller med kærnemælk

 

Boller opskrift på grovboller med kærnemælk

Boller opskrift på grovboller med kærnemælk
Bløde grovboller med havregryn og kærnemælk
Print opskrift Del på Pinterest
Forb. tid: 15 minutter
Tilb. tid: 1 time 15 minutter
Samlet tid: 1 time 30 minutter
Ret: Boller opskrift på grovboller med kærnemælk
Kategori: brød, madbrød og tærter
Keyword: boller, grovboller, kærnemælk
Portioner: 40 stk
Forfatter: Gitte Hansen

Ingredienser

  • 1 liter kærnemælk andet surmælksprodukt kan bruges men også bare mælk eller vand
  • ½ liter kogende vand
  • 50 gram gær
  • 2 spsk sukker eller 2 spsk honning
  • ½ tsk salt
  • dl rugmel kan erstattes af fuldkornshvedemel, grahamsmel ell. lignende
  • 10 dl havregryn jeg brugte finvalsede
  • 22 dl hvedemel (ca. 1,4-1,6 kg) Ca. mængde. Tilsæt mel nok til dejen kan æltes uden at klistre for meget til fad og fingre
  • Pensling: Mælk
  • Drys:; Mælk og solsikkekerner (ell. græskarkerner)

Sådan gør du

  • Hæld kærnemælk i en skål
    Boller opskrift på grovboller med kærnemælk
  • Kog vandet i elkedlen og tilsæt til kærnemælken. Det smarte er, at kærnemælken nu bliver lunken, så du kan røre gæren ud heri. Tilsæt sukker eller honning
  • Tilsæt rugmel, havregryn og salt og rør nu hvedemel i, og kun lige nok til at dejen kan slippe fad og fingre.
    Boller opskrift på grovboller med kærnemælk
  • Tildæk skålen med et viskestykke og stil nu dejen til hævning et lunt sted i ca. 30 minutter (gerne foran brændeovnen eller i ovnen på 30 grader)
    Boller opskrift på grovboller med kærnemælk
  • Form nu boller. Jeg lavede dem bevidst ikke for store, for de hæver ret godt op. Der er plads til ca. 20 boller pr. bageplade. Tildæk bagepladerne med et viskestykke og stil nu bollerne til hævning igen et lunt sted i ca. 30 minutter (eller i ovnen på 30 grader).
    Boller opskrift på grovboller med kærnemælk
  • Pensl bollerne med mælk og drys med solsikkekerner og sesam (f.eks.)
    Boller opskrift på grovboller med kærnemælk
  • Varm ovnen op på til 175 grader varmluft og bag nu bollerne 15-18 minutter. Du kan godt bage begge bagepladerne på samme tid, hvis du bruger varmluft. Bollerne er færdige, når de er gyldne og sprøde
    Boller opskrift på grovboller med kærnemælk
  • Nydes lune.
    Boller opskrift på grovboller med kærnemælk

Noter

Meltyperne kan du sagtens udskifte efter eget valg. Mindst halvdelen skal dog være hvedemel, for at bollerne bliver luftige.
Jeg starter med det grove mel og tilsætter hvedemel, til dejen kan slippe fad og fingre 
Bollerne kan holde sig friske i 2-3 dage men er også fryseegnede.
Få tips om flere opskrifter fra BagenørdenFølg bloggen på Facebook @Nogetiovnen

Boller opskrift på grovboller med kærnemælkNemme og lækre boller – perfekte grovboller

Sådan så mine grovboller ud efter pensling og drys med sesam og lige før de kom i ovnen. Boller opskrift på grovboller med kærnemælkBollerne vakte jubel kan du tro. Duften af hjemmebag spredte hygge og vi samledes omkring spisebordet i sommerhuset. Det var så smart at leverpostejen kunne bage i ovnen imens bollerne blev færdige. Ahmen ikke et øje var tørt.:-)Boller opskrift på grovboller med kærnemælk

Det var en super hyggelig stund. Jeg er vild med mine børn og vild med at have dem på besøg hjemme og nyder bare vores samvær, hvad enten det er snak, grin, spil, skovture, udflugter, TV eller samvær om en portion hyggelige grovboller.

Mine børn fik fyldte poser med grovboller med hjem og jeg nyder bare tanken om at de i et par dage kan “få en hilsen med hjemmefra i madpakken” – honning fik de også med hjem og marmelade også.

Forkælede børn? Ork nej. Curling mor? Ork ja 🙂

Hvis du også har en familie du også gerne vil forkæle, så kig da lige med på opskriften her:-)

Bollerne vil være et hit til et brunchbord, som lidt grovere fødselsdagsboller og geniale som madpakkeboller også.

God fornøjelse med bageriet til dig 🙂
Boller opskrift på grovboller med kærnemælk


  •  
  •  
  •  
  •  
  •