Naturen der forsvandt – en ny start i sommerhuset

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Uha  – jeg har grumme nyheder at fortælle dig. Kan du mon klare det? Er du naturmenneske, så vil du nu måske ønske mig/os hen hvor peberet gror.

Jeg kan lige så godt gå til bekendelse med det samme.

Vi har tæmmet den vilde natur omkring sommerhuset. Hm, hm.

Tæmmet dækker vist ikke helt. Tæmmet skal du forstå som……begrænset og fjernet….

Jeg har lige skullet sunde mig. Er vist stadigvæk lidt i en tilstand af chok.

I weekenden kom en kæmpe gravko forbi sommerhuset og kastede sig ud i den store opgave vi havde stillet: “Hjælp os med at gøre sommerhus-haven nemmere at holde. Please?!”

Grunden er en gammel grund, hvor beplantningen har vokset vildt og ustyrligt igennem de sidste mange år. Jeg (det er mest mig, der går i haven her i huset) har kæmpet en kamp for at holde beplantningen nede i både højde og bredde. Ofte med minimum 1-2 timers arbejde hver weekend.

Hækken ud til vejen bestod af store træer jeg forgæves prøvede at holde nede. Skuddene voksede vildt og mine slatne kage-arme kunne ikke holde til at fægte med hækklipperen over hovedet i endeløse timer.

Min mand foreslog en “total-løsning” forstået som: “Lad os rydde hele grunden og plante noget vi kan overskue og styre”.

Jeg var ikke begejstret fra første sekund, men på den anden side, var det også urealistisk for mig at skulle bruge meget tid og kræfter jeg ikke har/havde på at tæmme den vildtvoksende have.

Tanken meldte sig. “Ej, jeg gad bare godt at sommerhushaven ville være nemmere at holde”…..

“Hvorfor lader I ikke bare naturen gro og spire som den vil?”

Vi har haft sommerhuset i to år nu og kan se, at hvis man intet gør, så gror beplantningen med minimum 1 meter pr. sæson. Mindst. Sol, lys, luft begrænses, jo vildere en naturgrund en bliver.

En naturgrund ser topcharmerende ud, synes jeg, hvis det altså bare ikke er mig, der skal holde den.

Vi kan rigtigt godt lide aftensol i stuen og morgensol på terrassen og det ville heller ikke være muligt, hvis vi bare lod stå til. Vores naboer omkring os ville også få begrænset udsigt til skov og hav, og det ville vi heller ikke udsætte dem for.

NÅ MEN……

En total-løsning blev det.

Da traktoren ankom og begyndte at hive det første træ op, fik jeg godt nok gevaldigt ondt i maven. Næsten som da min datter flyttede hjemmefra. Samme følelse. Man ved det er nødvendigt og uundgåeligt og at det er den rigtige beslutning, men alligevel er det svært og man får…ondt i maven. Kunne man ikke bare sige stop? Kunne man ikke bare nå at fortryde, og sætte tiden i stå?

Dyb indåndning. Var det nu det rigtige? Kunne vi ikke bare have nøjes med at få klippet ned i højden og bredden?

Vi vurderede at en total-løsning ville være den bedste beslutning. Det ville ikke give mening at hyre store maskiner og så om 1 år fortryde: “Ej, hvorfor fik vi ikke lige klaret det sidste?”. Alt var vildnis og ikke bevaringsværdigt. Det måtte ske.

Gravkoen var flittig og det var dygtige gravefolk der kom forbi. Gigant-store trærødder blev gravet op, så vi nu vil kunne slå græs uden at smadre plæneklippere igen og igen. Buske, rødder, træer og brombærkrat. Alt blev ryddet.

3 containere blev fyldt og kørt væk og muld kom retur, klar til planering. Vi får en græsplæne vi eller en havemand vil kunne slå med en plænetraktor. En plan grund, der bliver rigtig nem at holde.

“Piv, hvor er alt naturen nu henne?. Det ligner jo en flad parcelhushave-grund, en fodboldbane, en stenørken, en ørkenvandring?”

Det var/er slet ikke let for mig. Jeg synes jo pludselig at haven var meget pænere før og jeg kunne pludselig slet ikke huske at den overhovedet havde været besværlig. Charmen. Atmosfæren. Naturen. Pist væk!

Da vi stod op næste morgen, udbrød min mand: “Wow, se lige den udsigt……eller noget…..” 😉

Suk – hjertet sank.

På dag 2 gik det lidt bedre. Heldigvis er jeg som en korkprop i oprørt vande. Jeg kommer hurtigt op til overfladen igen. Ser fremad og lyst på tingene.

Alt skal nok blive godt igen. Vi har købt græsfrø og får plantet bøgehæk, når vi nu igen nærmer os en årstid, hvor ting igen kan spire og gro igen.

Vi får plantet Forsythia, Lavendel, et japansk kirsebærtræ og sommerfuglebuske. Buske med farver, dufte og livsglæde. Ting vi kan styre. En tæmmet natur, men en fremtidssikret have som både vi og vores børn (på længere sigt) vil kunne magte, uden at det tager pippet fra os.

Jeg håber det var det rigtige.

Vi stornyder ferien og vores nye terrasse, men vi havde nu alligevel ikke set komme, at vi skulle bruge to sommerferie-uger på at kigge ud på en sand-ørken i sommerhuset. Måske vi skulle have udskudt projektet til oktober?

Nå men, Sahara-ørken eller ej.

Vi har prøvet at gøre det lidt hyggeligt. At lave små miljøer på terrassen med hegn og krukker, så vi får lidt hyggeligt at kigge på og så vi også får lidt privatliv/kan sidde en lille smule i fred, for forbipasserende. Det er søde naboer allesammen, der går forbi, men nogle gange, vil man måske godt lige spise sin morgenmad i fred med sit høje morgenhår. 🙂

Jeg aner ikke om du overhovedet har lyst til at læse om sommerhus-forandringerne. Måske hverken terrasse eller have-liv ikke interesserer dig en dyt, i så fald, så håber jeg du hænger på alligevel. Opskrifter kommer der selvfølgelig snart på bloggen igen. Hvad hjertet er fuldt af, du ved. Mit hjerte er fyldt med opskrifter, men lige nu er det ferie, have- og terrasseliv. 🙂

En perfekt sommer at holde ferie i sommerhuset. Solen skinner fra tidligt til sent.

Det er hyggeligt og vi nyder at have god tid til langsomme morgener, spontane frokoster på både Apetit, Café Kajkanten, eller til kaffe på Sostrup Slot . I dag har jeg købt badesko, så jeg er klar til store badedag i morgen, hvor der meldes om hedebølge.

Jeg er ikke storfan af at bade, da jeg er meget fokuseret på krabber, brandmænd og vandmænd, men med mine nye badesko, vil jeg være komplet usårlig. Jeg har ingen undskyldninger længere, så i morgen venter en god lang dag ved stranden. Nu har jeg skrevet det her, så forpligter det jo 😉

I skoven venter store brombærkratm som skal høstes og selvfølgelig venter brombærkager forude. Temperaturen har været høj og min bageiver sparsom, men bageglæden er intakt og pludselig er der “Noget i ovnen” igen. En af de nærmeste dage får vi også installeret nyt komfur, med en meget bedre ovn i sommerhuset. Det glæder jeg mig også til, og mon ikke komfuret bliver indviet med en lille kage….eller to?

Opskrifterne hober sig lidt op, men intet går i glemmebogen. Bare rolig. Jeg har det rigtigt fint med at bloggen er lidt neddroslet henover sommeren. Jeg vil fortsætte med at skrive for min fornøjelses skyld, også i ferier, men vil jeg hellere slappe af, læse krimi, bade, spille 500  eller hvad jeg nu ellers kan finde på med min familie, så gør jeg det. Jeg er sikker på at du forstår 🙂

Vi bestræber os på at lave udflugter-ud-af-huset ca. hver 2. eller 3. dag, for at dagene ikke bare skal glide ud, her i ferien. I den sidste uges tid har vi været rundt i landet for at besøge gode venner og familie. Forude venter også et besøg på Ebeltoft Gårdbryggeri, en tur til Sæby med Amanda, måske en tur til Samsø i næste uge?

Endags-ture der er små åndehuller og med det skønne vejr, føles det er jo bestemt som sommerferie og så sikrer vi også at der ikke går hverdags-trummerum i det, med vasketøj, huslige pligter og opgaver i sommerhuset.

Melder: Alt vel fra sommerhuset. Vi har stadigvæk over ½ sommerferie tilbage. Herlig udsigt. Jeg synes vi er mega godt med, både på to-do-listen og på kvalitets-tids-barometret.

Life is good.

Jeg håber du kan tilgive os, at sommerhus-haven er forvandlet til en stenørken? Åh gid, man lige kunne trylle tiden frem, til spirende græs og en bøgehæk på minimum 1 meter. Det bliver så godt og Kalle-hunden får endnu mere plads at boltre sig på. Grunden virker meget større og mulighederne for hav-kig er store.

Faktisk er der plads til 2-3 terrasser til. Jeg fantaserer om brostens-belagte stier, et bålsted, oaser med havebænke. Åh suk – min mand ser lidt træt ud når mine ideer pibler. Kender du mon det? 😉

Har du gode ideer, så fyr gerne løs. Kender du til buske/træer, der blomstrer længe og i hele sæsonen, så sig gerne til. Mine ører er MEGET store og jeg vil være dig meget taknemmelig 🙂

Håber du nyder livet lige så meget som mig? Hvem ved, måske du også har sluppet en kæmpe gravko løs hjemme hos dig? Pas på med det. De kan forvandle natur til ørken, på ganske få minutter 😉

God sommer til dig fortsat. Hvor er det bare en skøn og mindeværdig sommer <3

Sommerglade hilsner fra mig til dig.


  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

4
Skriv en kommentar

2 Kommentar tråde
2 Tråd svar
0 Følgere
 
Mest reagerede kommentar
Hotteste kommentar tråd
3 Kommentar forfattere
  Tilmeld mig notifikationer  
Nyeste Ældste Flest stemmer
Underret mig om
Birthe

Havehibiscus fås i tre farver blå, rød og lyserød. Uægte Jasmin, den dufter. Sommerfuglebuske, blå, lilla.
Spændende projekt i er gået i gang med. Det er nu altid godt at tage tyren ved hornene, når energien er der.
Spændende at følge. Fortsat god ferie.

Aino

Deter virkelig synd – du kommer med garanti til at fortryde, at du har fjernet alt det, der gør en have skøn. Jeg ville nødig undvære buske, træer mm i min have selv. Jeg har det lige omvendt – plant flere træer, flere buske osv. Det suger også vandet, når der er skybrud/oversvømmelse.

Vi anvender cookies for at give dig den bedst mulige oplevelse af websitet.  Se vores cookies- og privatlivspolitik. Jeg accepterer