Autencitet, nærvær og smukke rammer på Hald Hovedgård

 • Nærvær og autencitet på Hald Hovedgård

Heldige mig! Jeg har tilbragt det seneste døgn på Hald Hovedgård, det smukke, smukke forfattersted i Midtjylland, tæt ved Dollerup Bakker og Tange Sø. En naturperle i det midtjyske.

I virkeligheden har jeg hele mit liv drømt om et ophold på Hald. Hald er ikke tiltænkt rekreation, det er nærmere et refugie-agtigt sted, hvor skriveroen kan indfinde sig og hvor man kan fokusere på skrivning, imens man bliver forkælet med lækkert mad i smukke omgivelser.

Hald er stedet, hvis man har en forfatterspire i maven – og det har jeg og det har jeg altid haft. En hemmelig forfatterdrøm, der jo nu ikke er så hemmelig længere 🙂 Nærvær og autencitet på Hald HovedgårdSig mig, har Gitte nu pludselig fået et sponsorat eller et forlag i ryggen eller hvad sker der lige? Skal hun til at udgive en bog eller hvad og er 1 døgn nok bare til det?

Næh i weekenden “afprøvede” jeg såmænd bare Halds smukke forfatter-rammer, som “menig” bibliotekar.  Jeg deltager nemlig i et projekt, i kraft af mit arbejde. Hald Hovedgaard indgår som del af projektet og havde lagt rammer til.

Projektet hedder Her er mit liv og det er et projekt for deltagere der formidler erindringer og livsfortællinger på de sociale medier.

Nærvær og autencitet på Hald Hovedgård

Formiddagens workshop planlægges

Det var en intens og meget inspirerende weekend.

Spændende i arbejdsmæssig sammenhæng, fordi jeg fik afprøvet mig selv udenfor mine sædvanlige trygge biblioteksrammer.

Sammen med 3 andre projektdeltagere fik vi afprøvet og øvet os i både projektsamarbejde, samtalesalon, facilitator-teknikker, film/foto og værtsrolle. Vi arrangerede et intenst Masterclass-arrangement for projektets deltagere og oplægsholderne.  Wow! Mega-spændende. Hårdt. Kreativt. Givende.

Jeg sad til bords med forfattere som Merete Pryds Helle og Michelle Hviid – inspirerende selskab og positivt at mærke nærværet. Det personlige møde kan nu alligevel noget andet og meget mere end “mødet” på de sociale medier.

Selvom man er en stor kanon og en berømt forfatter, der både har vundet priser og har følgere på stribe, så kan man godt være et helt almindeligt menneske. Vi havde hyggelige samtaler omkring bordet. En snak om togture og en datter der er på vej til at flytte hjemmefra. Snakke hvor vi kom helt tæt på og mærkede mennesket bag. Ægte personer og helt som du og jeg. Spændende at møde forfatterne “live”. 🙂

Nærvær og autencitet på Hald Hovedgård

Michelle Hviid fanger sit publikum i husets hyggelige dagligstue

Hald Hovedgård har en lang historie bag sig og er nu et Forfatter- og oversættercenter hvor forfattere/illustratorer og oversættere kan søge om opholdslegater. Stedet har litterært fokus og det er bl.a. derfor, at de indgår som samarbejdspartnere i vores lille projekt.

Arbejdsmæssigt lærte jeg meget, men som blogger og formidler følte jeg mig jo også kaldet. Det var jo i virkeligheden derfor jeg straks meldte mig som projektdeltager. Tænk at få lov til at være med i et projekt der handler om formidling og livshistorie på de sociale medier?

Jamen det er jo lige mig!?

Hvordan når og fanger man sit publikum?

Jeg navigerer i helt de samme dilemmaer som projektdeltagerne. Hvad virker på bloggen? Nærvær og ærlighed eller er det glansbillede-facaden der virker?

Jeg har haft lange ører i dag, både til workshops’ene, dagens oplæg og undervejs. Når jeg var med i dialogen kunne jeg deltage på lige fod med deltagerne og dele mine personlige oplevelser fra min blog. Hvordan jeg fanger dig som læser bedst og hvad der virker på bloggen. Er det “hurra-Gitte-er-en-succes-i-et-køkken-altid” eller er det indlæggene hvor jeg også inviterer dig med “om bag facaden?”

Ja det kunne jeg jo så passende spørge dig om her 🙂

Nærvær og autencitet på Hald Hovedgård

Projektdeltagerne arbejder med spørgsmålet “Hvem er jeg og hvem er mine følgere?”

Mega-spændende diskussioner. Projektdeltagerne lærte mig f.eks., at reklamer og “clickbait-agtige”-overskrifter er “no go”. Deltagerne var mere end 20 år yngre end jeg og det var rigtigt interessant at komme tæt på “ungdommen” i denne sammenhæng.

Nærvær og autencitet på Hald Hovedgård

En smuk kakkelovn, der buldrede før fjernvarmens tid.

Michelle Hviid holdt også et meget inspirerende foredrag, hvor hun fortalte, at det er vigtigt, at man er ægte. Det lønner sig at vise ens sande ansigt og den til tider barske virkelighed. Man kommer længst med ærlighed og autencitet.

Michelle har, om nogen. kæmpet sig fremad og fortsætter fremad, trods hårde odds. Hun har en trofast fanskare, der følger hende både i medgang og modgang.

Michelle bruger humor, mod og dristighed og sætter også gerne sig selv i scene og engang i mellem også lidt på spidsen, når hun formidler.

Inspirerende for mig at høre. I den sammenhæng er jeg vist bare den “pæne bibliotekar”? Jeg har slet ikke det samme mod som Michelle – selvom du også engang imellem bliver inviteret med om “Bag facaden”.  Jeg har heldigvis også en trofast fanskare, der følger mig både i medgang og modgang. Heldige mig og tak til dig der følger <3

Hold da op hvor var det en spændende weekend. Jeg håber ikke at jeg helt har fået dig hægtet af her. Hænger du mon på endnu? 🙂

Nærvær og autencitet på Hald Hovedgård

I denne smukke anneksbygning sov jeg 🙂

Jeg var faktisk i tvivl om, om jeg skulle dele weekendens oplevelser med dig her på bloggen.

Heldigvis er du jo vant til at følge med mig både i tykt og tyndt; på rejser, på restaurant, på kurser, i sommerhus? Ja det er en noget anderledes madblog du finder her hos mig. Det passer heldigvis fint med dagens budskab: At man kommer længst med at vise det hele menneske. Det hele menneske finder du her hos mig 🙂

Jeg brænder for andet og mere end bare mad og kager, og det står jeg gerne ved. Kan du mærke mit engagement og blive inspireret af det, så deler jeg gerne ud. 🙂Nærvær og autencitet på Hald HovedgårdJeg sov i dette fine værelse og du kan tro at jeg sugede “forfatter-auraen” til mig. Jeg er da komplet sikker på at der mindst har sovet en Jussi-Adler eller en Peter Seeberg i min seng, tror du ikke? 🙂

Prøv at se hvor charmerende et lille værelse jeg fik. At være på Hald Hovedgård er som at træde ind i en tidslomme. Alt er bevaret i ægte “retro-stil”. Virkelig gennemført og man fornemmer historiens vingesus. Man føler sig hjemme straks. Som på en søndagsvisit hjemme hos farmor?Nærvær og autencitet på Hald HovedgårdDer hænger mange fine malerier på Hald og dette af Peter Seeberg hænger lige indenfor døren (se nedenfor). Seeberg var med til at få grundlagt Hald Hovedgård som forfatter-kraftcenter i 1975, så han har betydet en stor rolle. Klart at han så skal hænge på 1. parket i det smukke hus 🙂Nærvær og autencitet på Hald HovedgårdPå Hald passer forfatterne sig selv. De skriver om dagen og laver mad selv om aftenen. Der er ingen forstyrrelser, ok der er wifi men hverken radio eller TV. Der er guds fri – og smukke – natur lige udenfor døren, og jeg kan sagtens – og levende – forestille mig, at en sand poet kunne dyrkes og udvikles her.

Tænk at mødes med andre skrivende forfatter om aftenen og drøfte dagens skriblerier ved middagsbordet. Snakken kunne fortsætte i den hyggelige dagligstue foran pejsen senere på aftenen. Et inspirerende miljø at være  og arbejde i, forestiller jeg mig 🙂

Nærvær og autencitet på Hald Hovedgård

Dette er sikkert også en kendt forfatter. Kan du mon gætte hvem? Jeg kan ikke 🙂

Uanset hvor vi kiggede hen, op eller ned, var der smukke detaljer, effekter og æstetik. En litterær atmosfære.

Lysekroner. Kakkelovne i de fineste udførelser. Støvede blå vægge. Stuk i lofterne. Flotte chatoller med bøger i, skrevet af forfattere der har boet og arbejdet på Hald igennem tiden.  Forfatterauraen strømmede fra bøgerne i chatollet og fra de små hyggelige “kvistkamre”. Tænk også lige på alle de forfattersamtaler stuens vægge har lagt “ører” til igennem årene. Det var stort.Nærvær og autencitet på Hald HovedgårdMadmoren på Hald tryllede i køkkenet for os, med hjemmelavede specialiteter og gode smagsoplevelser. En fantastisk peberfrugtpesto med mandler og skønne tunfrikadeller var nogen af tryllerierne. Den skønneste marengskage til dessert.

Gået lidt på klingen fortalte Gitte – som madmoren hedder – at hun skam havde skrevet de fleste opskrifter ind i en kogebog, som kunne købes. Man er vel på et forfatter-kraft-center? 😉

Jeg købte straks kogebogen og skal have nærstuderet og afprøvet nogle af opskrifterne. Et dejligt minde vil kogebogen også være for mig.Nærvær og autencitet på Hald HovedgårdPeter og Gitte hedder det hyggelige værtspar på Hald – skønne, vidende, engagerede mennesker. Det fornemmer man tydeligt.

En intens weekend fyldt med indtryk og observationer er slut. Det var virkeligt lærerigt for mig. Ideen med et forløb, hvor man bliver rykket ud af sine faste rammer, giver pote. Man er klart åben og mere modtagelig, når man skifter miljø, tror jeg.

Weekenden på Hald var god for mig. Håber du havde lyst til – igen – at komme med på tur?

Tak fordi du læste med til sidste ord <3Nærvær og autencitet på Hald Hovedgård

Mere inspiration
By |november 19th, 2016|Bag facaden|8 Comments

8 Kommentarer

 1. Bettina Andersen 24. november 2016 af 18:20- Svar

  Hej Gitte
  Jeg har fulgt din blog et stykke tid, men er ikke så god til at få kommenteret på det du laver 🙁
  Jeg nyder at kigge rundt i dine mange opskrifter, og bruge af dem.
  Men jeg glæder mig også over at man fornemmer et menneske og en familie bag det hele, så det ikke bare er åh så perfekt det hele.
  Tak for at du bruger tid på bloggen og inspirerer mig i mit køkken 🙂
  hilsen Bettina

  • Gitte Hansen 24. november 2016 af 20:16- Svar

   Hej Bettina

   Ej sikke da en dejlig hilsen at få fra dig. Den gjorde mig da helt glad og varm om hjertet. Så dejligt at du har lyst til at læse med her på bloggen og har lyst til at sende en lille hilsen også. <3
   Dejligt du synes om min "frie stil" på bloggen - jeg elsker også at komme med om bagved, når jeg selv læser blogs. Åbenhed, ærlighed og en "nede på jorden stil" tiltaler også mig. 🙂
   Dejligt at vide at jeg har sådan en sød én som dig i ryggen her på bloggen <3 Håber du har fået lyst til at blive hængende og bruge løs af opskrifterne 🙂
   Tusind tak for din søde hilsen og god fornøjelse i dit køkken 🙂
   Mange hilsner
   Gitte

 2. Kirsten Futtrup 20. november 2016 af 12:03- Svar

  Et fantastisk sted. Har været der i et par omgange for en del år siden i forbindelse med mit arbejde i specialundervisningen.
  Med en søn og svigerdatter i Viborg og egen adresse i Skive, er der ikke langt til de dejlige omgivelser – og Nils Bugges Kro.
  Mange hilsner og tak for dine levende beskrivelser.
  Kirsten Futtrup

  • Gitte Hansen 20. november 2016 af 20:27- Svar

   Hej Kirsten
   Skønt at høre at du også blev “indfanget” af Hald atmosfæren. Heldige dig, at have familie der, så går I vel tit ture i området der?
   Gud ja og Niels Bugges Kro – den skal vi da huske. Den vil jeg/vi prøve næste gang vi skal husere i det område, jeg har kun hørt positivt om den kro. Er du også vild med maden dér? 🙂
   Tak fordi du tog dig tid til at skrive en hilsen til mig 🙂
   Mange hilsner
   Gitte

   • Kirsten Futtrup 21. november 2016 af 10:52- Svar

    Gåture ved Hald sø er ikke at foragte, men vi bruger mest området ved Flyndersø og Hjerk Hede. Det er næsten vores baghave.
    Delte meninger om maden på Nils Bugges kro. Vi holdt vores datters bryllup der. Det var nærmest en katastrofe. En lidt dyr katastrofe til 1300 pr. kuvert. Tror nok, vi var meget uheldige.
    Kirsten

    • Gitte Hansen 23. november 2016 af 20:50- Svar

     Hej Kirsten
     Tusind tak for din søde hilsen. Vi skal da vist omkring Bugges Kro, men tak fordi du deler ud af dine erfaringer. Tror ikke lige vi starter ud med at invitere hele familien med første gang 🙂 Tak for din søde hilsen og dine gode tips til lokalområdet. Gode fiduser, når jeg skal over i det smukke område igen. 🙂
     Mange hilsner
     Gitte

 3. Ingelise Thomsen 20. november 2016 af 11:34- Svar

  Gitte Gitte … ? du er en dejlig kvinde med mange kvaliteter, Tak fordi du tager os (mig) med rundt i dit liv med de udfordringer det giver . Dejligt at følge dig med dit virke i køkken , sommerhus , ferier , familieglæder med børn og Kallehunden, du er meget inspirerende at følge , så nu kan det være at det også bliver som forfatter ? go Girl .. God vind fremover , kh. Ingelise Th.

  • Gitte Hansen 20. november 2016 af 20:24- Svar

   Hej Ingelise
   Ej hvor det glæder mig Ingelise. Hvor er du altså sød. Sikke da nogle positive ord du giver mig med på vejen, jeg rødmer jo helt. TAk Det er så rart at høre at du har lyst til at følge med hele vejen og jeg håber du fortsætter med at hænge på 🙂
   Jeg tænker måske om forfatterdrømmene bliver ved drømmen? Jeg tror faktisk at jeg får meget mere kontakt med jer læsere via en blog og det nyder jeg. Bo en blog kan jeg jo også skifte i genrer og indhold. Det er bare helt perfekt og det er da særligt skønt, når jeg har sådan en god én som dig i ryggen 🙂
   Kærlig hilsen
   Gitte

Læg en kommentar