•  
  •  
  •  
  •  
  •  

Selvom det er januar, slankemåned, restemåned, sparemåned, øv-måned, så kan man altså godt få en ustyrlig trang til at bage fede, søde, lækre sukkerholdige kager.

Hvorfor al den askese, nu man lige har vænnet sig til julekagerne?

Hvorfor ikke holde dampen oppe i småkagebageriet?

JO DA – og hvad med at finde på at stoppe en yankiebar i småkagerne, og bruge gode ingredienser som rigtigt smør, sirup, og sukker. Det kan de da vel kun blive bedre af?
DSC_0938Ja og bedre, det blev kagerne! Jeg hentede min inspiration i Meyers Kager. Den pragtfulde kage-bage-bog, som enhver bageglad bør eje.

Claus Meyer har kaldt sine småkager Grovsmåkager. Jeg synes bedre om : “Karamel-cookies med yankie-bar”. For det er jo det de er! Karamalcookies. Der er sirup i dejen, som gør dem seje og karamelagtige. Lidt “sirups-vaffel-agtige” hvis du kender dem? Der er ikke æg i, så de bliver sådan lidt karamelagtige?

Karamel-cookies lyder også til at være nogle MEGET lækrere kager, syndige. Uhm!

Jeg håber Claus Meyer vil synes om at jeg bringer en bearbejdet version af opskrift her? Jeg er jo meget tydelig i min kilde og jeg er en meget  imponeret og GLAD ejer af  denne opskriftsbog. Jeg er helt VILD med den! Anbefaler den til højre og venstre!.

Her følger opskriften på Karamel-cookies eller Grovsmåkager eller hvad din samvittighed nu ellers foretrækker at kalder dem. Grovsmåkager lyder jo nok bedre i januar?? Pudse-helse-glorien-agtigt? 😉

125 gram hvedemel

125 gram havregryn

125 gram smør

100 gram sukker

3 spsk sirup

1spsk vand

 ½ tsk natron

½ tsk salt

I forhold til Claus Meyers opskrift har ændret lidt. Jeg har tilsat salt (fordi jeg ELSKER salt i søde småkager!), og justeret sukkermængden ned fra 150 gram til 100 (yankiebaren ville jo søde en del, tænkte jeg) Til gengæld har jeg fordoblet sirup-mængden.

og så lige den lille vigtige indskydelse til opskriften : Jeg har tilsat en yankie-bar der havde overlevet familiens hærgen i slikskabet.:-)DSC_0944

Fremgangsmåde : 

Det er en noget anderledes dej. Den starter nemlig med smeltet smør, og opskriften er som sagt uden æg. Lidt atypisk småkageopskrift, men den er nem og hurtig og kagerne skal hverken udrulles eller udstikkes. FEDT! ELSKERbare dej der ikke skal rulles med kagerulle! 🙂
DSC_0946

Smør smeltes, og sukker, sirup, vand og natron tilsættes.

DSC_0938

 Mel og havregryn blandes og smørblandingen vendes rundt heri. Vupti! Det var det. Var det ikke let?
DSC_0947

Dejen bliver en tyk sej masse.

DSC_0948

Lad den afkøle lidt imens du snitter din yankie-bar groft. Kunne forestille mig at en snickers, mars, holly, milk way, ja enhver tænkelig chokoladebar vil kunne bruges i disse kager? (ja vel faktisk nærmest i alle småkager, tænker jeg?)

DSC_0949

En yankie-bar er en undervurderet chokoladebar synes jeg. Sikke en lækkerbisken!DSC_0951 DSC_0952

Skær grove stykker og vend chokoladestykkerne rundt i dejen. DSC_0956 DSC_0957

Sæt dejen på en bageplade med 2 teskeer. O la la! Dejen smager forresten FANTASTISK. Kunne jo ikke dy mig, nu der ikke var æg i dejen. Er du bims den smager lækkert! Rå cookie dough

Der er dej nok til ca. 30 kager, og de kan lige være på en bageplade.

DSC_0958

Tryk dejen lidt flad med en gaffel. Hjælp kagerne lidt på vej mod deres endelige form:-)DSC_0960 DSC_0962

Kagerne skal bages 10 minutter ved 175 grader varmluft. Mine kager blev flade og sprøde. Jeg lod mine hæve op og synke sammen. Kagerne starter ud som nogle høje tykke cookies (og sådan ser Claus’ ud på billedet). Jeg ville dog gerne have lidt mere sprøde kager (er ikke så vild med tykke bløde cookies). Tror mine fik 12 minutter, men sæt dig mageligt til rette foran ovnen de sidste par minutter og hold øje. Afgør selv hvornår dine kager ser lækrest ud, så er de færdige! (og hold selvfølgelig øje med at du ikke brænder dem af):-)

DSC_0973

Jeg er ked af, at den dårlige vinterbelysning giver så dårlige kagebilleder. Kagerne var smukke, sprøde, knasende, søde, lækre og velduftende men her på billedet ser de bare noget….triste ud. ØV. Triste var de ihvertfald SLET ikke!

DSC_0975

Tro mig, når jeg siger, at Claus Meyers grovsmåkager bliver til små GULDkager når du justerer lidt ekstra sirup i og hakker en yankie-bar med i. DSC_0977

 Tro mig. Det er ikke det sidste ord du har hørt om disse nemme lækre karamel-kager med havregryn. En holly-bar-variant er i støbeskeen, og måske en udgave med tranebær? Kun fantasien sætter grænser….

Prøv disse. De er farligt fristende lækre og tager under en halv time at lave, fra start til slut…..

God fornøjelse med karamel-kagerne! og p.s. der er fiber-sunde havregryn i. Haps. Snupper lige én til så….:-)


  •  
  •  
  •  
  •  
  •