Kalkunbryst i baconsvøb på bund af kartofler med fløde, bacon, ost og peberfrugt

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

DSC_1085Søndagen i dag var bare sådan en god dag! Sol, frost, sne, gåture, te, brændeovn, kys, kram og kærlighed. Ingen var syge, alle var glade. Selv hunden fjollede vimsende glad rundt i sneen. Og så vi fik vi lækker mad også, ikke mindst! Gid man kunne fryse øjeblikket sådan en skøn søndag 🙂

Søndage og især vintersøndage inviterer til Römertopfmad. Langsommelig simremad. Mad med god tid. Ja tak! 🙂

Jeg har efterhånden lavet flere Römertopf-retter (tjek kategorien “Retter til Römertopf/stegeso”), men alligevel lykkes det mig hver gang at hitte på noget nyt. Ofte efter princippet : Hvad er der i køleskab og fryser?

Idag kunne det blive til kalkunbryst med bacon på bund af kartofler, løg, hvidløg, fløde og chiliost. Enkelt, simpelt og ingredienser der spiller godt sammen i en Römertopf. Du kan variere retten i det uendelige.DSC_1054

Her kommer en mere præcis opskrift:

Kalkunbryst i baconsvøb på bund af kartofler med fløde, bacon, ost og peberfrugt
Print opskrift Del på Pinterest
Forb. tid: 30 minutter
Tilb. tid: 2 timer 30 minutter
Samlet tid: 3 timer
Ret: Retter til Römertopf/stegeso
Kategori: Slow food - simremad
Portioner: 4 -6 pers.
Forfatter: Gitte Hansen

Ingredienser

  • 2 kg kartofler
  • 3 løg
  • 4 fed hvidløg
  • 1 gul peberfrugt
  • 1 pakke Karolines chililost eller almindelig ost, hvis du foretrækker en mere neutral smag
  • 1/4 piskefløde eller Milda fløde light. ½ liter hvis du frådser.
  • 2 hønsebouillonterninger
  • 1 kalkunbryst
  • 2 pakker bacon en til svøb og en til fyld.

Sådan gør du

  • Start med at fylde begge Römertopf-halvdelene med vand. Lad dem stå og trække imens du skræller kartofler.
  • Snit herefter løg og peberfrugt og klip en pakke bacon i små stykker. Svits bacon, løg, hvidløg, peberfrugt sammen med 2 bouillonterninger.
  • Hvis du putter baconen på panden først behøver du ikke stege i fedtstof. Bouillonterningerne svitser du bare med til de er godt opløst.
  • Skær kartoflerne i skiver og fyld Römertopfen 1/3 med kartofler og lidt af løgblandingen ovenpå, og lidt revet ost. Fortsæt med kartofler og lidt mere løgblanding og lidt mere revet ost.
  • Fløden hælder du over til sidst. Skyl kartonen med vand så du får det sidste fløde med. Kog også panden af med lidt mælk, så du får den sidste stegesky med. Fordel det sidste fyld i Römertopfen.
  • Vikl en pakke bacon omkring kalkunbrystet. Forinden krydrer du kalkunbrystet godt på begge sider med salt og peber. Vikl baconen stramt omkring så den ikke slipper.
  • Placer kalkunbrystet midt i Römertopfen ovenpå fyldet. Tjek om der er nok væde ved, ellers giver du den lige en ekstra sjat mælk. Der skal være væde ca. halvt op i Römertopfen.
  • Låget lægges på og sikr dig at låget slutter helt tæt. Sæt Römertopfen i en kold ovn. Temperaturen sættes til 200 grader varmluft. Retten skal minimum have 2½ time. Du kan også tilberede v .175 grader varmluft, men så skal retten have 1 time ekstra.

DSC_1055DSC_1057 DSC_1069DSC_1073 DSC_1076DSC_1082DSC_1085Tip : Sæt stegesoen på en bradepande på et stykke bagepapir. Så undgår du at skulle gøre ovnen ren bagefter. Ofte bobler der lidt fløde ud undervejs, hvis der er bare en milimeter-sprække. Tjek efter om låget slutter helt tæt, inden du sætter Römertopfen i ovnen.

Efter to timer er der mør kalkunsteg! Mørt, saftigt kød. Kalkunstegen bliver SÅ meget bedre i en Römertopf! Slet ikke tør og kedelig som kalkun ellers godt kan have en tendens til at blive. Baconen hjælper også godt til her 🙂
DSC_1103Kartoflerne bliver også rigtigt lækre. De steger i kalkunstegens stegesky. Chiliost, løg, fløde og peberfrugt er en rigtig god kombination. De ordinære flødekartofler får meget mere smag 🙂DSC_1104 DSC_1105Vi åbnede bare en dåse majs til som tilbehør. Vi burde have lavet en frisk grøn salat, men sådan gik det ikke lige. Majs passede faktisk også helt perfekt til retten og hvor er det da bare så let at åbne en dåse majs! 😉DSC_1110Altså kaloriemæssigt er det en sværvægter denne ret. Jeg ved ikke lige hvad der skete? Fløde, ost og 2 pakker bacon. Hm, hm. Januar skulle jo være slankemåned, men altså…..

Jeg skal LOVE for at min familie kunne grovspise af denne ret! Ofte er der en sammenhæng. Jo mere kalorietung, jo mere bliver der spist. Altså sådan burde det jo slet ikke være? Römertopfen var fyldt til randen og der er kun 1/3 tilbage nu (vi er kun en familie på 4). Havde satset på at der var madrester til mandag (EEEEELSKER når der er nemme madrester om mandagen!). Tror måske jeg vil bage et Verdens Bedste Brød i morgen, til at supplere med……

Det er hurtigt at røre sammen og smager fantastisk som tilbehør til de allerfleste retter

Den lækre kalorietunge kalkunbryst-ret giver jeg hermed mine allerbedste anbefalinger. Jeg er sikker på at din familie vil ELSKE dig hvis du en dag tryller den på middagsbordet 🙂DSC_1111

 


  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

18
Skriv en kommentar

9 Kommentar tråde
9 Tråd svar
0 Følgere
 
Mest reagerede kommentar
Hotteste kommentar tråd
8 Kommentar forfattere
  Tilmeld mig notifikationer  
Nyeste Ældste Flest stemmer
Underret mig om
Tatiana

Hvor stor er din römertopf? Nu er jeg jo blevet helt vild efter at have en, men kan se de fås i forskellige størrelser.
Jeg er også ved at spare sammen til en crockpot???

Hanne

Kalkunbryst ser lækkert ud Gitte. Vil afprøve opskriften. Jeg har en dyb bradepande med tætsluttende låg, kan det bruges i stedet for Rømertopf? Chiliosten er det en smøreost?
På forhånd tak. Mvh Hanne

Christina

Hej Gitte 🙂 det er så super lækkert du altid kommer med et svar, det betyder meget for os læsere :)! jo tænkte også det ville blive for lang tid for den stakkels mørbrad, så det kunne godt være den kun skulle på i den sidste time 🙂 mht. kartoflerne, så tror jeg da du har ret i jeg bare kunne give den en halv time mere, så de får 1½ time og så kommer mørbraden på 🙂 jeg har aldrig været udsat for at fløden bobler over og ud af den, og jeg har ellers prøvet med rimelig høje… Læs mere »

Christina

Hov glemte lige at spørger om et andet problem 🙂

nogle gange bliver kartoflerne ikke helt møre, er det fordi jeg har for lidt væske ved, eller er det fordi de bare ikke har fået længe nok ? 🙂

De kærligste hilsner 🙂

Christina

Hej Gitte 🙂 sidst var det din karry suppe jeg spurgte dig til råds om, og nu er det denne vidunderlige ret som jeg ofte har lavet – med Succes ! vi er kun 2 herhjemme og alligevel spiser vi denne ret på kun 2 dage 😉 jeg har en lækker svinefilet ala mørbrad, og tænkte man kunne tage den ovenpå flødekartoflerne istedet for kalkunen, men hvor længe skal den have i min elskede rømertoph så den ikke bliver tør 🙂 ? havde tænkt mig at tage noget bacon rundt om ligesom med kalkunbrystet da vi elsker bacon 😉 håber… Læs mere »

Ida Kindt

I min fryser har jeg et dejligt stykke kalvekød, som jeg har villet lave frikandeau af, en ret jeg fik første gang da vi ¤4 af mine søskende og jeg) lå på epidemiafdelingen på Haslev sygehus i 1940!
Uhm, hvor smagte den ret godt!

Din opskrift kan vist bruges i min lille Rømertopf, jeg vil spække det hele kødestykke (3/4 kg) med røget svinespæk,men jeg tror jeg vil udelade peber, løg, hvidløg og ost. Hvor længe, og ved hvilken temperatur, vil du råde mig til at have den i ovnen?

Gitte Jørgensen

Hej Gitte Fandt din blog for et par måneder siden og har efterhånden prøvet flere af dine Römertopf-opskrifter. (Og bl.a. dit nemme bradepandebrød med skinke og ost, som er et hit hos mine lockout-ramte børn, der selv skal finde frokost i køleskabet! Jeg frøs det ned i dagsportioner og tager en pose op hver dag. Næste uge må der nyt fyld på – hvis lockouten fortsætter.) Faldt over et billigt kalkunbryst, da jeg var ude og handle i weekenden, og kunne huske at du havde en opskrift med det og bacon. Så det tog jeg med hjem. Men jeg havde… Læs mere »

Ostesnak.dk

Hej Gitte,
Jeg får helt lyst til simreretter i römertopf, når jeg læser dit indlæg. Jeg er enig med dig i, at chiliost giver en god smag i sådan en ret. Og så kan man vælge typen af ost og dosere mængden alt efter hvilken smagsretning, man gerne vil opnå.
Mange hilsner, Camilla

Maj-Britt

Mums, hvor ser det lækkert ud 🙂

Vi anvender cookies for at give dig den bedst mulige oplevelse af websitet.  Se vores cookies- og privatlivspolitik. Jeg accepterer