Solen skinnede. En lørdag med hul i kalenderen. Masser af tid – til hinanden, til at kigge op i himlen, til slentretur på marken. Til avisen. Til kaffen. Til hundehvalpen. 2015-11-21 10.56.49

“Vil du med ud at spise frokost?” spurgte jeg min mand i dag. Det tog ham ikke mange sekunder at sige….”JA!”

Vi havde fået kig på en ny lille hyggelig restaurant inde i byen, som vist ikke var så ny alligevel, men ny for os. Den dragede og skulle prøves.

“Ja, det gør vi!” Ingen teenagere var hjemme. Forældrene havde frit slag.

Solen og den høje blå himmel gav euforisk energi. Lørdagen virkede som et slaraffenland af muligheder. Sommerferieagtige-bobler i kroppen og en ustoppelig spontanitet.
2015-11-21 10.58.55Bistroteket er en hyggelig lille restaurant i hjertet af Randers. Midt i centrum, men alligevel lidt afsides, så der ikke er et menneskemylder der kigger ind på de spisende. Fred og ro og ikke overrendt. Lige som vi foretrækker det allermest .Bistroteket - RandersEt hyggeligt kvarter.

Bygninger der er moderniseret med stil. Forventningerne var høje. Forleden gik vi forbi, og der var rødternede duge på træbordene. De tiltrækker mig, selvom nogen vist synes de er en tand for firser-slidte. Jeg synes de fransk-inspirererede duge straks suger mig ind i et univers – som var jeg på Mont Matre. Ja indrømmet. Jeg er ikke kun en skabs-frankofil, jeg er én af de ægte.

De rødternede var ikke på bordene i dag – men vi følte os draget og meget velkomne alligevel.   Varme. Rustik stemning. Fuld blus på alle stearinlys.

Et meget atypisk menukort. Et simpelt menukort. Overskueligt. Spækket med lækkerier. Vi ville nøjes med frokostmenuen i dag, men virkelig en sjov og overraskende oplevelse at tjekke hovedretterne ud. Der var 4 valgmuligheder: Fugl, fisk, gris og okse.Bistroteket - Randers“Ta’ den kræsenpind og kontrolfreak. “Jeg kan ikke lide dét og dét og jeg vil da vide hvad jeg bestiller og hvad jeg får?”

Interessant og vi så frem til at komme ind i restauranten – i varmen – for at høre nærmere.

På spejlene indenfor var dagens retter noteret med håndskrevet tusch. Fuglen var Coque au vin, Grisen var stegt mørbrad med rosenkål, fisken kan jeg ikke huske og oksen heller ikke. Men fornemme lækkerier var det alle og sikke en spændende ide, at lade “gris, okse, fugl, og fisk” være de gennemgående overskrifter alle dage.

Jeg tænker det motiverer og sikrer, at kokken yder sit bedste og sit ypperste, når menukortet skifter hver dag med 4 nye dagens hovedretter? Spændende, nyt og anderledes og jeg er sikker på at selv kræsenpinde vil kunne finde en favoritmenu.

Den søde venlige vært bød os velkomne med ordene “velkommen, bare tag plads lige hvor I har lyst”. En sjældenhed, at tjenerne faktisk lader gæsterne bestemme selv – men sikke en rar ting og hvorfor skulle man ikke oftere kunne få lov til at bestemme selv? Dejligt at kunne få indflydelse – det fik mig straks til at føle mig godt tilpas. På denne restaurant er gæsterne tydeligvis i højsædet og hvis der er pladser nok, hvorfor så ikke lade gæsterne selv bestemme?

Der var halvt fyldt i restauranten, men alligevel fik alle gæster lov til at sidde lige hvor de havde lyst. Dejlig velkomst 🙂Bistroteket - RandersVi valgte et to-personers bord langs væggen. Lige midt i den charmerende udstilling af lækre vine, franske effekter, stearinlys, rustikke klenodier og hyggelige lyde fra køkkenet. Der blev spillet – dog temmelig  højt – hyggeligt fransk-bistro-musik.

Første minut tænkte jeg at musikken var for overdøvende, men pludselig blev jeg indsuget af stemningen og musikken blev en blød underlægning, en varm og venlig effekt, der understregede stedets charme og atmosfære.

Velvære.


Vi studerede menukortet lidt nærmere, efter at have valgt drikkevarer. Stedet er kendt for sine udsøgte øl og vine og der var også saft- og juice på kortet. Bistroteket - RandersMin gemal valgte en øl fra et lokalt Bryghus – og han var helt vild med den. Det var en god stærk øl, med en fin næsten orangerød farve. En kæmpe øl, og der var rigeligt nok til to.Bistroteket - RandersMenukortet var overskueligt. Der var få lune retter, men lækre retter men sjældent ser på menukortene på almindelige frokostrestauranter (ihvertfald i vores by):

Varm gedeost. Rørt tatar. Moules (dampede blåmuslinger) og croque (varm sandwich med laks). Bistroteket - Randers

Vi valgte rugbrødsbræt med hønsesalat, æg/rejer og hjemmerørt mayo og rødspætte med hjemmelavet remoulade og citron.

Værten – der viste sig at være ejeren, var venlig og diskret men alligevel nærværende og villig til at svare på alle vores spørgsmål, og gjorde det med et smil og glimt i øjet.

“Sikke et hyggeligt sted I har hér.  Helt atypisk for byen – en skøn og anderledes charme. Dejligt sted”. Vi startede med at sprede velmente roser.

Det åbnede straks samtalen og vi fik historien om de 2 ejere der med passion havde valgt at åbne egen restaurant – med baggrund i kærlighed til god mad, gode råvarer og et ønske om at berige vores by med en ny type restaurant – af høj kvalitet.

I kan læse mere om Bistroteket, baggrunden for restauranten, værternes visioner og tilgang lige her. Hjemmesiden er virkelig et besøg værd. Den emmer af kærlig køkken-enthusiasme. Kig forbi.

Vi følte os straks godt tilpas. Vi følte os set og fik straks følelsen af at blive taget godt i mod og være i sikre hænder. Vi var som gæster der kom på besøg i et venligt gæstfrit hjem.

Bistroteket - Randers

Inden maden kom, sad vi og nød de smukke omgivelser. Vi fik historien om dette smukke bord, specialimporteret fra Frankrig. Det havde vist været en kværn engang – men nu med rustik marmorplade påmonteret. Der var lysekroner, champagnebowle på fod, vinreoler i rustik træ, franske klenodier og opsatser alle vegne.

Uanset hvor øjet kiggede hen, var der smukke ting at kigge på. Ikke opstillede ting. Ikke franske-klichéer – men den ægte vare. Ren hygge, sjæl, charme og atmosfære, ikke “look-a-like”. Vi havde kig til kokkene i køkkenet, men på den hyggelige “der laves mad hjemme i et køkken”-måden. Kender du det dér med, at du og andre har allermest lyst til at holde til i det varme køkkenet med alle duftene, både når du er ude som gæst og når du inviterer?

Sådan havde vi det på Bistroteket.

Ja der var franske harmonikamusik der spillede i baggrunden – og jo vi kunne lige så godt have siddet på Montmartre. Hvor var det SKØNT! Jeg forelskede mig ved første blik.

Maden blev serveret og sikke et festfyrværkeri.

Tykke skiver groft, hjemmebagt, mørkt rugbrød, her med æg, rigeligt med rejer og rørt mayonnaise. Så fint og enkelt pyntet. Min gemal var mere end tilfreds.
Bistroteket - Randers Jeg startede med fisken, der tydeligvis var friskfangede og smørstegte, paneret i rugmel tror jeg? Sprød og en virkelig lækker rødspætte med en lækker karrymayo-agtig remoulade. Ej hvor var det en positiv oplevelse!Bistroteket - Randers

Vi havde været optimistiske i forhold til egen appetit og havde bestilt to stykker brød hver. På menukortet hedder menuen med to stykkere “Brættet”. 1 stykke mætter godt, men vi skulle da prøve to. 1 stk. koster 70 kr og 2 stykker for 125 kr – bestemt ikke nogen dyr frokostanretning – når kvaliteten er så meget i top.

Mit næste stykke var med hønsesalat med røget spæk og pære. Sikke en himmerigs mundfuld. En enkel hønsesalt og sikke interessant med pære. Dette stykke var også så fint. Højt belagt. 2015-11-21 13.24.54Normalt bacon var det altså ikke. Det var bacon i en helt ny særklasse. Det var røget spæk – og efter at have smagt det, bliver almindeligt bacon altså ikke helt det samme igen. Øj hvor smagte det godt! Salt og tung i smagen, så fin kontrast til den ferske hønsesalat.2015-11-21 13.38.29Vi roste maden til vores vært og jeg roste især hønsesalaten. “Hvor lækkert! Hønsekødet er fast og lækkert og virkelig smagfuldt” Værten fortalte – og lyste næsten glad op ved det – at kødet er fra unghane og at unghanebrystet netop er udvalgt p.g.a. den særligt gode smag. Dressingen var rørt med sennep og man kunne fint se de hele sennepskorn. SÅ lækkert!

Sikke nogle lækre frokostrugbrød og efter det bliver en flad rugbrødsmadpakke aldrig mere helt det samme igen (heldigvis spiser jeg dem også meget sjældent 😉Bistroteket - RandersPropmætte var vi nu – men vi havde jo luret dessertkortet på menuen. Der var Gateau Marcel. Kiksekage, og “Dagens Søde” som i dag var Panna Cotta. Tilfældigvis nogen af mine/vores allerstørste dessertlivretter!

Vi valgte Gateau Marcel og kiksekage og sikke fornemme serveringer!

Min gemal – der elsker chokoladetunge kager og desserter – kendte ikke Gateau Marcel, men jeg kunne fortælle, at det er en underskøn kage, med bagt bund og mousse-agtig topping – alt sammen lavet af samme dej. Interessant. Med til desserten hørte en kugle vaniljeparfait. Wow. Enkelt, men alligevel så lækkert!
Bistroteket - Randers
Jeg valgte kiksekage – og sendte min farmor mange kærlige tanker undervejs. Jeg mindes hendes kiksekage som jeg har stornydt mange gange i min barndom. Kiksekage lavet af palmin.

En billig dessert på landet, var det dengang, hvor der var gratis æg fra hønsene i haven (før salmonellaens indmarch), chokolade indkøbt i Tyskland (mine bedsteforældre boede tæt på grænsen) og palmin.

Dagens kiksekage smagte mig særligt godt. Den var lavet af lutter gode sager: chokolade, smør og kiks. Verdens enkleste dessert og så lækker. Palmin trækker ikke længere så meget i mig. Smør-kiksekagen er min nye favorit.2015-11-21 14.16.04

Chokoladebomberne krævede en god kop kaffe – og det fik vi. Stempelkanden blev dampende sat på bordet og der var rigeligt med kopper til os to.
Bistroteket - Randers
Selvfølgelig – skulle man næsten sige – blev der stillet små “farmor-agtige” kopper frem til os. De lignede ikke hinanden. Dessertfadene var også forskellige, men alt sammen var det med til at understrege den “hjemlige hygge”-stemning der var i restauranten. Som hjemme hos farmor. Eller mormor. Eller til et fornemt te-selskab.
2015-11-21 14.18.01

Intet opstillet – men alligevel heller ikke noget overladt til tilfældighederne. Der var tænkt på alt – selv ned i mindste detalje.

Det vil du også opdage, hvis du besøger Bistroteket og skal en tur på toilettet. Bloklys blafrer i mørket og når lyset tændes åbenbares et rum, som var det indrettet af en fransk madamme – med kærlig hånd. Servanter. Små sammenrullede håndklæder. Parfumeflasker.

En væghængt reol med kogebøger, en stor rødvinsflaske som toiletrulleholder. En gæstebog på en skammel – klar til skriblerier fra toilettet.

Bistroteket – jeg er fan. Jeg havde lyst til at flytte ind. Jeg havde lyst til – efter middagen – at gå ind i dagligstuen eller biblioteket og slænge mig foran kaminen – på den franske divan og småsludre eller læse gode franske klassikere.

Orv hvor følte jeg mig godt tilpas! Vi kommer helt sikkert igen. Helt ned til sidste detalje, var der professionalisme og kærlighed til faget, til klenodierne, til stedet, til maden, til kunderne. Det var tydeligt.Bistroteket - Randers

Kommer du en tur til vores by – så kan jeg kun anbefale dig at slå vejen forbi Bistroteket.

  • Uhøjtideligt – men alligevel kvalitet.
  • Lækre, fornemme men alligevel betalelige kvalitetsretter.
  • Enestående – og for en gangs skyld ikke et nyt familierestaurant-kædekoncept.
  • Fem stjerner
  • Vi har fået et latinerkvarter i Randers og jeg er flyttet ind. 🙂