Cote de boeuf - fornem steak af oksehøjrebMin mand havde fødselsdag i denne uge og hvordan når man en mands hjerte bedst? Med en god stor bøf! Det er der vist ikke nogen tvivl om, ihvertfald ikke hvis man spørger min min gemal. 🙂

Vi fejrede fødselsdagen i sommerhuset og på vejen derud kørte vi forbi den gode slagter.

Vores sommerhusnabo havde fortalt, at de bedste udskæringer ikke nødvendigvis lå fremme i køledisken. Han fortalte, at vi skulle spørge efter slagteren og bede ham finde en god udskæring fra baglokalet.

Det holdt stik.

Slagteren kom ud og fortalte engageret om de gode sager han havde på lager. Oksemørbrad, ribeye, tournedos og Cote de boeuf. Slagteren var en god håndværker der havde styr på sit “kram”. Han fortalte os om lange krogmodningsprocesser, om fedtlag, om de bedste udskæringer og vi sugede til os.

Vi endte op med en Cote de boeuf på 700 gram. Den fineste udskæring af oksehøjreb.

Vi lukkede øjnene, da vi betalte. Det var ikke billigt. 220 kr for én bøf, men der var nok til to, så det hjalp lidt på det. 😉
Slagteren gav os gode anvisninger på hvordan vi skulle tilberede det gode kød og vi fragtede det hjem, næsten fyldt med ærefrygt. En fornem bøf og et fornemt stykke kød. Min mand så komplet lykkelig ud 🙂Cote de boeuf - fornem steak af oksehøjrebVi dristede os til at tilberede bøffen på sommerhusgrillen og det gik fint, men vi glæder os til at eksperimentere meget mere med Cote de boeuf-udskræringer fremover (vi er allerede begyndt at spare op 🙂Cote de boeuf - fornem steak af oksehøjrebEn coté de boeuf er så stor, at man ikke kan spise den alene, medmindre man er MEGET sulten. Bøffen serveres derfor oftest udskåret i skiver.

Det er meget smart, for det giver nemlig en optimal udnyttelse af kødet. Det er sjældent at jeg kan spise hele min bøf, og min mand var faktisk glad, for så var mere til ham.  🙂Cote de boeuf - fornem steak af oksehøjrebEn Cote de boeuf kan laves både på pande, i ovn og på grill og jeg tror at kødet vil blive en succes tilberedt på alle måder. Gode udskæringer kan sjældent mislykkes.

En Cote de boeuf er virkelig en lækker bøf. Prøv den en dag I skal fejre noget glædeligt – en fødselsdag måske?

Jeg glæder mig allerede til næste gang vi skal prøve en Cote de boeuf. Næste gang tror jeg, at jeg vil prøve at stege den på en pande og så lade den stege færdig i ovnen. Det måltid glæder jeg mig også meget til. 🙂Cote de boeuf - fornem steak af oksehøjreb

Opskriften på Cote de Boeuf får du her:

Cote de boeuf - fornem steak af oksehøjreb
Cote de Boeuf - steak af oksehøjreb på grillen
Print opskrift Del på Pinterest
Forb. tid: 1 time
Tilb. tid: 20 minutter
10 minutter
Ret: Cote de Boeuf - fornem steak af oksehøjreb
Portioner: 2 pers.
Forfatter: Gitte Hansen

Ingredienser

  • 1 Cote de Boeuf ca. 6-700 gram
  • 1 spsk olivenolie
  • Salt/hvidløgspeber
  • Kryddersmør (af hvidløg eller krydderurter)

Sådan gør du

Fælles fremgangsmåde for tilberedning på grill/pande eller i ovn:

  • Tag bøffen ud af køleskabet ca. 1 time før den skal tilberedes. Resultatet bliver bedst, hvis bøffen har stuetemperatur, når den tilberedes. 
    Pensl med olivenolie og drys med salt. Krydr først med peber lige inden bøfferne skal på grillen. 
    Lad bøffen hvile i 10-15 minutter efter tilberedning. Tildæk med et stykke bagepapir/viskestykke. Brug ikke alufolie, da det vil gøre stegeskorpen blød.
    Top med kryddersmør, skær i smalle skiver og servér
    Cote de boeuf - fornem steak af oksehøjreb

Tilberedning på grill:

  • Varm grillen op til dens højeste temperatur i minimum 5 minutter. Grillen skal være rygende varm. 
    Brun først fedtkanten ved direkte varme, imens du holder steaken på grillen (det kan være varmt for fingrene)
    Cote de boeuf - fornem steak af oksehøjreb
  • Grill nu bøffen et par minutter på alle sider ved direkte varme, til den er brunet/har grilloverflade.
    Sluk nu den inderste brænder og reducér grilltemperaturen til ca. 150 grader. Tag evt. steaken af grillen imens, til den når den rette temperatur. 
    Cote de boeuf - fornem steak af oksehøjreb
  • Grill nu bøffen ca. 15-20 minutter - eller til den har en kernetemperatur på 55 grader (det kommer lidt an på hvor stor din bøf er. Brug gerne stegetermometer)
    Cote de boeuf - fornem steak af oksehøjreb
  • Lad nu bøffen hvile og servér som beskrevet ovenfor. 
    Cote de boeuf - fornem steak af oksehøjreb

Tilberedning på pande:

  • Brun steaken på alle sider på en pande, ved høj varme. 
    Tilsæt smør på panden og sænk temperaturen til lav varme. Steg nu videre 15-20 minutter eller til steaken har nået en temperatur på 55 grader
    Lad steaken hvile og servér som beskrevet ovenfor.
    Cote de boeuf - fornem steak af oksehøjreb

Tilberedning i ovn:

  • Brun steaken på alle sider på en pande, ved høj varme. 
    Put smør på panden og stil panden i ovnen og v. 125 grader varmluft i ca. 15-20 minutter, eller til bøffen har nået en kernetemperatur på 55 grader. 
    Put steaken i et ildfast fad, hvis du ikke har en pande der kan gå i ovnen.
    Lad steaken hvile og servér som beskrevet ovenfor
    Cote de boeuf - fornem steak af oksehøjreb

Noter

Brug gerne stegetermometer, så du er sikker på at din Cote de Boeuf rammer de 55 grader
Få tips om flere opskrifter fra BagenørdenFølg bloggen på Facebook @Nogetiovnen

Cote de boeuf - fornem steak af oksehøjrebHar du mon mod på at afprøve sådan en lækker udskæring?

Du vil ikke fortryde det. Gør dig evt. dine erfaringer en dag I ikke er 10 omkring middagsbordet, for det er et ret dyrt stykke kød at eksperimentere med. Cote de boeuf - fornem steak af oksehøjrebVores udskæring havde ikke nogen stor fedtkant og efter sigende, er det fedtkanten der afgør om bøffen bliver rigtig god.

Vi var nu fuldt tilfredse. Kødet var mørt, smagfuldt og lækkert. Virkelig en fornem steak – måske derfor en Cote de Boeuf bliver kaldt bøffernes konge?

Næste gang ryger steaken nu i ovnen med en god smørklat på toppen og måske lidt timian og hvidløgsfed? Det skal prøves.  Cote de boeuf - fornem steak af oksehøjreb

Som sagt grillede vi vores Cote de Boeuf, men du kan fint følge mine anvisninger ovenfor på pande- og ovnstegning også. Så længe du bruger stegetermometer, kan det ikke gå galt, slet ikke med så god en udskæring.  🙂

Servér gerne hjemmelavede pommes frites til den gode bøf, måske de populære sesamfritter ?

Vi spiste friske dampede, grønne asparges til og halløj en lækkerbisken. Kan du lave hjemmelavet bearnaise, vil det virkelig være prikken over i’et at servere det til den gode bøf. 🙂

God fornøjelse med din Cote de Boeuf – en fornem servering.

P.S.: Behøver jeg mon sige, at min mand var fuldt tilfreds med sin fødselsdagsservering? 🙂
Cote de boeuf - fornem steak af oksehøjreb


author avatar
Gitte Hansen
Elsker at lave nem mad, bage lækre kager, udvikle nye opskrifter og formidle til bloggens næsten 80.000 følgere på sociale medier. Arbejder nu fuld tid med nogetiovnen.dk efter 30 år som bibliotekar. Med over 1 mio. månedlige visninger og over 3000 nemme opskrifter, er Nogetiovnen.dk én af Danmarks største madblogs.