•  
  •  
  •  
  •  
  •  

Det er pastinak sæson lige nu og er vi ikke bare heldige? Alle de lækkerier vi kan trylle med de gode rodfrugter.

Spørger du mig om hvilken rodfrugt jeg allerbedst kan lide, så må det da vist være pastinak, efterfulgt af rødbeder og persillerod. Skønne grøntsager, der er sæson for i en lang periode for os danskere og som vi faktisk kan købe året rundt i butikkerne. Heldigvis.Pastinak røsti - vegetar frikadeller opskriftJeg har eksperimenteret med pastinak flere gange på bloggen og er hver gang blevet overrasket over hvor “snack-agtigt” godt de smager.

Pastinak er en ret sød og fersk rodfrugt, med en delikat smag og de smager skønt når de laves som bagte rodfrugter, som hasselback pastinakker, som pastinak-suppe eller som flødestuvet pastinak i gryde. Lækre retter allesammen 🙂Pastinak røsti - vegetar frikadeller opskriftI dag skal du høre om mit seneste pastinak-påhit og halløj en lækkerbisken. 🙂

Dagens menu blev pastinak røsti eller måske vi skulle kalde dem pastinak vegetar frikadeller. De blev bare SÅ gode og jeg har glædet mig meget til at dele opskriften med dig.

Jeg delte et billede af pastinak frikadellerne på bloggens side på Facebook og spurgte om I var interesserede i opskriften og halløj sikke et herligt heppekor der straks meldte sig! Den opskrift glæder I jer da vist meget til! 🙂Pastinak røsti - vegetar frikadeller opskrift

Jeg lovede straks at dele opskriften med jer, så springer lige til sagen:

Pastinak røsti – vegetar frikadeller opskrift

Pastinak røsti - vegetar frikadeller opskrift
Lækre vegetar frikadeller af pastinak. Skøn røsti opskrift
Print opskrift Del på Pinterest
Forb. tid: 20 minutter
Tilb. tid: 20 minutter
Samlet tid: 40 minutter
Ret: Pastinak røsti - vegetar frikadeller opskrift
Kategori: Kartofler, grøntsager og tilbehør
Keyword: frikadeller, pastinak, pastinak røsti, røsti, vegetar
Portioner: 25 stk
Forfatter: Gitte Hansen

Ingredienser

  • 1 kg pastinak skrællede og revet
  • 2 løg fintrevet
  • 3 æg
  • 2 dl rasp kan udskiftes med 1-1½ dl havregryn
  • 1 dl mælk
  • 1 spsk timian frisk eller tørret
  • 1-200 gram revet ost jeg brugte Danbo - cheddar er også godt at bruge. Osten vil nok godt kunne udelades
  • salt/peber evt. urtesalt
  • olie til stegning solsikke- eller rapsolie

Sådan gør du

  • Skræl pastinakkerne
  • Riv pastinakkerne på et rivejern. Har du en køkkenmaskine, så brug gerne den
    Pastinak røsti - vegetar frikadeller opskrift
  • Det bliver en stor mængde fintrevet pastinak. Brug en stor røreskål (eller halvér portionen)
    Pastinak røsti - vegetar frikadeller opskrift
  • Riv løg og ost og vend det i pastinakblandingen. Tilsæt æg og mælk og rør raspen/havregrynene i. Tilsæt krydderier og meget gerne urtesalt. Synes du blandingen virker for tør, så tilsæt evt. et ekstra æg/lidt mere mælk
    Pastinak røsti - vegetar frikadeller opskrift
  • Varm rigeligt olie op på din store pande og form nu "frikadeller" af pastinakbladingen. Pres frikadellerne godt sammen med en ske i din hånd, så de får form af frikadeller og så de kommer til at hænge godt sammen. Steg nu frikadellerne ved middelvarme på begge sider.
    Pastinak røsti - vegetar frikadeller opskrift
  • Vend pastinak røsti'ene forsigtigt med en paletkniv. De skal vendes når de er gyldne og sprøde og de må helst ikke blive for mørke. Tilsæt ekstra olie undervejs.
    Opbevar evt. dine pastinak frikadeller i ovnen ved svag varme, til de er færdige allesammen.
    Pastinak røsti - vegetar frikadeller opskrift
  • Serveres rygende varme og gerne med en portion aioli til og måske lidt gnavegrønt - agurk og gulerodsstænger.
    Pastinak røsti - vegetar frikadeller opskrift

Noter

Det bliver en stor portion, så du kan fint nøjes med den halve mængde. Vi spiste 4-5 pastinak frikadeller pr. mand (men spiste også retten som hovedret uden andet tilbehør)
Synes du blandingen virker for tør, så tilsæt evt. et ekstra æg/lidt mere mælk
Laver du denne store portion, kan du med fordel bruge to stegepander
Pastinak røsti'ene kan holde sig på køl i 1-3 dage og så lunes i ovn/mikroovn før servering igen. Jeg tror ikke de vil være gode at fryse
 
 

Pastinak røsti - vegetar frikadeller opskriftSikke nogle lækre pastinak røsti – eller måske skulle vi kalde dem pastinak frikadeller eller vegetar frikadeller?

Ja kært barn har mange navne og jeg er faktisk lidt i tvivl om hvad jeg skal kalde dem, så nu kalder jeg dem lidt af det hele og så plukker du bare selv et navn fra listen 😀 
Pastinak røsti - vegetar frikadeller opskrift
Glæd dig til pastinak frikadellerne, for de smager virkelig skønt! Vi dryssede med lidt urtesalt og det klædte virkelig de gode vegetar-“dunser”.

Måske de også vil smage godt med lidt tomatsalsa til eller måske gulerods- og agurkestave? Det tror jeg. Du kan også spise frikadellerne som tilbehør til kødretter?

De vil være et hit hjemme hos dig tror jeg og prøv da også gerne at servere dem til et buffetbord? Har I vegetarer derhjemme, vil de også være en oplagt servering, sammen med squashfrikadellerne også 🙂

Indrømmet. Det tog lidt tid at rive pastinakkerne.

Jeg var så fjollet at bruge mit rivejern, selvom jeg har en køkkenmaskine. Kender du mon det, at du ikke helt magter at finde dimserne frem til maskinen og ikke orker tanken om at vaske køkkenmaskinen af bagefter? Man synes jo næsten ikke helt at det er besværet værd? Bagefter er man klogere 😉Pastinak røsti - vegetar frikadeller opskriftJa nogle gange vælger jeg mit rivejern, selvom det jo er ret fjollet at blive lam i armen når man har en køkkenmaskine der kan rive.

Brug derfor gerne din køkkenmaskine, hvis du har én, især hvis du bruger 1 kilo pastinakker som jeg. Bare lige et godt råd fra mig 🙂Pastinak røsti - vegetar frikadeller opskriftPastinak røsti’ene smagte virkelig skønt, og så godt at vi nød dem helt alene som de var, helt uden tilbehør.

Er du vegetar, eller vil du bare indimellem gerne have en kødfri dag, så kan du godt begynde at glæde dig, for pastinak røsti’ene er nemlig lavet helt uden kød. Vegetar frikadeller kan vi sagtens kalde dem, men helt veganske er de ikke, for der er jo æg i “farsen”.

Hvis du bruger noget andet end rasp, måske havregryn, så kan du måske næsten kalde dem glutenfrie? Jeg har ikke helt styr på om der er gluten i havregryn, så er ikke helt skråsikker her. Måske raspen godt kan droppes, hvis du udelader mælken også? Det må næsten komme an på en prøve?

Pastinak røsti - vegetar frikadeller opskrift Pastinak røsti er en sund, nem og billig ret.

Af 1 kg pastinakker fik jeg 25 pastinak røsti eller pastinak vegetar frikadeller, så der er rigeligt til familien i flere dage – og madpakkerne inklusiv. Herligt. 🙂

Du kan sagtens spise dem som de er, med lidt aioli til eller en frisk grøn salat (den sprang vi lige over). Du kan også servere dem til en kødret, hvis du synes?Pastinak røsti - vegetar frikadeller opskriftKast du dig roligt ud i dagens pastinak-påhit – en mad-fidus fra mig til dig 🙂


  •  
  •  
  •  
  •  
  •