•  
  •  
  •  
  •  
  •  

Heldige mig! Jeg var på familievisit i Kr. Himmelfartsferien og scorede to poser lækre nyhøstede rabarber.

Jeg har selv rabarber i haven, men de er kun nogle sølle små gevækster endnu. Jeg har store forventninger til dem og store planer om alskens lækkerier der skal trylles. 
DSC_4644

Foreløbigt muntrede jeg mig med svigermors rabarber. Lækkert! og heldigt sådan uventet at vinde i rabarberlotteriet 😉

Der kunne blive både kompot og crumble tænkte jeg, af de ca 1-1½ kg rabarberstængler jeg fik med mig hjem.

Jeg vaskede rabarberne, snittede dem i små stykker og delte portionerne i to.

Den ene til kompot og den anden til en overlækker rabarbercrumble med marcipan, du skal høre om i dag. Jeg fik to store fade med ca 5-700 gram rabarber pr. portion. DSC_4648Rabarberkompotten var simpel. Der dryssede jeg bare rabarberne med rigeligt sukker. Rigeligt og rørte sukkeret godt ind i stænglerne.

Nu er rabarberne klar til en tur i ovnen. Bag kompotten til væden er fordampet (afhængig af hvor meget kontur du synes rabarberne skal have?? Den nemmeste måde at lave rabarberkompot på er ved at bage kompotten.

Kan du godt lide at de har lidt bid, skal kompotten måske kun have 20-30 minutter (men så er den ret flydende og skal sies).

DSC_4653

Et lille sneak-peak får du her af de færdige kompot. Jeg kan ikke lide at den er for flydende, så jeg lod min få en time. Uhm!Rabarbercrumble med marcipan og mandler

Nu til rabarbercrumblen, i dagens anledning i luksusudgave, med mandler og marcipan.

Det blev en totalt lækker rabarbercrumblen og så var den nem at lave. Du får opskriften lige her:
Rabarbercrumle med mandler og marcipan

Rabarbercrumble – den bedste crumble opskrift

Prøv bloggens mest populære rabarbercrumble med mandler og, marcipan
Print opskrift Del på Pinterest
Forb. tid: 20 minutter
Tilb. tid: 35 minutter
Samlet tid: 55 minutter
Ret: Frugttærter og bradepandekager
Kategori: Brød og kager
Portioner: 8 pers.
Forfatter: Gitte Hansen

Ingredienser

  • 5-700 gram rabarber mængden kommer sig ikke så nøje, bare der er crumble nok!
  • 125 gram smør
  • 2,5 dl mel
  • 2 dl. havregryn
  • dl. rørsukker rørsukker søder bedre, men alm. sukker kan også bruges
  • 3 tsk vanillesukker eller 1 vanillestang
  • Evt. : 100 gram mandler
  • Evt.: 100 gram marcipan
  • Tilbehør: vanilleis eller flødeskum

Sådan gør du

  • Smør et stort tærtefad, et rundt eller firkantet.Min form var ca. 25x30 cm.
  • Vask rabarberne og skær dem i 2-3 cm. stykker
  • Fordel rabarberne i tærtefadet. Rabarberne skal bare ligge i et enkelt lag.
  • Bland alle tørre ingredienser og smuldr smørret heri. Dejen kaldes også "smuldre-dej" - måske du her nedenfor kan se hvorfor?
  • Dejen bliver meget tør, porøs og smuldrende. Det er helt ok. Det skal den. Dejen smuldres bedst med fingrene.
  • Skær marcipanen i grove tern og fordel stykkerne på rabarberne.
  • Crumbledejen drysses henover bærrene. Der er rigeligt med crumbledej, men det er altså meningen. Jo mere knas, jo bedre, hvis man spørger mig 😉
  • Rabarbercrumblen bages v. 150 grader varmluft i 30-40 minutter.
  • Kig til den efter en halv times tid. Jeg gav min crumble lang bagetid, da jeg godt kan lide når crumblen er særligt sprød og godt bagt. Foretrækker du crumblen lysere, så kan du fint nøjes med ½ time.
  • Mærk på crumblen og når overfladen føles sprød, og crumblen er gylden, er den ved at være fin.
  • Obs.: Crumblen kan bages i to mindre tærteforme. Jo mindre form(e), jo længere bagetid

Noter

Du kan bruge anden frugt til crumblen - blommer, jordbær, æbler eller pærer måske?
Få tips om flere opskrifter fra BagenørdenFølg bloggen på Facebook @Nogetiovnen

En skøn crumble, med rigeligt crumble på kagen

Rabarbercrumble med mandler og marcipan

Altså min prioritering er helt klart at der skal være crumble nok, så min dejmængde er noget stor i forhold til andre opskrifter. Det er meningen og bestemt ikke en fejl!

Jeg ELSKER bare når der er rigeligt af det knasende søde smørbagte fyld. Derfor. 😉
DSC_4660
DSC_4661
DSC_4663 Det gør ikke noget at der enkelte steder stikker små rabarberstykker, marcipan eller mandler op. Det gør kun rabarbercrumblen endnu lækrere, at der pludselig er en ristet mandel eller en klump sprød bagt marcipan. Uhm! 
DSC_4689

Skynd dig at pisk en portion flødeskum og servér din rabarbercrumble imens den stadig er lun. Så smager den allerbedst.

Lun crumble, marcipan, syrlig/sød rabarbersmag, knaende sprød smørbagt crumble. Det går bare op i en højere enhed med det iskolde flødeskum. Uhm. DSC_4690Når du har spist din lækre rabarbercrumble er kompotten ved at være færdig i ovnen. Den er sej, sød og tja…. kompotagtig 😉

Du kan bruge den som syltetøj, i rabarberkage eller den kan spises som tilbehør til kød (det har jeg nu aldrig været så vild med). Man kan vel også putte kompot i kage, i is, i lagkager? Tja jo kun fantasien sætter grænserne.

Hov forresten. Hvad med at bruge kompotten til  en rabarberroulade eller en lagkage? DET ville smage godt! Med iskoldt flødeskum til…. Den vil også være fin at bruge i lækre rabarbersnitter som disse?

Er din kompot blevet for syrlig, kan du sagtens nå at smage til med lidt ekstra sukker.

SÅ  – nu er der kompot til morgenbollen i morgen.

Rabarberkompot på nybagt brød er en himmelsk spise og sidegevinsten er, at det smager af sol og sommer! Og det lover vejrguderne i denne uge. Skønt! 🙂

 Du får her det sidste glimt af crumblen, som blev virkelig god. Helt perfekt.DSC_4695Jeg anbefaler rabarbercrumblen både som familiedessert og  som gæstedessert. Vildt lækker i forhold til hvor få anstrengelser den koster dig at lave. Jeg er endnu ikke stødt på nogen der ikke kan lide rabarbercrumble. Jeg tror roligt du kan kaste dig ud i projektet.

Eksperimentér med om du synes crumblen smager bedst med is eller flødeskum. Jeg foretrækker flødeskum, helt klart, men prøv dig frem.

En rabarbercrumble ligner en million og smager som én 😉

Har du rabarber i haven, har du vundet i rabarberlotteriet. De står bare derude lige nu og venter på at du kommer og plyndrer dem og får gang i kagebagerierne 😉

Rigtig god rabarberfornøjelse til dig 😉

Savner du inspiration til hvad du kan bruge dine rabarber til, så kig med i indlægget her, hvor jeg har samlet en masse gode rabarberopskrifter til dig. Rabarbercrumble med mandler, maricpan og flødeskum


  •  
  •  
  •  
  •  
  •