Rabarber crumble. Her får du opskriften på den bedste rabarbercrumble med mandler og marcipan.
En skøn kage, du kan servere som desssert med flødeskum til. Knasende sprød med crumble drys på toppen.
Heldige mig! I dag var jeg på familievisit og fik to poser nyhøstede rabarber af min svigermor.
Der kunne fint blive til både kompot og crumble, af de ca 1-1½ kg rabarberstængler.
Jeg vaskede rabarberne, snittede dem i små stykker og delte portionerne i to. Det blev til to store fade med ca 5-700 gram rabarber pr. portion.
Det ene fad brugte jeg til bagt rabarberkompot og det andet til en lækker crumble, du skal høre om i dag.
Nederst i dette indlæg, får du anvisninger på hvordan du laver rabarberkompot i ovn.
Nu til rabarbercrumblen. I dagens anledning blev det en luksusudgave, med mandler og marcipan.
Crumblen kan dog fint laves uden mandler og marcipan og bliver rigtig lækker alligevel. Bare spring på. 🙂
Det blev en totalt lækker rabarbercrumble, der var meget nem at lave.
Rabarber crumble – få en god lækker opskrift på den bedste crumble med rabarber her
Ingredienser
- 6-700 gram rabarber kan erstattes med anden frugt / bær: jordbær, blommer, æbler, pærer?
- 125 gram smør
- 150 gram mel
- 60 gram havregryn ca. 2 dl
- 200 gram rørsukker almindeligt sukker kan også bruges, men rørsukker søder bedre. Brug et par spsk til at drysse på rabarberne
- 3 tsk vaniljesukker eller 1 vaniljestang
- 100 gram mandler grofthakkede. Kan udelades
- 100 gram marcipan i tern. Kan udelades
- Tilbehør: vaniljeis eller flødeskum
Sådan gør du
- Smør en lille bradepande eller et stort tærtefad, rundt eller firkantet. Min form var en bradepande på 25x30 cm. Vask rabarberne og skær dem i 2-3 cm. stykker.
- Fordel rabarberne i tærtefadet. Drys et par spsk sukker på. Rabarberne skal bare ligge i et enkelt lag. Mit 2. fad brugte jeg til bagt rabarberkompot
- Bland alle tørre ingredienser og smuldr smørret heri med fingrene. Dejen bliver tør, og smuldrende - og kaldes derfor også "smuldre-dej"
- Skær marcipanen i grove tern og fordel stykkerne på rabarberne.
- Drys crumbledejen over rabarberne.
- Bag rabarbercrumblen v. 150 grader varmluft (175 grader alm. ovn) i 35-40 minutter. Crumblen er færdig, når den er sprød og gylden.
- Servér rabarbercrumblen lun med letpisket flødeskum til
Noter
En skøn rabarbercrumble, med rigeligt crumbledrys på kagen. En skøn rabarberkage
Noget af det bedste ved en rabarber crumble er crumble knas på toppen.
Min prioritering er derfor, at der skal være crumble nok. Måske du vil synes, at min crumbledej er noget stor i forhold til andre opskrifter?
Det er meningen og slet ikke en fejl.:-)
Jeg ELSKER bare når der er rigeligt af det knasende søde smørbagte fyld.
Det gør ikke noget at der enkelte steder stikker små rabarberstykker, marcipan eller mandler op.
Det gør kun rabarbercrumblen endnu lækrere, at der pludselig er en ristet mandel eller en klump sprød bagt marcipan. Uhm!
Skynd dig at pisk en portion flødeskum og servér din rabarbercrumble imens den stadig er lun. Så smager den allerbedst.
Lun rabarber crumble, marcipan, syrlig/sød rabarber smag, knaende sprød smørbagt crumble.
Det går bare op i en højere enhed med det iskolde flødeskum. Uhm.
Du får her det sidste glimt af crumblen, som blev virkelig god. Helt perfekt og den smagte bare SÅ godt med letpisket flødeskum til.Når du har spist din lækre rabarber crumble er kompotten ved at være færdig i ovnen. Den er sej, sød og tja…. kompotagtig.
Den nemmeste måde at lave rabarberkompot på, er ved at bage kompotten i ovnen.
Rabarberkompotten var simpel. Der dryssede jeg bare rabarberne med rigeligt sukker og blandede godt med rabarberstykkerne.
Herefter bagte jeg rabarberne i ovnen, til væden var fordampet. Du bestemmer selv, hvor “rustik” din rabarberkompot skal være.
Kan du godt lide at de har lidt bid, skal kompotten måske kun have ca. 30 minutter v. 125 grader varmluft (150 grader almindelig ovn).
Bag derfor bare kompotten, til du synes den har en passende konsistens (den vil tykne mere, når den afkøler).
Er din kompot blevet for syrlig, kan du sagtens nå at smage til med lidt ekstra sukker.
Et lille sneak-peak af min færdige kompot. Jeg kan gode lide en lidt fast kompot, så jeg lod min få næsten en time. Uhm!
Du kan bruge rabarberkompotten som syltetøj, i kager og desserter – få inspiration til lækre opskrifter her:
Du kan også bruge kompot i lagkage, i is, i lagkager? Kun fantasien sætter grænser. Kig f.eks. med her og find flere opskrifter på bloggen.
SÅ – nu er der kompot til morgenbollen i morgen. Lækkert 🙂
Rabarberkompot på nybagt brød er en himmelsk spise. Sidegevinsten er, at det smager af sol og sommer også om vinteren.
Det er lykken at lave kompot af frosne rabarber om vinteren – som at få en hilsen fra sommeren. Skønt!
Rabarbercrumblen vil være et hit på ethvert kagebord eller som dessert. Servér den både for gæster, eller bare din familie?
Crumblen blev virkelig lækker i forhold til hvor få anstrengelser den kostede at lave.
Kast du dig roligt ud i eksperimentet.
En crumblen kan sagtens laves med anden frugt/andre bær. Bare brug denne opskrift som grundopskrift.
Har du rabarber i haven, har du vundet i rabarberlotteriet. De står bare derude lige nu og venter på at du kommer og plyndrer dem og får gang i kagebagerierne 😉
Rigtig god rabarberfornøjelse til dig 😉
Savner du inspiration til hvad du kan bruge dine rabarber til?
Kig med i indlægget her, hvor jeg har samlet en masse gode rabarberopskrifter til dig.
Crumble forbliver som savsmuld uanset hvor længe den bliver bagt i ovnen og hvor varmt man skruer op. Gav den 200 grader i ca 1 time 20 min og crumble var som tørt sand. Supplerede med ekstra smør flere gange undervejs men uden nogen effekt. Jeg lavede den i stort tærtefad.
hejsa
kan jeg bruge frosne rabarber eller bliver det for snasket
Jette
Kommer du ikke sukker på rababerne under crumblen
Hej Gitte, har lige bagt den med lakrids-marcipan……. for hulan da, den var go🤤🤤🤩
test
Hey, har ikke læst alle kommentarene, så måske har det været nævnt før 😉 Når vi skal have gæster her i forsommren og hen over sommeren så laver jeg denne rabarber kage på grillen.
Jeg bruger en stor allubakke og når hovedretten er taget fra grillen sættes kagen ind og bager på eftervarmen. Det bringer altid jubel hos gæsterne når desserten også laves på grillen
Hej Gitte.
Jeg har lige bladet igennem alle kommentarer til din rabarber-crumble og ikke en eneste sted ser jeg oxalsyre nævnt. Jeg syntes her først på sæsonen at det er meget slemt med det syre. Har du nogen råd til det?
M.v.h.
Anton Thomsen
Superlækker kage, men syns der er lidt for meget dej til en tærteform. Har bestemt at næste gang må det blive en aflang form. Jeg havde lidt bøvl med at få crumblen sprød, endte med at lægge lidt ekstra smør oveni
Hej Gitte.
Øv øv øv. Min rabarber blev ikke lækker flydende og min crumble forblev som smulder. Det hele fik endda 1 time i ovnen. Rabarberne er godt nok blevet møre, men hvad skal jeg gøre for at smuldredejen bliver lækker sprød? Skal jeg prøve at skrue op på 180 gr. ved varmluft?
Mvh. Louise
Hej!
Vil gerne servere den for gæster imorgen. Kan den laves aftenen før? Skal bruge ovnen til Boller imorgen nemlig. :/
Hej, Gitte.
Hvilken form og HVOR STOR en form bruger du til den portion rabarbercrumble, du har i opskriften? Jeg spørger, fordi jeg ved, at det ikke er lige meget, hvor stor formen er i forhold til det sprøde resultat. Kan en tærteform på 27 cm bruges?
Venligst Lea
Nu har jeg prøvet din opskrift to gange og hver gang bliver crumblen ved med at være som en tør melblanding også efter bagning. Har læst de andres kommentarer og kan se at dem der har bagt kagen, alle er begejstret, så de kan jo ikke have haft problemet. Jeg kommer både marcipan og mandler i. Jeg smuldrer dog smørret helt fint i blandingen, kan det være der problemet ligger?
Jeg har ingen rabarber, men brombær, blåbær og ribs i fryseren. Ville de, evt sammen med æbler i tern, kunne bruges i stedet for, eller bliver det noget rod rent smagsmæssigt?
Hej 😀
Jeg har fået til opgave at bage denne fantastiske rabarbercrumble til en studenter gilde – de bliver 45 mennesker og skal have hjemmelavet is til. Hvor mange gange tror du jeg skal doble ?
17 voksne 4 små børn og 2 lidt større børn. Jeg tænkte også på 3 dobling eller måske 4 dobling, der skal jo ikke være for lidt. Jeg tror jeg skærer rabarberne ud og ser hvor meget de fylder og så vurderer det derfra. Ja tror også at det bliver rigtig lækkert med is til.
Hej Gitte.
Din opskrift ser bare mega god ud. Jeg skal lave den til dessert på lørdag til familiefest. Vi bliver 23 mennesker. Hvor mange gange tror du jeg skal gange opskriften op? Hvor mange personer kunne din portion række til?
Min kæreste laver hjemmelavet vaniljeis til, så jeg tror ikke man skal have lige så meget kage, som hvis man skulle have flødeskum til. Hvad tænker du?
Hilsen Maria
Hej
Kan man mon lave den færdig om eftermiddagen og lune den på grill inden den skal spise om aften
Tak søde Gitte!
Jeg serverede denne crumble i går til min fødselsdagsfest og sendte alle gæster en tur i madhimlen!
knus Signe
Den er bare lækker – prøv den!
Kan denne herlighed fryses??
Hej Gitte,
Står og skal lave denne rarbarber crumble til mine kollegaer i morgen. Det ser så lækkert ud og jeg glæder mig til det!
Et hurtigt teknisk spørgsmål – putter du rabarberne i ovnen inden smuldredejen kommer på? Eller er det bare direkte på de friske og så i ovn?
Tak for opskriften!
Hej.
Måske jeg bare har overset det, men står der hvor stort et fad du har brugt?.
Jeg har nemlig lige fået et par kilo rabarber af en kollega og så må jeg jo heller diske op med en lille kage…..
Med venlig hilsen
Pia
Hej Gitte
jeg skal prøve din opskrift snarest – vi har rabarber i haven. Ikke så meget, men tog 4 kg første gang i år (i sidste uge). Nu venter jeg på de næste . Og imens plejer jeg at få lov til at tage naboens mod de får en skål rabarbergrød 🙂
Ved du godt, at du ikke må plukke dem, men at du skal hive dem op af deres “hylster” – så kommer de flittigt igen`??
vh
britt
Hej Gitte kan man godt bruge frosne rabarber ??
Giv dine rabarber fred et år mere, hvor de får et godt lag , helst, høsegødning (tror du kan købe det i pilleform hvis du ikke har høns) og så meget vand, at de aldrig tørrer ud. Husk også at brække blomsten af, den tærer på kræfterne.
Deler din rabarberglæde. Hvis du kan blokke svigermor for nogen er de super gode i fryseren, helst sammen med lidt sukker, så bliver de bedst.
Hilsen Kirsten
Fin opskrift, som jeg gerne vil prøve – men seriøst – jeres “printvenlige” version er på 14 (FJORTEN !!!!) sider. Det er da absurd. Ud over at jeg ikke gider at stå i køkkenet og fægte med 14 stykker papir, er det da det værste spild af regnskov og toner, jeg har mødt på nettet i nyere tid !!
Hej Gitte
Jeg skal prøve din opskrift i morgen og det glæder jeg mig til, uhm :-). Men jeg har ingen friske rabarber, kun en pose frosne i fryseren. Kan den ikke bruges? I så fald, skal de tøes op inden eller bager jeg den frosne?
Hilsen Jeanette
Hej Gitte
Hvor stort et fad bruger du til den portion?
Jeg vil lave den til 14 personer, hvor meget skal jeg mon fordoble med?
På forhånd tak.
Sommerhilsner fra Caroline i Helsingør
Hej Gitte.
HELT FANTASTISK CRUMBLE…. Bliver ikke sidste gang jeg bruger den.. Næste gang med marcipan. 🙂
Hilsen Dorthe Schlander. 🙂
Hej Gitte.
Eller andre som har prøvet at bage denne lækre sag, sker der noget ved at smække den sammen på forhånd mon??? Den kommer til at stå ca. 4 timer inden den kan komme i ovnen..
Venlige hilsner Dorthe,
Syntes i øvrigt at der er mange dejlige ting på din side. 🙂
Ja så fik jeg også høstet sommerens første rabarber. Fik 1,3 kg og nu er der både kage og kompot i oven.
Tænkte at vi skulle have lidt rabarber kompot til ribbenstegen i aften som skal laves på grillen. Ved ikke om det høre sig til, med nu når det er sommer og grill vejr, så skal maden også smage af sommer.
Håber at det går bedre med din mor, og tillykke med maden den anden dag.
VH
Ulla
Kære Gitte
Lavede din lækre rabarber-crumble i går og der var stor jubel omkring bordet – opskriften ryger i mit hjemmelavede guldklumpe-opskrifts-arkiv.
Tak for at du deler dine madkunstner.
En herlig dag til dig
Knus
Maibritt
Hej,
Det ser super lækkert ud, jeg er meget ny både med bagning og rabarber 🙂 men vil prøve denne på lørdag som dessert tl min fødselsdag. Kan jeg lave den i forvejen og varme den op igen eller skal jeg bare gøre den klar sætte den i ovnen mens vi spiser hovedret??
på forhånd tak
Trine
Ser altså lækkert ud og må prøves….:0)
Gør du ikke noget ved rabarberne før du ligger dej, marcipan mm. Oven på dem….??? Feks. Drysser med sukker eller andet….??? ;0)
Mange tak for en helt fantastisk god opskrift på rabarber-crumble, den vil gå over i min køkkenhistorie, og er allerede en Evergreen her i huset!
Venligst Karen