•  
  •  
  •  
  •  
  •  

Prøv lige at se! Det lækreste sprødeste hvidløgsbrød jeg fik tryllet. En succes fra helt uventet kant!

En pludselig indskydelse en morgen og pludselig en aften var der det lækreste hvidløgsbrød.

Jeg eksperimenterer jo lidt med den koldthævede dej. Jeg vil allerhelst have et simpelt og enkelt køkkenliv. Jeg kan derfor godt lide at have en basis-grunddej jeg kan bruge til de forskellige påhit jeg kan finde på.

Jeg laver ca. 1 gang om ugen en kæmpe portion koldthævet dej, som jeg opbevarer i køleskab. 

DSC 1142 300x199 Aftenens kæmpe portion koldthævet dej røres.

Jeg laver en stor skål med en grunddej, en mindre skål dej iblandet f.eks. nødder og tørret frugt og en mindre skål dej til f.eks. madbrød som dagens hvidløgsbrød.

Koldthævet dej, hvad er det? Det er bare dej der hæver koldt i længere tid med mindre gær (brug kun en klump gær på størrelse med en ært), der skal mere salt i dejen end normalt og lidt honning. Brug kun koldt vand og gerne kærnemælk/yoghurt. Du kan tilsætte de melsorter du ønsker, grove eller hvidt mel. Konsistensen skal være som tyk havregrød. Grydeskeen skal kunne stå oprejst i skålen uden at vælte. Så er dejen perfekt.

Du kan variere den i det uendelige. For mere præcis opskrift se linket ovenfor.

Dagens hvidløgsbrød lavede jeg ved at jeg tog en portion dej fra om morgenen, tilsatte 1 dl. ekstra væske og satte den i en skål på køkkenbordet med film over. Dejen hævede der hele dagen.

Enkelt, simpelt. Krævede ikke de store armbevægelser.

Dejen var boblende og flydende og efter 8 timer hældte jeg den ud på en bageplade beklædt med bagepapir. På en eller anden måde endte dejen med at flyde ud til en fin rund cirkel UDEN at jeg skulle anstrenge mig for det. Den ser jo helt perfekt og afrundet ud? Hvad skete der lige? Ja jeg forstår det ikke. Vist mere held end forstand. 😉

Jeg lavede en portion hvidløgsdyp til at dryppe over lavet af : 1 dl. olie, 5 fed hvidløg og 1 spsk oregano, ½ tsk. groft salt. Du kan jo bruge lige de krydderier du foretrækker? Friskhakkede krydderurter, olie+salt og rosmarin f.eks., olie+chili, måske du kan finde på bedre ideer?

Olieblandingen dryppede jeg over dejen. Borede bagefter fingrene godt ned i dejen så olie/hvidløgsblandingen kunne fordele sig. Dryssede med et ekstra lag groft salt.

Brødet satte jeg i en 225 grader varm ovn (varmluft) og bagetiden var ca. 10 minutter. Hold godt øje med det. Balancen mellem sprødt og brændt brød er hårfin 😉

På finurlig vis blev hvidløgsbrødet cirkelrundt. Så fint. Så sprødt. Så lækkert!  Fantastisk!

Vi klippede straks det sprøde lune brød i stykker. Kan spises som tilbehør til suppe, lasagne, kødsauce……Kan også spises som det er, som snack-forret eller som frokostbrød til en let anretning?

Kast dig endelig ud i de langtidshævede eksperimenter. Der et måske lidt et arbejde at røre den store skål med grunddej, men det er jo kun en en gang ugentligt. Jeg er sikker på at du vil synes det er anstrengelserne værd, når først du har prøvet det et par gange. De koldthævede boller, som vi bager hver morgen, bliver brugt til frokostsandwich til hele familien. Her sparer vi alle tid og penge i kantine-køer i løbet af dagen.

Det kræver stærke armkræfter at røre i kæmpeskålen, det kræver en kæmpe skål med låg og det kræver god plads i køleskabet. Her skal kæmpe skålen jo opholde sig. Dejen kan holde sig 5-7 dage. På 4.dagen ca. kan du mærke dejen blive tyndere og mere flydende. Her er der være behov for at tilsætte mere mel, ellers bliver dine broller flade. På sidstedagen, inden jeg rører en ny portion, lader jeg en smule dej være tilbage i skålen. Jeg har eksperimenteret med at undvære gæren, da det jo faktisk er et surdejsprincip jeg bruger her. Basere en ny dej på rester fra den gamle, det er vel surdejsagtigt? 🙂

Det er faktisk lykkedes ganske fint. Wow tænker man, når det lykkes for én at få dej til at hæve uden tilsættelse af gær.

Skønt når man kan trylle lækre brød uden de store anstrengelser.

I morgen har jeg lidt planer om at tage lidt dej fra af min store dejskål og så røre en rugbrødsdej heraf. Jeg arbejder på at få optimeret/effektiviseret min rugbrødsbagning; få det arrangeret, så det bliver et mere realistisk hverdagsprojekt. (Det er det nemlig ikke lige for tiden 🙁

Jeg bagte sidste weekend et rugbrød med røde kogte linser. En koldthævet grunddej rørt op med rugmel og kogte linser. Hævetid 3 timer. Det blev faktisk et ok brød!. Tror godt det vil kunne lykkes Det kunne være så FEDT! at slippe for det almindelige rugbrøds lange hævetid.

Bare rolig. Du skal nok høre mere til mit køkkenprojekt om det gode rugbrød. Skal nok skrive om det lykkes!

Her fik du, til en start, et tip om et vellykket hvidløgsbrød. Alene lavet “på slump” og ved at prøve mig frem. Dejligt når det giver gode resultater at være lidt småanarkistisk i sit køkken, være kreativ, tage chancer og turde kaste sig ud i det. Man skal nogen gange tænke: “Hvad er det værste der kan ske”? Tja, tjo. Lidt dej i skraldespanden eller lidt ekstra brød i fughlehuset.;-)

 Det er nok alligevel ikke det værste der kan ske 😉


  •  
  •  
  •  
  •  
  •