Flæskesteg med laurbær i Römertopf

DSC_3977

Hej med jer.

Her et hastigt hurtigt indlæg fra en travl travl bagenørd. Vi har en konfirmation om et par dage, vi har travlt på jobbet og derudover har madbloggeren lige fået presset et hardcore tekniker-kursus ind om søgemaskineoptimering. Der er vist én har der brænder sig lys i begge ender, rider på flere heste, blæser med mel i munden….

Du skal dog ikke snydes for dagens indlæg. Elsker min lille aften-skrive-time her på bloggen. Flere forstår det ikke. Mange spørger om det ikke er mega-stressende med sådan en blog.

Det er det ikke for mig. Jeg ELSKER at skrive og elsker at fordybe mig i tekst og billeder. Skønt at slutte en dag af i bloggens univers og tja, det tager mig en time men til gengæld er jeg stoppet med at se TV. Jeg føler mig beriget og føler jeg får langt mere ud af mine aftener nu, end før. Sofa-tv-er-dræbende-i-længden-for-mig.

DSC_3986

NÅ til dagens indlæg.

I dag skal du høre om Flæskesteg stegt i Römertopf. 

Jeg har længe tænkt på at afprøve udfordringen med en flæskesteg i stegesoen. Vil det kunne lade sig gøre at få en mør saftig steg og få sprøde svær på toppen, selvom stegen bliver stegt under låg?

JA! Det er det korte svar, det kunne sagtens lade sig gøre. Jeg funderer stadig lidt over, om man har vundet noget ved at stege den i Römertopfen? Synes faktisk at en almindelig flæskesteg stegt på sædvanlig vis i ovn, bliver mør og saftig nok? Hvorfor skulle man så bruge Römertopfen?

DSC_3969

Tja, altså jeg synes stegen blev fast og mør stegt i Römertopfen, men om den blev bedre? Tja, tjo. Fidusen er måske at stegen kan passe sig selv i længere tid, mens du har hænderne frie til andre gøremål? F.eks. timer tilbragt med at gøre haven forårsklar? (sådan brugte jeg min søndag).

Jeg stegte stegen 2½ time i alt, på 175 grader varmluft og tog låget af den sidste halve time. De sidste 5 minutter fik ovnen grill fra oven i 5 minutter, så sværen kunne boble op.

Her kommer opskriften på Flæskesteg med laurbær :

En flæskesteg ridses, gnides med salt og peber og laurbær stoppes i rillerne.

Man må sige at jeg vovede pelsen og satte livet på spil i min familie. LAURBÆR I FLÆSKESTEGEN??? DET ER JO UHØRT AT EKSPERIMENTERE MED DEN KLASSISKE FLÆSKESTEG OG IKKE MINDST SOVSEN!!!

Jeg vovede pelsen…..Dristigt! Ovelevede jeg mon familiens angreb? Læs mere nedenfor. 😉

DSC_3970 Jeg funderede lidt over hvordan der skulle blive sky nok at lave sauce af. Jeg plejer jo at hælde godt med vand i flæskestegens stegefad og så hælde stegeskyen fra til sovs undervejs. Hvis jeg hældte den samme mængde vand i som jeg plejer ville stegen jo svømme i vand? Rømertopfen har jo en mindre overflade og stegen ville nærmest blive kogt?

Jeg fik en ide. Jeg lagde kartofler i bunden af fadet og hældte vandet ved. Det fik løftet stegen fri fra vandet. DSC_3971 Sådan så stegen ud da den havde stegt 2 timer. Nu var den klar til at blive stegt færdig uden låg. Jeg fjernede laurbærbladene inden og hældte stegeskyen fra.  DSC_3974 De sidste minutter fyres der godt op for grillen og se nu sværen boble op. Hold øje med flæskestegen hvert minut hér. Lige pludselig er flæskesværen KUL hvis du ikke er opmærksom! DSC_3980Imens stegen stegte færdig jævnede jeg saucen og smagte den til med rødkålssaft og salt. HM, HM. Jeg blev noget bekymret her. Smagen er ret så meget anderledes, end almindelig flæskestegssauce p.g.a. laurbærbladene. En mere “voksen”-krydret smag?

DSC_3983

 

Min mand elskede den men mine børn (der er LANGT mere konservative) var skeptiske.

De spiste en grydefuld sauce, så tror alligevel den blev godkendt, men der kom små ytringer undervejs som “Man må altså ALDRIG lave om på en flæskestegssauce!” (var det mon tænkt som en ordre? Tror mine ører hører det de vil hører og meget magt over mig har de alligevel ikke de unger. Al magt til kokken! 🙂

Suk. Det er ikke nemt at eksperimentere med den familie! 😉

Men flæskestegssværene, der også er enhver madmors “eksamen”, bestod med glans. Knasende sprøde! 🙂

DSC_3984Jeg skar pæne skiver flæskesteg.Tynde skiver. Fin mør var stegen, men altså som sagt kan jeg ikke helt gennemskue om den blev bedre i Römertopfen?
DSC_3985Vi spiste flæskestegen med “hele svineriet” til 😉 Rødkål, salte chips og brun sauce. En sand julemiddag midt i april 😉

P.S.: De kartofler der blev stegt under flæskestegen smagte rigtigt godt, stop gerne lidt flere under, så der er smagsprøver til flere.

Tør du kaste dig ud i flæskestegsprojektet og tør du vove pelsen og stoppe laurbær i stegen? Jeg har læst om laurbær i stegen i flere opskrifter og nu skulle det prøves.

Er du til nytænkning når der kommer til flæskesteg, eller er du også en forsigtig-Per? 😉
DSC_3991

Mere inspiration

33 Kommentarer

 1. Claus Borg 2. oktober 2017 af 11:37- Svar

  Hvor meget vand skal der hældes ved, hvor meget steg skal dækkes?

  • Gitte Hansen 5. oktober 2017 af 19:37- Svar

   Hej Claus
   Beklager mit sene svar. Jeg mener at Römertopfen var fyldt 1/3. Der ligger jo kartofler i bunden for at hæve stegen op, så den ikke kommer til at “svømme” i vand.
   Håber dette svar er præcist nok?
   Mange hilsner
   Gitte

 2. Gudrun jespersen 22. maj 2017 af 15:45- Svar

  Ville det ikke være det samme resultat hvis man bruger et ildfast fad med låg ?
  Mindesat jeg engang i mine unge dage brugte det ?????

  • Gitte Hansen 22. maj 2017 af 22:27- Svar

   Hej Gudrun
   Jo det vil jeg tro. Tilsæt evt. lidt væde i bunden i så fald 🙂 Rigtig god fornøjelse:-)
   Mange hilsner
   Gitte

 3. ann 6. december 2015 af 20:16- Svar

  jeg har altid laurbær blade og nelliker i. og nedenunder gulerødder og løg…
  sådan har jeg lært at lave flæskesteg giver en fantastik smag :mrgreen::mrgreen::mrgreen:

  • Gitte Hansen 7. december 2015 af 08:01- Svar

   Ej hvor spændende og god idé med lidt grønt også. Jeg kan godt forestille mig at både grøntsager og steg klæder hinanden ☺
   Tak for din hilsen og gode ideer
   Mange hilsner
   Gitte

  • Sven-Erik 25. februar 2017 af 15:48- Svar

   Jeg har lavet mange flæskestege i Rømertopf.Hvis den vejer ca 2 kg.kommer den i den kolde ovn kl.15:00 ved 125 grader, så er den perfekt kl.18:00.
   Så tager jeg låget,ligger et stykke staniol i og stegen oven på også ind under grillen,under skarpt opsyn,det er meget nemt at vende og dreje låget med stegen i,så den får jævnt over det hele.
   Husk at stegen skal ligge lige så sværen får jævn varme fra grillen,det kan gøres ved at krølle et stykke staniol sammen og ligge det under stegen.
   3 timer 125 grader passer næsten til alt (lille Rømertopf)

   • Gitte Hansen 25. februar 2017 af 15:55- Svar

    Hej Sven-Erik
    Tusind tak for dine tips – nu får jeg jo helt lyst til flæskesteg. 🙂 Smart at bruge låget – intet mindre end genialt. Skyen ligger jo så fint og venter i den underste del imens – klar til saucen.
    Tak fordi du tog dig tid til at skrive en hilsen her Sven-Erik
    God fornøjelse i køkkenet fortsat
    Mange hilsner
    Gitte

 4. Niels 26. november 2015 af 14:57- Svar

  Hej Gitte
  Jeg har de sidste år lavet flæskesteg i Römertopfen og altid med laurbærblade (sådan er jeg vokset op:-)). Jeg bruger jordskokker i bunden. De giver en dejlig smag til sovsen. Jeg plejer at få sværen sprød uden at tage låget af. Fidusen er måske, at jeg køber stegen så den fylder römertopfen helt ud (jep – jeg har linealen med på indkøb). Jeg er dog altid i tvivl om, hvor lang tid den skal have. Har du nogen erfaring med, hvor meget stegetiden varierer med størrelsen af stegen?

  • Gitte Hansen 27. november 2015 af 23:02- Svar

   Hej Niels
   Tusind tak for din hilsen . Dejligt at høre fra dig og supergode fiduser du har til tilberedning af flæskesteg. Har aldrig overvejet jordskokker i bunden, men det vil jeg beestemt prøve. Det er svært at råde dig, men jeg vil nok sige 1 time pr. kilo, sådan rundt regnet? Håber ikke det er for skævt og ved ikke om jeg vil kunne svare dig mere præcist? Du kan jo bruge et stegetermometer, og lad det sige beeep – når kødet har en tilpas kernetemperatur på 68-70 grader. Har du købt den store Römertopf? Efter jeg fik min 5-6 liters, har jeg ikke brugt den lille en eneste gang. Overvej det, især hvis du tilbereder større stege.
   Håber du bliver tilfreds med dine kommende flæskestege. Nu starter julemåneden og så skal vi da i træningsboksen 🙂
   Tak fordi du tog dig tid til at skrive til mig.
   Rigtig god weekend
   Mange hilsner
   Gitte

   • Niels 10. december 2015 af 14:57- Svar

    Hej Gitte

    Indtil nu har jeg klaret mig med en lille römertopf, men da jeg har en 90 cm ovn, lyder det da som en fin idé, at få en større römertopf også. Så er der måske chance for, at der også er til flæskestegssandwich første juledag:-) Tak for rådet mht. stegetid. Jeg har et gammeldags stegetermometer, men det får man jo først checket, når man tror, stegen er ved at være færdig. Det lyder som en fin idé med et elektronisk.

    • Gitte Hansen 10. december 2015 af 21:47- Svar

     Hej Niels
     Dejligt at høre fra dig. Du vil ikke fortryde en stor stegeso, jeg har faktisk ikke brugt min den lille, efter jeg fik den store. Jeg håber virkelig at julemanden kommer med et trådløst stegetermometer til mig – det gad jeg godt have og især i en Römertopf ville det da være rigtigt smart.
     God jul til dig og god fornøjelse med flæskestegen 🙂
     Mange hilsner
     Gitte

 5. Lise-Lotte 21. november 2015 af 11:26- Svar

  Jeg har altid lavet flæskesteg med lauarbær og meget tyndskåret madæbler i sværen, uden er for kedeligt til mine smagsløg ?
  Når jeg tænker langtidsstegt tænker jeg mere end to timer, hvis den kun skal have på 150 grader hvor lang tid tror du så den skal have?
  Jeg lavede andesteg forleden i rømertorfen – jeg laver ALDRIG andesteg uden igen ? også kogte jeg skroget et døgn også havde jeg til den mest smagfulde og bedste ande suppe i asiatisk stil, bare et lille tip hvis du er til and ?

  • Gitte Hansen 21. november 2015 af 20:57- Svar

   Hej Lise-Lotte
   Ej hvor en interessant og spændende hilsen fra dig. Laurbær og madæbler – ej det skal da næsten prøves (selvom jeg lidt frygter, at mine teenagere vil slå mig ihjel).
   Virkelig et godt og spændende fif –
   Dejligt at høre om anden i Römertopfen også – hvad lægger du i bunden? Jeg synes det er lidt svært at undgå, at anden ligger og “svømmer rundt” i fedtet, hvordan undgår du det?
   Spændende at høre om alle dine gode fifs og dejligt du tog dig tid til at skrive til mig 🙂
   Mange hilsner
   Gitte

 6. Lisbeth 28. juli 2015 af 15:07- Svar

  Altså, også denne skal du have stor ros for!!
  Siden jeg første gang afprøvede opskriften, er flæskesteg aldrig siden blevet lavet på gammeldags vis – for hold nu op hvor bliver den bare super lækker og mør! ?

  • Gitte Hansen 28. juli 2015 af 22:40- Svar

   Hej Lisbeth
   Jamen selv tak da – det er mig en stor glæde at I synes om opskriften og flæskestegen.
   Tusind tak for din tilbagemelding – dejligt du tog dig tid til at skrive til mig 🙂
   God fornøjelse i køkkenet fortsat
   Mange hilsner
   Gitte

 7. Lars madglad 27. november 2014 af 14:49- Svar

  Hej Gitte

  Jeg synes det lyder rigtig lækkert det du har lavet men jeg er blevet grebet af low & slow konceptet

  Tror du ikke at man kunne sætte stegesoen ind i ovnen v. 100-120 grader og give den ca 6 timer og få en succes ??

  Rigtig go ide med kartoflerne det vil jeg også prøve
  Mvh Lars madglad

  • Gitte Hansen 27. november 2014 af 20:36- Svar

   Hej Lars madglad
   Fantastisk efternavn 🙂
   Jo jeg tror SAGTENS du kan lave flæskestegen på den måde, jeg tror den vil blive superlækker og mør, dog skal du nok lige grille den uden låg det sidste kvarter.
   Det bliver en fantastisk flæskesteg 🙂
   Rigtig god fornøjelse og dejligt med hilsen fra én madglad til en anden 🙂
   Mange hilsner
   Gitte

 8. Inge jensen 1. november 2014 af 16:35- Svar

  Nu går jeg gang med flæskesteg. Jeg er 70 år og burde kunne stege en sådan , men bliver altid i tvivl, da de ikke er så tit det sker mere. Hvorfor en stegeso ? fordi jeg ikke gider vaske ovn bagefter, selv om den er selvrensende. men den står nederst og der har jeg svært ved at komme ned. Nå det bliver spændende. Husk at en romtorf altid skal have stået i vand før brug,

  • Gitte Hansen 1. november 2014 af 20:21- Svar

   Hej Inge
   Dejligt at høre fra dig og god idé at bruge en stegeso, så du undgår at vaske ovnen ren bagefter. Jeg synes også der bliver længere og længere ned i bunden af min ovn som årene går 🙂
   Håber din flæskesteg blev god og at du fik sprøde svær. Jeg tager låget af det sidste kvarter/halv times tid, og giver den grill, det virker 🙂
   Tak for din hilsen – dejligt at høre fra dig.
   Mange hilsner
   Gitte

 9. TOP 15 opskrifter til vinteren - Vitam 15. november 2013 af 11:35- Svar

  […] 11. Flæskesteg af nogetiovnen.dk  […]

 10. lene 16. september 2013 af 07:16- Svar

  Sikke et resultat.
  Stegen blev virkelig skøn. Og kæresten spiste 4 skiver og blev ved at sige det var virkeæog godt og den bedste flæskesteg han nogensinde havde fået hehe. Sovsen blev skøn. Dog syns jeg kartoflerne blev ret bastant af så lang tilberedning. Det er ik lige mig selvom de smagsmæssigt var rigtig gode.

  • Gitte Hansen 16. september 2013 af 22:32- Svar

   Hej Lene
   Godt din kæreste var tilfreds. Nej du har ret i, at det er temmelig lang tid for kartoflerne.Jeg kan bare godt lide at man kan tilberede steg og kartofler på samme tid i Römertopfen, så kartoflerne får smag af stegen, men måske det alligevel er bedre at tilberede dem hver for sig?
   Jeg går lige i tænkeboks.
   Så godt at I synes om stegen begge to.
   Tusind tak for din feedback! 🙂
   Mange hilsner
   Gitte

 11. Lene 15. september 2013 af 15:22- Svar

  dette bliver menuen i aften. fin ide med kartoflerne under stegen det glæder jeg mig til at prøve.
  jeg er vokset op med laurbærblade i stegen og vil helst ikke undvære smagen af dem. 🙂 nu ser vi.
  kæresten har altid synes flæskesteg var kedelig mad.
  håber at kunne omvende ham -har ikke lavet det til ham før 😉

  • Gitte Hansen 15. september 2013 af 20:52- Svar

   Hej Lene

   Jeg er så spændt på at høre om gemalen og du var tilfredse?
   Jeg må indrømme at jeg foretrækker stegen uden laurbær, men jeg er heller ikke vokset op med andet. Vaner har det med at gro fast 😉
   Tak for din hilsen
   Mange hilsner
   Gitte

 12. Heidi 19. maj 2013 af 12:00- Svar

  Ja, uden låget til sidst. Ca 20 min. Sværen blev bare rigtig god! Og dagen efter var den næsten ligeså sprød!

  Hvad med Brød i Römeren? Jeg er så bange for, at det skal sidde fast! Hvad gør du?

  • Gitte Hansen 19. maj 2013 af 12:05- Svar

   Hej Heidi
   Mange bager med held brød deres Römertopf, men jeg gør ikke. Jeg har ikke lyst til at putte kold dej i en rygende varm Römertopf. Er bange for at den vil knække p.g.a. temperaturforskellen og at brødet vil sidde fast.
   Jeg bager i stedet brød i min støbejernsgryde med glaslåg. Det går helt fint, så den foretrækker jeg at bruge.
   God fornøjelse i dit køkken fortsat 🙂
   Mange hilsner
   Gitte

 13. Heidi 19. maj 2013 af 11:29- Svar

  Jeg fulgte din opskrift. Lavede dog Ribbensteg! Men NØØØJ!!! Tak!! Fra nu af er der ingen svineri i ovnen, og jeg gider ikke spise Ribben-/flæskesteg med mindre den er lavet i Römeren! MUMS! Og sværen…….muff!!

  Har lige tilføjet mig selv på FB 🙂 Ønsker ikke at gå glip af noget som helst fra dine gryder 😀

  God Pinse!

  • Gitte Hansen 19. maj 2013 af 11:56- Svar

   Hej Heidi
   Hvor det glæder mig! Tusind tak for din feedback
   Ja du har helt ret. Ovnsvineriet slipper man også for, når man steger i Römertopfen. På mange måder er det en fantastisk opfindelse. Stegte du uden låg den sidste halve time? Flæskestegen bliver virkelig lækker i Römertopfen, mør og saftig.
   Dejligt at du har lyst til at kigge med på Facebook også. Her poster jeg dagligt tip om nye indlæg 🙂
   Hyggeligt du har lyst til at være med her og der 😉

   God pinse til dig
   Mange hilsner
   Gitte

 14. Anne Marie 28. april 2013 af 00:55- Svar

  Tak for din fine historie om en lækker flæskesteg! Den må prøves en dag!
  Lige en kommentar til det med ‘at brænde sit lys i begge ender’.
  Det er OK, men husk ikke at brænde det på midten også, for så kan man ikke holde på lyset!
  Bedste hilsen
  Anne Marie

  • Gitte Hansen 28. april 2013 af 13:58- Svar

   Hej Anne Marie

   Tak for din hilsen og hyggeligt du har lyst til at kigge med her.

   Vise ord om det med lyset, det vil jeg prøve at huske 🙂

   Mange hilsner
   Gitte

 15. Michael 24. april 2013 af 17:42- Svar

  Utsjjjj. Dér fik jeg lige lyst til flæskesteg. Med eller uden de grønne fyre.

  /Michael

  PS. Tak fordi du gider at bruge en time på bloggen. Jeg er sikker på vi er mange, der efterfølgende nyder godt af dine inputs 🙂

  • Gitte Hansen 24. april 2013 af 19:23- Svar

   Tusind tak for den søde hilsen Michael. Det er lige præcis sådanne små hilsner der giver mig lyst til at fortsætte. Jeg får meget ud af at blogge selv, men at andre kan bruge og finde inspiration i mine eksperimenter er da kun rigtigt dejligt!
   Håber DU også snart kan få en flæskesteg i ovnen, med eller uden de grønne fyre 😉

   Mange hilsner
   Gitte

Læg en kommentar