•  
  •  
  •  
  •  
  •  

I dag skal det ikke handle om mad – til gengæld vil jeg spørge dig, om du er klar til et mandagsgrin?

Her en scene fra et mellemstort dansk folkebibliotek – siger ikke hvilket og siger SLET ikke hvem bibliotekaren var? 🙂

Mandag – aftenvagt – klokken er 17.30:

En gruppe amerikanere kommer ind på biblioteket i håbet om at finde et billede af en forfaders medaljon. Bibliotekaren må med skam berette, at her i byen har lokalarkivet desværre ikke døgnåbnet, til stor forundring for flokken. Bibliotekaren prøver forgæves på www.arkiv.dk og andre online-arkiv-tjenester at finde det søgte.

arkivVi får en en god snak om amerikanernes korte, men intensive danmarksbesøg som cruise-gæster. De har været på tur til “Claaaasholm castle” og “Gaaaamel Ejstup” (udtales amerikansk – kan du høre det for dig?) og der bliver talt med vilde fagter og brugt mange tillægsord “amazing” “wonderfuld” “impressing” “marvellous”.

“Denmark is so BEAUTIFUL – actually we wonder – what do you call the yellow fields around here? They’re so MARVELLOUS!!”

rapsmarker
Bibliotekaren forsøger på skoleengelsk “raaaps” og der viser sig store spørgsmåltegn i øjnene på flokken. Bibliotekaren prøver google translate imens flokken kigger med over skulderen – kommer i befippelse til at skrive “rasp” og ordet “Breadcrumbs?” foreslås. “Do you really call them BREADCRUMBS?”

brødkrummer

Bibliotekaren slår hjernen til og skynder sig at skrive “raps” og ordet “rape” fremkommer nu – hvilket gør blikkene endnu mere forstyrrede. Bibliotekaren tænker voldtægt? Rapsmarker – at rapse – røve og voldtægt? Kan det mon passe? Jamen det går jo slet ikke godt det her? Shit hvordan kommer vi videre?

“By the way – what do you use the raaaaps for?” – bibliotekaren famler – pinligt at bruge translate hver gang – prøver at improvisere: “øh you know the brown thing you eat with susages, you know??” -Hjææælp Google translate hjælp alligevel! – MUSTARD
“I knew it” udbryder mændende i forsamlingen…

sennep

Bibliotekaren stopper op – det går bare slet ikke godt det her og lokalarkivet har lukket og bibliotekaren træder vande og lykkes ikke særligt godt med det. Hvordan endte vi pludselig med at snakke om sennep, er de virkelig kommet helt til provinsbyen for at snakke om det? Come on – du må give dem noget bedre! De skal have en oplevelse for LIVET jo!

NÅ men snakken går lystigt om small beautiful Denmark – amerikanernes cruise fortsætter til Norwaayyy og bibliotekaren hører pludselig sig selv sige alt for højt: “oh it’s so BEAUTIFULL in Norway – you can REALLY look forward to that. It’s SO WONDERFUL you almost can’t breathe!” (ÅH NEJ SAGDE HUN VIRKELIG DET!?).


Bibliotekaren fortsætter med store armbevægelser og vilde fagter at fortælle om WONDERFUL Norway – og pludselig er hun som en del af flokken – strøer om sig med tillægsord og floskler. Vi er pludselig som perlevenner der har kendt hinanden hele livet.

Gæsterne fik slet ikke det de kom for, men nu ved de til gengæld hvad de “beautiful yellow fields” er og hvad vi danskere bruger “the raaaaps” til (udtales med fladt amerikansk a – kan du høre det for dig?). De ved at provinsbibliotekaren ELSKER Norge og skal holde sommerferie der igen i år. 🙂

2014-07-18 13.03.51

En flok glade amerikanere fandt ind på biblioteket og mødte et venligt men ubehjælpsomt menneske der prøvede at hjælpe dem videre – Vi er nu hinandens nye bedste venner –  Bibliotekaren ville have ELSKET lige at kunne have tryllet det billede frem af forfaderens medaljon – god dammit – lad os håbe lokalarkivet kan – på langdistancen. 🙂

Alt dette kan ske på en mandagsvagt på et middelstort dansk folkebibliotek – You never know what happens at the library 🙂

P.S.: I gætter ALDRIG hvem bibliotekaren var!

P.P.S.: Tak fordi du gad være med på et mandagsgrin – a laugh a day keeps the doctor away – you know, ænglisj ijs my bejst 🙂


  •  
  •  
  •  
  •  
  •