•  
 •  
 •  
 •  
 •  

Kalkunschnitzler og ovnbagt grønt - og ferieglimt fra Norge

Feriehilsner fra Norge! 

Regnen siler, men pyt med det, vi holder fanen højt! Vi sover længe, læser bøger, spiser lækkert mad og køber sjove norske specialiteter.

I dag var vi i butikker for første gang siden ankomsten og vi bliver altid lige chokerede over priserne. Vi falder grinende sammen foran prisskiltene: “ha ha, har du set, 1 avocado for en tyver? Ha, ha og 2 kilo kartofler 48 kroner? En agurk 25 kroner? Ej, det er LØGN!”

2015-07-06 14.02.25

Snart forvandles latter til let frustration, for hvad hulan skal vi spise, når alt er så hunde-hamrende-dyrt?

Heldigt for os danskere – med ringere købekraft – at der også i Norge findes datovarer til halv pris – og det pudsige er, at halv pris svarer ca. til dansk pris.

DSC_6268

Således fik vi også mad på bordet i dag. Kalkunschnitzler  – 400 gram for 90 kroner – reduceret til 45 kr. Det er ok – dem nupper vi! (nej faktisk ryddede vi hele køledisken for datovarer – pyh! Så overlever vi også de næste dage, selv med sultne to sultne teenagere i huset 😉

Grøntsager er vildt dyrt, megadyrt, så vi havde medbragt to fyldte køletasker hjemmefra. Vi havde også frostvarer med, men de slipper hurtigt op, når vi er 4 voksne på tur. Der er nødt til at blive shoppet i Norge også.

2015-07-06 13.49.13

1 kilo gulerødder – 33 kroner. GODT jeg havde medbragt 2 kilo købt for en 10’er. Vildt sådan en prisforskel? Godt nok er disse økologiske, men alligevel?

Vi fik lavet en lækker menu af medbragt grønt og købe-kalkunschnitzler. Retten kan fint laves i DK også jo, til en noget billigere pris tænker jeg 😉

Kalkunschnitzler og ovnbagt grønt - og ferieglimt fra Norge

Her kommer opskriften:

Ovngrillede kalkunschnitzler og ovnbagt grønt
Print opskrift Del på Pinterest
Forb. tid: 20 minutter
Tilb. tid: 45 minutter
Samlet tid: 1 time 5 minutter
Ret: Fedtfattige madretter
Kategori: Mad til de travle
Portioner: 4 pers.
Forfatter: Gitte Hansen

Ingredienser

 • 8 gulerødder i grove stykker
 • 1 peberfrugt i strimler
 • 1 stort rødløg i grove både
 • ½ glas marinerede hvidløg incl. olie + lidt ekstra olie
 • Salt/paprika/barbecuekrydderi
 • 4 stk. kalkunschnitzler + 4 klatter smør
 • Tilbehør: Olieristede kartofler: Kartofler halveres og pensles med olie og drysses med salt

Sådan gør du

 • Skræl gulerødder og rødløg og skær dem i strimler/grove stykker
 • Læg grøntsagerne i et ildfast fad.
 • Vend strimlet peberfrugt og marinerede hvidløg i. Dryp med hvidløgsolie-marinaden og lidt ekstra olie.
 • Krydr kalkunschnitzlerne godt på begge sider og læg dem på toppen af grøntsagsfadet
 • Læg smørklatter på toppen
 • Vask og halvér kartoflerne, pensl med olie og drys med salt.
 • Steg kartofler og grøntsags/kalkunfad i ovnen i ca. 45 minutter v. 175 grader varmluft. Vend grøntsager og kalkunstykker undervejs
 • Servér f.eks. bearnaisesauce eller en kold creme fraiche-dressing til
Få tips om flere opskrifter fra BagenørdenFølg bloggen på Facebook @Nogetiovnen

Kalkunschnitzler og ovnbagt grønt - og ferieglimt fra Norge

Forsøgsvis er der i dagens grøntsagsfad tilsat ½ glas marinerede hvidløg, som tilfældigvis er rimeligt billige heroppe. Smart at bruge de marinerede hvidløg, så kan man nemlig bruge hvidløgsolien til at stege i også. Det har jeg senest gjort med soltørrede tomater – se f.eks. dette lækre kartoffelfad, hvor jeg har brugt olien til at riste i.

Det blev faktisk en rigtig anstændig menu – efter vores sædvanlige Norge-standard. Sønnike sagde flere gange “Det smager dælme godt det her!” og jep, det gjorde det. Vi spiste bearnaisesauce til, måske derfor sønnike var ekstra vild?

Et af minusser ved at feriere i fantastisk smukke Norge er altså at madvarer er så dyre. Noget af det jeg sætter særligt stor pris på, i ferier, er at have tid til at lave lækkert mad, tid til at eksperimentere og tid til at forkæle familien med lækre menuer.

Nu vi er ved minusserne, så er vejret også ret ustabilt i Norge og tågen kan være fæl. Der kan regne meget, især i Vestlandet, hvor vi opholder os nu. I dag har der max. været 14 grader og vi har frosset i sommerhuset selv med alle elradiatorer i gang.

Man kunne spørge, “hvorfor holder du så ferie i Norge, hvorfor tager du ikke bare sydpå?”

NORGE ER ET SMUKT LAND

I Norge er der den SMUKKESTE natur jeg har set i mit liv. Dybe fjorde, grønne dale og høje fjelde. Åndeløs og bjergtagende smukke udsigter. Vi er faldet for roen og stilheden. Norge er ikke overrendt af turister, hvis man altså undlader at komme i turistfælderne. Vi er de eneste danskere hér i miles omkreds, og det kan vi godt lide.

Kalkunschnitzler og ovnbagt grønt - og ferieglimt fra Norge

Nordmændene er så rare, flinke, venlige og godmodige. De er så hjælpsomme og imødekommende. Sproget er hyggeligt. Fårenes bjælder er også hyggelige at lytte til, ligesom elvens brusen og de smukke vandfald er både meditative at lytte til og kigge på.

Der er natur og friluftsliv lige udenfor døren. Der kan fiskes i alle søer – og med en lystfiskersønnike er det bare nummer 1. Der er vandreruter der fører i alle verdenshjørner, og som byder på oplevelser for livet. Især drengene i familien sætter stor pris på dette.

Begge mine børn er vilde med Norge, selvom de er teenagere  og næsten voksne nu. Norge er alt det Sunny Beach ikke er, her er koldt og drinksene dyre men mine teenagere elsker Norge netop for det. De trives ikke i stegende hede og har ingen trang til alkohol. Endnu. Vi stornyder bare at de fortsat gerne vil holde ferie med os.

DSC_6312

Vi elsker allesammen Norge og elsker også at købe sjove ting i butikkerne. Prøv at se hvad vi faldt for i dag, også selvom tingene kostede kassen:

DSC_6247

Chips af tørfisk. Har du lyst til en bid? 5 chips 35 kroner!

DSC_6249

Verdens lækreste flødekarameller – hundedyre. 55 kroner. Uha det giver en meget grum stykpris!

DSC_6250

I Norge laves den lækre Freia chokolade – her en lille plade på 100 gram til …..25 kroner

DSC_6251

HaPå er det lækreste karamelpålæg du kan forestille dig. KaramelNutella? Du kan lave den selv ved at koge en dåse kondenseret mælk – men HaPå smager alligevel bedre, hvad mon du ellers putter i?

DSC_6252

Vi var i en lokal bagerbutik og købte stenmalet mel til 35 kr for 1 kilo. Det glæder jeg mig til at bage med! 🙂

Vejret? Hvordan holder vi regnvejret ud?

Tja, vi prøver. Sønnike fisker i sjaskregnvejr og sejler også ture med båden. Vi andre hygger indendørs, med bøger, blog, dyner og tæpper. Manden min keder sig lidt, han synes bedst om fiskeri i tørvejr (jeg forstår ham godt). Jeg har allerede læst 1 bog og en ny er på vej. Datteren er på sin 3. bog. Glimrende udsigt vi har, når vi læser 🙂

DSC_6202

Vi havde planlagt at sejle på Geirangerfjorden, men det er så ærgerligt med det dårlige vejr. Turen skulle være underskøn men skal helst sejles en dag med sigtbarhed. Turen koster ca. 1000 kr for en bil med passagerer, så vi håber på en dag hvor vejrudsigten er med os.

Kryds fingre og be’ en bøn til vejrguderne for os – så er du sød.

Billede lånt fra Visitnorway.com

Vi sluttede dagen med en gåtur. Det regnede pludselig ikke. Hurra! Så er det skiseme med at komme ud i en fart!

Sikke smukke blomster man kan plukke i grøftekanten. Meget mere specielle blomster end derhjemme (eller også er det bare for længe siden jeg har plukket markblomster?).

2015-07-06 20.49.41

Dagens: Tillykke med bryllupsdagen-buket

En fin buket – man f.eks. kunne give manden sin og sige tillykke med bryllupsdagen? Jep, i dag er det 19 år siden vi blev gift. Vildt ikke?Jo det er vildt!

Jeg faldt ikke på knæ (det var græsset for vådt til), men jeg spurgte om han ville giftes igen, hvis det skulle være, og han sagde……JA! (kan i skrivende stund heller ikke lige forestille mig at tænke det alternative scenarie ud – ferien ville i så fald få en ret brat afslutning!  😉

Dejlig dag i det norske – håber du synes det er sjovt at komme med på ferie og at du stadigvæk har lyst til at læse med 🙂

P.S.: Skulle du tænke, at HA nu står deres hus jo tomt derhjemme, i mens de er i Norge, så kunne jeg jo lige køre forbi og røve deres gamle TV? Dum ide, vores kattepassere er flyttet ind hos os og de har en STOR vagthund! You dare! 🙂


 •  
 •  
 •  
 •  
 •