Kalvebov i stegeso – her får du opskriften på lækkert mørt kalvekød tilberedt i Römertopf.
Römertopfen kom, så og sejrede. Igen. Langsommelig mad og den møreste lækreste kalve grydesteg tilberedt i ovn.
Uhm flødesovsen blev så lækker og vi spiste de lækreste hasselback kartofler med sesam til.En middag der lavede sig selv. Næsten. Ja tænk at det kan lade sig gøre?
Sådan kan det gå, når man “falder” over en kalvebov i supermarkedets køledisk.
En kalvebov der ovenikøbet var nedsat til ekstrem billig pris, så billigt at jeg hurtigt købte to uden at blinke.
Kan du ikke lige finde en kalvebov med urter, så kan du bare lave din egen urteblanding.
Den kan bestå af rødløg, gulerødder og timian. Jeg tilsatte yderligere et par porrer, men lad det være smag og behag. Andre rodfrugter og grøntsager kan sagtens bruges.
Jeg tilberedte retten i stegeso, der er helt genial at bruge til simremad. Kødet bliver mørt og lækkert og stegesoen holder på saft og kraft i både kød og grøntsager.
Du kan sagtens bruge andet oksekød til retten f.eks. oksebov eller en cuvettesteg f.eks.
Det gode er også, at alle ingredienser giver god smag til hinanden.
Har du ikke en stegeso, så kan du sagtens lave retten i en stegegryde, og tilberede retten som grydesteg på komfuret.
Du kan også sætte din stegegryde i ovnen.
Opskriften er rigtig nem og du får den lige her:
Kalvebov i stegeso. Få opskriften på mørt kalvekød i Römertopf med urter her

Ingredienser
Kalvebov i stegeso:
- 1-2 kalvebov. Jeg brugte 2 á 6-700 gram. Oksebov ell. lign. kan også bruges
- 3-4 gulerødder i grove stykker.
- 2 spsk timian, frisk eller tørret timian andre krydderurter kan bruges
- 2 porrer
- 2 rødløg eller alm. løg
Hasselback kartofler med sesam:
- 1½ kg kartofler
- olie
- 4-5 spsk. sesam
- salt.
Flødesovs:
- 2½ dl fløde piskefløde/ kaffefløde
- Kulør
- Salt. peber
Sådan gør du
- Sæt Römertopf-halvdelene i blød i vand i minimum et kvartér.
- Halvér løgene og læg dem i bunden af Römertopfen sammen med gulerødder og timian.
- Skær porrer i små stykker og drys på toppen
- Forbrun evt. kalvebovene få minutter i smør. Du kan også bare lægge kødet direkte på gørntsagerne. Krydr kødet godt med salt og peber, hvis den/de ikke er krydret i forvejen. Jeg brugte 2 stk á 700 gram. Læg kødet på grøntsagerne og hæld stegeskyen fra panden ved.
- Steg kalveboven i ovnen i 3 timer v. 125 grader varmluft all. 150 grader alm. ovn og den sidste time ved 150 grader varmluft. Stegetiden afhænger af stegens størrelse. Kødet er færdigt, når det er mørt og kernetemperatur er 80 grader
Hasselback kartofler med sesam:
- Den sidste time kan du udnytte ovnvarmen til også at tilberede kartoflerne. Skræl kartofler og halvér dem. Skær riller i kartoflerne, pensl med olie og drys med krydderier og sesam. Steg kartoflerne ca. 1 time ved samme temperatur som kødet (150 grader varmluft ell. 175 grader alm. ovn)
- Kalveboven er færdig, når kødet er helt mørt og kernetemperaturen er 80 grader. Lad kødet hvile imens du laver sovsen. Tildæk kødet let med stanniol
Flødesovs:
- Hæld grøntsager og stegesky i en gryde, blend og tilsæt fløde. Tilsæt lidt kulør og smag til med salt og peber.
- Skær kødet ud så godt du kan og servér med flødesovs og kartofler og gerne en grøn salat.
Noter
Kalvekød langtidsstegt i stegeso – nemt og lækkert simremad med mørt kalvekød og god flødesovs. Comfort food af allerbedste slags.
Det er super nemt at kød og tilbehør bliver tilberedt sammen. Uhm smagen er god.
Når kødet er mørt og kernetemperaturen er på ca. 80 grader, så tager du kødet op og lader det hvile. Imens kan du lave flødesovsen.
Du tager bare grøntsager og urter, blender og tilsætter fløde, kulør og tilsætter salt/peber.
Det er super smart, at grøntsagerne på den måde er med til at jævne sovsen.
Samtidig giver de jo også smag til flødesovsen og alle ingredienser fra retten bliver brugt. Smart!
Kød tilberedt i en Römertopf bliver mørt og lækkert. Kødet har bedst af at blive langtidsstegt ved svag varme.
Jeg tilbereder derfor gerne minimum 3 timer, gerne længere tid. Du kan selvfølgelig sagtens skrue højere op for temperaturen og forkorte tilberedningstiden.
Dagens kalvekød var helt perfekt og passede jo næsten sig selv. Fantastisk og så så lækker en servering ovenikøbet 😉
Kødet har godt af at hvile lidt. Prøvesmag gerne. Det er mørt, lækkert og meget smagfuldt kød.
Kalvekød går man aldrig fejl af, selvom jeg nu ikke havde de store forventninger til denne kalvebov, til den pris. Vi blev positivt overraskede. Meget.
Det ville også smage lækkert med en luftig kartoffelmos til retten. Få en rigtig god opskrift her:

Retten smagte godt med hasselback kartofler med sesam. Du kan jo også bare lave alm. hasselback kartofler:

Falder du over en kalvebov, så køb og prøv at lave den i din Römertopf, det kan ikke gå galt. Anden type oksekød kan selvfølgelig sagtens bruges.
Når du tilbereder kød på rodfrugter, så afgiver kødet smag til grøntsagerne.
I bunden vil du efter stegningen, finde den lækreste stegesky. Stegesky og rodfrugter blendes tilsidst og jævnes med fløde til den lækreste mest smagfulde sauce.
Min familie slubrede saucen i sig og kødet nød vi alle. Retten var en kæmpe succes og det var en ret, der var så nem at lave.
Endnu en lækker søndagsservering i Römertopfen. Lækker mad med meget få anstrengelser. Den ret må du prøve 🙂
Hej..jeg ved ikke helt hvordan jeg skal forstå: steg 3 timer ved 125 gr varmluft, den sidste timer ved 150 gr varmluft..betyder det samlet 4 timer eller 2 timer ved 125 og en ved 150 …jeg skal prøve det i aften, så jeg håber på et hurtigt svar
hilsen
peter
Vi har for nylig fået slagtet vores første kalv. Nu har jeg lige sat Römertopf i ovnen fyldt med kartofler, gulerødder, porrer, hvidløg, timian, rosmarin og kalvebov- alt sammen af egen avl. Jeg var i tvivl om temperatur og tid – og vupti havde du svaret her. Tak for det.
Hej,
Superlækker opskrift. Brun evt. stegen af på panden inden- og lad den simre i lidt god rødvin …det hele ned oven på grøntsagerne – og vupti…hold da op for et festmåltid 🙂
Hej Gitte.
I morgen skulle den gerne stå på kalvebov, men skal der ikke noget vand, eller andet væde ved?
Hilsen Rita.