Er du mon også vild med mormorretterne? Så kan du godt begynde at glæde dig, for i dag skal du nemlig høre om en rigtig god én af slagsen.
Retten er en rigtig weekendret eller en simreret til en dag du har god tid i køkkenet. En nakkesteg er den nemmeste ret at lave og det kan faktisk ikke gå galt – tro mig, en nakkesteg bliver altid en succes. Måske det er fedtmarmoreringen i kødet? Den tørsteger ALDRIG og saucen bliver fænomenal! .-)
Retten du skal høre om i dag er en langtidsstegt version, som passer sig selv i ovnen. Faktisk en ret, der er så nem, at den kan laves med hovedet under armen. 😉Sæt fadet i ovnen og gå en tur i skoven, tag på kaffevisit, snup en lur eller et par kapitler i den gode bog. Det fantastiske sker, at maden så laver sig selv imens. Ikke dårligt! 😉
“Stegt som vildt” betyder, tror jeg, at stege i baconsvøb og putte tyttebær i saucen. Det betyder det ihvertfald her i familien, og det virker hver gang. Vi er fan alle. 🙂 Vi nøjes nu ikke med tyttebær i saucen, men spiser det også som tilbehør til både kød og sauce. Det smager SKØNT. Prøv det 🙂
Man får den lækreste flødesauce med fløde, bacon og tyttebær og faktisk er ingredienslisten rigtig kort til denne ret. Der er kun godt at sige om denne ret, spring du bare på. 🙂
Vi spiste hasselback-kartofler til, men kogte kartofler vil også smage godt. Vælg bare den kartoffelversion I er allermest vilde med hjemme hos jer?
Du får opskriften på den lækre ret lige her:

Ingredienser
- 1 hel nakkesteg á ca. 2 kg
- 2 pakker bacon i skiver
- Salt/hvidøgspeber
- 1½ iter kogende vand eftersuppleres undervejs
- Flødesauce.
- Stegeskyen fra stegefadet
- 2½ dl fløde
- 1-2 spsk tyttebærsyltetøj
- Kulør
- Jævning
Sådan gør du
- Krydr nakkestegen rigeligt med salt og peber på begge sider.
- Læg stegen på en stegerist i et ildfast fad
- Vikl nakkestegen godt ind i bacon. Sørg for at stegen bliver pakket ind
- Hæld kogende vand ved, ca. op til stegens bund (jeg brugte ca. 1½ liter og eftersupplerede)
- Sæt fadet i ovnen ca. 2½ time v. 150 grader varmluft eller 3½ time v. 125 grader varmluft eller 4½ time v. 100 grader varmluft osv. Stegen skal have en kernetemperatur på 80 grader og tilberedningstiden er meget afhængig af stegens størrelse og din ovns varmeevne, så tjek undervejs og reducér/forlæng evt. tilberedningstiden.
- Når du langtidssteger bevares mest muligt af stegens saft og kraft, så tilbered gerne ved svag varme, i længere tid.
- Suppler med kogende vand undervejs. Fadet må ikke koge tør. Jo mere stegesky, jo mere sauce. Sørg for at der er rigeligt.
- Når stegen er ca. 75 grader, så hæld stegeskyen fra fadet. Det skal bruges til flødesaucen, så hæld det igennem en si ned i en saucegryde..
- Fyr lidt op for stegen i ovnen, imens du laver saucen, så får den en fin grillet overflade. Min steg fik 175 grader varmluft i ca. 15 minutter, evt. længere tid, til stegen når en kernetemperatur på 80 grader. Sluk herefter for ovntemperaturen og lad stegen hvile i ovnen imens du får saucen klar.
- Server stegen med hassel backkartofler, tyttebær og flødesauuce. (Kartoflerne kan fint laves i ovnen sammen med stegen)
- Flødesauce:
- Tilsæt fløde til stegeskyen. Varm op ved svag varme.
- Jævn stegeskyen med Maizena eller meljævning
- Tilsæt kulør.
- Smag til med salt/peber og ekstra tyttebærsauce.
Det blev en virkelig lækker nakkesteg og familien sender straks retten de allerbedste anbefalinger. Min søn sagde: “Mor, det dufter jo næsten af jul?” Der er altså noget med tyttebær og flødesauce. Uhm – det går så godt i spændt, særligt til saftigt mørt svinekød i baconsvøb. Uhm <3
En rigtig lækker ret, der kunne samle familien. En oplagt weekendret eller en lækker hverdagsoverraskelses-ret, hvis du har tidligt fri en eftermiddag?Jeg gav min nakkesteg 4 timer v. 100 grader varmluft. Jeg er helt klart fortaler for at tilberede stegen så lang tid som muligt, ved svag varme. Jo længere stegetid, jo bedre. Langtidsstegning giver en mere saftig og lækker steg synes jeg, så tjek dit ur og se hvor mange timer du har at bruge i køkkenet, den dag du skal servere retten.
Duften der vil brede sig i dit køkken, er himmelsk. Også en af fordelene ved langtidsstegning 😉Du kan også sagtens tilberede nakkestegen i Römertopfen, hvis du synes? En stegeso holder jo også fænomenalt godt på fugten og væden i stegen. Du bestemmer. Stegeso eller ej 🙂
I dag hørte du så om en helt almindelig version i ovn – det du’r altså også, skulle jeg hilse og sige 🙂
Spring du roligt på denne ret. Du vil blive SÅ populær, i dit køkken, hvis du annoncerer denne ret på menuen. Bon appetit 🙂
Hej Gitte Jeg har tænkt mig at lave Nakkesteg efter din opskrift i morgen og har i den forbindelse lige et spørgsmål. Under punkt 8 står der “når stegen har fået nok”. Jeg antager at det er når kernetemperaturen er 80 grader som nævnt i pkt. 5. Så bliver jeg lidt forvirret når du så i pkt. 9 giver stegen 15 minutter ekstra “til stegen når en kernetemperatur på 80 grader”.? Jeg vil skynde mig at sige at jeg lige er blevet efterlønner og bruger lidt af den nye fritid i køkkenregionerne. Det er helt nyt for mig og opskrifter… Læs mere »
Du skriver at kartoflerne sagtens kan laves i ovnen samtidig, men hvor lang tid skal de have når graderne i ovnen ikke er mere end f.eks 125?
Knust enebær i væden ved stegen, gør underværker, når vi taler om, at noget skal steges som vildt. Uuhhhummmm.
Vi lavede en modereret version af denne her igår. I vandet kom vi en bouillonterning, og istedet for sovs af stegeskyen lavede vi whiskeysovs. Men stegetid og fremgangsmåde ellers var det samme som opskriften og NØJ, hvor var det et lækkert stykke saftigt, mørt kød.
Hej Gitte
Vi skal lave denne ret i morgen. Kan man ligge stegen direkte i et fad og hælde vand ved?
Hilsen Jeanette
Hej Gitte. Når du nu i opskriften skriver tyttebærsovs, mener du vel tyttebærsyltetøj. Jeg har aldrig hørt om tyttebærsovs, men der er selvfølgelig meget jeg ikke har hørt om trods mine 63 år :-).
Venlig hilsen
Jane V