På Samsø smuttur – her får du glimt fra et par skønne feriedage jeg har haft med min søn Mikkel.
Det var en hurtig tur, med kun en enkelt overnatning, men er du vimmer hvor kan man nå at se meget på Samsø på kun 2 dage!
Vores oplevelser vil jeg gerne dele med dig.
Måske du kan blive inspireret til en sviptur også? Det kan jo også bare være du er vild med Samsø og gerne vil se billeder og gense glimt fra den skønne ø.
Vi tog bilen med, så vi kunne køre øen tynd, selvom vi kun havde kort tid.
Samsø er ellers en oplagt cykelø og vi kiggede faktisk også lidt misundeligt på alle de mange cyklende på øen. Regnen viste sig ikke at være dagsregn. Da regnen stoppede og solen skinnede fra en sky himmel, vi ville også cykle!
Det gør vi næste gang og så snupper vi også nogle flere dage. Cyklerne kommer helt sikker med bag på bilen til Samsø næste gang eller også tager vi bare cyklerne med på færgen.
Færgen sejler fra Hou og vi hyggede os ombord med hjemmebagte grovboller.
Vi jokede lidt med at der altid vanker hjemmebag og grove pølsehorn, når mor her er med på tur. På færgen spiste vi hjemmelavede frikadellesandwich og det var nu ikke så ringe.
På færgen mødte jeg en gammel legekammerat Morten fra min hjemby, jeg ikke havde set i virkelig mange år. Super hyggeligt og vi havde god tid til at lsudre.
Overfarten tog kun 1 time, selskabet godt og kaffen god. Det passede næsten med at regnen stoppede, da vi ankom til øen. Perfekt!
Samsø er en lille ø. Den er kun 28 km lang og 7 km bred og der bor kun ca. 3700 fastboende. Vi kunne da snildt have cyklet øen tynd, så gør du gerne det.
Hvorfor er Samsø så fantastisk?
Der er en helt særlig ro og fred på Samsø. Ingen trafiklys. Ingen motorveje. Smuk natur, med hav til alle sider. Landskabet forandrer sig utroligt på Samsø, med stor variation fra nord til syd og øst til vest.
Det er fascinerende at man næsten kan se hele Danmark fra Samsø. Man kan se til Aarhus, til Sletterhage på Mols, til Fyns hoved og til Kalundborg. Samsø må da virkelig være verdens navle – eller ihvertfald Danmarks. Øen er jo centrum i landet.
Vi brugte meget tid på at snakke om hvad det var vi så i det fjerne og savnede flere gange en lille kikkert.
Når øen er så lille, så betyder det at man kan nå hurtigt rundt til alt det man gerne vil se. Vi lagde planer på færgen og vupti, da vi var i land, kunne vi nå vores første udflugtsmål på få minutter.
Vi ville besøge Samsø Museum, da museumsbesøget passede fint med at regnvejret skulle stilne af.
Samsø Museum ligger i et gammelt mejeri, der er nænsomt renoveret. Den flinke museumsdame fortalte os meget om udstillingerne og hvordan det er at bo og leve på Samsø i dag.
Skønt at hun så gerne ville fortælle om Samsø.
Hendes glæde ved øen var stor og begejstringen lyste ud af hende. Smittende god energi. Vi besøgte både museet, museumsgården og museumshaven. Alt for én og samme billet.
Spændende at se hvordan livet havde været på en gård på Samsø førhen. Vi hyggede os meget og havde god tid til at nyde de smukke omgivelser i og omkring museet.
I museumshaven kunne vi læse om øens afgrøder. Dog undrede det mig lidt, at der intet blev fortalt om Samsø kartoflen?
Så måtte bibliotekaren jo lige i sving og google lidt research. Sønnike skulle da have historien med om Samsø kartoflen og hvad der var baggrunden for de små “guld-klumper”. Spændende historie – både Samsøs og Samsøs kartofler! Læs mere her.
På vores vej videre, kom vi forbi én af de mange vejboder som Samsø også er kendt for.
Der var stadig jordbær og sikke store og flotte de var. Vi besøgte Samsø 5.august, så det var sent på sæsonen, så vi blev glædeligt overraskede. Vi købte en bakke som vi guffede i bilen og til frokosten. Der må jo være gunstige jordbærbetingelser på Samsø? Perfekt for os der elsker jordbær!
Frokosten spiste vi ved Vesborg Fyr, på Samsøs allersydligste spids. Wow hvor var der bare smukt!
Blikstille vand, blå himmel, skov/ grønne skrænter, hvide tottede skyer. Som en reklame for Danmark, når det er allersmukkest.
Efter Vesborg Fyr kørte vi til Nordgården pension, hvor vi skulle overnatte. Det var tid til checkin. Et dejligt sted til overnatning. Fine værelser, fin morgenmad, fred, ro og sød venlig betjening.
Vi havde udgang til en lille terrasse fra vores værelse, hvor vi kunne nyde morgensol. Ej hvor heldig kan man være. 🙂
Om aftenen kørte vi til Nordby, der er kendt for sit klokketårn, smukke gamle huse og det mest idylliske gadekær, du kan forestille dig.
Der var blomster og stokroser og husene var så fint malede. Ej men hvor var der bare fint!
Der ligger flere restauranter i Nordby og vi bestemte os for at spise en skøn kylling på Restaurant Laden. Der var skysauce til og selvfølgelig de gode Samsø kartofler også.
Lækker mad og kartoflerne smagte ekstra godt, nu vi kendte til deres historie.
Der var også grillede forårsløg, gulerødder og grøn salat til. Der var så meget kød på kyllingen, at jeg slet ikke kunne spise op. Wow det smagte godt. 🙂
Restaurant Laden er indrettet i en gammel lade, der er fint restaureret. Et hyggeligt sted og maden blev serveret lynhurtigt.
Efter maden nød vi solen ved gadekæret. Hvor er det bare et fint sted!
Mikkel ville gerne se udsigten fra Ballebjerg udsigtspunktet og wow en solnedgang vi kunne se! Der er en flot udsigt fra tårnet, hvor man kan se det grønne kuplede landskab. Så godt vi besøgte dette smukke sted, det er virkelig et besøg værd, især i smukt klart vejr.
Man får virkelig fornemmelsen af, at man “ejer” hele verden, med sådan et panoramaview der er på Samsø, når vejret er klart! Wow 🙂
Efter Ballebjerg kørte vi op på Samsø’s nordspids Issehoved, hvor vi kunne se helt til Sletterhage Fyr og Mols. Wow tjek lige den solnedgang!
Vores dag sluttede, da solen gik ned og vi vendte retur til Nordgården pension, hvor vi sov fint og nød en dejlig morgenmad næste dag. Skønt, vi kunne spise på terassen i det fri! Vi delte et morgenrundstykke med en sød lille gråspurv, der hoppede glad og trygt rundt ved vores bord. Så hyggeligt. 🙂
Efter morgenmaden kørte vi til Besser Rev, som er en lang smal tange, man kan gå ud på, når der er lavvande.
Fra tangen kan man se Sjælland og vi kunne også se Langør, midt på Samsø, som vi besøgte dagen før.Vildt at man kan se så langt. Der var både store supertankere i Storebælt og små minilystbåde. Der er altid noget at holde øje med på Samsø og man kan nemt falde i staver. Godt vi havde sommerferie og god tid.
På dag 2 var det nemmere for os at orientere os, og det var sjovt at vi kunne spotte og udpege steder på øen, vi havde været dagen før.
Vildt nok, at man næsten kan overskue hele Samsø, fra de gode udsigtspunkter.
Bagefter så kørte vi til heden på Samsø, der ligger midt imellem Nord og syd. Nordby hede kaldes den også og den ligger ved Mårup.
Lige nu (i august) blomstrer lyngen og det er virkelig et flot syn! Hedestrækningen er lang og vi gik en tur ind og satte os i den flotte lyng.
Lyngen duftede sødt, næsten af lynghonning? Det var virkelig det smukkeste syn. Forestil dig en kæmpe stor mark der ser sådan ud, så langt dit øje kan række.
Vi nød, at vi havde god tid til at slentre og småsludre. Hvor følte vi os bare heldige – både med vejret, den gode tur og hinanden.
Jeg elsker at være på tur med mine børn og utroligt nok, så har jeg jo tilfældigvis verdens bedste børn. Hvor heldig kan man være. <3
Efter den flotte tur på heden, kørte vi til Ballen havn, for at smage de legendariske fiskefrikadeller.
Vi nød også udsigten til alle de smukke træskibe/lystsejlere i havnen. Der er en helt speciel ro og atmosfære på en lystbådehavn – det elsker vi også. Der er bare en helt særlig stemning i en havn.
Vi spiste fish and chips på Ballen Fisk. Der var rigeligt fisk, vi savnede bare den gode særlige fish and chips panering og og tartar saucen manglede også. Udsigten derimod fejlede intet, så den stornød vi.
Vi havde god tid før vi skulle med færgen, så vi nød en kop kaffe / iskaffe på Ballen Havn og bagefter kørte vi til Sælvig, for at vente på færgen.
Vi kunne godt have nået ekstra oplevelser, men vi nød ikke at skulle stresse og jage. Hyggeligt at have god tid til at småsludre og nyde det skønne vejr også.
På færgen hjemad var der blikstille vand og blå himmel. Helt utroligt – vi kunne stå på dækket under overfarten bare i t-shirt! Det var én af de sjældne smukke og flotte sommeraftener i Danmark. Hvor var vi heldige!
Fra toppen af færgen kunne vi tage afsked med Samsø. Vi kunne se hele øen under hele overfarten og pegede igen ud og gættede løs på hvad vi sø og hvor vi havde været.
Helt utroligt, hvad man kan nå på halvandet døgn! Hermed bare lige en stor Samsø anbefaling fra mig til dig.
Alle de smukke steder der er i Danmark og der er en masse gode pletter, vi endnu ikke har besøgt. Vi kommer helt sikkert til Samsø igen.
Jeg er begyndt at tage på smutture med mine 2 børn på skift. Det er virkelig GULD værd at snuppe de store børn med på disse små svipture.
Min datter og jeg har f.eks. også været på badehotel sammen og vi skal faktisk også afsted på badehotel igen i denne uge. 2 små mini-ferier på 1 uge. Ih hvor jeg glæder mig. 🙂
Man får talt så godt sammen, når man kun er 2 afsted og skønt at dele nye oplevelser. Sådanne oplevelser kan vi leve længe på og de ryger lige i “minde-banken”. Det er sådanne oplevelser, der gør livet værd at leve. Gode oplevelser med yndlingsmennesker er det bedste i verden!
Vores svipture er kommet for at blive. Mikkel og jeg har allerede aftalt at tage en tur til Fanø i efteråret. Den heldigste mor i verden er jeg altså bare!
Det er virkelig luksus at mine store børn har lyst til at rejse med deres “gamle” mor – håber de vil med for altid. Jeg er klar – altid rejseklar, når der venter oplevelser med mine børn.
Tak fordi du havde lyst til læse med. Håber du blev inspireret til at tage på Samsø smuttur også? Det er virkelig en anbefalelsesværdig ø, både til en miniferie og længere ferier.
Der må du hen. Uh jeg drømmer om at tage i skrive-eksil på den skønne ø. 🙂
Hvis du er interesseret i at læse flere af denne type rejseindlæg, så tjek kategorien “Bagenørden på ferie” ud.