Panna cotta med saltkaramel er et hit som nem dessert til nytår eller andre festlige anledninger. Du skal bruge få ingredienser, men alligevel smager desserten SÅ godt.
Kombinationen af sød karamel og salt er så lækker. Det ved vi, der er elsker saltkarameller jo. 🙂
Nu det er nytår, så tænkte jeg straks på at få brugt noget af alt den gode piskefløde, jeg har hamstret i julen. Perfekt timing!
Hvad er panna cotta?
Panna cotta betyder “kogt fløde”, for det er faktisk bare dét det er.
En helt enkel dessert med piskefløde, kogt eller varmet op med sukker og vanilje og gerne tilsat en smagsgiver. Det kan være f.eks. Nutella, kanel, brombær, appelsin, jordbær?
Du skal bruge husblas i desserten, men bare rolig. Den skal bare smeltes med, sammen med fløden, det kan ikke gå galt.
Karamellen smeltede jeg først og så tilsatte jeg fløden til sidst. Smag bare til med salt til sidst. Du bestemmer helt selv, hvor kraftig du synes saltsmagen skal være.
Din panna cotta kan du lave klar i god tid før gæsterne kommer. Perfekt at glassene bare lige kan tages ud, når desserten skal serveres.
Jeg dryssede lidt fintrevet chokolade på toppen, men top gerne med f.eks. mandelkrokant med lidt salt. Lidt knas er nemlig lækkert på den søde dessert.
Opskriften er rigtig nem og du får den lige her:
Panna cotta med saltkaramel – få en god nem opskrift på dessert i glas hér
Ingredienser
- 50 gram sukker
- 1 tsk vaniljesukker smag til. Kan erstattes med marven fra ½ vaniljestang
- ¼-½ tsk flagesalt ell. anden salt. Smag til.
- 2 dl fløde piskefløde. Frossen fløde kan bruges
- ½ dl mælk - bare brug den du har kan erstattes med fløde. Kan også laves med f.eks. 1 dl mælk og 1½ dl fløde
- 2 blade husblas
Sådan gør du
- Udblød husblassen i vand. Det tager ca. 5-10 minutter
- Hæld sukker og vaniljesukker i en gryde. Smelt sukkeret ved svag varme. Rør ikke i gryden, men ryst bare gryden lidt undervejs, til alt sukkeret i er smeltet. Hold øje med gryden hele tiden, så sukkeret ikke brænder. Bliver det brændt, skal det kasseres.
- Når sukkeret er smeltet, så hæld mælk og fløde ved i en tynd stråle, så karamellen ikke køler for hurtigt. Pisk imens. Karamellen vil stivne, men den smelter igen.
- Varm flødeblandingen op, men den må ikke koge. Rør ofte i gryden imens. Tag gryden af varmen, lige før kogepunktet. Smag flødeblandingen til med flagesalt og evt. ekstra vanilje. Pisk den udblødte husblas i
- Fordel panna cotta flødeblandingen i 3-4 dessertglas/serveringsglas. Man kan ikke spise store portioner. Stil glassene i køleskabet til panna cottaen er stivnet. Det tager minimum 1 time. Skal din panna cotta holde sig længere tid, så tildæk glassene med husholdningsfilm, når den er stivnet.
- Drys gerne med lidt revet chokolade eller mandelkrokant før servering
Noter
Panna cotta kan holde sig 2-3 dage i køleskabet og kan derfor laves i god tid i forvejen.
Tildæk først glassene med film, når panna cottaen er stivnet. Så undgår du at kondensvand drypper ned på desserten.Kan laves i en mere fedtfattig version ved at bruge en større mængde mælk end fløde.
Saltkaramel panna cottaen smagte lækkert og er meget nem og billig at lave. Perfekt som dessert til nytår – kan laves dagen før
Helt utroligt, at man kan lave en lækker dessert, der både er så nem og billig.
Faktisk skal du jo næsten kun købe 2½ dl piskefløde, da jeg vil tro du har både sukker, vaniljesukker og salt i køkkenskabet.
Jeg har brugt lidt mælk i panna cottaen, istedet for kun ren fløde. Det synes jeg giver en lettere smag og konsistens. Du kan sagtens lave din panna cotta med ren piskefløde.
Ønsker du en mere fedtfattig og sundere panna cotta?
Brug gerne mere mælk end fløde. Desserten kan sagtens laves med f.eks. 1½ dl mælk og 1 dl fløde?
Sødmælk/letmælk giver en mere cremet/flødeagtig smag og konsistens, men ellers bare brug den mælk du lige har i køleskabet.
Hvor meget salt skal man bruge?
Det afhænger helt af dine smagsløg. Jeg har skrevet 1/4-½ tsk i opskriften, men smag til, så desserten får en smag, du synes om. Tilsæt evt. også ekstra vanilje og brug gerne vaniljestang, hvis det skal være ekstra luksus.
Dette er en virkelig nem måde at lave saltkaramel panna cotta på. Du kan nøjes med én gryde og alt smeltes sammen i én proces.
Når du hælder fløden/mælken vil, vil karamellen stivne, men fortvivl ej, den vil smelte igen.
En panna cotta må ikke koge, så kan du risikere bundfald, så tag gryden af lige før kogepunktet.
Desserten var et hit herhjemme, kan du tro, og jeg har glædet mig til at dele opskriften med dig. Måske du har fået lyst til at prøve den til nytår?
Har du fløde på lager, er det nemt at lave en lille “generalprøve” før gæsterne kommer. Så får I jo også en lidt tidlig smagsprøve og det er ikke så ringe. 🙂
Kan man bruge frossen fløde til panna cotta?
Jeps det kan du sagtens. Vi har 1 liter i fryseren, som jeg har tænkt skal bruges til den lækre flødedessert.
Kan desserten også laves uden saltkaramel?
Ja sagtens. Denne panna cotta er lavet kun med vanilje og den er også super god. Klik her for at komme til opskriften.
God fornøjelse med din panna cotta med saltkaramel. Jeg håber du vil synes om den.
Kunne du tænke dig at se flere opskrifter på nemme desserter i glas, så klik her.
På bloggen finder du mange flere panna cotta opskrifter – få mere inspiration lige her:
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.