Hamburgerryg i stegeso. <3 I dag får du opskriften på en rigtig lækker saftig skinke tilberedt i Römertopf.
Uhm hvor elsker vi bare stegeso-retter herhjemme. Mørt og lækkert simremad, der kan småsimre i timevis og som altid bliver super mørt, lækkert og samfuldt.
I dag skal du høre om en rigtig nem og lækker ret til din stegeso.
Hamburgerryg eller skinke tilberedt på toppen af et fad flødekartofler med porrer.
Halløj hvor smagte det bare godt og genialt at alt blev færdigt i ét og samme fad.
Römertopfen er ofte i brug i weekenderne her i huset.
Stegesoen inspirerer til kreativitet, opfindsomhed, langsommelighed.
Maden KAN ikke mislykkes. Den brænder ikke på eller koger tør. Skønt med sikre succesoplevelser 🙂
Perfekt at maden kan lave sig selv i stegesoen, imens vi har travlt med andre ting.
Skovture, en middagslur, gode bøger eller familiebesøg?
Vi fylder tit stegesoen inden vi tager i biografen og det er bare skønt at komme hjem til mad der har lavet sig selv, eller næsten! 😉
Mad i stegesoen skal helst tilberedes over flere timer.
Retterne skal derfor planlægges og forberedes i lidt god tid. Tiden plejer at være givet godt ud!
Maden bliver overdådig, saftig, lækker og som regel er der mad til flere dage.
Som søndagsmad er det perfekt! Rart at starte en arbejdsuge med nemme madrester.I dag bød køleskabet på en skinke/hamburgerryg, købt på tilbud i ugens løb.
En stor pose kartofler, som trængte til at blive brugt, og et par porrer. Vi havde også fløde i køleskabet, der kunne bruges.
I stedet for at smide ud og købe nyt, anstrenger jeg mig virkelig for at få brugt det vi har. Går ind for “Stop madspild”. 🙂
I praksis betyder det, at jeg køber basis-råvarer, falder for ugens gode tilbud, køber årstidens billige frugt og grønt og laver mad af det vi har i skabene.
Dagens ingredienser måtte kunne ende ud i flødekartofler på en eller anden måde tænkte jeg.
Stegesoen skulle helt sikkert involveres. Det var jo søndag 🙂
Jeg startede med at sætte Römertopfen i blød i vand. Den skal helst trække i en halv time for at opsuge tilstrækkeligt med væde.Selvom kartoflerne er på vej til at spire, kan man altså sagtens bruge dem til flødekartofler.
Jeg fandt et par porrer som også havde set bedre dage, men de inderste lag var sprøde og friske, så de blev også snittet med.
Flødekartofler bliver mest cremede og lækre hvis man bruger rigtigt piskefløde og rigeligt af den. Du kan også sagtens bruge mindre fedtholdige alternativer f.eks. kaffefløde eller f.eks. Milda fløde? Du bestemmer.
Her i huset får vi sjældent flødekartofler, så jeg drister mig til at bruge “rigtigt” fløde, når det sker 🙂
Jeg kalder stegen for en hamburgerryg her, men du kan sagtens også bruge en skinke i stedet for. Opskriften kan bruges til begge typer stege.
Tilberedningstiden afhænger lidt af hvor stor din steg er, men du skal bare gå efter en kernetemperatur på ca. 68-70 grader, så går det fint.
Opskriften er rigtig nem og du får den lige her:
Hamburgerryg i stegeso med flødekartofler – få en god nem opskrift her

Ingredienser
- 2 kg kilo kartofler skåret i tynde skiver
- 3-4 porrer i tynde skiver. Kan udelades
- 2-3 løg i skiver/tern
- 4-5 fed friskpressede hvidløg kan udelades
- Salt/peber
- ½ liter fløde piskefløde, kaffefløde eller Milda
- 1 kg hamburgerryg eller skinke (uden net) min vejede ca. 1, 3 kg
Sådan gør du
- Fyld den ene Römertopfhalvdel med vand i køkkenvasken og sænk den anden ned oveni. Fyld også den med vand. Skræl eller vask kartoflerne og skær dem i skiver Rens porrerne og skær dem i skiver.
- Bland porrer og kartofler i Römertopfen og vend dem godt rundt. Drys godt med krydderier og pres hvidløgsfed ud over.
- Hæld fløden ved og skyl kartonen med lidt mælk og tilsæt også det.
- Læg skinken/hamburgerryggen på toppen. Sæt evt. et stegetermometer i. Mærk efter at låget slutter rigtigt tæt. Sæt stegesoen i ovnen v. 175 grader varmluft (200 gr. alm. ovn) i min. 2 timer. Alternativt 150 grader varmluft i 3 timer
- Retten er færdig, når stegen når en kernetemperatur på 68-70 grader. Tilberedningstiden afhænger af stegens størrelse. Servér.
Noter
Skinken eller hamburgerryggen bliver saftig og lækker i stegesoen
Fyld stegesoen max. et par cm. op til kanden med kartofler/grønt og steg.
Hvis den fyldes helt til randen, risikerer du, at fløden bobler ud.
Stil gerne stegesoen på en bageplade beklædt med bagepapir, så du slipper for at gøre ovnen ren bagefter. Mærk efter at låget slutter rigtigt tæt, det må helst ikke vippe.
Jeg blander fyldet godt sammen, roder det lidt rundt og krydrer undervejs.
Til sidst kommer stegen på (det kunne være et kalkunbryst, en skinke, måske også en oksesteg?). Idag var det en hamburgerryg.
Til sidst hældes fløden ved. Flødeflasken skylles med vand og vandet hældes også ved.
Sæt låget på og placer Römertopfen nederst i ovnen på 175 grader varmluft i et par timer, plus/minus.
Maden er klar, når familien er klar.
Den tager ikke skade af at få længere tid, men så skal du nok skrue lidt ned.
Tip : Sæt stegesoen på en bageplade med et stykke bagepapir. Nogen gange (hvis du er kommet til at fylde soen lidt for meget eller steger ved for høj temperatur) kan fløden boble ud.
Nemt og lækkert mad. Huset dufter himmelsk når der steges simremad i Römertopfen. Det gjorde det også denne gang.
Retten blev også smuk synes jeg. En fin harmoni med det grønne, det cremefarvede og den fine røde steg.
Flødekartofler i stegesoen bliver ekstra cremede og lækre og hamburgerryggen var saftig og mør
Ofte synes jeg flødekartofler koger tørre i ovnen, men stegesoen er fantastisk! Fugten bevares inde i stegesoen og fløden koges ikke væk. Saft, kraft og smag bevares 🙂
Kan man godt stege en steg sammen med flødekartofler? Ja det kan man godt og stegen giver en rigtig fin smag til kartoflerne.
Faktisk er det den nemmeste ret i verden at lave, når alt kan laves færdigt i ét. Endnu én af fordelene ved en stegeso.
Fløden boblesimrer og stegen er saftig mør
Hvis du ikke allerede har en Römertopf, så ønsk dig én! En stegeso af glas er også fin og du kan også bruge din støbejernsgryde, som du sætter i ovnen
Eller kig forbi en isenkræmmer, nogle gange er den på tilbud
Du skal bare være opmærksom på, at den ikke må sættes samlet ind i køkkenskabet efter brug (så kan den mugne). Vi opbevarer vores med delene oveni hinanden, med et par spiseskeer i bunden, så der er luft omkring. Den løsning virker for os.
Obs. : Stegesoen kan vaskes i opvaskemaskinen. Tager ikke skade af det, så hvad det angår er den også “nem”.
God fornøjelse mange hilsner Gitte – ægte stegeso fan 🙂
God bedring, Gitte! Ørepine er forfærdelig…
Den skal prøves