Verdens bedste brød – velkommen til junior!

Verdens Bedste Brød er og bliver bare…..Verdens smukkeste brød!

Verdens Bedste Brød er et brød der er kendetegnet ved at det er lavet efter en ultralet opskrift og bagt ved ekstrem høj temperatur i en GRYDE.

Jeg har skrevet om Verdens Bedste Brød her hvor jeg skamroser det smukke knasende sprøde brød. Du vil overraskes over hvor enkelt det er.

Opskriften er simpel:

  • 10 dl mel
  • 5 dl (1/2 ltr) vand
  • 2 tsk salt
  • gær på størrelse med en ært (Ja så lidt skal du bruge)
Dette indlæg skal handle om weekendens Verdens Bedste Brød – i juniorvariant (læs:en mindre portion)
I weekenden trængte vi bare til lidt afveksling i bollebagningen.
Vi får til hverdag boller af koldthævet dej. Lækkert at starte dagen med hjemmebag! Det lyder vildt overskudsagtigt men som også beskrevet i mit indlæg om koldthævede boller kan man faktisk rigtigt let lave en enkel bolledej der kan laves hurtige boller af om morgenen.
NOGEN gange kan vi dog godt trænge til lidt afveksling alligevel. Bolledejen varierer vi fra gang til gang, skruer lidt op eller ned for kerner og korn, lyse, grove melsorter, forskelligt topping på toppen af bollerne.
Alligevel trænger vi nogen gange til helt anden afveksling. En helt anden type brødtype f.eks?
Wow! Se lige et ordentligt brød her. 🙂
Afvekslende! Det blev det! Det blev til et grydebagt brød. Et skønt brød der kunne nydes i en solskinsstribe i det fri.
Jeg eksperimenterede med at tage lidt at vores morgenbolledej fra. Vi har altid en kæmpe skål dej i køleskabet. Dejen kan holde sig i 4-5 dage. Der kan uden problemer tages lidt dej fra til aftenmadbrød, frugtboller eller lignende.
I weekenden tog jeg om morgenen en pæn klat dej fra. Jeg tilsatte lidt ekstra vand, så dejen blev lidt mere flydende. Dejen skal være som lidt tynd havregrød. Flydende men alligevel fast. Øh som melklister måske?
Dejen skal ikke æltes så bare rolig! 🙂
Skålen dækkes over med film. Dejen er boblende og gæringsprocessen er tydelig kan man se.
Er klar over at jeg nok ikke bliver så populær nu, da jeg jo ikke skriver præcise mål og angivelse på mængdeforhold på den dej jeg tog fra min morgenbolledej. Håber I bærer over med mig og alligevel tør kaste jeg ud i brødeksperimenterne. Bare følg opskriften der også er angivet her, så  går det ikke galt.
Når du har prøvet opskriften nogle gange kan du senere eksperimentere med din egen hjemmepåfundne dej, når du har styr på konsistensen.

Brug evt. denne basisopskrift

  • 10 dl mel
  • 5 dl (1/2 ltr) vand
  • 2 tsk salt
  • gær på størrelse med en ært (Ja så lidt skal du bruge)

og erstat f.eks. 3 dl. hvedemel med fuldkornshvedemel eller lignende.

Skålen dækkes over med film og sættes på køkkenbordet i 8 timer.

Det er jo derfor weekenden er perfekt. Et madbrød til aftensmaden kan forberedes om morgenen, eller et morgenbrød kan forberedes aftenen før og “overnatte” på køkkenbordet. Selve tilberedningen tager lige lidt tid, så weekenderne er bedst.

Når de 8 timer (+/- 1 time) er gået fyrer du op for din ovn. Den skal op på 275 grader. Den skal være rygende varm. Din tomme gryde med låg skal med en tur i ovnen for at varme op. Brug f.eks. en lille slip-let gryde med metallåg som jeg gjorde, eller en stor støbejernsgyde med glaslåg.

Kan du mon fornemme dejens konsistens her?

Jeg brugte en mindre portion dej og valgte derfor at bruge en 2 liters slip-let gryde. Vær lige obs på om du har en gryde+låg der kan holde til ekstrem høj ovnvarme (men kan de fleste mon ikke det?). Brug dog helst ikke gryder med plastic-knopper, de kan vist max klare 200 grader? (min pyrolux-støbejernsgryde med plastic-knop på låget kan dog fint klare den høje temperatur, du må næsten prøve dig frem?

Når din gryde er helt varm, hælder du din dej i. Det syder og bobler. Det skal det. Den er god nok. PAS PÅ DINE FINGRE OG HUSK PÅ AT OGSÅ GRYDELÅGET ER BRÆNDENDE VARMT! (Det kan man let glemme i skyndingen)

Gryden med låg sættes i den rygende varme ovn i en halv time på 250 grader varmluft. Selvfølgelig lidt afhængig af hvor stor en portion dej du laver. Kig til dit brød efter 20 minutter. Brødet vil på det tidspunkt være hævet fint op men være lidt blegt på toppen. De sidste 10-15 minutter skal det bage uden låg. Så får det en fin gylden overflade og en meget knasende overflade ikke mindst.

Når bagetiden er ved at være slut så tag brødet ud af gryden. Kan let vippes ud. Bank på det under bunden. Det skal være en helt hul bankelyd og brødet må ikke føles blødt og bunden må ikke “give efter”.

Nu kommer det sværeste 😉

Brødet skal gerne stå i 30 minutter inden du begynder at skære det. Ellers vil krummen være klæbrig og føles lidt klistret.

Øj hvor er det svært at lade sådan et lækkert velduftende brød vente i en halv time! 🙂

Jeg var ikke tålmodig denne gang. Jeg kom til at kaste mig for hurtigt over brødet. Se selv her. Krummen blev lidt klistret. Se f.eks.den klistrede krummeklump på skiven nederst i billedet. Hvis brødet er for varmt kan det ikke skæres uden at der hænger klistret krumme fast i kniven.

Men pyt med det siger jeg bare! Solen skinnede, brødet var fantastisk! Cheddarosten perfekt til det nybagte brød, svigermors jordbærsyltetøj smagte som altid fantastisk og kaffen var god.

Dejlig weekenddag!

Hvor var det også lækkert med en brødafveksling. Godt med afveksling i “bolleriet”. 😉

Synet, duften og den knasende lyd af det sprødeste brød er et kapitel for sig.

Du må prøve det engang. Det er altså ikke så kompliceret som det lyder.

Et par gange og du vil undres over hvor enkelt det er. Selve dejen er rørt sammen på 5 minutter.

Under dig virkelig, at du får prøvesmagt Verdens Bedste Brød. Se lige den fantastiske krumme her…

Junior-varianten kan anbefales. En junior svarer til ½ eller 2/3 af ovennævnte portion. Har du brød tilbage til dagen efter kan du lave tomat-bruschetta af resten 🙂

God fornøjelse!

Mere inspiration

6 Comments

  1. Kyllinge - karen :-) 8. september 2014 af 16:18 - Svar

    Hej Gitte,
    Jeg lavede dit madbrød i gryden i dag (verdens bedste brød), 8 dl hvedemel og to dl fuldkornsmel, og ungerne åd halvdelen, da de kom hjem fra skole (okay så, jeg var en lille bitte smule med!). Resten skal vi have i aften til kylling i øl i Rømertopfen og hvad tilbehør vi nu finder på. Kyllingen står og simrer, og det dufter skønt! Og hvor er det dejligt, at maden kan passe sig selv, mens man får styr på alverdens logistik og ungernes sport 🙂

    Tak for opskrifterne og inspirationen!

    • Gitte Hansen 8. september 2014 af 21:40 - Svar

      Hej Kyllinge-Karen

      Hvor er det da skønt at høre at I sådan kører rent Noget i ovnen-tema hjemme hos jer for tiden. Det glæder mig. Håber kyllingen også var en succes? Ja hvor er det supernemt når maden passer sig selv, for der er gang i “ulvetimen” når der er børn i huset 🙂
      Dejligt at have fået en Kyllinge-Karen med på sidelinien nu – håber du har lyst til at blive hængende 🙂
      Mange hilsner
      Gitte

  2. Jenny 28. september 2012 af 12:15 - Svar

    Hej Gitte

    jeg har haft lidt svært ved at få lov til at kommentere via min iPad, så nu prøver jeg fra en pc.

    Jeg læser trofast din blog 🙂

    Grydebrødet har været på to-do listen længe, men er hvergang blevet trumfet af noget andet spændende, men efter at have læst dine indlæg, har jeg besluttet, at nu skal det være.
    Jeg har kun gryder og kaseroller i stål, så det må det blive.

    Jenny

    • Gitte Hansen 28. september 2012 af 16:23 - Svar

      Hej Jenny

      Hvor det glæder mig at du har lyst til at kigge med. HÅber dig grydebrød vil lykkes for dig. Har ikke erfaringer med bagning i gryder af stål måske andre kan hjælpe her? Kommenter gerne.
      HÅber det lykkes for dig.
      Hm, hm er ikke så teknisk anlagt, men må kunne finde ud af at lave en kommentarboks man kan skrive i også fra Ipad. Jeg må en tur i “blog-maskinrummet”. Tak for din feedback og pøj pøj
      Hører gerne om dit brød. Håber det bliver en succes og en god oplevelse. Pas på fingrene! Man kan VIRKELIGT brænde sig undervejs.
      Vi snakkes ved!
      Mange hilsner
      Gitte 🙂

  3. Jenny 26. september 2012 af 18:56 - Svar

    Hejsa
    Du skriver selv at gryden skal kunne tåle høje temperaturer, men er du opmærksom på at ikke alle sliplet belægninger kan tåle de helt høje temperaturer?

    • Gitte Hansen 26. september 2012 af 18:59 - Svar

      Hej Jenny.
      Ja det er jeg opmærksom på. Bruger derfor heller ikke mine stegepander i ovnen. Min pyrolux gryde kan fint klare det. Der er der ingen belægninger der kan krakelere.
      Hvilke gryder/potter/pander har du erfaringer med?
      Dejligt du har lyst til at kigge med 🙂
      Mange hilsner
      Gitte

Læg en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.