•  
  •  
  •  
  •  
  •  

Altså jeg har jo før berettet om denne ret og det er jo ikke meningen at jeg her på Nogetiovnen skal begynde at gå i selvsving og plagiere mine egne gamle retter? Det er jo ikke meningen at jeg skal skrive om den samme ret TO gange, a la gammel vin på nye flasker eller ny mad efter gammelkendt opskrift?

Ahem…Men hvad nu hvis man tilsætter nye ingredienser. F.eks. gulerødder og lidt mere ost??? Skal vi ikke sige at det lige går at jeg skriver om familiens yndlings-Römertopf-ret nr. 1 bare lige én enkelt gang til?

Har du ikke en Römertopf kan du bruge en anden form for stegeso, ildfast fad eller en stor stegegryde. Det er godt at lave retten med “låg” på da den lækre fløde ellers nemt vil fordampe. Kalkunen bliver også fantastisk mør og lækker i en Römertopf. En Römertopf er et ildfast fad i rødstens-ler. Lerfadet (både top og bund) skal stå i blød i ½ times tid inden du fylder det op og du skal huske at du ikke må putte varmt indhold i, da temperaturforskellen vil kunne få din Römertopf til at knække.

Til Den gode kalkunret skal du bruge: 

1 kalkunbryst, 1 pk. bacon, et bundt porrer, 4 gulerødder, 2 glas champignon, 1/4 fløde (gerne milda light), 1/4 ltr skummetmælk,  6-8 skiver ost.

Start med at stege dit kalkunkød Køb et kalkunbryst og skær store lunser og steg i lidt margarine. Krydr godt på begge sider. Imens kalkunen steger klargør du porrer og gulerødder. Smukt grønt! 🙂

Skær gulerødderne i små tern og porrerne i skiver. Grøntsagerne puttes i Römertopfen. 

Kalkunen lægges over grøntsagerne. Der kommes osteskiver hen over kalkunen. Champignon og baconstykker lægges henover. Fyldet presses godt ned i Römertopfen.

1/4 ltr fløde hældes ved. Vandet fra champignon-glassene hældes også ved. Panden koges af med 1/4 ltr. mælk og 2 bouillonterninger. Stegeskyen hældes også ved. Sluk for panden nogle minutter før, så blandingen ikke er kogende varm, det har din Römertopf jo ikke så godt af.

Bacontern dryssede jeg på efter billedet var taget. Havde glemt at stege det, plejer at gøre det før kalkunen men ups glemte det og det gik fint at det bare blev drysset henover champignon’erne, så det vil jeg også gøre fremover.

Når Römertopft’en er fyldt dækkes med staniol der presses godt så Romertopfen slutter tæt. Der kan være en lille bitte sprække som fyldet kan boble ud af, så brug staniol for en sikkerheds skyld (skriver én der har gjort ovnens bund ren mere end én gang. Altså bare lige et tip. Èn ting er at gøre ovnen ren men en anden ting er da at det er rigtigt ærgerligt hvis den gode flødesauce bobler ud før du når at få glæde af den 😉

Sæt låget på din Römertopf og sæt fadet i en kold ovn. Steg så længe du har lyst. Jo længere tid jo bedre. Vores fad stegte i 1½ time v. 175 grader varmluft.

Mad i Römertopf bliver fantastisk lækkert! Mørt saftigt kød. Ingen tørstegning her. Fugt og væde fra grøntsager bliver absorberet i kødet og alle vitaminer bevares.

Det bliver den LÆKRESTE flødesauce. Jeg bruger jo Milda, men tror da at rigtigt piskefløde vil kunne gøre retten ekstra lækker? Har du ikke kroniske vægtproblemer så fyld da bare noget piskefløde på? ;-D (men hvem af os har IKKE kroniske vægtproblemer spørger jeg bare???)

Osteskiverne tilfører en lækker ostesmag og bacon’en er altså uundværlig.

Skulle nogen være i tvivl, så kan Römertopfen vaskes i opvaskemaskine. Når du sætter den på plads i skabet så læg to spiseskeer i bunden og sæt delene oveni hinanden så den står åben. Er den lukket kan du risikere den mugner. Der går lang tid før rødstensleret er helt tørt.

Spis retten med ris til og gerne et lækkert madbrød til.

Vi spiste hvidløgsbrød med Rosmarin. Mere herom en anden dag. 🙂

Vi fik også lige en lækker tomatsalat med frisk basilikum og mozzarella light.

FLOT SALAT. Smuk at se på og hamrende lækker at spise!

Velbekomme!

Lækkert, sådan en mandag som idag, at komme hjem til overdådige rester fra sådan en fornem søndagsmenu. 🙂


  •  
  •  
  •  
  •  
  •