Hvidløgsstegt oksespidsbryst - langtidsstegt i Römertopf

Hvidløgsstegt oksespidsbryst – langtidsstegt i Römertopf

Hvidløgsstegt oksespidsbryst - langtidsstegt i Römertopf

 

Sikke en søndagssimresteg du skal høre om i dag. En lækker langtidsstegt oksesteg, indsmurt i lækkert hvidløgssmør.

I går var der dyst på Bagenørdens Facebook-side. Skulle der skrives om cookies eller oksesteg? Jeg spurgte jer, og det blev disse cookies’ene der vandt, selvom der var tæt løb. Flere har givet udtryk for at de glæder sig særligt til dagens okstestegs-opskrift. Nu kommer den og den er god, den steg! 🙂

Hvidløgsstegt oksespidsbryst - langtidsstegt i Römertopf

Oksespidsbryst er rigtigt fint at bruge til denne opskrift, men andre former for okstestegs-udskæringer kan også bruges. Cuvette, culotte, tyksteg mv. Spidsbryst er taknemmeligt, for det fås ofte til ret billige penge.

Dagens 1,6 kilo steg blev indkøbt til 112 kr. Det kan der normalt ikke købes meget oksekød for.

DSC_3266

Spidsbryst bliver vist mest til suppe tror jeg? Men det vidste jeg ikke noget om, så jeg tilberedte bare kødet som var det en fornem steg. I dagens anledning indsmurt i hvidløgssmør. Uhm! Det var en god idé!

Stegen endte som lækkert, mørt kød og jeg brugte – igen – min Römertopf. Igen blev det det møreste kød og den nemmeste mad, der (næsten) lavede næsten sig selv. Fantastiske Römertopf!

Hvidløgsstegt oksespidsbryst - langtidsstegt i Römertopf

Jeg elsker at tilberedemad i min stegeso, det er nemt og det dufter så hyggeligt af lækkert mormormad det meste af dagen. Der bliver den lækreste stegesky, som der passende kan laves flødesauce af. SÅ lækkert!

Hvidløgsstegt oksespidsbryst - langtidsstegt i Römertopf

Her kommer opskriften på:

Hvidløgsstegt oksespidsbryst – langtidsstegt i Römertopf:

Du skal bruge: (4 personer i 2 dage, hvis stegen er stor nok):

1 oksespidsbryst

3 løg + 2 rødløg

Salt+hvidløgssmør

4 dl. vand

Hvidløgssmør:

30 gram smør

1 tsk tørret persille

5 fed friskpressede hvidløg

Salt/hvidløgspeber

Flødesauce: 

Stegesky, 2½ dl fløde (gerne madlavningsfløde) og jævning. Smages til med salt, peber og tyttebærsyltetøj.

Tilbehør: små olieristede kartofler, tyttebær, kogt broccoli (f.eks.).

Hvidløgsstegt oksespidsbryst - langtidsstegt i Römertopf

Sådan laver du hvidløgsstegt oksespidsbryst – langtidsstegt i Römertopf:

  • Sæt din Römertopf i blød i minimum et kvarter
  • Rør hvidløgssmør: blødgør smør i mikrobølgeovnen, tilsæt hvidløg, persille, salt og peber.
  • Skræl løgene og læg dem i bunden af Römertopfen

DSC_3269

DSC_3271

  • Dup stegen tør.
  • Smør hvidløgssmør på stegen og læg den ovenpå løgene.
  • Tilsæt vand og læg låget på Römertopfen.
  • Sæt stegesoen i en kold ovn og sæt temperaturen på 150 grader varmluft en halv time, herefter 125 grader varmluft 3 timer. Ønsker du en mere “fast” steg, så kan du godt nøjes med 1½-2 timer. Brug evt. stegetermometer.
  • Sæt de olieristede kartofler ind sammen med stegen, ca. 1 time før stegen er færdig.
  • Når stegetiden er gået sies stegeskyen over i en saucegryde.  Lad steg og løg stege alene uden låg et kvartér v. 150 grader varmluft.  Det giver en god sprød overflade. Lad kartoflerne blive i ovnen imens, så de også kan blive godt sprøde.

DSC_3317

  • Imens stegen sprødsteger, laver du flødesaucen:
  • Tilsæt fløde, kog op og tilsæt jævning. Er der for meget fedt i stegeskyen, så skum det overskydende fedt af. Smid det ikke ud, men brug det til at smage sovsen til med. Meget god smag sidder i fedtet – jeg er ked af at sige det.
  • Smag til med tyttebærsyltetøj, salt og peber. Det bliver en LÆKKER sauce, med god kraftig smag af oksesteg og løg. Det giver en god vildtsmag at smage saucen til med tyttebær. Virkeligt lækker.

Her et close-up af stegen. Lækker sprød på overfladen og virkeligt velsmagende:

Hvidløgsstegt oksespidsbryst - langtidsstegt i Römertopf

Stegen er så mør, at den ikke kan skæres i tynde skiver. Lad den gerne hvile 10 minutter, så bliver den nemmere at skære. Tykke skiver fungerer også fint, for stegen er så mør, at den kan tygges uden gebis.

Her ser du billeder af hele tilberedningsprocessen, fra start til slut:

Skøn søndagssteg – der smagte så fornemt, at man nemt kunne glemme at den var lavet af en af de billigere udskæringer.

Hvidløgssmørret gjorde kødet ekstra mørt og smagfuldt, det er ikke sidste gang jeg bruger det trick.

DSC_3263

Flødesaucen smagte fantastisk! Jeg har jo en flødetosset teenagesøn, der kan spise sauce i litervis. GODT jeg havde puttet vand ved stegen, så der var rigeligt stegesky at lave sauce af. Det er et af de vigtigste punkter. Gå ALDRIG ned på sauce!

Jeg brugte madlavningsfløde til saucen og det gik rigtigt fint. Jeg tror at piskefløde i denne sauce ville være for meget? Flødesauce kan nemt blive for fed synes jeg.

DSC_3330

Det blev en rigtig lækker søndagsservering. Virkelig en ret i kategorien for mormor-mad. Mør oksesteg og lækker flødesauce, tyttebær til. Ikke et øje var tørt.

Måske du har ferie nu og god tid til at afprøve langsommelige retter til Römertopf?

Jeg sender hermed denne ret husets allerbedste anbefalinger 🙂

Hvidløgsstegt oksespidsbryst - langtidsstegt i Römertopf

Mere inspiration

8 tanker om "Hvidløgsstegt oksespidsbryst – langtidsstegt i Römertopf"

  1. Har du prøvet at købe tyttebærsyltetøj i Aldi? Har købt forskellige steder…. men den er da den BEDSTE… prøv den.
    Tusind tak for alle dine dejlige opskrifter .
    Venlig hilsen
    Grethe

  2. Det ser godt ud. Vi har taget udgangspunkt i denne opskrift til dagens søndagssteg, som står i ovnen. Har tidligere ladet mig inspirere af denne blog – med godt resultat ?

    1. Hejsa Aase
      Dejligt du har lyst til at bruge løs af bloggens opskrifter og springer ud i det. Håber søndagsstegen smagte dig og at det blev til en succes hjemme hos dig igen 🙂
      Tak for din tilbagemelding – det var sødt af dig at skrive 🙂
      Mange hilsner
      Gitte

  3. Tak for endnu en dejlig aftensmad. Alt fungerede – jeg snød dog og købte mig til hvidløgssmørret. Den besøgende yngstedatter var MEGET tilfreds. Hun syntes, løgene var fantastiske.
    Jeg er glad for at have gjort stegesolisten en ret længere. Min stegeso er en glaseret moderne en af slagsen, men fungerer fortrinligt.

    1. Hej Conny
      Superdejlig tilbagemelding at få fra dig. Dejligt at retten smagte jer – ja jeg var også helt vild med den. Elsker også min stegeso højt, og kan godt se fidusen ved en glaseret en af slagsen. Jeg vasker min op i opvaskemaskinen, så det betyder ikke helt så meget.
      Tak fordi du tog dig tid til at skrive til mig – det var sødt af dig.
      Fortsat god fornøjelse i dit køkken 🙂
      Mange hilsner
      Gitte

  4. Mmmm, det er godt nok længe siden, at jeg har haft sådan en kæmpebøf i ovnen. Det er jo lige det en påskeferie bør bruges på, og så er det også en god anledning til at bruge stegesoen til andet end bagning. Jeg tror faktisk aldrig, at der har været kød i…

    1. Hej Sysleren
      Ja påskeferie er god tid til langsommelig mad – du må da have støvet stegesoen af og finde et godt stykke kød at stoppe i.
      Rigtig god fornøjelse 🙂
      Mange hilsner
      Gitte

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *