Koldthævede boller – grunddej

DSC_6612 Så er der vist morgen/frokostboller til i morgen og de næste mange dage.

Har du mod på at kaste dig ud i projektet, følger her en hurtig opskrift på koldthævede morgenboller:

Du skal bruge – og sådan gør du:

  • Væske (vand, mælk, og gerne et surmælksprodukt som tykmælk) blandes med 1 tsk. gær. Mængden af væske kommer an på hvor stor en portion du vil lave. 1 tsk gær rækker til 2 liter væske ca.
  • Tilsæt 2-3 tsk honning og 1 tsk salt. Røres godt. Heri blandes mel, kerner, havregryn efter behag. Dejen hæver bedst hvis ca. halvdelen af melet er hvedemel, ellers kan du putte lige det i som du foretrækker. I aftenens dej er iblandet 2 dl hørfrø, 4 dl. havregryn ( alt i ca. opmålinger, knækkede rugkerner, lidt rugmel og 1 kg hvedemel (ca.).
  • Det er svært at angive præcise mængder mel, men tilsæt de melsorter du foretrækker (ca. halvdelen hvedemel) og rør til dejen er klistret som tyk klistret havregrød. Røreskeen skal kunne stå oprejst.
  • Dejen puttes i skål med låg (ell. folie) og hæver natten over i køleskab. Om morgenen sætter du en stor skefuld dej på en bageplade (evt. lægger du lidt solsikkekerner på pladen under bollen først, det bliver rigtigt lækkert!). Dejen kan holde sig i 3-4 dage i køleskab, så du kan lave nemme morgenboller flere dage i træk.
  • På 4. dagen røres lidt nyt hvedemel i og portionen kan nu række til dag 7, hvor en ny portion røres. Lad lidt dej blive tilbage i skålen, den vil fungere som surdej for den nye portion. Smart!
  • Bollerne pensles med tykmælk/mælk/vand eller drysses  blot med f.eks. græskar- eller solsikkekerner.
  • Bollerne sættes direkte i en 225 grader varm ovn (varmluft) i ca 20-25 minutter.  Det er vigtigt at ovnen er rygende varm, når du sætter boller ind.

DSC_6613Vigtigt : I bunden af ovnen sætter du inden bagningen et ildfast fad med vand. Det gør italienerne og det giver en lækker sprød skorpe.

Lækkert med nybagt brød til hverdag og madpakkerne kan jo smøres ved morgenbordet. Nemt og lækkert 🙂

P.S. : Du kan tage noget dej fra og iblande st. nellike, kardemomme, kanel, rosiner og æble og så har du hurtigt nemme og sunde frugtboller

Et  sidste billede af de lækre morgenboller. Når du først er kommet i gang med at bage boller på denne måde, vil du tænke, hvorfor har jeg dog ikke gjort det noget før?

Ingen æltning, trilning, 2 gange hævning. Så nemme boller.

God fornøjelse med dine koldthævede morgen/frokost/frugtboller

DSC_6612

Mere inspiration

42 Kommentarer

  1. Helle 16. november 2015 af 10:23- Svar

    Nøj de boller ser lækre ud…og hvor smart med dej til flere dage. Hvordan gør du lige mht til kanel/æblebollerne? Tager du dej fra, lige når du har lavet den store portion dej og tilsætter kanel/æble og sætter begge deje på køl til næste dag?

  2. Kathrine Rex 15. juni 2015 af 08:06- Svar

    Til Solbritt,

    Til 1½ l væske synes jeg
    ca. 8 dl havregryn
    ca. 250 g fuldkornshvedemel (gerne italiensk)
    ca. 250 g i taliensk hvedemel (gerne Manitoba)
    alm. hvedemel for resten
    giver en god kombination af boller, hvor der er fuldkorn i og mætter godt, men samtidig er luftige og stadig er gode flere dage efter – især hvis de bliver lunet lidt på brødristeren 🙂

    • Gitte Hansen 15. juni 2015 af 21:24- Svar

      Hej Kathrine
      Tusind tak for din opskrift der kan hjælpe Solbritt og vi andre. Jeg bruger ca. samme mængder og ca. 50%/50% af groft og hvidt mel.
      Dejligt du tog dig tid til at skrive her på bloggen 🙂
      Mange hilsner
      Gitte

  3. Solbritt 14. juni 2015 af 15:28- Svar

    De skal prøves i aften, men lige et spørgsmål mere jeg vil så gerne finde en lækker opskrift på gode grovboller sprøde udenpå og bløde inden i (og ikke for tunge), som også er gode dagen efter kolde har du en opskrift på sådanne boller?

    • Gitte Hansen 14. juni 2015 af 20:59- Svar

      Hej Solbritt
      Jeg vil gerne prøve at hjælpe dig, og der er heldigvis mange gode opskrifter på bloggen der giver lækre boller også dagen efter. Prøv f.eks. denne http://nogetiovnen.dk/gigant-burgere-med-kaempe-boffer-og-sma-stegte-kartofler/ Vi brugte bollerne som burgerboller, derfor titlen i indlægget.
      Rigtig god fornøjelse med dine koldthævede boller – det er så nemt og får du først begyndt på at bage boller på den måde stopper du aldrig igen 🙂
      Mange hilsner
      Gitte

  4. Tove Pedersen 16. maj 2015 af 19:21- Svar

    Det er jo det der også er så dejligt ved din blog Gitte – du prøver dig lidt frem – lidt af det og lidt af det – og gengiver det på bedste måde til vi andre – sådan skal det være ellers kunne vi jo bare slå op i en kogebog 🙂
    Vh. Tove P

    • Gitte Hansen 16. maj 2015 af 23:12- Svar

      Tak Tove – tusind tak for din forståelse og opbakning – dejligt jeg ikke får “røffel” for mine unøjagtigheder 🙂
      Jeg er så glad for at have netop sådan en som DIG med i ryggen her på bloggen – skønt!
      Tak du trofaste! 🙂
      Mange hilsner
      Gitte

  5. Tove Pedersen 16. maj 2015 af 13:54- Svar

    Hej Gitte
    Sidder og læser lidt i de gode spørgsmål og svar på de skønne koldhævede boller som jeg også har prøvet nogen gange 🙂
    Smiler lidt af din kommentar med hensyn til hvor meget mel der skal i dejen – du skriver det skal være som havregrød – jeg har igennem mit lange liv ( bob bob 🙂 ) set rigtig mange forskellige ” tykkelser ” på havregrød så det kan måske være lidt svært at skønne hvor fast dejen skal være. Nå men det var bare lidt for sjov og jeg har ingen problemer med at lave dejen efter din anvisning.
    Med hensyn til hvor meget 5 gr. gær er uden at veje det, jeg skærer altid gær klumpen fra hjørne til hjørne – gøres det 2 gange er der 4 stk. på hver 12,5 gr., skæres sådan et stykke midt over igen – ja så er der godt 6 gr. – så er det nemt at beregne hvor meget der skal bruges 🙂
    God weekend til dig og familien og dine søde læsere på bloggen
    Kh. Tove P

    • Gitte Hansen 16. maj 2015 af 14:29- Svar

      Hej Tove

      Tusind tak for din hjælp til udregning af gær-mængder. Det er der flere der har spurgt til og jeg er en skovl til at måle op jo. 😉 Du har ret i at det ikke er så præcist at skrive “så tykt som havregrød” – det er derfor jeg også skriver at grydeskeen skal kunne stå selv – DET er da en præcis angivelse der vil noget?
      Nej spøg til side – jeg er ikke så præcis og måske det er lidt meningen, for det ville da være ærgerligt hvis det foranlediger nogen til at tro at dejen skal laves præcis på samme måde hver gang. Ikke to af mine koldrørte deje er ens, det er helt afhængig af hvilke melsorter jeg har på lager.
      Tak fordi du prøver at hjælpe mig på vej med præcisering Tove 🙂
      God weekend til dig
      Mange hilsner
      Gitte

  6. Kathrine Rex 15. maj 2015 af 07:46- Svar

    Jeg har læst lidt op på dej på nettet og har fundet nogle anbefalinger, som jeg bruger: ca. 60% vand og ca. 40% kærnemælk/tykmælk/A38/yoghurt samt fordoblet mængden af olie og salt.
    Jeg plejer kun at lave ½ portion, da den ellers bliver for stor til 2 voksne, og så bruger jeg den også til burgerboller – dejen kan fint holde sig i køleskabet i op til 4 dage og bollerne kan varmes på brødristeren eller i toasteren.
    Hilsen Kathrine

    • Gitte Hansen 15. maj 2015 af 10:49- Svar

      Hej Kathrine
      Tak for dine gode råd, som jeg straks lader gå videre her. Ja det er en fantastisk opfindelse den koldthævede dej. Jeg synes nu godt dejen kan holde sig mere end 4 dage, på 5 dagen skal der bare røres lidt nyt hvedemel i.
      Tak for dine tips og god fornøjelse med bageriet fortsat
      Mange hilsner
      Gitte

      • Kathrine 23. maj 2016 af 10:20- Svar

        Hej Gitte,
        Det er en rigtig god opskrift, som kan varieres i det uendelige og få bugt med melrester 🙂
        Jeg har også fundet ud af, at bollerne får en rigtig god smag, hvis man erstatter sukkeret med sirup.
        Bollerne er desuden et hit hos kollegerne til morgenbrød (jeg er for nærrig til at betale for brød hos bageren 😉 )
        Nogle gange laver jeg også et madbrød ud af dejen til aftensmaden, hvilket manden er HELT vild med. Tak for tippet!
        Mvh. Kathrine

        • Gitte Hansen 23. maj 2016 af 20:14- Svar

          Hej Kathrine
          Ej hvor det glæder mig. Det var rigtigt sødt af dig at skrive denne tilbagemelding. Ja jeg forstår heller ikke hvordan vi klarede os før, uden morgen- frokost og aftenmadbollerne. Jeg har også luret sirup-tricket, er storforbruger af den mørke sirup. Der bliver også brugt bjerge af hvedemel og havregryn her i huset – helt vildt mange poser vi slæber hjem hver uge, men når man tænker på at det brødføder hele familien fra morgen til aften, er det jo ikke så galt. 🙂
          Det glæder at opskriften også er blevet et hit hjemme hos jer .-)
          God fornøjelse med bageriet fortsat og tak for din hilsen.
          Mange hilsner
          Gitte

  7. Julia 13. maj 2015 af 12:07- Svar

    Kære Gitte

    Bliver bollerne gode hvis de 2 l væske udelukkende er vand? Eller bliver de bedst hvis jeg også bruger tykmælk?
    Jeg synes det lyder af rigtig meget væske, men der er jo selvfølgelig også meget mel i. ..
    kh Julia

    • Gitte Hansen 13. maj 2015 af 21:33- Svar

      Hej Julia
      Jeg synes dejen er bedst med halvt vand og halvt tykmælk. Ofte bruger jeg dog vand, hvis jeg ikke har andet og det fungerer rigtigt fint. Ja det er en stor mængde, men det er også en rigtig stor portion dej, som rækker til en familie på 4 i flere dage.
      Rigtig god fornøjelse 🙂
      Mange hilsner
      Gitte

  8. Sanni Kyed 27. april 2015 af 19:46- Svar

    Hej Gitte. Tusind tak for en rigtig go hjemmeside med fantastiske opskrifter.
    Vil lige høre om du ikke kan sige lidt mere om hvor meget gær der skal i, da jeg synes det er svært at beregne en teske af noget så fast som gær.
    Glæder mig til at prøve bollerne :0)

    • Gitte Hansen 27. april 2015 af 21:01- Svar

      Hej Sanni
      Tusind tak for din søde hilsen – dejligt du har lyst til at bruge bloggen og opskrifterne. Jeg vil gætte på at jeg brugte 5 gram gær, svarende til hvad der kan ligge på en teske. Jeg målte desværre ikke afbi gram, plejer bare at “grave” en teskefuld af i gærpakken. Håber du kan bruge disse råd og rigtig god fornøjelse med bageriet 🙂
      Mange hilsner
      Gitte

  9. Pernille 12. april 2015 af 13:20- Svar

    Hej Gitte
    Har prøvet din super lækre opskrift idag. Og det bliver bestemt en der bliver brugt ofte. De er bare så nemme og lækre. Total sprød skorpe. Vi har spist dem både til morgen og frokost. Og har stadig en portion i køleskabet til evt æble boller mums.
    Tak for en god hjemmeside men lækre opskrifter og inspiration
    Kh Pernille

    • Gitte Hansen 12. april 2015 af 17:08- Svar

      Hej Pernille

      Superdejligt at høre – det glæder mig. Vi er også – på 3. år – totalt begejstrede for den nemme koldthævede dej. Det er så skønt at kunne servere nemt friskbagt brød på flere tidspunkter af dagen. Dejligt du tog dig tid til at skrive til mig, det blev jeg rigtigt glad for. Dejligt du synes om bloggen og kan finde inspiration i opskrifterne 🙂
      God søndag til dig fortsat 🙂
      Mange hilsner
      Gitte

  10. Erik Birk 3. februar 2015 af 09:18- Svar

    Tak for en dejlig side som jeg besøger tit for at få inspiration.

    Og så lige et tip: Jeg sætter altid bradepanden i bunden af ovnen, når jeg bager. Når jeg så har sat brødet/ bollerne i ovnen, hælder jeg kogende vand i bradepanden det giver en masse damp og så lukker jeg ovnlågen hurtigt.
    med venlig hilsen
    Erik

    • Gitte Hansen 3. februar 2015 af 22:25- Svar

      Hej Erik
      Tusind tak for din hilsen og dejligt at du tit finder vejen forbi bloggen. Det glæder mig.
      Supergod ide med at hælde vand i bradepanden – genialt. Tak for det tip som glæder mig og også kan glæde mange andre her på bloggen 🙂
      God fornøjelse i dit økken fortsat 🙂
      Mange hilsner
      Gitte

  11. Ditte Geister Olsen 24. oktober 2014 af 17:12- Svar

    Hej Gitte.
    Så har jeg prøvet dine boller… Mange gange. Første omgang blev desværre ret flade som en anden (eller flere) også havde prøvet. Så blandede jeg mere mel i, og næste omgang gjorde mig helt lykkelig 🙂 de blev bare perfekte. Jeg vi nu sige at konsistensen skal være noget stivere end tyk klistret havregrød…. Men jeg har bagt bollerne 6 gange denne uge (fire friske om dagen), og det er bare så nemt og lækkert og ungerne er vilde med dem.
    Har netop bygget mere ovenpå mig lille rest.
    Den opskrift er bestemt en “keeper” 🙂 tak igen.
    Kh Ditte

    • Gitte Hansen 24. oktober 2014 af 21:45- Svar

      Hej Ditte
      Dejligt med din feedback og med en tilbagemelding fra dig. Mystisk din dej skal være så fast? Min er som havregrød, men grydeskeen kan dog selv stå oprejst. Det handler jo bare om at du finder en konsistens du synes passer til boller efter jeres smag og hvor bliver det superspændende at høre hvordan det nu går, efter du har rørt den nye dej efter “surdejs-princippet” Dejen i mit køleskab har nu overlevet i flere måneder på den måde og det går superfint.Vi laver morgenbrød hver dag til både morgen- og frokostboller. Love it 🙂
      P.S.: Prøv bollerne med smør og cheddarost på – smager FANTASTISK! 🙂
      Rigtig god fornøjelse i køkkenet fortsat og rigtig god weekend
      Mange hilsner
      Gitte

  12. Ditte Geister Olsen 17. oktober 2014 af 19:30- Svar

    Super fin blog 🙂
    Jeg har netop fået fikset min ovn, så jeg nu kan bage igen (som jeg elsker) uden alt bliver brændt og ikke færdigt (termostat i udu så den bare blev varmere og varmere og varmere).
    Jeg har lige rørt dejen sammen til boller i morgen tidlig, og det var jo super nemt og fedt at der ikke er nøjagtige mål, så man kan free style lidt. Jeg glæder mig meget til at prøve dine/mine boller.
    Vender tilbage med med en evaluering af mine første forhåbentlig ikke brændte og forhåbentlig rigtig lækre nemme morgenboller 🙂

    • Gitte Hansen 17. oktober 2014 af 20:54- Svar

      Hej Ditte
      Ej hvor lyder det bare godt. Både at du har fået ny ovn og nu kan bage igen (at leve uden er da næsten også ubærligt 😉 Skønt for dig og jeg håber virkelig at bollerne bliver vellykkede – det håber og tror jeg da. Skriv gerne igen – er spændt på dine vegne jo 🙂
      Dejligt du har fundet vejen forbi bloggen
      Mange hilsner
      Gitte

  13. Kathrine 11. september 2014 af 08:55- Svar

    Til Christina.

    Jeg havde også et problem med at bollerne ikke hævede. De blev på et tidspunkt så flade, så de lignede mere små pitabrød 🙁
    Du skal som Gitte skriver komme nok hvedemel i. Jeg havde desuden en mistanke om, at mit køleskab måske er lidt koldere end Gittes, så jeg lod dejen hæve 1 times tid ved stuetemperatur inden jeg satte den i køleskabet (husk at holde øje med den – tiden løb fra mig, så dejen var hævet ud over skålen) og inden bollerne skulle bages lod jeg dejen stå en 1 times ved stuetemperatur inden der blev sat klatter på bagepladen. Dette hjalp gevaldigt og bollerne hævede flot op 🙂

    • Gitte Hansen 11. september 2014 af 20:10- Svar

      Hej Katrhrine
      Rigtigt gode tips – tusind tak for dem. Dejligt I/vi kan dele gode råd her 🙂
      Mange hilsner
      Gitte

  14. Stine 23. juni 2014 af 03:07- Svar

    Kære Gitte
    Wow! Rigtig god blog!!
    Mange spørgsmål…men vil nøjes med et enkelt 🙂 jeg bruger tørgær…hvor meget ville du bruge fremfor “frisk” gær?
    Mange hilsener
    Stine 🙂

    • Gitte Hansen 23. juni 2014 af 06:54- Svar

      Hej STine
      Tusind tak for din søde hilsen. Dejligt at din vej har fundet forbi bloggen. Du skal bare spørge løs 🙂
      Jeg er ikke så erfaren ud i tørgær, men jeg vil skyde på et par teskefulde, selvfølgelig afhængigt af hvor meget væske du bruger. Jeg havde et brev tørgær i køkkenskabet og her angives at 12 gram (et brev) svarer til 50 gram gær. Et par teskefulde tror jeg passer fint 🙂
      God fornøjelse med bageriet og i dit køkken 🙂
      Mange hilsner
      Gitte

  15. […] jeg lavede jo også lige en lille pizza hvor jeg brugte en overskydende koldthævet bolle fra morgenbordet som pizzabund. Øj hvor blev det en lækker pizza, det er ikke sidste gang jeg gør bruger […]

  16. […] Til de lækre koteletter lavede jeg et hurtigt madbrød, og hvordan gjorde jeg så det?Jeg tog en portion dej fra af skålen med koldthævet dej jeg altid har stående i køleskabet. Jeg laver en stor portion i weekenden og har dej til morgen/frokostboller hele ugen. Se her en opskrift på den koldthævede dej som du også kan bruge til müsliboller med abrikos  el… […]

  17. Ulla 21. februar 2014 af 21:00- Svar

    Hej Gitte.
    Jeg har lige et par spørgmål til det med at lave ny dej oven i en rest gamle dej.
    Hvor meget dej skal der være tilbage i skålen, til næste uges dej. Og er det så bare væske, salt, honning og de forskellig mel der skal i eller skal der også lidt gær i ??
    Min skål er nemlig ved at være tom. Jeg har ikke tid om morgen, men bager som det sidste om aften inden jeg går i seng. De er bare gode. Tak for dine gode opskrifter og gode historier som følger med.
    VH
    Ulla

    • Gitte Hansen 21. februar 2014 af 23:14- Svar

      Hej Ulla

      Det glæder mig rigtigt meget, at du har lyst til at kigge med på bloggen og har mod på at kaste dig ud i opskrifterne. Godt du spørger når du er i tvivl. Jeg skal prøve at svare dig.
      Når jeg bruger en dejrest i skålen (surdejsprincip), er der vel ca. en 5-7 cm dej tilbage. Jeg hælder nyt vand/tykmælk eller lignende i og opløser lidt nyt gær heri (1 tsk). Herefter tilsætter jeg honning, salt og forskelligt mel i, til røreskålen kan stå selv.
      Jeg bruger min største skål, og laver dej om søndagen. Om torsdagen skal der røres lidt mere mel i, og så kan portionen række til søndag, hvor jeg har tid til at røre en ny portion.
      Håber mit svar kan bruges og håber du har lyst til at blive hængende her hos mig på bloggen 🙂
      God fornøjelse med bagerprojekterne fortsat 🙂
      Mange hilsner
      Gitte

  18. […] Jeg tog en portion dej fra den koldthævede portion dej jeg altid har i køleskabet, og lavede et Verdens Bedste Brød i gryde til suppen. Sikke et fornemt måltid der kunne trylles efter det forhåndenværende søms princip. SKØNT at vi slap for at købe ind sammen med en million andre mennesker i dag. Endnu et godt Stop madspilds-argument, man slipper for at handle…så tit […]

  19. […] kerner, så jeg var populær her til morgen, da durumbollerne blev serveret. Vi plejer at spise koldthævede boller hver morgen, men de er af den superholdige fiberrige slags, så dagen i dag var en festdag for ham på […]

  20. Christina 3. marts 2013 af 07:51- Svar

    Jeg har prøvet opskriften, men er ved at give fortabt. Bollerne hæver ikke,men har samme størrelse når de kommer ud. Har tilsat ekstra gær uden at det gjorde en forskel. Bollerne skal også have 45 min. -mindst for ikke at være rå. Har du noget forslag til, hvad jeg gør forkert
    Tak for en god side i øvrigt

    • Gitte Hansen 3. marts 2013 af 09:54- Svar

      Hej Christina
      Ja hvad kan der mon ske her. Tænke, tænke. Jeg tror du skal have mere mel i og helst hvedemel. Dejen skal være tyk og sej, så tung at den næsten ikke kan røres med håndkraft længere. Når mine bliver flade er det som regel manglen på mel . Bager du også dine ved meget høj temperatur? Mine får 225 grader varmluft. Vand i bunden af ovnen også. Har dejen hævet i mininum en nat? Hvis den ikke får lang nok hævetid, kan bollerne også blive flade.
      Skriv gerne igen. Vi må da ved fælles hjælp kunne finde en forklaring på dette. Det skal nok lykkes. 🙂
      Tak for dine søde ord og god fornøjelse i køkkenet fortsat.
      Mange hilsner
      Gitte

  21. Ghita Olesen 6. august 2012 af 14:23- Svar

    Hej.
    TAk for en dejlig side. Har du prøvet at bage brød i stedet for boller? Bliver det godt? Og hvor længe tror du brødet skal bages?
    Mvh
    Ghita

    • Gitte Hansen 6. august 2012 af 14:46- Svar

      Hej Ghita
      og velkommen til! Det glæder mig at du har lyst til at kigge med 🙂
      Jo man kan godt sige at jeg har prøvet at lave et brød af den koldthævede dej. Jeg har prøvet at bage et grydebagt brød af den koldthævede dej og det gik rigtigt fint. Kig f.eks. her http://nogetiovnen.dk/verdens-bedste-grydebagte-brod-lys-variant/
      Når du sætter den koldthævede dej på en bageplade kan den godt løbe lidt ud. Måske det kan blive svært at forme et brød? Prøv endelig. Hæld evt dejen i en franskbrødsform. Kan kun forestille mig at det vil gå godt.
      Husk at bag ved høj temperatur og sæt en skål vand i bunden af ovnen så får du det bedste brød 🙂
      God fornøjelse.
      Med venlig hilsen
      Gitte

  22. doris 14. april 2012 af 18:39- Svar

    Har du ikke glemt at skrive, hvor meget væske der skal i? 😀

    • doris 14. april 2012 af 22:17- Svar

      Tak “Slumpe” Gitte. De ser meget lækre ud 😀

Læg en kommentar