Hurtige rugbrød uden surdej – med sesam og græskarkernedrys

Er du heller ikke den store rugbrødsbager, men elsker alligevel at spise de hjemmebagte? Har du aldrig rigtig fået gang i din egen surdej?

Elsker du fiberholdigt brød men synes du bagerens køberugbrød er alt for dyrt og hurtigt bliver for tørt?

Så kan du da bage dit eget rugbrød, og det endda helt uden surdej. Du skal da bare bruge tykmælk i stedet for. Tykmælk er tricket. Kærnemælk kan også bruges. 
DSC_9368Du bestemmer helt selv om du vil bage et rugbrød drysset med græskarkerner, solsikkekerner, birkes eller sesam på toppen. Du vælger bare din helt egen favorit.

Opskriften på rugbrød uden surdej kommer her: 

Hurtige rugbrød uden surdej - med sesam og græskarkernedrys
Print opskrift Del på Pinterest
Forb. tid: 30 minutter
Tilb. tid: 50 minutter
Samlet tid: 1 time 20 minutter
Ret: Brød, madbrød og tærter
Kategori: Brød og kager
Portioner: 2 brød
Forfatter: Gitte Hansen

Ingredienser

  • 3 dl. lunkent vand
  • 7 dl. tykmælk eller kærnemælk
  • 700 gram rugmel
  • 300 gram hvedemel
  • 25 gram olie/smeltet smør eller margarine
  • 50 gram gær
  • 2 tsk. salt.
  • Drys: F.eks. sesam eller græskarkerner.

Sådan gør du

  • Lun vandet i din elkogekeddel, og tilsæt tykmælk, til blandingen er fingervarmt. Opløs gæren heri.
  • Tilsæt salt og tilsæt resten af tykmælken. Tilsæt fedtstof.
  • Tilsæt rugmel på en gang og hvedemelet lidt efter lidt.
  • Rør gerne dejen på din køkkenmaskine. Ca. 10 minutter. Dejen bliver tung og sej, og har du ikke en røremaskine, så bliver du øm i armene. Dejkrogene til din elpisker kan også bruges. Dæk dejfadet med et klæde, og lad dejskålen hæve i et lunt køkken i en halv times tid.
  • Fordel herefter dejen i to mindre rugbrødsforme, eller en stor. Formene skal kun fyldes halvt, da dejen hæver en del op.
  • Pensl brødene med en dejskraber fugtet med vand og drys med græskarkerner og sesam, eller birkes eller bygflager eller?
  • Jeg lavede både en variant med græskarkerner og sesam. Jeg fordelte dejen i to rugbrødsforme, men tror jeg kunne have nøjes med en enkelt stor. Det ene rugbrød blev ikke så stort. Tror mine rugbrødsforme er 1½ liter stykket?
  • Lad brødene efterhæve 30 minutter i dit lune køkken. Skal dækkes med klæde.
  • Bag brødene 50 minutter v. 175 grader varmluft. Sæt gerne en skål med vand ind i bunden af ovnen, når du bager, så får du en bedre brødskorpe.
  • Tag straks brødene ud af formene efter bagningen, så bliver skorpen sprødes.
  • Opbevares bedst indpakket i et viskestykke og med en plasticpose omkring

DSC_9369DSC_9375 DSC_9393 DSC_9394 Snif snif Så er der lækre rugbrød. Nu kommer det allersværeste. At vente til brødene er afkølede (ellers får du nemlig svært ved at skære dem ud).

Hvor er det altså smart, at rugbrødene kan bages uden surdej. Så er det jo nemt at få spontane rugbrødstanker. Uhm – her i huset er vi vilde med rugbrød. Vi elsker det 🙂

Nybagt rugbrød smager fantastisk med ost, varm leverpostej, nutella.

Uhm! Forstår godt hvorfor rugbrød er blevet en nationalspise! 🙂DSC_9422

Mere inspiration

14
Skriv en kommentar

7 Kommentar tråde
7 Tråd svar
1 Følgere
 
Mest reagerede kommentar
Hotteste kommentar tråd
7 Kommentar forfattere
  Tilmeld mig notifikationer  
Nyeste Ældste Flest stemmer
Underret mig om
Steffani

Skal brødformene smøres

Mette

Uhh så er brødet kommet i ovnen, uhh hvir jeg glæder mig ?

Christina

Hej Gitte.

Jeg har ledt og ledt efter en rugbrødsopskrift, som hele familien kan lide – og nu har jeg endelig fundet den!

Tusind tak, nu skal der bages rugbrød i lange baner fremover.

Eva Sørensen

Virker nemt og lækkert! Men kan jeg komme rugkerner i dejen, eller f.ex solsikkekerner?

JP

Ser lækkert ud – kan det fryses?

Linda Skovgaard

Så hæver mine rugbrød 🙂
Jeg tilsatte solsikkekerner og udblødte knækkede rugkerner..
Der fulgte noget væde med, så jeg tilsatte lidt ekstra mel..
Så nu håber jeg de bliver gode! 😀

Linda Skovgaard

Hej Gitte
Gad vide om a38 også duer?
Hmm.. Jeg prøver! 🙂

Vi anvender cookies for at give dig den bedst mulige oplevelse af websitet.  Se vores cookies- og privatlivspolitik. Jeg accepterer