Steaks i flødesauce – langtidsstegt i Römertopf – møre og lækre

  • Steaks i flødesauce - langtidsstegt i Römertopf

Steaks i flødesauce - langtidsstegt i RömertopfSolen har skinnet fra en skyfri himmel i dag og imens har jeg muntret mig indendørs og passet min søndagsvagt på biblioteket.

At man arbejder behøver jo ikke betyde at man ikke kan nyde et lækkert måltid søndagsmad, når man kommer hjem, vel? Næh slet ikke og især ikke hvis man har en stegeso, så kan maden nemlig lave sig selv imens man er hængt op andetsteds. Smart!

Det lyder mega overskuds-agtigt,men det tog mig faktisk kun et kvarter at fylde Römertopfen før jeg cyklede afsted på job. Maden passede herefter sig selv i ovnen i 6 timer. Manden skrællede kartoflerne og jeg kom hjem til et velduftende hus. Ikke en dum ting, skulle jeg hilse og sige. Kl. 18.00 var der servering – med ganske få anstrengelser. Steaks i flødesauce - langtidsstegt i RömertopfJeg bruger en stegeso af rødler  – en Römertopf hedder den – men du kan sagtens også bruge en stegeso af glas – eller en støbejernsgryde med låg. En stegeso af rødler skal suge helst vand, før du tilbereder mad i den og så afgiver den nemlig væde undervejs. Smart! Bruger du en stegeso af glas, så tilsæt gerne et par dl vand ekstra i bunden. Steaks i flødesauce - langtidsstegt i RömertopfJeg brugte steaks til dagens simreret, men større udskæringer kan du også sagtens bruge. Du kan finde en masse andre Römertopf-opskrifter på bloggen i denne helt særlige kategori, hvis du er vild efter mere inspiration   Det går aldrig galt i en Römertopf – kødet bliver super mørt og bevarer saft og kraft. Uhm. Jeg elsker min Römertopf! 🙂

Dagens opskrift er i den nemme kategori – men for filan hvor det smagte lækkert altså. Super mørt oksekød og den lækreste flødesauce. Uhm <3
Steaks i flødesauce - langtidsstegt i RömertopfDu får opskriften på den lækre ret lige her:

Steaks i flødesauce - langtidsstegt i Römertopf - møre og lækre
 
Forberedelse
Tilberedelse
Tidsforbrug
 
Steaks i flødesauce - langtidsstegt i Römertopf
Forfatter:
: Retter til Römertopf/stegeso
: Slow food - simremad
Portioner: 8 pers.
Det skal du bruge:
  • 4 store steaks - eller 8 små (f.eks. tykstegsfilet, entrecotes, kalvefilet ell. lign.)
  • Smør til stegning
  • 3 rødløg i skiver
  • 3 alm. løg i skiver
  • 2 peberfrugter i skiver
  • 1 bakke champignon
  • 2 bouillonterninger
  • ½ liter mælk
  • ½ liter vand
  • 2½ dl. fløde (gerne kaffefløde)
  • Kulør
  • Salt/peber
  • Jævning
  • Tilbehør: Kartofler (kogte eller olieristede), broccoli eller bønnesalat
Sådan gør du:
  1. Sæt stegesoen i blød i vand i minimum et kvarter. Fyld først den nederste del og sænk herefter den øverste del ned oveni og fyld også den. De kan sagtens stå i køkkenvasken.
  2. Jeg har en stor og en lille Römertopf, men jeg brugte den store til denne portion.
  3. Brun steaksene i smør og krydr godt på begge sider.Jeg brugte store steaks og skar dem halvt over.
  4. Skær løg og peberfrugt i skiver og fordel halvdelen i bunden af Römertopfen
  5. Læg steaksene på og fordel resten af løg/peberfrugt på toppen.
  6. Læg bouillonterningerne i stegeskyen på panden og hæld vand, mælk og fløde ved. Rør godt.
  7. Tilsæt kulør og jævning.
  8. Vær obs på at løg og peberfrugter afgiver en del væde undervejs, så vær ikke "fedtet" med jævningen.
  9. Du kan også drysse et brev kartoffelmos ud i saucen, det jævner også.
  10. Saucen behøver ikke koge op, den må faktisk ikke koge, for Römertopfen vil knække, hvis du hælder noget varmt i den. Store temperaturforskelle kan den ikke tåle.
  11. Hæld saucen over steaks/løg-blandingen. Vær obs på, at væden ikke er for varm.
  12. Sæt låget på stegesoen og sæt den i ovnen. Steges ved 100 grader varmluft i 6 timer, 125 grader varmluft i 4 timer, ell. 150 grader varmluft i 2 timer? Jeg stegte min portion i 6 timer og det var en totalt succes.
  13. Inden servering løfter du låget af. Vær obs på ikke at lægge det på en kold bordplade, så vil det knække.
  14. Det er nogen gange lidt svært at vide om man har tilsat jævning nok. Skulle det ske, at saucen er for tynd, må du hælde den i en gryde og "efterjævne", men det er ikke sikkert, det er nødvendigt.
  15. Serveres straks

Steaks i flødesauce - langtidsstegt i RömertopfDet lyder måske omstændeligt, men det er det slet ikke. Tænk på, at når maden skal serveres, så skal du jo blot lige løfte låget og voila? I forhold til jævningen, så var det en sød bloglæser der  tippede mig om kartoffelmospulver-jævningen og det er faktisk rigtigt smart og maden kommer slet ikke til at smage af kartoffelmos-pulver.

Om du bruger den almindelige jævning eller kartoffelpulver-tricket bestemmer du jo helt selv – begge dele virker 🙂Steaks i flødesauce - langtidsstegt i RömertopfFlødesaucen er SÅ skøn og smagfuld, men måske du synes der er lidt rigeligt løg i? Tro mig, de giver en himmelsk smag til retten, sammen med peberfrugten også. Jeg ville ikke reducere mængden.

Her nedenfor ser du lidt billedanvisninger fra start til slut.

“Det er da bare noget totalt-lækkert søndagsmad” sagde min mand og min søn og de spiste med stor appetit. Det var den skønneste ret og så nemt også. Tænk og jeg havde jo faktisk været på arbejde?Steaks i flødesauce - langtidsstegt i RömertopfJeg er normalt ikke meget for kogte kartofler, men jeg må indrømme, at de klædte retten rigtigt godt og nemt var det jo også. I morgen er der lækre rester og min mand skrællede heldigvis rigeligt med kartofler og jeg tror måske, at vi bruger resten til smashed potatoes? Kender du mon dem? De kaldes også “knuste kartofler”?

Geniale hvis du har en kartoffelrest, meget mere lækre end brasede kartofler, eller hvad du nu ellers kan finde på af kolde kartofler? Smashed potatoes= kogte kartofler mast flade og penslet med olie/eddikemarinade og drysset med krydderi og stegt i ovn i 1 time. Uhm – de er SÅ gode.Smashed potatoesEn søndag aften lakkede mod enden og der er udsigt til en ny arbejdsuge. Skønt at kunne starte den med udsigten til så lækre madrester mandag. Ugen bliver –  heldigvis – kort og en efterårsferie venter lige om hjørnet. Det er ikke nogen dårlig udsigt! 🙂

Vi skal i sommerhus – vores yndlingsplet, som vi aldrig bliver trætte af. Vi er igang med en gulvudskiftning derude og jeg glæder mig sådan til at vise dig billeder af nye tæpper o.a. Glæder mig som et lille barn, til det nye faktisk 🙂

Ferien vil byde på familie- og vennebesøg og med garanti også en stak krimier, nye æblekager og simreretter på stribe. Stay tuned 🙂

På falderebet vil jeg gerne lige sige tusind tak til jer der “legede med” på facebook i fredags.

Jeg tog et billede af mig selv, så I kunne få ansigt på hende bloggeren. Jeg spurgte om nogen af jer også kunne have lyst til at lægge et billede på, så jeg også kunne møde jer? Om I havde! Det overgik mine vildeste forventninger og nu har jeg ansigt på rigtigt mange af jer. Dejligt. Heldige mig. Det er SÅ skønt som madblogger, at kunne fornemme at der sidder levende, rigtige mennesker derude bag skærmen. Nu føler jeg, at I er meget  “tættere på”.  Det var helt overvældende, at så mange af jer, havde lyst til at være med. Tusind tak. Over 500 synes godt om opslaget og det er efterhånden set af mere end 15.000. Vildt! Det virker som om at både du og jeg havde behov for at “møde” hinanden og komme hinanden lidt mere ved? Til dig, der er nysgerrig og som også har lyst til at være med, så kig med her. Opslaget finder du lige her. 

I er skønne! Tak fordi I læser med her og bidrager så velvilligt på alle kanaler. Det er en fornøjelse 🙂

Mere inspiration

Læg en kommentar