Hyldeblomstsirup. Uhm her får du opskriften på en nem sirup med hyldeblomster, lavet af hyldeblomstsaft.
Frisk hyldeblomst – smagen og duften af sol og sommer.
Når hyldeblomsterne springer ud, er det også ca. det tidspunkt hvor studenterne springer ud. For mig den største sommerbebuder.
Hyldeblomster pynter og dufter så fint i vejsider, skov og krat, men faktisk så kan du også bruge hyldeblomster til lækre ting i køkkenet.
Hyldeblomstsaften er en klassiker. En dejlig frisk saft, der kan køle og svale på varme sommerdage.
Saften kan du servere som saftevand eller du kan bruge den i lækre drinks, med eller uden alkohol.
Brug den f.eks. i en Gin og tonic eller til at spiffe en drink med vodka op. Det kunne også være en Mojito?
I dag får du opskriften på hyldeblomstsirup, jeg har lavet ved at koge hyldeblomstsaften ind. Denne sirup er også rigtig god at bruge i drinks.
Hvad kan man bruge hyldeblomstsirup til?
Hyldeblomstsirup er koncentreret hyldeblomstsaft, der smager ekstra sødt.
Så lækker hjemmelavet sirup til drinks med eller uden alkohol, i isvand, kager, desserter og din morgen skyr. Prøv den til lækre pandekager, i iste, eller som topping på isdesserter? Du kan også dryppe jordbær med siruppen?å, uhm 🙂 Kan også bruges som sirup i marinader i stedet for honning? Det kan man sagtens og det giver en frisk smag i salat marinader.
Jeg tænker også det vil vil smage skønt som sød sirup til ost eller nødder, til f.eks. tapas?
Et lille glas er drøjt i brug og det kan holde sig lang tid i køleskabet også uden Atamon.
Det er nemt at lave hyldeblomstsirup, hvis du har kogt saften i forvejen. Opskriften får du her:
Hyldeblomstsirup af hyldeblomstsaft – få en god nem opskrift hér
Ingredienser
Hyldeblomstsaft:
- 600 gram sukker
- 1½ liter vand
- 2 citroner eller 1 citron og 1 lime
- 35 hyldeblomstskærme ca mængde
- evt. 3 spsk citronsyre
Hyldeblomstsirup:
- 5 dl hyldeblomstsaft
- 1 dl sukker kan udelades
Sådan gør du
Hyldeblomstsaft:
- Ryst hyldeblomstskærmene fri for smådyr. Klip alle stilke fra. Du skal helst ikke skylle blomsterne i vand, da meget smag vil gå tabt
- Hæld vand i en gryde, tilsæt sukker og kog sukkerlagen til sukkeret er opløst. Skær citroner/lime i skiver og tilsæt til sukkerlagen.
- Sukkerlagen med citron hældes nu over hyldeblomstskærmene. Læg låg på og lad nu blandingen trække ca. 8-12 timer eller gerne natten over
- Læg et viskestykke i en si, og hæld blandingen igennem. Vrid klædet med blandingen i, til sidst, så al smag kommer med.
- Skold en glasflaske og hæld saften heri. Stil flasken til afkøling og opbevar den i køleskabet. Jeg fik 1½ liter saft, og kogte hyldeblomstsirup af den saft, der ikke var plads til i flasken ca. 5 dl
Hyldeblomstsirup:
- Kog hyldeblomstsaften op i en gryde og tilsæt evt. 1 dl sukker. Sukkeret for saften til at tykne hurtigere. Kogetid ca. 20-30 minutter eller længere tid, afhængtigt af hvor tyk du ønsker din sirup skal være
- Dryp lidt hyldeblomstsirup på en kold tallerken undervejs, så kan du fornemme konsistensen efter afkøling. Skold et glas incl. låg og hæld straks din hyldeblomstsirup heri. Skru låget fast og stil glasset til afkøling.
Noter
Du kan lave sirup af anden frugt/andre bær på samme måde. Rabarbersirup, syrensirup, myntesirup, jordbærsirup?
Tips og tricks til opskriften:
Du kan tilsætte 2-3 spsk citronsyre til saften, det er med til at trække mere smag ud af hyldeblomstskærmene og du kan nøjes med færre skærme. Er din hyldeblomstsirup blevet for tyk efter afkøling, så kan du koge den op med lidt vandLynhurtig hyldeblomstsirup:
Har du ikke lavet hyldeblomstsaft i forvejen, så kan du koge sukker, hyldeblomstskærme og citron op i ca. ½ time. Vrid massen igennem et klæde og si saften og kog den herefter op, til siruppen har den ønskede konsistensDet er nemt at lave sirup af hyldeblomster, hvis du har kogt hyldeblomstsaft i forvejen. Hyldeblomst sirup smager så godt
Kan man lave hyldeblomstsirup, hvis man ikke har kogt hyldeblomstsaft i forvejen?
Lynhurtig hyldeblomstsirup:
Jep du kan koge sukker, hyldeblomstskærme og citron op i ca. 30-45 minutter.
Vrid massen igennem et klæde, si saften og kog den herefter op, til siruppen har den ønskede konsistens.
Dette er klart den nemmeste måde, men måske du har kogt saften i forvejen? Så er det jo klart nemmere, især hvis du rigeligt med saft i overskud.
Du kan lave sirup af anden frugt/andre bær på samme måde. Rabarbersirup, syrensirup, jordbærsirup?
Heldige os. Nu har vi et lille glas hyldeblomstsirup i køleskabet, klar til sommerens drinks og desserter.
Hvad kan man ellers bruge hyldeblomster til?
Du kan også lave hyldeblomstmarmelade eller du kan fritere hyldeblomsterne med pandekagedej?
Det er først i år jeg er begyndt at eksperimentere med hyldeblomster, så jeg har en del hyldeblomsteventyr til gode.
Mon ikke de kommer på nogetiovnen.dk når det bliver hyldeblomstsæson igen?
Foreløbigt må du nøjes med hyldeblomstsaften og den lækre sirup. Det er gyldne dråber og de smager så godt.
Få flere lækre opskrifter på hjemmelavet sirup her:
1.
2.
3.
4.